×
Κατασκευή Ιστοσελίδων WordPress Joomla wordpress vs html/css
×
Κατασκευή Eshop Woocommerce Opencart Magento Shopify
×
Προώθηση Ιστοσελίδων Digital Marketing Μαθήματα Facebook Σεμινάρια Linkedin Μαθήματα Instagram Σεμινάρια Twitter Μαθήματα Pinterest
×
Κατασκευή web εφαρμογών Σεμινάρια JAVA Μαθήματα PHP Σεμινάρια MySQL
×
Μαθήματα Excel Σεμινάρια VBA Σεμινάρια Photoshop Μαθήματα PowerPoint Σεμινάρια Word Μαθήματα Προγραμματισμού Πληροφορική στο δημοτικό

balatsoukas logo balatsoukas.com

Σχεδίαση e-shop με το magento

Σχεδίαση e-shop με το magento. Πως να ξεκινήσετε σωστά την κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος. Προδιαγραφές ώστε να βγείτε στις πρώτες θέσεις της google.

Εκπαιδευτής Ενηλίκων Νικόλαος Μπαλατσούκας Τηλ. (+30) 6977676785

Σε αυτό το άρθρο ξεκαθαρίζουμε κάποια πράγματα που αφορούν τη σχεδίαση ηλεκτρονικού καταστήματος με το magento. Περιγράφουμε τα διαδοχικά βήματα τα οποία πρέπει να ακολουθήσει κάποιος προκειμένου να φτιάξει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα το οποίο να είναι σχεδιασμένο ωραία και φιλικό προς τις μηχανές αναζήτησης. Αποτελεί το πρώτο μάθημα magento για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος.

Σχεδίαση του eshop στο χαρτί

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να πάρουμε ένα χαρτί και να σχεδιάσουμε τη δομή του ηλεκτρονικού καταστήματος. Δηλαδή να αποφασίσουμε τι θέλουμε να πάει στο header, τι θέλουμε να πάει στο footer τη θέλουμε να πάει στο sidebar. Με δυο λόγια πώς θέλουμε να είναι το eshop που κατασκευάζουμε. Εάν καταφέρουμε να δώσουμε σε όλες τις σελίδες το ίδιο header, το ίδιο footer και το ίδιο sidebar τότε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα έχει επαγγελματική μορφή. Αυτό δεν ισχύει μόνο για το magento αλλά για κάθε λογισμικό κατασκευής e-shop. Αυτό θα πρέπει να το κάνουμε είτε επιλέξουμε magento, είτε opencart είτε CS cart, είτε presta είτε woocommerce είτε οποιοδήποτε άλλο λογισμικό για την κατασκευή e-shop.

Δημιουργία των μπλοκ περιεχομένου

Αφού ολοκληρώσουμε τη σχεδίαση στο χαρτί στη συνέχεια θα πρέπει να γράψουμε το περιεχόμενο των μπλοκ. Σε κάθε μπλοκ μπορούμε να βάλουμε είτε κείμενα είτε εικόνες είτε οτιδήποτε θέλουμε. Συνιστούμε θερμά να επιλέξετε κείμενα και όχι εικόνες. Επίσης συνιστούμε θερμά να γράψετε απευθείας το κείμενο στον editor και όχι να το κάνετε αντιγραφή και επικόλληση (copy paste) από το microsoft word ή άλλον επεξεργαστή κειμένου. Διότι στην πρώτη περίπτωση δίνουμε την δυνατότητα στο magento να διαμορφώσει τις παραγράφους προσαρμόζοντας το πλάτος τους στο πλάτος του header ή του φούτερ ή του sidebar. Αντίθετα στη δεύτερη περίπτωση θα διατηρήσει στοιχεία μορφοποίησης τα οποία θα κάνουν το ηλεκτρονικό κατάστημα να μη φαίνεται και τόσο ωραίο. Με απλά λόγια καθώς δημιουργούμε με τα μπλοκ περιεχομένου φροντίζουμε να γράφουμε το κείμενο από την αρχή, όπως φαίνεται στην ακόλουθη εικόνα:

editor κειμένου στο Magento

Αφού δημιουργήσουμε όλα τα μπλοκ με τον παραπάνω τρόπο στη συνέχεια θα τοποθετήσουμε το περιεχόμενο αυτό στο ηλεκτρονικό κατάστημα χρησιμοποιώντας τα widget. Εάν θέλουμε να έχουμε επαγγελματικό αποτέλεσμα αλλά και να τελειώσουμε τη δουλειά εύκολα γρήγορα και σωστά τότε συνιστούμε θερμά να γράψετε πρώτα όλα τα μπλοκ χωρίς να δημιουργήσετε ακόμα τα widget. Έχοντας δημιουργήσει όλα τα μπλοκ στη συνέχεια πάμε να δημιουργήσουμε το αντίστοιχο widget για το καθένα.

Περιεχόμενο σελίδων Magento σε δύο στήλες

Το magento μας δίνει τη δυνατότητα να βάλουμε περιεχόμενο σε δύο στήλες. Αυτή η ενέργεια γίνεται πάρα πολύ εύκολα είτε για κάθε σελίδα ξεχωριστά είτε για όλες τις σελίδες μαζί. Εδώ είναι πολύ σημαντικό να έχουμε σχεδιάσει την ιστοσελίδα μας στο χαρτί. Εάν για παράδειγμα αποφασίσουμε ότι θέλουμε όλες οι σελίδες στο αριστερό widget να αναφέρουν τα έξοδα μεταφοράς η τη σύγκριση προϊόντων η τη λίστα με τα αγαπημένα προϊόντα τότε θα πρέπει να το ρυθμίσουμε για όλες τις σελίδες του καταστήματος.

Αντίθετα εάν θέλουμε να έχει sidebar μόνο η κεντρική σελίδα τότε θα πρέπει να κάνουμε την παραπάνω ρύθμιση για τη μεμονωμένη σελίδα. Σε αυτή την περίπτωση η ρύθμιση γίνεται ως εξής:

home page Magento δυο στήλες

Τοποθέτηση περιεχομένου σε sidebar στο magento

Για να τοποθετήσουμε περιεχόμενο σε ένα sidebar θα πρέπει να κάνουμε δύο ενέργειες. Η πρώτη ενέργεια είναι να δημιουργήσουμε το σχετικό block. Και η δεύτερη ενέργεια είναι να δημιουργήσουμε το κατάλληλο widget το οποίο θα τοποθετήσει το μπλοκ στο sidebar. Βεβαίως μέσω ενός widget δεν είναι απαραίτητο να βάλουμε το περιεχόμενο μόνο σε μία θέση. Η χρήση του widget μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε πολλές θέσεις του ηλεκτρονικού καταστήματος τις οποίες θα εμφανιστεί το περιεχόμενο του μπλοκ. Εάν για παράδειγμα κάποιες σελίδες έχουν αριστερό sidebar και κάποιες άλλες δεξί sidebar, τότε με το ίδιο widget μπορούμε να ρυθμίσουμε και τα δυο sidebars.

Δημιουργία μπλοκ στο Magento

Κατά τη δημιουργία του μπλοκ θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον editor του magento και να γράψουμε κανονικά τις λέξεις του κειμένου. Δεν είναι σωστό να βάλουμε εικόνα. Και δεν είναι σωστό για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος για τον οποίο δεν είναι σωστό να βγάλουμε το περιεχόμενο ως εικόνα είναι διότι η εικόνα εξαρτάται από το πλάτος που δίνει το sidebar και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα προβάλλεται καλά. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα που ακολουθεί το περιεχόμενο βρίσκεται ως εικόνα της οποίας το πλάτος περιορίστηκε από το πλάτος του sidebar. Το αποτέλεσμα σίγουρα δεν είναι αυτό που θα θέλαμε.

sidebar-magento

Γράφουμε κείμενο για να ενισχύσουμε την προώθηση της ιστοσελίδας

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο δεν είναι σωστό να βάλουμε το περιεχόμενο εικόνα είναι για τις μηχανές αναζήτησης. Θα δυσκολευτούμε να κατακτήσουμε την πρώτη σελίδα της google. Εάν βάλουμε το περιεχόμενο ως εικόνα τότε δεν βοηθάμε καθόλου την προώθηση της ιστοσελίδας μας. Όταν όμως χρησιμοποιήσουμε κείμενο τότε έχουμε προσθέσει ακόμα ένα λιθαράκι για την προώθηση του ηλεκτρονικού μας καταστήματος στις μηχανές αναζήτησης. Οτιδήποτε βρίσκεται μέσα σε εικόνα δεν είναι ορατό από τις μηχανές αναζήτησης ως κείμενο. Η Google δεν μπορεί να ξέρει αν η εικόνα περιέχει κείμενο η φωτογραφία ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό έχει καταστροφικές συνέπειες για την προώθηση της ιστοσελίδας μας η του ηλεκτρονικού μας καταστήματος. Οι μηχανές αναζήτησης αγαπούν το κείμενο που είναι γραμμένο χρησιμοποιώντας το απλό html. Δηλαδή το κείμενο που γράφουμε χρησιμοποιώντας τον editor του magento. Και Βεβαίως καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε παραγράφους και επικεφαλίδες. Αν υποθέσουμε ότι δημιουργούμε ένα κείμενο το οποίο μιλάει για τα μεταφορικά, τότε θα πρέπει να βάλουμε ως επικεφαλίδα τη φράση "κόστος μεταφοράς" ή ακόμα καλύτερα "δωρεάν μεταφορικά" εάν παρέχουμε αυτή τη δυνατότητα. Και στη συνέχεια μέσα από παραγράφους του κειμένου να εξηγήσουμε ποιο είναι το κόστος μεταφοράς ή σε ποιες περιπτώσεις έχουμε δωρεάν μεταφορικά. Η χρήση της επικεφαλίδας και του κειμένου μέσα του editor που διαθέτει το Magento είναι ότι καλύτερο για την προώθηση της ιστοσελίδας μας στις μηχανές αναζήτησης.

Βασικές γνώσεις κατασκευής ιστοσελίδων

Κάθε άνθρωπος όταν ξεκινάει να κάνει κατασκευή ιστοσελίδας πάντα επιλέγει τον εύκολο δρόμο. Δηλαδή προτιμάει να κάνει copy paste από το word ή να βάζει εικόνα που έφτιαξε με ένα απλό πρόγραμμα γραφικών. Αυτό όμως δεν είναι σωστή κατασκευή ιστοσελίδων. Και δεν θα οδηγήσει σε επαγγελματικό αποτέλεσμα. Επίσης θα καθηλώσει την ιστοσελίδα που κατασκευάζουμε σε πολύ χαμηλές θέσεις στην κατάταξη της google. Καλό θα είναι να κάνουμε τη δημιουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες κατασκευής ιστοσελίδων.

Δημιουργία widget για την τοποθέτηση του περιεχομένου

Η δημιουργία widget για την τοποθέτηση του περιεχομένου στο magento εξαρτάται από το αν έχουμε επιλέξει να βάλουμε το περιεχόμενο σε μία σελίδα ή σε πολλές σελίδες. Στη συνέχεια περιγράφουμε δύο περιπτώσεις. Η πρώτη περίπτωση αφορά την τοποθέτηση sidebar μόνο στο homepage. Η δεύτερη περίπτωση μεταφορά τοποθέτηση sidebar σε όλες τις σελίδες του ηλεκτρονικού καταστήματος. Όταν πάμε να ξεκινήσουμε βιαστικά την κατασκευή του e-shop με το magento συνήθως ακολουθούμε την πρώτη λύση. Αντίθετα εάν έχουμε κάποια εμπειρία και θέλουμε να πετύχουμε ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα τότε καταλαβαίνουμε ότι είναι σαφώς καλύτερη δεύτερη λύση. Δηλαδή να βάλουμε το ίδιο sidebar σε όλες τις σελίδες του ηλεκτρονικού καταστήματος.

Δημιουργία δύο στηλών στο homepage

Εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε δύο στήλες μόνο στην αρχική ιστοσελίδα του καταστήματος και σε καμία άλλη τότε μπορούμε πολύ απλά να ανοίξουμε το homepage να πάμε στη διάταξη και να επιλέξουμε δύο στήλες. Αυτό γίνεται όπως στην παρακάτω εικόνα:

δυο στήλες σε όλες τις σελίδες στο Magento

Θα πρέπει πριν το κάνουμε αυτό να σκεφτούμε εάν θέλουμε να βάλουμε sidebar μόνο στην αρχική σελίδα ή σε όλες τις σελίδες του ηλεκτρονικού καταστήματος. Διότι εάν θέλουμε να βάλουμε το ίδιο sidebar σε όλες τις σελίδες τότε καλό θα είναι να το κάνουμε με μια κίνηση. Αλλιώς απαιτείται πολλαπλός κόπος και αυξημένη πιθανότητα λάθους αν το κάνουμε ξεχωριστά για κάθε σελίδα.

Τοποθέτηση του μπλοκ στο sidebar του home page

Εφόσον δημιουργήσουμε το sidebar με τον τρόπο που είδαμε παραπάνω τότε μπορούμε να τοποθετήσουμε και το περιεχόμενο που έχουμε γράψει στο μπλοκ. Αυτό πρέπει να γίνει μέσω ενός widget. Ήδη το sidebar που μπαίνει έχει ένα περιεχόμενο το οποίο περιλαμβάνει δυο link. Εάν θέλουμε το δικό μας καινούργιο περιεχόμενο στο sidebar να πάει πάνω από το προεπιλεγμένο περιεχόμενο τότε θα προσθέσουμε ένα widget επιλέγοντας ως θέση περιεχομένου το "Sidebar Main" όπως φαίνεται στην εικόνα:

block πάνω από προεπιλεγμένο περιεχόμενο

Αντίθετα εάν θέλουμε να πάει από κάτω θα πρέπει να επιλέξουμε τη θέση που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

block κάτω από προεπιλεγμένο περιεχόμενο

Δημιουργία δύο στηλών για όλες τις σελίδες του Eshop

Αντί να δημιουργούμε sidebar για κάθε page είναι καλύτερα να δημιουργήσουμε ένα sidebar για όλες τις σελίδες. Δηλαδή να αποφασίσουμε ώστε όλες οι σελίδες να έχουν διάταξη δύο στηλών. Τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αυτό τον δείξαμε παραπάνω.

Τοποθέτηση του μπλοκ στο sidebar όλων των σελίδων του Eshop

Εφόσον δημιουργήσουμε την κατάλληλη διάταξη τότε μπορούμε να επιλέξουμε ώστε το μπλοκ που δημιουργήσαμε θα τοποθετηθεί στο κατάλληλο sidebar. Πλέον κατά την επιλογή θέσης του μπλοκ, όταν δημιουργούμε το widget έχουμε τη δυνατότητα τοποθέτησης στο sidebar. Αυτή η επιλογή δεν είναι διαθέσιμη στην περίπτωση που φτιάξουμε το sidebar μόνο για το home page. Και είναι πολύ λογικό να συμβαίνει αυτό διότι δεν υπήρχε διάταξη 2 στηλών για όλες τις σελίδες του site παρά μόνο για το home page.

Επόμενα βήματα για την κατασκευή του Eshop

Στη συνέχεια παρουσιάζουμε τα επόμενα βήματα για την κατασκευή του eshop. Η παρουσίαση γίνεται υπό μορφή μαθήματος eshop. Είναι γραμμένα με πολύ απλό τρόπο ώστε να μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως ένα εκπαιδευτικό οδηγό κατασκευής eshop. Κάτι δηλαδή σας ένα γρήγορο σεμινάριο eshop:

Πρώτο βήμα κατασκευής eshop:

Να αποφασίσουμε εάν θέλουμε να υπάρχει sidebar σε όλες τις σελίδες η μόνο στην αρχική.

Δεύτερο βήμα κατασκευής e-shop:

Να αποφασίσουμε ποιες θα είναι οι σελίδες στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα. Και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε το keyword map, το οποίο καταγράφουμε τις λέξεις για τις οποίες θέλουμε να βελτιστοποιήσουμε την κάθε σελίδα. Εάν θέλουμε κάθε σελίδα να έχει διαφορετική διάταξη, τότε το καθορίζουμε εδώ. Βεβαίως να σημειώσουμε ότι δεν ενδείκνυται κάθε σελίδα να έχει διαφορετική διάταξη από τις υπόλοιπες.

Τρίτο βήμα κατασκευής ηλεκτρονικού καταστήματος:

Να δημιουργήσουμε (εάν χρειάζεται) νέες σελίδες. Αυτό είναι αναγκαίο να γίνει προηγηθεί σε σχέση με τα επόμενα βήματα ώστε καθώς δημιουργούμε τα μπλοκ και τα widgets να προσθέτουμε links προς αντίστοιχες σελίδες, σύμφωνα με την καθοδήγηση του Keywords map. Αυτή ενέργεια θα ανεβάσει πολύ γρήγορα το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ψηλά στην κατάταξη των μηχανών αναζήτησης. Επίσης θα γνωρίζουμε για ποιες λέξεις να βελτιστοποιήσουμε την κάθε σελίδα. Ο σημαντικότερος κανόνας της βελτιστοποίησης ιστοσελίδας είναι να μη βελτιστοποιήσουμε δύο σελίδες για το ίδιο Keyword. Διότι έτσι θα μπερδέψουμε τη μηχανή αναζήτησης και δεν θα ξέρει ποια σελίδα να εμφανίσει στα αποτελέσματα αναζήτησης. Εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων.

Τέταρτο βήμα δημιουργίας eshop:

Να δημιουργήσουμε όλα τα μπλοκ, μόνο με τη χρήση του editor. Το ιδανικό είναι το καθε μπλοκ να περιέχει μόνο παραγράφους και επικεφαλίδες. Όπου χρειάζεται μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα στοιχεία html οπως φόρμες και links. Σε κάθε μπλοκ καλό θα είναι να δώσουμε περιγραφικό όνομα. Η χρήση περιγραφικών ονομάτων θα μας διευκολύνει κατά την επιλογή των μπλοκ από τα widgets.

Πέμπτο βήμα δημιουργίας e-shop:

Για κάθε μπλοκ να δημιουργήσουμε widgets ώστε να τα τοποθετήσουμε στις κατάλληλες θέσεις του ηλεκτρονικού καταστήματος.

Έκτο βήμα δημιουργίας ηλεκτρονικού καταστήματος:

Να τοποθετήσουμε περιεχόμενο (από μπλοκ μέσω widget) σε όλες τις σελίδες. Εδώ μπορούμε να συμπληρώσουμε το περιεχόμενο που καταχωρίσαμε στο βήμα 3.

Έβδομο βήμα κατασκευής eshop Magento:

Να δημιουργήσουμε κατάλληλες θέσεις στα κατάλληλα σημεία της σελίδας (Header, Footer, sidebars), όπου δεν υπάρχουν. Σε κάποια σημεία ενδεχομένως αυτό να μην είναι εφικτό μέσα από το γραφικο περιβάλλον διαχείρισης και να χρειαστεί να κάνουμε αλλαγές μέσω του κωδικα των αρχείων xml και php. Γι'αυτό καλό θα είναι να έχουμε πρόχειρο τον κωδικό ftp. Σε γενικές γραμμές πολλά πράγματα στο Magento γίνονται πανευκολα μέσω κώδικα ενώ μας ταλαιπωρεί πολύ το γραφικό περιβάλλον. Για παράδειγμα είναι πολύ εύκολο να αλλάξουμε τα footer links προσθέτοντας και αφαιρώντας links μέσω κώδικα. Όμως αυτό είναι ανέφικτο μέσω του γραφικου διαχειριστικου περιβάλλοντος. Όπως επίσης ενώ είναι πανεύκολο να αφαιρέσουμε όλο το footer με μια απλή αλλαγή στο xml, αντίθετα το γραφικό περιβάλλον διαχείρισης δεν μας δίνει τέτοια δυνατότητα. Επίσης είναι σημαντικό να γίνει αυτό το βήμα αφού δημιουργήσουμε όλες τις σελίδες, διότι ενδεχομένως να κάνουμε αλλαγές πχ σε header και footer λόγω δημιουργίας των νέων σελίδων. Θα ήταν πολύ εκνευριστικό αν πηγαίνουμε και να αλλάζουμε το header ή το footer κάθε φορά που φτιάχνουμε μια νέα σελίδα. Αντίθετα εάν έχουμε φτιάξει ήδη όλες τις σελίδες, τότε η δουλειά γίνεται εύκολα και γρήγορα.

Όγδοο βήμα κατασκευής eshop με το Magento:

Να δημιουργήσουμε τις κατηγορίες του ηλεκτρονικού καταστήματος.

Ένατο βήμα δημιουργίας ηλεκτρονικού καταστήματος Magento:

Να δημιουργήσουμε το μενού. Είναι σημαντικό να αφήσουμε τελευταίο το menu. Εάν πάμε να δημιουργήσουμε το μενού από τα πρώτα βήματα τότε θα κάνουμε πολλά πισωγυρισματα με συνέπεια να σπαταλήσουμε περισσότερο χρόνο για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος.

Δέκατο βήμα κατασκευής eshop:

Πλέον μπορούμε να αρχίσουμε να εισάγουμε προϊόντα. Σε κάθε προϊόν εισάγουμε τιμή. Ανάλογα με τις φορολογικές ρυθμίσεις των παραμέτρων του Magento, μπορούμε να βάλουμε την τιμή είτε με ΦΠΑ είτε χωρίς ΦΠΑ. Και στη συνέχεια μέσω των φορολογικών ρυθμίσεων του magento να καθορίσουμε ώστε να φαίνεται και η τιμή με ΦΠΑ και χωρίς ΦΠΑ.

Κόστος κατασκευής ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων

Η εμπειρία στη σειρά εκτέλεσης των βημάτων έχει άμεση συσχέτιση με το κόστος κατασκευής ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων. Εδώ μετράνε πολύ τα μαθήματα κατασκευής ιστοσελίδων. Εάν εκτελέσουμε με τα βήματα ένα προς ένα τότε η κατασκευή του ηλεκτρονικού καταστήματος ή της ιστοσελίδας μας θα γίνει μέσα σε λίγες ώρες. Και θα τα καταφέρουμε να κάνουμε μία πολύ καλή κατασκευή ιστοσελίδας βασισμένη σε επαγγελματικά πρότυπα. Αυτό είναι το σημαντικότερο που πρέπει να διδαχθεί σε ένα σεμινάριο web design. Εφόσον ο χρόνος κατασκευής ιστοσελίδας περιορίζεται σε λίγες ώρες, συνεπώς και το κόστος κατασκευής ιστοσελίδας περιορίζεται δραματικά. Αντίθετα εάν αρχίσουμε μία διαδικασία στην οποία θα κάνουμε αλλαγές επί αλλαγών και διαρκώς τα προσθέτουμε νέα πράγματα και θα ψάχνουμε να βρούμε πού βρίσκεται το ενα και πού βρίσκεται το άλλο τότε την κατασκευή της ιστοσελίδας θα απαιτήσει πολλές δεκάδες ώρες. Θα πρέπει κατά την εκπαίδευση στην κατασκευή ιστοσελίδων να λαμβάνεται μέριμνα ώστε ο εκπαιδευόμενος να ξέρει πως να κινηθεί ώστε να τελειώσει τη δουλειά εύκολα και γρήγορα. Διότι όσο περισσότερες ώρες διαρκέσει η κατασκευή ιστοσελίδας ή ηλεκτρονικού καταστήματος τόσο υψηλότερο θα είναι και το κόστος που θα πρέπει να πληρωθεί για την κατασκευή της ιστοσελίδας. Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε για μαθήματα κατασκευής ιστοσελίδων.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κατασκευής e-shop με το magento

Από την περιγραφή των παραπάνω διαδικασιών είναι εύκολο να καταλάβουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κατασκευής e-shop με το magento. Το πολύ ισχυρό πλεονέκτημα είναι η σταθερότητα του ηλεκτρονικού καταστήματος. Ένα δεύτερο πολύ δυνατό πλεονέκτημα είναι ότι έχει πολύ απλή δομή η οποία διευκολύνει σε πολλά επίπεδα το developer. Δυστυχώς όμως αυτή η απλότητα της δομής του Magento σε επίπεδο κώδικα δεν απεικονίζεται σε απλότητα γραφικού περιβάλλοντος. Πολλά πράγματα πρέπει να ψάξουμε πολύ για να τα βρούμε στο γραφικό περιβάλλον. Επίσης πολλά άλλα πράγματα δεν υπάρχουν καθόλου στο γραφικό περιβάλλον και πρέπει να τα κάνουμε με κώδικα κατά την κατασκευή eshop με το Magento.

Για παράδειγμα, μπορούμε εύκολα να αφαιρέσουμε τη Wish List από το αριστερό sidebar μέσα από το γραφικό περιβάλλον:

αφαιρούμε Wish List από sidebar

Αντίθετα, η αφαίρεση του “Compare Product” δεν είναι εφικτή με το γραφικό περιβάλλον. Είναι όμως πολύ απλό να το αφαιρέσουμε μεσω του κώδικα τροποποιώντας το αρχείο:

vendor > magento > theme-frontend-luma > Magento_Catalog > layout > default.xml

Σύγκριση magento με Opencart

Το magento κερδίζει κατά κράτος συγκρινόμενο open card στο επίπεδο της σταθερότητας. Το opencart δυσκολεύεται να χειριστεί πολύ μεγάλο όγκο συναλλαγών και ενδεχομένως αν ζοριστεί πολύ να καταρρεύσει. Όμως το opencart έχει το πλεονέκτημα ότι πάρα πολλά πράγματα γίνονται πολύ εύκολα μέσα από το γραφικό περιβάλλον. Επίσης τα plugins του opencart το αγοράζουμε σε πολύ χαμηλότερη τιμή συγκρινόμενα με εκείνο του magento. Αυτό σημαίνει ότι αν θελήσουμε να αγοράσουμε έτοιμα plugin για φίλτρα προϊόντων ή για εξειδικευμένες απαιτήσεις σύνδεσης με την τράπεζα τότε το κόστος της αγοράς αυτών θα είναι πολύ χαμηλότερο για το opencart. Σε γενικές γραμμές αν θέλουμε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα πολύ υψηλών προδιαγραφών με μεγάλο όγκο προϊόντων που να αντέχει πολλές ταυτόχρονες συναλλαγές τότε είναι καλύτερα να επιλέξουμε magento. Αντίθετα εάν θέλουμε να φτιάξουμε ένα απλό e-shop με μικρό όγκο συναλλαγών εύκολα και γρήγορα τότε είναι καλύτερα να κάνουμε κατασκευή e-shop με opencart.