Σεμινάρια vba

Μαθήματα vba

Η γλώσσα Visual Basic for Applications (VBA) αποτελεί μια προσαρμογή της Visual Basic η οποία εκτελείται μέσα από τα προγράμματα του Microsoft Office. Ειδικότερα εκτελείται μέσα από το Word, το Excel και το Powerpoint. Ουσιαστικά πρόκειται για μια γλώσσα προγραμματισμού που μας βοηθάει να δημιουργήσουμε αυτοματισμούς οι οποίοι δεν είναι διαθέσιμοι από το σύνολο λειτουργιών των προγραμμάτων. Η καλή γνώση της γλώσσας προγραμματισμού VBA μπορεί να μας λύσει τα χέρια και να αυξήσει πολύ την παραγωγικότητα πάνω σε συγκεκριμένες εργασίες. Εάν καταφέρουμε να αυτοματοποιήσουμε κάποιες διαδικασίες τότε έχουμε διπλό όφελος. Από τη μια εξοικονομούμε πολύ χρόνο. Και από την άλλη αποφεύγουμε λάθη. Για αυτό το λόγο διοργανώνονται πάρα πολλά ενδοεταιρικά σεμινάρια VBA. Ένα επιχειρηματίας ο οποίος αντιλαμβάνεται τι σημαίνει για την επιχείρηση του η αύξηση στην παραγωγικότητα δεν μπορεί παρά να κάνει εκπαίδευση του προσωπικού πάνω στη VBA. Για τον ίδιο λόγο παρουσιάζεται αυξημένη ζήτηση σε μαθήματα VBA.

Παραδείγματα προγραμμάτων VBA

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα εφαρμογής VBA θα μπορούσε να είναι η δημιουργία προγράμματος στο excel. Στο excel να καταχωρούνται στοιχεία υπαλλήλων και όταν εκτελεστεί το πρόγραμμα να βγάζει αναφορές που προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων. Για παράδειγμα ένα δικηγορικό γραφείο να καταχωρεί δεδομένα για να δημιουργήσει αναφορά με τα στοιχεία ομαδικής αγωγής. Ένα αλλά παράδειγμα VBA θα ήταν μια εταιρεία η οποία να υπολογίζει ποσοστά αμοιβής πωλητών η εξωτερικών συνεργατών.

Γιατί να παρακολουθήσω μαθήματα VBA

Η γλώσσα VBA επιτρέπει στον εργαζόμενο (η στον υποψήφιο εργαζόμενο) να είναι γρήγορος στην εργασία του. Με απλό και ευέλικτο τρόπο η VBA μας επιτρέπει να δίνουμε λύσεις σε πολλά καθημερινά ζητήματα που προκύπτουν κατά τη λειτουργία μιας επιχείρησης. Εδώ βέβαια κάποιος θα ισχυριστεί ότι πολλές από αυτές τις εφαρμογές είναι ήδη έτοιμες. Όμως όσο περισσότερες εφαρμογές υπάρχουν, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη εξειδίκευσης και προσαρμογής (customisation) ώστε να καλυφθούν οι συγκεκριμένες ανάγκες μιας επιχείρησης. Η γλώσσα VBA δίνει λύσεις με τροπο απλό, επεκτάσιμο και ευέλικτες λύσεις. Η παρακολούθηση μαθημάτων VBA δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευόμενο να γίνει ιδιαίτερα ανταγωνιστικός.

Σεμινάρια VBA

Σε ένα σεμινάριο VBA ο εκπαιδευτής πρέπει να ξεκινήσει από τις βασικές αρχές προγραμματισμού και αλγοριθμικής λογικής. Βέβαια πλέον ο προγραμματισμός διδάσκεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τόσο στο γυμνάσιο όσο και στο λύκειο. Όμως όσοι βρίσκονται σε μεγαλύτερη ηλικίας α δεν είχαν την τύχη να διδαχθούν βασικές αρχές προγραμματισμού. Στα μαθήματα VBA πρώτη μέριμνα του εκπαιδευτή ενηλίκων θα πρέπει να είναι η απόκτηση προγραμματιστικής λογικής από τον εκπαιδευόμενο. Στη συνέχεια του σεμιναρίου VBA είναι εύκολο να διδαχθούν οι βασικές αλγοριθμικής δομές, οι τύποι μεταβλητών καθώς και οι συναρτήσεις. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η χρήση της VBA στο excel. Τα πιο ωραία και ταυτόχρονα σημαντικά κομμάτια ενός σεμιναρίου προγραμματισμού VBA είναι η εκπαίδευση πάνω στους τρόπους που διατρέχει το φύλο εργασίας για να διαβάσει και να επεξεργαστεί τα δεδομένα.

Προϋποθέσεις για την παρακολούθηση σεμιναρίου VBA

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος ένα σεμινάριο vba είναι αναγνωρίζει σε ικανοποιητικό βαθμό τη λειτουργία του προγράμματος microsoft excel. Μέσα από τα προγράμματα που φτιάχνουμε με τη γλώσσα προγραμματισμού vba μας δίνεται η δυνατότητα να επεκτείνουμε τις δυνατότητες του excel. Για παράδειγμα ένας λογιστής ενδεχομένως να μην καλύπτεται από τις έτοιμες συναρτήσεις του excel. σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιήσει vba και να φτιάξει τη δικιά του την ανάρτηση η οποία να ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις της εργασίας του. Παρόμοια παραδείγματα παραδείγματα υπάρχουν και από τον κλάδο των φοροτεχνικών. Πριν όμως κάποιος αρχίζει να ασχολείται με τον προγραμματισμό της vba θα πρέπει να γνωρίζει το σύνολο των λειτουργιών του excel ώστε να ξέρει τι να κάνει έτοιμο Και τι θα πρέπει να φτιάξει ο ίδιος. Επίσης καλό είναι να γνωρίζει ο εκπαιδευόμενος άλλες γλώσσες προγραμματισμού όπως για παράδειγμα η JavaScript και η java. Μία αρκετά εύκολη γλώσσα με την οποία κάποιος μπορεί να ξεκινήσει να προγραμματίζει είναι η JavaScript. Είναι αρκετά απλή και εκτελείται στο φυλλομετρητή μέσα στον κώδικα html. Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε για τα μαθήματα προγραμματισμού σε JavaScript.

Παραδείγματα εφαρμογών VBA

Πολύ αξιόλογα παραδείγματα vba έχουμε από το χώρο των χρηματιστηριακών εφαρμογών. Οι χρηματιστές έχουν ακόμα περισσότερες απαιτήσεις κατά την επεξεργασία των δεδομένων. Ακόμα περισσότερο έχουν ανάγκη να λαμβάνουν τα δεδομένα από εξωτερικές πηγές όπως για παράδειγμα βάσεις δεδομένων ή αρχεία που βρίσκονται στο διαδίκτυο. Ο χρηματιστής έχει ανάγκη να κάνει άμεση ενημέρωση των δεδομένων που χρησιμοποιεί για τους υπολογισμούς συνδυάζοντας τόσο τα τοπικά δεδομένα όσο και τα διαδικτυακά δεδομένα. Βεβαίως υπάρχουν έτοιμα προγράμματα που κάνουν αυτή τη δουλειά. Όμως οι απαιτήσεις των χρηματιστών αυξάνουν με ραγδαίο ρυθμό και πολλές φορές τα προγράμματα δεν προλαβαίνουν να ικανοποιήσουν τις νέες απαιτήσεις. Τη λύση δίνει η δημιουργία εφαρμογών και μακροεντολών vba. με αυτό τον τρόπο ο χρηματιστής είναι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του και θα έχει ανεξαρτησία από τα χρηματιστηριακά προγράμματα. βέβαια για να είμαστε δίκαιοι ουσιαστικά ένα από αυτά ανεξαρτησία απλά αποκτά τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται στις νέες απαιτήσεις πολύ πιο γρήγορα από τους ανταγωνιστές του.

Δημιουργία παιχνιδιών με τη γλώσσα vba

Μία πολύ ευχάριστη και διασκεδαστική χρήση της γλώσσας VBA είναι για να δημιουργήσουμε παιχνίδια. ως παράδειγμα παιχνιδιού που κατασκευάζεται με τη vba θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ένα κουίζ ή ένα παζλ. για να παίξει κανείς αυτό το παιχνίδι αρκεί να κατεβάσει το αρχείο excel και να ενεργοποιήσετε την δυνατότητα εκτέλεσης μακροεντολών. άλλες φορές και τοπικοί ασφάλεια του υπολογιστή κόβει τη δυνατότητα μακροεντολών για αυτό πρέπει να ενημερώσουμε τους αποδέκτες του παιχνιδιού ότι θα πρέπει να την ενεργοποιήσουν. αυτή η δυνατότητα θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμη για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι μπορούν μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των μαθητών τους. Όταν η μάθηση γίνεται παιχνίδι τότε η μετάδοση της γνώσης γίνεται πολύ πιο ευχάριστα, τόσο για το μαθητή όσο και για το δάσκαλο.

Εφαρμογές vba για την προώθηση ιστοσελίδων

Όσοι ασχολείστε με την προώθηση ιστοσελίδων γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ποιοτικούς αρθρογράφους. Ένας καλός αρθρογράφος ενδείκνυται να παραδώσει ένα κείμενο το οποίο να ταιριάζει με τις απαιτήσεις της google. Αυτές οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν το πλήθος των λέξεων το οποίο θα πρέπει να είναι περισσότερο από χίλιες λέξεις ανά σελίδα. Επίσης περιλαμβάνουν το πλήθος λέξεων ανά παράγραφο καθώς και το πλήθος λέξεων που μεσολαβεί μεταξύ δύο διαδοχικών ετικετών h2. Επίσης στις απαιτήσεις για την προώθηση μιας ιστοσελίδας περιλαμβάνεται η συχνότητα εμφάνισης των λέξεων-κλειδιών καθώς και παραλλαγές αυτών. Εάν θέλετε να είστε ανταγωνιστικοί αρθρογράφοι τότε θα σας πρότεινα να φτιάξετε ένα προγραμματάκι VBA το οποίο να κάνει αυτούς τους ελέγχους. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι συγγραφείς ποιοτικών άρθρων γίνονται περιζήτητοι στον κλάδο της προώθησης ιστοσελίδων. Οι δυνατότητες συνεργασίας που ανοίγονται είναι πολλές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επίσης είναι πολύ εύκολο να εργαστείτε ως αρθρογράφοι στις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες τηλεργασίας. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να αποκτήσετε γνώσεις προώθησης ιστοσελίδων.

Δυσκολία εκμάθησης προγραμματισμό με vba

Η δυσκολία να μάθει κανείς τη γλώσσα προγραμματισμού vba δεν είναι μεγάλη. Διότι η vba δεν είναι δύσκολη γλώσσα προγραμματισμού όπως θεωρείται η java και η c. Δεν είναι απαραίτητο να αφιερώσετε τόσο πολύ χρόνο όσο θα αφιερώνατε για να παρακολουθήσετε μαθήματα java.Η γλώσσα vba ανήκει στις γλώσσες προγραμματισμού που μπορεί να μάθει κάποιος πολύ γρήγορα. Υπάρχουν πάρα πολλά έτοιμα παραδείγματα στο διαδίκτυο. δεν απαιτείται εγκατάσταση διότι εκτελείται μέσα από το πρόγραμμα microsoft excel μέσα από το πρόγραμμα microsoft word. Το μεγαλύτερο πλήθος εργασιών που συνηθίζεται να γίνονται μέσω της vba καλύπτεται μέσα από έτοιμα παραδείγματα πού θα βρείτε με μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο. Επίσης ο αυτόματος διορθωτής της γλώσσας διευκολύνει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη προγράμματος με τη γλώσσα vba. Σίγουρα ανήκει στις εύκολες γλώσσες προγραμματισμού. Όμως δεν είναι η κατάλληλη γλώσσα για να ξεκινήσει κανείς εάν θέλει να γίνει πραγματικός προγραμματιστής διότι αφήνει έξω πολλές προγραμματιστικές τεχνικές. Εάν θέλετε να ασχοληθείτε σοβαρά με το χώρο του προγραμματισμού τότε δεν έχετε παρά να επιλέξετε μία πιο σύνθετη γλώσσα και να παρακολουθήσετε ένα σεμινάριο προγραμματισμού.

Εκπαίδευση ενηλίκων στην πληροφορική. Πως να επιλέξετε σεμινάρια μαθήματα ή σεμινάρια σε θεματικές ενότητες πληροφορικής.