Μάθημα δημιουργίας domain στο plesk

1 / 10
1
2 / 10
2
3 / 10
3
4 / 10
4
5 / 10
5
6 / 10
6
7 / 10
7
8 / 10
8
9 / 10
9
10 / 10
10

Η αρχική σελίδα της tophost.
Θέλουμε να κάνουμε login.
Δίνουμε username και password.
Επιτυχές login. Στη συνέχεια πατάμε 'Plesk login'.
Η αρχική σελίδα του plesk. Στη συνέχεια πατάμε 'Add domain'.
Εδώ πρέπει να δώσουμε το νέο domain.
Πληκτρολογούμε το νέο domain.
Πατάμε 'ok' για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Το νεο domain φαίνεται στο plesk.
Η σελίδα του domain που μόλις δημιουργήσαμε.

Το πρώτο βήμα και τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας είναι να κατοχυρώσουμε το domain. Η κατοχύρωση ονόματος χώρου μπορεί να γίνει πολύ εύκολα μέσα από μεγάλες και αξιόπιστες εταιρείες όπως είναι το papaki.gr και tophost.gr. Όσον αφορά το domain το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε στο παράδειγμά μας είναι το online-lessons.gr το οποίο κατακυρώθηκε μέσα από το papaki.gr Ακολούθως το δεύτερο βήμα για τη δημιουργία της ιστοσελίδας είναι να αλλάξουμε τους nameservers στο domain μόλις κατοχυρώσαμε. Απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε τη δυνατότητα αλλαγής των nameservers είναι να έχει πληρωθεί το domain. Επίσης προϋπόθεση αυτής της αλλαγής είναι να έχουμε τους name servers του host στο οποίο θα φιλοξενηθεί ιστοσελίδα μας. Είναι μία πολύ απλή διαδικασία στην οποία κάνουμε απλά copy paste δύο συμβολοσειρές. Το domain που θα χρησιμοποιήσουμε στο παράδειγμά μας πρόκειται να φιλοξενηθεί στην tophost.gr. Ήδη έχουμε αγοράσει το πακέτο φιλοξενίας και έχουμε δηλώσει τους nameservers στο papaki.gr. Στη συνέχεια πρέπει να περάσουν εικοσιτέσσερις ώρες ώστε όλοι οι καταχωρητές ονομάτων να ενημερώσουν τα DNS records και η αλλαγή των name servers να είναι ορατή σε όλη τη χώρα.

Κατασκευή της ιστοσελίδας

Πλέον είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την κατασκευή της ιστοσελίδας. Ήδη έχουν περάσει 24 ώρες συνεπώς η δημιουργία του domain θα είναι ορατή από όλους τους υπολογιστές ανά την Ελλάδα. Η κατασκευή της ιστοσελίδας ξεκινάει με τη δημιουργία λογαριασμό στον πάροχο φιλοξενίας. Αυτή τη διαδικασία περιγράφουμε σε αυτό το άρθρο. είναι μία αναγκαία διαδικασία προκειμένου να μπορούμε να ξεκινήσουμε την κατασκευή του νέου site μας. Στον τομέα είναι που θα δημιουργήσουμε στο πακέτο φιλοξενίας θα μπορέσουμε να ανεβάσουμε όλα τα αρχεία που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία της ιστοσελίδας.

Είσοδος στο plesk

Για τα καταφέρουμε να κάνουμε login στο plesk θα πρέπει να έχουμε τον κωδικό που μας παραχωρήθηκε από την tophost.gr κατά την αγορά του πακέτου φιλοξενίας. Εδώ βλέπουμε την αρχική σελίδα της tophost.gr.

Μάθημα δημιουργίας domain στο plesk

Για να μπούμε πρέπει να δώσουμε username και password.

διαχείρηση φιλοξενίας ιστοσελίδων

Στη συνέχεια δίνουμε τον κωδικό και κάνουμε login.

login στη διαχείρηση ιστοσελίδων

Μόλις κάνουμε επιτυχή είσοδο θα δούμε την ακόλουθη σελίδα:

επιτυχές login στη διαχείρηση ιστοσελίδων

Η σελίδα του βλέπουμε περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες το συγκεκριμένο φυσικού ή Νομικού προσώπου από την tophost. Οι υπηρεσίες αυτές δεν περιλαμβάνουν μόνο τα πακέτα φιλοξενίας αλλά μπορούν να περιλαμβάνουν και αγορά ονομάτων domain name η αγορά ssl καθώς και πολλές άλλες υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία tophost.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσουμε το χώρο φιλοξενίας για το νέο domain. Συνεπώς θα επιλέξουμε "plesk login" και θα εισέλθουμε στο περιβάλλον διαχείρισης του plesk.

login στο plesk

Το plesk στην κατασκευή ιστοσελίδων

Το plesk είναι ένα από τα κορυφαία hosting panel που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες φιλοξενίας. ουσιαστικά η συντριπτική πλειοψηφία των παροχών φιλοξενίας επιλέγει ένα από τα δύο πακέτα. Το ένα είναι το plesk και άλλο είναι το cpanel. Είναι ένα περιβάλλον διαχείρισης πολύ ευέλικτο, λειτουργικό και πολύ φιλικό στο χρήστη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κάθε τύπου ιστοσελίδας. Εμείς θα το χρησιμοποιήσουμε για τη φιλοξενία πολλών ιστοσελίδων. Κάποιες αυτές από αυτές δημιουργήθηκαν με την τεχνολογία html και css. Ενώ κάποιες άλλες κάναμε κατασκευή ιστοσελίδας με το wordpress. Δεν μπορούμε να πουμε ποιά τεχνολογία είναι καλύτερη από την άλλη. Μπορείτε όμως να διαβάσετε το άρθρο μας στο οποίο κάνουμε σύγκριση του wordpress με το συνδυασμό html και css.

Το περιβάλλον εργασίας του Plesk

Στην αριστερή στήλη βλέπουμε τις διαθέσιμες επιλογές του plesk. Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέο domain η νέο email. Μπορούμε να εγκαταστήσουμε έτοιμες εφαρμογές όπως για παράδειγμα το wordpress opencart και άλλα διάσημα content management systems. με την επιλογή files μπορούμε να διαχειριστούμε αρχεία ενώ με την επιλογή databases μπορούμε να διαχειριστούμε τις βάσεις δεδομένων. Έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε στατιστικά για τα site τα οποία χρησιμοποιούμε. Μπορούμε να δούμε τα στοιχεία του λογαριασμού μας με την επιλογή account.

Κατασκευή ιστοσελίδων wordpress

Τέλος ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατασκευή ιστοσελίδων με το wordpress. Είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι το wordpress είναι το πιο δημοφιλές σύστημα κατασκευής ιστοσελίδων. Όλοι οι δημιουργοί ιστότοπων χρησιμοποιούν το wordpress ως πρώτη επιλογή για τυπική κατασκευή site. Συνεπώς είναι πάρα πολύ πιθανό όταν κάποιος αγοράσει ένα πακέτο φιλοξενίας να μπει στη διαδικασία δημιουργίας ιστοσελίδας με το wordpress. Γι'αυτό το plesk έχει αυτοματοποιήσει πολύ αυτή τη διαδικασία και την κάνει απλά με το πάτημα ενός κουμπιού. Για αυτό το λόγο κάτω - κάτω στο πακέτο διαχείρισης βλέπουμε την επιλογή wordpress. Πατώντας απλά ένα κουμπί μπορούμε με πολύ απλά και πολύ γρήγορο τρόπο να κάνουμε κατασκευή ιστοσελίδας wordpress.

Δημιουργία νέου domain

Για να δημιουργήσουμε νέο domain στην παραπάνω οθόνη θα πατήσουμε την επιλογή "add domain". ακολούθως θα ανοίξει μία νέα οθόνη στην οποία μπορούμε να δηλώσουμε το domain που θέλουμε να δημιουργήσουμε.

add new domain στο plesk

Στην ακόλουθη εικόνα βλέπουμε το σημείο στο οποίο πληκτρολογούμε το όνομα του νέου domain.

δημιουργία νέου domain στο plesk

Πρόκειται για το όνομα χώρου online-lessons.gr. όπως βλέπουμε καθώς πληκτρολογούμε το domain λίγο παρακάτω στην ενότητα hosting settings έχει δημιουργήσει ένα φάκελο για αυτό το domain. Εκεί θα τοποθετηθούν τα αρχεία της ιστοσελίδας όταν κάνουμε τη δημιουργία του site.

Επιλογές που αφορούν την προώθηση της ιστοσελίδας

Πριν ολοκληρώσουμε τη δημιουργία του νέου domain είναι σημαντικό να επιλέξουμε εάν θέλουμε να βλέπουμε ως preferred domain το www.online-lessons.gr η το online-lessons.gr. Αυτό επηρεάζει το seo.

επιτυχής δημιουργία domain στο plesk

Η επιλογή αυτή είναι πολύ σημαντική διότι όταν επιλέξουμε ένα από τα δύο τότε θα ξέρουμε τι οδηγίες να δώσουμε στους αρθρογράφους μας για το seo. Διότι η προώθηση της ιστοσελίδας στηρίζεται κατά κύριο λόγο στη συγγραφή άρθρων τα οποία περιλαμβάνουν link προς τον ιστότοπο. Όταν κάποιοι αρθρογράφοι στοχεύουν προς το www.online-lessons.gr ενώ κάποιοι άλλοι τοποθετούν συνδέσμους προς το online-lessons.gr τότε είναι πιθανό να μπερδέψουμε τη μηχανή αναζήτησης. Η διαδικασία προώθησης των ιστοσελίδων απαιτεί πολύ συγκεκριμένες οδηγίες στόχευσης προς ένα πολύ συγκεκριμένο url. Αυτό το url διευκρινίζουμε σε αυτό το βήμα. Για αυτό τονίζουμε την ιδιαίτερη σημασία του βήματος αυτού για την προώθηση της ιστοσελίδας.

Ολοκλήρωση της δημιουργίας του domain

Αφού ολοκληρώσουμε τα παραπάνω βήματα στη συνέχεια θα πατήσουμε το κουμπί ok. Αυτό σημαίνει ότι η δημιουργία του domain ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Μετά από το πάτημα του κουμπιού θα επανέλθουμε στην αρχική οθόνη του plesk. Όμως στη λίστα με τα domain θα υπάρχει και το όνομα χώρου που μόλις δημιουργήσαμε.

το νέο domain στο plesk

Ως ένα τελευταίο οι επιβεβαίωσης μπορούμε να ανοίξουμε τον browser και να πληκτρολογήσουμε το όνομα του domain.

η νέα ιστοσελίδα

Θα δούμε οτι πραγματικά εμφανίζεται μία σελίδα. Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας προσωρινά περιλαμβάνει κάποια έτοιμα πράγματα που βγάζει το plesk. Αυτή η σελίδα σημαίνει ότι πραγματικά το domain φιλοξενείται στο δικό μας server, όμως ακόμα δεν έχουμε ανεβάσει αρχεία. Δηλαδή δημιουργήθηκε κανονικά ο χώρος φιλοξενίας και Μπορούμε να προχωρήσουμε απρόσκοπτα στην κατασκευή του site.

Μαθήματα κατασκευής ιστοσελίδων

Στη συντριπτική πλειοψηφία των σεμιναρίων κατασκευής ιστοσελίδας η διαδικασία της δημιουργίας του site ξεκινάει θεωρώντας δεδομένο ότι έχουμε ήδη δημιουργήσει το χώρο φιλοξενίας. Είτε επιλέξετε να παρακολουθήσετε ένα σεμινάριο html css, είτε επιλέξετε μαθήματα κατασκευής ιστοσελίδας με wordpress, ή ακόμα και άλλα content management systems όπως είναι το joomla και το opencart, το σεμινάριο συνήθως ξεκινάει με την εγκατάσταση του πακέτου είμαι το ανέβασμα των αρχείων. Η γνώση της δημιουργίας το main μέσω του Plesk μέσω του Cpanel είναι απαραίτητη για όποιον θέλει να αξιοποιήσει τις γνώσεις του σεμιναρίου κατασκευή της ιστοσελίδας στην πράξη. Δηλαδή για να εργαστεί επαγγελματικά ως κατασκευαστής ιστοσελίδων ο ίδιος. Για αυτό το λόγο κάθε φορά που αναλαμβάνω σεμινάρια κατασκευής ιστοσελίδων φροντίζω να εξηγώ βασικές έννοιες διαδικτύου όπως για παράδειγμα τι είναι το domain, τι είναι το ftp καθώς και με ποιον τρόπο δημιουργούμε το email στο plesk και στο cpanel. Όλα αυτά μπορείτε να τα δείτε στην ενότητα που έχω αφιερώσει για τα σεμινάρια κατασκευής ιστοσελίδων.

Εκπαίδευση ενηλίκων στην πληροφορική. Πως να επιλέξετε σεμινάρια μαθήματα ή σεμινάρια σε θεματικές ενότητες πληροφορικής.