Κατασκευή ιστοσελίδων

Κατασκευή ιστοσελίδων

Σε αυτό το άρθρο θα περιγράψουμε τα βήματα κατασκευής μιας ιστοσελίδας. Απευθύνεται σε αυτόν που θέλει να κάνει κατασκευή ιστοσελίδας μόνος του, αλλά και σε εκείνους που θέλουν να ξεκινήσουν μαθήματα κατασκευής ιστοσελίδων.

Κατοχύρωση domain name

Το πρώτο βήμα για την κατασκευή της ιστοσελίδας είναι η αγορά του domain name. Μπορείτε να αγοράσετε ένα domain να είναι μέσα από καταχωρητές ονομάτων χώρου όπως είναι το papaki.gr ή η tophost.gr. Εάν δεν θέλετε να κάνετε την αγορά του domain name μέσω ελληνικής εταιρείας τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πολύ δημοφιλή εταιρεία godaddy.com. Η διαδικασία κατοχύρωσης του domain name είναι πάρα πολύ απλή. Μπαίνετε στην ιστοσελίδα του καταχωρητή ονομάτων, επιλέγετε το domain που επιθυμείτε, και εάν είναι διαθέσιμο τότε ακολουθήστε τα βήματα κατοχύρωσης domain name.

Αγορά πακέτου φιλοξενίας

Το δεύτερο βήμα για την κατασκευή ενός site είναι η αγορά πακέτου φιλοξενίας. υπάρχουν πολύ καλές εταιρείες φιλοξενίας ιστοσελίδων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Καλό θα είναι να επιλέξετε μία εταιρία φιλοξενίας ιστοσελίδων η οποία είναι δοκιμασμένη και αξιόπιστη. Διότι τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής της ιστοσελίδας όσο και κατά την προώθηση ιστοσελίδας και τη συντήρηση αυτής θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι όλα λειτουργούν σωστά. Εάν για παράδειγμα κάποιες ώρες της ημέρας πέφτει το site τότε αυτό θα έχει πολύ άσχημη επίπτωση στην προώθηση της ιστοσελίδας. Επίσης η κακή λειτουργία ενός πακέτου φιλοξενίας θα σας αναγκάσει να έρθετε σε προστριβές με τον ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας εάν αναλάβετε και τη συντήρηση αυτής. Αφού επιλέξετε το πακέτο φιλοξενίας τότε είστε πλέον έτοιμοι για να ξεκινήσετε την κατασκευή της ιστοσελίδας σας. Εδώ μπρείτε να δείτε ένα μάθημα δημιουργίας domain στο plesk.

Αλλαγή nameservers

Αφού αγοράσετε το domainθα λάβετε ένα email που θα σας ενημερώνει για τους nameservers. Για να μπορέσετε να ξεκινήσετε την κατασκευή της ιστοσελίδας σας θα πρέπει να κάνετε αλλάξετε τους nameservers. Εδώ δείχνουμε πως γίνεται η αλλαγή των nameservers.

Κατασκευή ιστοσελίδας με το wordpress

Ο πιο απλός τρόπος για να κατασκευάσουμε μία ιστοσελίδα είναι να χρησιμοποιήσουμε το wordpress. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κατασκευής ιστοσελίδων το οποίο διατίθεται δωρεάν. Είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα κατασκευής site παγκοσμίως. Περίπου το 1/4 το συνολικό πλήθος ιστοσελίδων που έχουν δημιουργηθεί Σε ολόκληρο το διαδίκτυο κατασκευάστηκε με το wordpress. Ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο δημοφιλής αυτή η πλατφόρμα είναι η απλότητα στην εγκατάσταση και στην κατασκευή της ιστοσελίδας. Μπορείτε να κάνετε εγκατάσταση του wordpress μέσα σε 15 λεπτά. Η δημιουργία ενός site με το wordpress μπορεί να γίνει μέσα σε λιγότερο από 2 ώρες. Εδώ δείχνουμε τα πρώτα βήματα της κατασκευής ιστοσελίδας με το wordpress

Προδιαγραφές κατασκευής ιστοσελίδας με wordpress

Εάν επιλέξετε να κάνετε κατασκευή ιστοσελίδας με το wordpress τότε θα πρέπει να φροντίσετε ώστε το πακέτο φιλοξενίας σας να δίνει τη δυνατότητα βάσης δεδομένων. Με άλλα λόγια θα πρέπει να επιλέξετε ένα πακέτο hosting που να δίνει τη δυνατότητα δυναμικών ιστοσελίδων. Όταν εξετάζετε τις προδιαγραφές του πακέτου φιλοξενίας η οποία θα κατασκευαστεί με το wordpress τότε αυτό είναι που πρέπει να προσέξετε.

Πλεονεκτήματα κατασκευής ιστοσελίδας με το wordpress

Η κατασκευή ιστοσελίδας με το wordpress έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι η απλότητα. όλα τα βήματα στη διαδικασία δημιουργίας ιστοσελίδας χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα του wordpress είναι πάρα πολύ απλά. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά plug-in τα οποία μπορούν να σας δώσουν λύση σε οποιαδήποτε απαίτηση ζητήσει ο πελάτης σας. Μέσα από αυτή την άπειρη γκαμα των plugin μπορείτε να βρείτε οτιδήποτε φανταστείτε και την ιστοσελίδα σας. Εδώ έχουμε σημειώσει τα πιο χρήσιμα wordpress plug-in. Το τρίτο πλεονέκτημα είναι ότι σε περίπτωση που χρειαστείτε βοήθεια υπάρχει στην αγορά εργασίας πολύ μεγάλο πλήθος ανθρώπων οι οποίοι γνωρίζουν τη λειτουργία της πλατφόρμας του wordpress. Το τέταρτο και ίσως σημαντικότερο πλεονέκτημα της κατασκευής site με τη χρήση του WordPress είναι οι δυνατότητες προώθησης. Συνεπώς σε όλα τα βήματα της δημιουργίας του site σας θα είστε σίγουροι ότι η δουλειά όχι μόνο γίνεται απλά αλλά πάντα έχετε δυνατότητα να βρείτε βοήθεια πολύ εύκολα.

Μειονεκτήματα της κατασκευής ιστοσελίδας με wordpress

Πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για μειονεκτήματα της κατασκευής ενός ιστότοπου με το wordpress πρέπει να πούμε ότι τα μειονεκτήματα είναι πολύ λιγότερα από τα πλεονεκτήματα. Σε γενικές γραμμές συνιστούμε θερμά τη δημιουργία ιστοσελίδας με το wordpress διότι αποτελεί την ιδανική λύση αυτή τη στιγμή για όσους θέλουν να δημιουργήσουν ένα site. Αυτό είναι ότι το wordpress είναι αρκετά ευάλωτα σε επιθέσεις. Tο τεράστιο πλήθος των καταστάσεων του wordpress που υπάρχουν στον κόσμο το καθιστούν εύκολο στόχο για τους χάκερ. Εάν δεν προσέξετε το θέμα της ασφάλειας τότε ο ιστότοπος σας μπορεί να κινδυνέψει. σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μεριμνήσετε ώστε να έχετε ένα καλό backup plugin ώστε να μπορέσετε να επαναφέρετε την ιστοσελίδα σας. Eναλλακτικά θα πρέπει να έχετε φροντίσει ώστε να έχετε κάνει backup τόσο τα αρχεία όσο και τη βάση δεδομένων ώστε να μπορέσετε να εγκαταστήσετε σε νέο hosting. Γενικότερα θα επιλέξετε τη δημιουργία ιστοσελίδας με wordpress πρέπει να δώσετε μεγάλη βαρύτητα στο ζήτημα της ασφάλειας. Καλό είναι να αγοράσετε κάποια plugin ασφαλείας όπως για παράδειγμα το wordfence.

Κατασκευή ιστοσελίδας με HTML και CSS

Σε κάποιους ενδεχομένως να φαίνεται πολύ πρωτόγονη και απαρχαιωμένη η πρόταση δημιουργίας ιστοσελίδας με χρήση τεχνολογιών HTML και CSS. Αυτός ο τρόπος όμως έχει δύο πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα. το πρώτο πλεονέκτημα είναι η ταχύτητα της ιστοσελίδας. Όταν κατασκευάζουμε ένα site με το wordpress τότε αυτό διαβάζει τα δεδομένα από βάσεις δεδομένων και τα επεξεργάζεται μέσω της γλώσσας php προτού τα εμφανιστεί σε μορφή html. Αυτή η διαδικασία είναι προφανώς πολύ πιο αργή συγκρινόμενη με την απευθείας δημιουργία των αρχείων html. Το δεύτερο πλεονέκτημα της κατασκευής ιστοσελίδας με τη γλώσσα html είναι η ασφάλεια. Εφόσον δεν υπάρχει βάση δεδομένων ήδη έχουμε αφήσει έξω ενα πολύ ευαίσθητο σημείο για την ασφάλεια της ιστοσελίδας. Εάν χρησιμοποιήσουμε μόνο html και css τότε δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε μήπως δεχτεί επίθεση η βάση δεδομένων. Και ένα τρίτο πλεονέκτημα είναι ότι μπορούμε πολύ εύκολα να κάνουμε backup την ιστοσελίδα μας. Ουσιαστικά το backup ταυτίζεται με το κατέβασμα των αρχείων χρησιμοποιώντας ένα απλό πρόγραμμα ftp. Αρα ακόμα και να δεχτεί επίθεση η ιστοσελίδα μας μπορούμε να την επαναφέρουμε πάρα πολύ εύκολα ανεβάζοντας τα αρχεία σε ένα νέο server. Η ιστοσελίδα balatsoukas.com στην οποία ανήκει το άρθρο που διαβάζετε αυτή τη στιγμή κατασκευάστηκε με χρήση τεχνολογιών html και css. Εδώ μπορείτε να διαβάζετε ένα άλλο άρθρο μας με θέμα τη σύγκριση μεταξύ html και wordpress για την κατασκευή ιστοσελίδας.

Επιλογή template

Είτε προχωρήσουμε στην κατασκευή ιστοσελίδας με το html, είτε επιλέξουμε δημιουργία ιστοσελίδας με wordpress, είτε οποιοδήποτε άλλο τρόπο κατασκευής site θα είναι πολύ χρήσιμο να επιλέξουμε ένα template. Το θέμα η αλλιώς template είναι μία έτοιμη σχεδίαση για το εικαστικό κομμάτι της ιστοσελίδας μας. Ουσιαστικά παίρνουμε έτοιμη δουλειά που έχουν κάνει οι έμπειροι γραφίστες. με τον τρόπο αυτό γλιτώνουμε πολύ μεγάλο μέρος της συγγραφικής δουλειάς που αφορά στην εμφάνιση του ιστότοπου μας. Μπορούμε να επιλέξουμε κάποια από τα δωρεάν θέματα. Εδώ βρίσκεται μεγάλη γκάμα από δωρεάν θέματα για το wordpress. Εάν όμως θέλουμε να δημιουργήσουμε μία επαγγελματική ιστοσελίδα τότε καλό θα είναι να αγοράσουμε κάποιο θέμα. Σε αυτή την περίπτωση η σχεδίαση θα είναι πάρα πολύ καλύτερη και πολύ πιο επαγγελματική. Επίσης στα περισσότερα αγορασμενα θέματα είναι πιθανό να έχουμε και υποστήριξη. Εδώ μπορείτε να δείτε το πρώτο βήμα για την κατασκευή ιστοσελίδας wordpress.

Κατασκευή εφαρμογών μέσα στην ιστοσελίδα

Ενα τέταρτο πλεονέκτημα της δημιουργίας site απευθείας με html είναι η πολύ πιο εύκολη ενσωμάτωση σε αυτό εφαρμογών. Για παράδειγμα προγραμμάτων κατασκευασμένων με τη JavaScript. Στον ιστότοπό balatsoukas.com έχω δημιουργήσει κάποιες εκπαιδευτικές εφαρμογές με javascript και jQuery. Αυτός είναι ο δεύτερος λόγος που επέλεξα την τεχνολογία html σε σύγκριση με το wordpress. Διότι ήθελα να δημιουργήσω εφαρμογές που να κάνουν ακριβώς αυτό που επιθυμώ, το οποίο δεν μπόρεσα να βρω έτοιμο σε κάποιο plugin του WordPress. Βεβαίως αυτό δεν υπάρχει για τη συντριπτική πλειοψηφία των ιστοσελίδων. Για παράδειγμα υπάρχει μεγάλο πλήθος από plugin με τα οποία μπορείτε τα δημιουργήσετε εφαρμογές για ξενοδοχεία, σχολεία, σεμινάρια, ηλεκτρονικά καταστήματα, λογιστικές εφαρμογές και άλλα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυται η δημιουργία site με την πλατφόρμα του WordPress.

Προώθηση ιστοσελίδων

Αφού δημιουργήσουμε τον ιστότοπο στη συνέχεια καλό θα ειναι να ασχοληθούμε με την προώθηση της ιστοσελίδας. Όλοι οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων θέλουν να δουν την ιστοσελίδα τους να εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις αποτελεσμάτων της Google. Η προώθηση ιστοσελίδων είναι η διαδικασία η οποία θα φέρει χρήμα στα ταμεία της εταιρείας. Εάν το κριτήριο είναι η δυνατότητα προώθησης της ιστοσελίδας, τότε η καλύτερη πλατφόρμα κατασκευής ιστοσελίδων είναι το WordPress. Άλλωστε μιία συνηθισμένη μέθοδος προώθησης ιστοσελίδων είναι η δημιουργία ενός ιστολογίου WordPress εντός του προωθούμενου ιστότοπου.

Άλλες πλατφόρμες κατασκευής ιστοσελίδων

Εκτός από τις τεχνολογίες που αναφέρθηκαν υπάρχουν και άλλες επιλογές κατασκευής ιστοσελίδων. Μία πολύ καλή εναλλακτική λύση δημιουργίας site είναι το joomla. Η πλατφόρμα αυτή δημιουργήθηκε κάποια χρόνια πριν από το wordpress και για αρκετά χρόνια υπήρξε η κυρίαρχη επιλογή κατασκευής site. Εκτοπίστηκε από το wordpress. Ακόμα μια τεχνολογική επιλογή κατασκευής ιστοσελίδων είναι το Drupal. Πρόκειται για μία εξαιρετική πλατφόρμα δημιουργίας site η οποία έχει δυνατότητα υποστήριξης πολύ μεγαλύτερης κίνησης σε σύγκριση με wordpress και joomla.

Κατασκευή eshop

Εάν θέλετε να κατασκευάσετε ιστοσελίδα τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια από τις τεχνολογίες που αναφέραμε παραπάνω. Στην περίπτωση της κατασκευής eshop όμως υπάρχουν πλατφόρμες εξειδικευμένες προς αυτή τη κατεύθυνση. Η πιο δημοφιλής πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου είναι το Opencart. Τόσο η δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος όσο και η συντήρηση αυτού είναι απλές διαδικασίες μέσα της πλατφόρμας του Opencart. Βεβαίως δεν επιτελεί τη μοναδική επιλογή δημιουργίας eshop. Μπορείτε να επιλέξετε το Magento το οποίο έχει τη δυνατότητα υποστήριξης πολύ μεγαλύτερης κίνησης. Δυο ακόμα επιλογές για όσους ψάχνουν πλατφόρμες κατασκευής ηλεκτρονικού καταστήματος είναι το cs-cart και το oscommerce.

Κατασκευή eshop με το wordpress

Μία εξαιρετική λύση κατασκευής eshop είναι το WooCommerce. Πρόκειται για ένα plugin του WordPress με το οποίο δημιουργούμε το eshop εσωτερικά στο wordpress. Με αυτό τον τρόπο διατηρούμε τόσο την απλότητα όσο και τη δυνατότητα προώθησης ιστοσελίδας που προσφέρει το wordpress. Και μπορούμε να φτιάξουμε το eshop εύκολα και γρήγορα. Αυτή είναι η ιδανικότερη λύση εάν το κεντρικό ερώτημα που μας απασχολεί κατά τη δημιουργία του eshop είναι η προώθηση στις μηχανές αναζήτησης και η άνοδος στην πρώτη σελίδα της Google. Εδώ μπορείτε να μάθετε πως γίνεται η κατασκευή eshop με το woocommerce.

Κατασκευή ιστοσελίδας ειδικού σκοπού

Συνήθως μια ιστοσελίδα κατασκευάζεται για να παρουσιάσει περιεχόμενο. Υπάρχουν όμως κάποιες επριπτώσεις στςι οποίες η δημιουργία της ιστοσελίδας γίνεται για σκοπούς διαφορετικούς της παρουσίασης περιεχομένου. Για απράδειγμα μπορεί κάποιος εκπαιδευτικός να χρησιμοποιήσει τις τεχνολογίες διαδικτύου με σκοπό να φτιάξει ασκήσεις τις οποίες οι μαθητές οι οι εκπαιδευόμενοι να τις εκτελούν μέσω της ιστοσελίδας. Ως τέτοιο παράδειγμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ασκήσεις πληροφορικής για το δημοτικό τις οποίες έχω δημιουργήσει με σκοπό να βοηθήσω την καλύτερη και πιο ευχάριστη εξάσκηση των μαθητών του δημοτικού στην πληροφορική.

Εκπαίδευση ενηλίκων στην πληροφορική. Πως να επιλέξετε σεμινάρια μαθήματα ή σεμινάρια σε θεματικές ενότητες πληροφορικής.