Οδηγίες για αλλαγή namerervers. Πώς να ξεκινήσετε την κατασκευή της ιστοσελίδας σας, μετά από την κατοχύρωση domain και την αγορά πακέτου φιλοξενίας hosting.
Η κατασκευή ιστοσελίδας ξεκινάει με την κατοχύρωση ενός domain. Ήδη σε προηγούμενο άρθρο περιγράψαμε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η κατοχύρωση domain. Στη συνέχεια θα πρέπει να αγοράσουμε ένα πακέτο φιλοξενίας στο οποίο θα τοποθετήσουμε την ιστοσελίδα που πρόκειται να κατασκευάσουμε. Οι πιο αξιόπιστες ελληνικές εταιρείες για την αγορά domain και πακέτο φιλοξενίας είναι το παπάκι, η dnhost και η tophost. Βεβαίως υπάρχουν και ξένες εταιρείες όπως για παράδειγμα το godaddy. Εγώ προσωπικά προτιμώ ελληνικές εταιρείες διότι υπάρχει δυνατότητα να σηκώσουμε το τηλέφωνο και να μιλήσουμε με άνθρωπο στα ελληνικά. Τα τελευταία χρόνια όλες οι ελληνικές εταιρείες φιλοξενίας έχουν βελτιώσει την ποιότητα του τηλεφωνικού κέντρου. Είμαι στην ευχάριστη θέση να δηλώσω ότι όποτε χρειάστηκε να τηλεφωνήσω σε εταιρεία χωρίς την για κάποιο πρόβλημα η εταιρεία όχι μόνο απάντησε στο τηλέφωνο εντός ολίγων λεπτών αλλά με βοήθησε να λύσω το πρόβλημα άμεσα. Ευτυχώς οι εταιρείες hosting εταιρείες φιλοξενίας διαθέτουν επαρκή προσωπικό. Και μάλιστα καταρτισμένο προσωπικό με συνέπεια με ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες των πελατών τους σχετικά με την κατασκευή ιστοσελίδας.
Οι nameservers είναι δύο νούμερα τα οποία δείχνουν σε ποιο server φιλοξενείται το domain μας. κάθε φορά που αγοράζουμε ένα domain θα πρέπει να δηλώσουμε στην εταιρεία κατοχύρωσης τους nameservers ώστε όταν ο χρήστης γράψε τα domain σε ένα browser τότε να οδηγηθεί στο server που το φιλοξενεί. Αυτό ακριβώς κάνουν οι nameservers. Το hosting και το domain είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Το domain κατοχυρώνεται μία φορά. Ας υποθέσουμε ότι κατοχυρώνεται το domain τον Ιανουάριο. Αρχικά δεν δηλώνουμε nameservers. αυτό σημαίνει ότι το domain δεν φιλοξενείται πουθενά άρα έχουμε domain και τον έχουμε site. Στη συνέχεια αποφασίζουμε να κάνουμε κατασκευή ιστοσελίδας. πηγαίνουμε τον Μάρτιο και δηλώνουμε τους nameservers που μας έδωσε η εταιρεία hosting. Αφού κάνουμε τη δημιουργία της ιστοσελίδας τότε θα έχουμε site. Στη συνέχεια μπορεί να διαγνώσουμε προβλήματα στην ταχύτητα και να αλλάξουμε πακέτα φιλοξενίας. Αυτό σημαίνει ότι πάλι θα πρέπει να κάνουμε αλλαγή nameservers ώστε να δείχνουμε στο νέο hosting. Η διαδικασία αυτή συμβαίνει αρκετά συχνά. Η ταχύτητα είναι πολύ σημαντική για την προώθηση μιας ιστοσελίδας Και αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για να αλλάξουμε πακέτο φιλοξενίας η εταιρεία φιλοξενίας. Για αυτό καλό θα είναι να μάθουμε πώς γίνεται η αλλαγή nameservers.
Το ποιοί είναι οι nameservers είναι μία πληροφορία που μας τη στέλνει η εταιρεία φιλοξενίας στην οποία αποφασίσαμε να κάνουμε hosting την ιστοσελίδα μας. Όταν αγοράσουμε το πακέτο φιλοξενίας Και αφού ολοκληρώσουμε την πληρωμή Στη συνέχεια θα μας έρθει ένα mail με όλες τις πληροφορίες διαχείρισης του πακέτου φιλοξενίας. αυτό το e-mail περιλαμβάνει πληροφορίες πρόσβασης στον πίνακα διαχείρισης Που συνήθως είναι το cpanel ή το plesk. Εδώ μπορείτε να είτε πως κάνουμε δημιουργία domain στο plesk. Επίσης περιλαμβάνει πληροφορίες για συνδέσεις ftp. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι περιλαμβάνει τους nameservers. Κρατάμε αυτή την πληροφορία διότι θα τη χρησιμοποιήσουμε λίγο παρακάτω όταν θα χρειαστεί να κάνουμε αλλαγή nameservers ώστε το domain που κατοχυρώσαμε με να δείχνει στο πακέτο φιλοξενίας που μόλις αγοράσαμε.
Το πρώτο βήμα για την αλλαγή των nameservers είναι να κάνουμε login στην εταιρεία όπου κάναμε κατοχύρωση του domain. Πολλές φορές κατοχυρώνουμε domain και μετά ξεχνάμε τον κωδικό εισόδου στη διαχείριση των ονομάτων χώρου. Εάν έχουμε ξεχάσει τον κωδικό τότε θα πρέπει να πάρουμε τηλέφωνο τον καταχωρητή για να μας υπενθυμίσει τα στοιχεία εισόδου. Εάν πρόκειται για ελληνική εταιρεία τότε αυτή η διαδικασία γίνεται πάρα πολύ απλά με ένα τηλέφωνο. όμως στην περίπτωση που επιλέξαμε ξένη εταιρεία τότε η επικοινωνία θα πρέπει να γίνει μέσω email. η εμπειρία έχει δείξει ότι η συνεννόηση με τις ελληνικές εταιρείες λειτουργεί πολύ καλά. απλά θα πρέπει να δώσουμε κάποια στοιχεία τα οποία να επιβεβαιώνουν ότι πραγματικά είμαστε ιδιοκτήτες του domain. Για παράδειγμα υπάρχει περίπτωση να μας ζητήσει αριθμό ταυτότητας ΑΦΜ διεύθυνση πατρώνυμο ή άλλα προσωπικά στοιχεία τα οποία να επιβεβαιώνουν την ταυτότητά μας. σε γενικές γραμμές οι εταιρείες κατοχύρωσης domain είναι πολύ φιλικές σε αυτή την επικοινωνία διότι πολύ απλά θέλουν να διατηρήσουν τη σχέση που έχουν μαζί μας. Δηλαδή θέλουν να συνεχίζουν να μας έχουν πελάτες. Και Βεβαίως εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τις υπηρεσίες μιας αξιόπιστης εταιρείας που κάνει κατοχυρώσεις domain.
Αφού κάνουμε επιτυχίες login μπαίνουμε στην κεντρική σελίδα διαχείρισης υπηρεσιών στην οποία φαίνεται όλες οι υπηρεσίες που έχουμε αγοράσει από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Συνήθως μία εταιρεία που κατοχυρώνει ονόματα domain ασχολείται επίσης και με πακέτα hosting, με ssl πιστοποιητικά, με πακέτα email, με website builders καθώς και με άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες.
Για να κάνουμε αλλαγή nameservers θα πρέπει να πάμε στην κατηγορία domains. Όταν κάνουμε κλικ στη λέξη domains τότε στο κέντρο της σελίδας θα μας δείξει τη λίστα με τα domain που έχουμε κατοχυρώσει σε αυτή την εταιρεία. Θα πρέπει να επιλέξουμε το domain για το οποίο θέλουμε να κάνουμε αλλαγή nameservers. Στη συνέχεια θα ανοίξει μία νέα σελίδα στην οποία θα βρίσκεται μόνο του αυτό το domain.Σε αυτή τη σελίδα υπάρχουν όλες οι επιλογές διαχείρισης domain. Μία από αυτές σε όλες τις εταιρείες κατοχύρωση domain είναι η αλλαγή nameservers. Στη συγκεκριμένη εικόνα που βλέπουμε παραπάνω η επιλογή αυτή είναι το μπλε link στο δεξί άκρο της σειράς. Δεν λέει αλλαγή nameservers αλλά λέει προσθήκη nameservers διότι μόλις αγοράσαμε το domain και δεν υπάρχουν ήδη τοποθετημένοι nameservers. Εκεί ακριβώς πρέπει να πατήσουμε για να κάνουμε την αλλαγή των nameservers. Όταν κάνουμε κλικ σε αυτό το link τότε θα προκύψει ένα παράθυρο το οποίο μας ζητάει να βάλουμε τους nameservers. Εδώ θα πρέπει να τοποθετήσουμε τους νέους servers που λάβαμε από την εταιρία φιλοξενίας.
Η αλλαγή των nameservers είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να κάνουμε για να κατασκευάσουμε μία ιστοσελίδα. Η δημιουργία ενός site ξεκινάει με την κατοχύρωση του domain name. Αφού κατοχυρώσουμε το domain στη συνέχεια θα πρέπει να αγοράσουμε ένα πακέτο hosting στο οποίο θα φιλοξενηθεί η σελίδα που πρόκειται να κατασκευάσουμε. αφού αγοράζουμε τόσο το domain όσο και το hosting Στη συνέχεια θα πρέπει να κάνουμε αλλαγή nameservers ώστε τα domain να δείχνεις το hosting. Ακολούθως θα πρέπει να ρυθμίσουμε το πακέτο hosting, δηλαδή να εγκαταστήσουμε account στο hosting για το νέο domain. Αφού τα κάνουμε όλα αυτά Στη συνέχεια θα πρέπει να εκτελέσουμε τον οδηγό εγκατάστασης του wordpress τι οποιοδήποτε άλλο λογισμικό επιλέξουμε για τη δημιουργία της ιστοσελίδας.
Τα ίδια ισχύουν και για την κατασκευή e-shop. Και εδώ θα πρέπει να αγοράσουμε domain, στη συνέχεια να αγοράσουμε hosting, να αλλάξουμε τους nameservers και στη συνέχεια να εγκαταστήσουμε το opencart η PrestaShop η magento. Όλα αυτά είναι λογισμικά κατασκευής e-shop. Στην ιστοσελίδα μου έχω ανεβάσει αρκετά άρθρα για την κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος με όλους αυτούς τους τρόπους. Εδώ θα βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα άρθρα για τη δημιουργία e-shop.
Είτε κατασκευάζουμε site είτε e-shop το επόμενο βήμα είναι να κάνουμε την προώθηση της ιστοσελίδας. Πρώτη προϋπόθεση για να ανέβει μία σελίδα στο Google είναι η ταχύτητα. Εάν ένα site είναι αργό να καθυστερεί τότε η Google θα αποφύγει να το εμφανίσει στην πρώτη σελίδα. η δεύτερη προϋπόθεση για το seo και την προώθηση ιστοσελίδων είναι η άψογη συμπεριφορά προς τα tablet και τα smartphones καθώς και κάθε τύπου mobile device. Δεν είναι τυχαία αυτή η επιλογή της Google διότι πλέον η μεγαλύτερη επισκεψιμότητα ενός ιστότοπου προέρχεται από κινητές συσκευές. Καλό θα είναι όταν δημιουργούμε ένα site ή ένα e-shop να βάλουμε τις βάσεις για την άνοδο στην κορυφή των μηχανών αναζήτησης πληρώντας τις προδιαγραφές που βάζει Google. Η επιλογή ενός γρήγορου hosting είναι το πρώτο βήμα για την προώθηση της ιστοσελίδας.