Πως ξεκινάει ένα σεμινάριο κατασκευής ιστοσελίδων. Να επιλέξω wordpress η html και css; Ποιο είναι καλύτερο για το seo και την προώθηση ιστοσελίδας.
Όταν πρόκειται να δημιουργήσουμε έναν ιστότοπο τότε το πρώτο πράγμα που έχουμε να επιλέξουμε είναι η τεχνολογία κατασκευής ιστοσελίδων. Υπάρχουν πάρα πολλά μαθήματα και σεμινάρια κατασκευής ιστοσελίδων στα οποία διδάσκονται αρκετές σχετικές γνώσεις για τις τεχνολογίες διαδικτύου. Όμως δύσκολα θα βρείτε απάντηση στο κεντρικό ερώτημα το οποίο είναι η επιλογή της τεχνολογίας. Με άλλα λόγια εάν επιλεξω wordpress τότε τι πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα θα έχω κατά την κατασκευή της ιστοσελίδας μου; Εάν επιλεξω να χρησιμοποιήσω το συνδυασμό html και css τότε τι θα κερδίσω και τι θα χάσω σε σύγκριση με το wordpress; Αυτό κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι το κύριο ερώτημα σε κάθε σεμινάριο κατασκευής ιστοσελίδων.
Για να αποφασίσουμε ποια τεχνολογία να χρησιμοποιήσουμε πρώτα από όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιες είναι οι παράμετροι βάσει των οποίων θα κάνουμε σύγκριση των τεχνολογιών. Οι παράμετροι αξιολόγησης τεχνολογιών κατασκευής site περιλαμβάνουν την ταχύτητα ιστοσελίδας, το κόστος φιλοξενίας και το κόστος συντήρησης ιστοσελίδας και τις δυνατότητες backup. Περιλαμβάνουν επίσης την ασφάλεια ιστοσελίδας και τις δυνατότητες προώθησης της ιστοσελίδας. Είναι σημαντικό να εξετάσουμε τη δυσκολία κατασκευής ιστοσελίδας. Τέλος εξετάζουμε το εικαστικό κομμάτι δηλαδή το πόσο ωραίο είναι το site που κατασκευάζουμε.
Η ταχύτητα ενός html ιστότοπου σε γενικές γραμμές είναι καλύτερη από την ταχύτητα ενός WordPress site. Αυτό οφείλεται στη δομή του wordpress. Όταν ο browser ζητήσει από το server ένα αρχείο html, τότε ο server το έχει έτοιμο και του το στέλνει. Αντίθετα στην περίπτωση του wordpress πρέπει να προηγηθούν κάποιες επιπλέον ενέργειες. Το wordpress θα πρέπει να αναζητήσει τις αντίστοιχες εγγραφές στη βάση δεδομένων και να στείλει τα αποτελέσματα στη γλώσσα php. Στη συνέχεια η γλώσσα php θα δημιουργήσει τον κώδικα html τον οποίο θα στείλει στο browser. Καταλαβαίνουμε ότι τα περισσότερα βήματα δημιουργούν μια εύλογη καθυστέρηση. Με απλά λόγια τα site που κατασκευάζονται με html είναι πολύ πιο γρήγορα. και εδώ αξίζει τον κόπο να σημειώσουμε ότι η ταχύτητα είναι μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους που εξετάζει η google για να αποφασίζει την κατάταξη των ιστοσελίδων. Η ταχύτητα ιστοσελίδας είναι πάρα πολύ σημαντική παράμετρος για την προώθηση της ιστοσελίδας.
Στην περίπτωση που φτιάξουμε μία ιστοσελίδα html τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι καλυπτομαστε με τα δωρεάν πακέτα φιλοξενίας που παίρνουμε όταν κατοχυρώνεται το domain. Για παράδειγμα στο παπάκι όταν κατοχυρώσουμε το domain και δώσουμε τα 24,80 ευρώ τότε μας δίνει δώρο ένα πακέτο φιλοξενίας. Αυτό το πακέτο είναι πολύ καλό για ένα site html. Με άλλα λόγια θα πρέπει να ανέβει πολύ η κίνηση της ιστοσελίδας html ώστε να μην καλύπτεται από δωρεάν πακέτο που δίνει το παπάκι. Αντίθετα αυτό το πακέτο δεν ταιριάζει σε κατασκευή ιστοσελίδας wordpress διότι δεν περιλαμβάνει βάση δεδομένων. Για να στήσουμε το wordpress απαιτείται βάση δεδομένων. Συνεπώς πρέπει να αγοράσουμε πακέτο φιλοξενίας. Το συμπέρασμα είναι ότι το κόστος φιλοξενίας μιας ιστοσελίδας html είναι πολύ μικρότερο από το κόστος φιλοξενίας ενός site κατασκευασμένο με wordpress.
Πολλές εταιρείες hosting παρέχουν πακέτα μαζικής φιλοξενίας. Τα πακέτα αυτά ονομάζονται shared hosting φιλοξενία. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι αγοράζουμε ένα μαζικό πακέτο φιλοξενίας και μπορούμε να φιλοξενήσουμε όσες ιστοσελίδες θέλουμε. Η επιλογή αυτή δείχνει ως μια εξαιρετικά καλή και οικονομική επιλογή για όσους κατασκευάζουν πολλές ιστοσελίδες. Για παράδειγμα, πληρώνεις ένα ποσό 150 ευρώ και μπορείς να φιλοξενήσεις απεριόριστα site. Με απλά μαθηματικά εάν κάποιος φιλοξενεί 100 site και παίρνει 50 ευρώ για κάθε φιλοξενία, τότε θα έχει ένα ετήσιο εισόδημα 5.000€ από τη φιλοξενία. Δηλαδή δίνει 150 ευρώ και βγάζει 5.000 ευρώ. Τα πακέτα shared hosting παρέχουν απεριόριστες βάσεις δεδομένων, συνεπώς μπορούμε να φιλοξενήσουμε όσους ιστότοπους wordpress θέλουμε.
Η επιλογή του shared hosting δεν είναι τόσο καλή όσο φαίνεται. Έχει κάποια πολύ σοβαρά μειονεκτήματα. Το πρώτο μειονέκτημα είναι ότι όλα τα site μοιράζονται τους πόρους του server. Για παράδειγμα χρησιμοποιούν την ίδια RAM. Αυτό συνεπάγεται μειωμένη απόδοση του κάθε ιστότοπου. Όσο η κίνηση είναι χαμηλή αυτή η μείωση θα είναι αόρατη, ανεπαίσθητη. Εάν όμως αυξηθεί η κίνηση, τότε θα παρουσιάζονται καθυστερήσεις στη φόρτωση των ιστοσελίδων. Αυτό είναι εντονότερο στο wordpress διότι διαβάζει από τη βάση δεδομένων. Το δεύτερο μειονέκτημα του shared hosting είναι ότι σε περίπτωση προβλήματος σε ένα site, η εταιρεία φιλοξενίας θα μπλοκάρει όλα τα site. Ας υποθέσουμε ότι φιλοξενούμε 100 site σε ένα πακέτο shared hosting. Και ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση που κάποια από αυτές τις 100 ιστοσελίδες παρουσιάσει πρόβλημα. Το πρόβλημα μπορεί να είναι παραβίαση από χάκερ. Μπορεί να είναι μαζική αποστολή email. Μπορεί να είναι απότομη αύξηση της κίνησης. Ενδεχομένως μπορεί να είναι αύξηση της κίνησης στη βάση δεδομένων, επειδή για παράδειγμα έδωσε εντολή στο skroutz να διαβάσει αρχείο xml. Σε καθεμία από αυτές τις περιπτώσεις η εταιρεία φιλοξενίας θα μπλοκάρει και τους 100 ιστότοπους μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Δεν μπορεί να ξέρει ποιο site δημιούργησε το πρόβλημα. Η ευθύνη να βρει το προβληματικό site και να λύσει το πρόβλημα ανήκει στην εταιρεία που πλήρωσε τα 150 ευρω και παρέχει τις 100 φιλοξενίες. Αφού το βρει θα πρέπει να ενημερώσει την εταιρεία από την οποία αγόρασε το πακέτο shared hosting ώστε να επανενεργοποιηθούν όλα τα site. Σε περίπτωση που επανέλθει το πρόβλημα τότε ίσως η εταιρεία θεωρήσει ότι εξαπατήθηκε και θα μπλοκάρει τα 100 site για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Είναι προφανές ότι όσο τα 100 site παραμένουν απενεργοποιημένα οι ιδιοκτήτες τους θα γκρινιάζουν. Αυτό θα είναι εξαιρετικά επιζήμιο για την εταιρεία που αγόρασε το πακέτο των 150 ευρώ για να φιλοξενήσει 100 ιστοσελίδες. Τα πρόβλημα μπορεί να γίνει πολύ χειρότερο εάν κάποιος κινηθεί νομικά εναντίον της εταιρείας. Είναι προφανές ότι έχει κάθε δικαίωμα όχι μόνο να ζητήσει να πάρει πίσω τα χρήματα που έδωσε, αλλά και να διεκδικήσει αποζημίωση. Θα ισχυριστεί αυτό που πραγματικά έγινε. Θα πει: Σε πλήρωσα για να μου φτιάξεις το site, και πλέον δεν έχω site. Άρα θέλω πίσω τα χρήματα που έδωσα. Και επιπλέον, χάνω πελάτες επειδή προσπαθούν να μπουν στην ιστοσελίδα μου και δεν λειτουργεί. Σε αυτό πρέπει να συνυπολογίσουμε το πλήγμα που δέχεται το όνομα και η φήμη της ιστοσελίδας μου επειδή οι πελάτες μου δεν μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα μου. Προφανώς πολλοί θα εκνευριστουν και δεν θα ξαναγυρίσουν. Θα πάνε στον ανταγωνισμό. Και υπάρχει και ακόμα χειρότερο σενάριο. Εάν ένας από τους ιστότοπους κολλήσει κάποιον ιό ή παραβιαστεί από χάκερ τότε το πρόβλημα θα μεταδοθεί και στα υπόλοιπα site που μοιράζονται την ίδια φιλοξενία. Και βεβαίως αυτή την περίπτωση η ιστοσελίδα σας θα αποκτήσει ένα περιεχόμενο εξαιρετικά δυσφημιστικό. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να τοποθετήσει τη σημαία άλλου κράτους η αμφιλεγόμενο σεξουαλικό περιεχόμενο. Τότε οι πελάτες σας θα βάλουν τα γέλια και ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων θα εκνευριστουν πάρα πολύ που θα δουν αυτό το περιεχόμενο στο site τους.
Εχοντας γνώση όλων των παραπάνω η καλύτερη λύση για τη φιλοξενία wordpress είναι να αγοράσει ο ίδιος ο πελάτης ένα πακέτο φιλοξενίας από μία επώνυμη εταιρεία. Θα πρεπει να του εξηγήσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ακριβών πακέτων φιλοξενίας που κοστίζουν πάνω από 250 ευρώ. Θα πρεπει να του εξηγήσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των οικονομικών πακέτων φιλοξενίας που κοστίζουν κάτω από 50 ευρώ. Θα πρεπει να τον βοηθήσουμε να κάνει την αγορά για να κάνει την πληρωμή. Όμως θα γνωρίζει πολύ καλά ότι η ευθύνη της φιλοξενίας ανήκει σε στην εταιρεία στην οποία πλήρωσε τη φιλοξενία. Αυτούς πλήρωσε για τη φιλοξενία του. Και προφανως αυτοί είναι υπεύθυνοι για τη φιλοξενία της ιστοσελίδας του. Δεν πλήρωσε εμας για φιλοξενία WordPress συνεπώς ούτε μπορεί να μας κυνηγήσει ούτε μπορεί να κινηθεί νομικά εναντίον μας. Δεν πήραμε χρήματα για φιλοξενία άρα δεν έχουμε νομική ευθύνη. Και βεβαίως εάν του έχουμε προτείνει ένα πακέτο με 300 ευρώ και αυτός διάλεξε το πακέτο με τα 50 τότε καταλαβαίνει ότι κάποια στιγμή θα πρεπε να είναι έτοιμος να βρεθεί απέναντι στις επιλογές του. Εδώ βεβαίως δεν μπορούμε να μην κάνουμε και σύγκριση με τη φιλοξενία ενός site html. Σε αυτή την περίπτωση ο πελάτης παίρνει ως το δώρο το πακέτο φιλοξενίας μαζί με την αγορά domain. Αποφεύγουμε να συζητήσουμε με τον πελάτη όλα τα προηγούμενα. Και βεβαίως είναι πολύ πιο ασφαλές διότι οι δυνατότητες επιθέσεις σε ένα site html είναι πολύ λιγότερες συγκρινόμενες με τις δυνατότητες επιθέσεις προς τον ιστότοπο wordpress.
Στη συντήρηση ιστοσελίδας περιλαμβάνονται όλες οι ενέργειες που πρέπει να κάνει ο κατασκευαστής ενός ιστότοπου ώστε να επιτυγχάνεται η απρόσκοπτη λειτουργία του site. Στην περίπτωση του html το κόστος συντήρησης ιστοσελίδας είναι μηδενικό. Εάν φτιάξουμε ένα site με την τεχνολογία html και css τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί για πολλά χρόνια. Αντίθετα μια ιστοσελίδα wordpress απαιτούνται πολλές ενέργειες ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά χωρίς προβλήματα. Πρέπει κάποιος να μεριμνήσει για την ενημέρωση του wordpress, του tempale και των plugin του wordpress. Αυτή η διαδικασία δεν είναι πάντα απλή, διότι υπάρχει περίπτωση ασυμβατότητας σε σημαντικές αλλαγές του wordpress η σε σημαντικές αλλαγές της έκδοσης php. Επίσης υπάρχει περίπτωση conflict μεταξύ των plugins. Πολλοί από όσους κατασκευάζουν ιστοσελίδα παραβλέπουν αυτές τις ενέργειες και αφήνουν το site χωρίς υποστήριξη και χωρίς συντήρηση. Δυστυχώς ο πελάτης και ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας δεν μπορεί να ξέρει κατά πόσο γίνεται σωστά η συντήρηση της WordPress ιστοσελίδας του. Όταν θα το καταλάβει θα είναι πολύ αργά. Θα το καταλάβει όταν δεχτεί επίθεση, οφειλόμενη σε κενά στη ασφάλεια του WordPress που προκύπτουν λόγω παρωχημένων plugin. Επίσης ενδέχεται να το καταλάβει όταν το site παρουσιάσει προβλήματα επειδή η έκδοση του php δεν είναι συμβατή με την έκδοση του wordpress η με την έκδοση του template.
Όσον αφορά τις δυνατότητες backup το html κερδίζει κατά κράτος στο wordpress. Για να κάνω backup σε ένα site html θα πρέπει απλά να κάνω download όλα τα αρχεία στο δίσκο μου. Αυτό μπορεί να γίνει πάρα πολύ απλά με ένα πρόγραμμα ftp. Επίσης μπορεί να ζιπαρω το site και να το κατεβάσω απευθείας ζιπαρισμένο χωρίς να χρησιμοποιήσω το πρόγραμμα ftp. Αντίθετα στο wordpress για να γίνει σωστά το το backup μιας ιστοσελίδα θα πρέπει να αποθηκεύσω τόσο τα αρχεία του site όσο και τη βάση δεδομένων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αν κάνω recover τα αρχεία σε νέο hosting τότε το site θα παίζει κανονικά. Για να λειτουργήσει πάλι κανονικά η ιστοσελίδα θα πρέπει να ρυθμιστεί σωστά η βάση δεδομένων και οι χρήστες. Επίσης θα πρέπει να μεταφερθούν σωστά οι εγγραφές στη βάση δεδομένων. Και βεβαίως θα πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα λόγω διαφορετικών εκδόσεων της γλώσσας php και της βάσης δεδομένων mysql. Εδώ αξίζει τον κόπο να σημειώσουμε ότι υπάρχουν και κάποια backup plugin. Όμως πριν χρησιμοποιήσουμε κάποιο από αυτά θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι γίνεται σωστά η ανάκτηση και η σωστή λειτουργία του ιστότοπου. Ήδη η συζήτηση για το backup του wordpress έγινε περίπλοκη. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ποσο πιο απλό είναι το backup σε ένα html site.
Όσον αφορά την ασφάλεια της ιστοσελίδας τότε η επιλογή του html είναι σαφώς καλύτερη σε σύγκριση με το wordpress. Αυτό συμβαίνει διότι οι δυνατότητες επίθεσης σε έναν ιστότοπο κατασκευασμένο με html είναι πολύ λιγότερες συγκρινόμενες με τις δυνατότητες διαδικτυακής επίθεσης σε μία ιστοσελίδα wordpress. Με απλά λόγια για να καταφέρει κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση και έλεγχο σε έναν ιστότοπο wordpress έχει τη δυνατότητα να επιτεθει στη βάση δεδομένων ή στο περιβάλλον διαχείρισης ή στη γλώσσα προγραμματισμού php η να καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στο περιβάλλον φιλοξενίας. Δηλαδή έχουμε τουλάχιστον τέσσερις τρόπους επίθεσης. Βεβαίως υπάρχουν και άλλοι τρόποι διότι μπορεί κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση μέσω παρωχημένου plugin ή μέσω παρωχημένου template. Αντίθετα για να παραβιάσει ένα ιστότοπο κατασκευασμένο με html και θα πρέπει απλά να αποκτήσει πρόσβαση στο περιβάλλον της φιλοξενίας. Δηλαδή μόνο έναν τρόπο έχει κάποιος για να παραβιάσει έναν ιστότοπο που χρησιμοποιεί μόνο html και css. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο πιο ευάλωτο είναι το wordpress. Και πόσο πιο ασφαλές είναι το απλό html.
Στην αγορά κυκλοφορεί η φήμη ότι το WordPress είναι ότι καλύτερο για την προώθηση ιστοσελίδων. Αυτή η άποψη σε πολύ μεγάλο βαθμό αληθής. Οντως το wordpress είναι το καλύτερο Content Management System εάν το κριτήριο επιλογής είναι οι δυνατότητες προώθησης της ιστοσελίδας. Έχει σαφώς πολύ περισσότερες δυνατότητες προώθησης σε σύγκριση με το drupal, με το joomla ή με άλλα cms. Με άλλα λόγια μας δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε όλες τις βασικές αρχές που διδάσκονται σε ένα σεμινάριο κατασκευή ιστοσελίδων. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα όσα μαθαίνουμε σε ένα μάθημα seo. Οπως γνωρίζουμε ο ρόλος του wordpress όπως και κάθε content management πιστεύουν είναι να δημιουργήσει το html, τη JavaScript και το css που θα φτάσουν στον υπολογιστή του πελάτη. Αυτό που καταλαβαίνει ο browser είναι μόνο το html, css και JavaScript.Εάν θέλουμε να τα πάρουμε έτοιμα τότε η καλύτερη επιλογή είναι το wordpress. Εαν όμως έχουμε τη δυνατότητα να τδημιουργήσουμε το site απευθείας εμείς οι ίδιοι τότε αυτή η επιλογή είναι πολύ καλύτερη από τη χρήση του wordpress. Διότι εάν κάποιος έχει τη δυνατότητα να γράψει ο ίδιος τον κώδικα html και τον κώδικα css της ιστοσελίδας του τότε γλιτώνει το επιπλέον φορτίο που παράγεται από ένα σύστημα γενικής χρήσης όπως είναι το wordpress. Με άλλα λόγια εάν το φτιάξουμε το site απευθείας html τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όχι μόνο τις δυνατότητες προώθησης της ιστοσελίδας που δίνει το wordpress αλλά και πολύ περισσότερες που θα σκεφτούμε εμείς οι ίδιοι και θα είναι προσαρμοσμένες πανω στο συγκεκριμένο ιστότοπο. Δηλαδή το html μας δίνει την δυνατότητα να εφαρμόσουμε κατά γράμμα όλες τις προδιαγραφές προώθησης ιστοσελίδων. Για παράδειγμα μπορούμε με πολύ απλό τρόπο να προσθέσουμε περισσότερα εικονίδια κοινωνικών δικτύων από οποιοδήποτε social bar plug-in πού θα βρούμε για το wordpress. Και επιπλέον κερδίζουμε πολύ περισσότερο σε επίπεδο ταχύτητας ιστότοπου αλλά και ασφάλεια ιστοσελίδας. Βεβαίως για να το κάνει κάποιος αυτό πρέπει να κατέχει γνώσεις seo. Αυτές τις δεξιότητες μπορεί να τις αποκτήσει μέσα από ένα σεμινάριο προώθησης ιστοσελίδων.
Εδώ βέβαια γεννιέται το εύλογο ερώτημα. Εφόσον το wordpress έχει τόσα προβλήματα τότε για ποιο λόγο είναι το πιο δημοφιλές Content Management System δημιουργίας ιστοσελίδων στον κόσμο; Για ποιο λόγο το ένα τέταρτο περίπου των ιστότοπων παγκοσμίως είναι κατασκευασμένοι με wordpress; Και για ποιο λόγο πλέον όταν μιλάμε για κατασκευή ιστοσελίδας ουσιαστικά εννοούμε κατασκευή ιστοσελίδας wordpress; Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή. Εάν ο ιστότοπος έχει συχνές ενημερώσεις τότε δεν μπορεί να κατασκευαστεί με html αλλά μόνο με wordpress. Διότι το κόστος ενημέρωσης και προσθήκης περιεχομένου σε έναν ιστότοπο WordPress είναι πολύ χαμηλότερο συγκρινόμενο με το κόστος ενημερώσεως ιστότοπου html.
Για παράδειγμα εαν ένα άρθρο το έχουμε έτοιμο τότε για να τα περάσουμε σε ένα site wordpress μπορεί να μας πάρει 10 λεπτά ενώ να το περάσουμε σε ένα site html μπορεί να μας πάρει μισή ώρα μαζί με τη βελτιστοποίηση. Με άλλα λόγια το wordpress είναι πολύ πιο εύκολο στη χρήση συγκρινόμενο με το html. Επίσης τα καλύτερα template που έχουν φτιαχτεί είναι για το wordpress. Συνεπώς ένα wordpress site θα είναι πολύ πιο ωραίο συγκρινόμενο με ένα html site. Δείτε πως εφαρμόζονται όλα αυτά χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την κατασκευή ιστοσελίδας ενός κομμωτηρίου.
Ένας λόγος για τον οποίο ο κόσμος προτιμά το wordpress είναι διότι μπορεί εύκολα να δημιουργήσει ηλεκτρονικό κατάστημα. Αφού γίνει η εγκατάσταση του wordpress έχουμε τη δυνατότητα να εγκαταστήσουμε οποιονδήποτε plug-in θέλουμε. Το woocommerce είναι ένα κορυφαίο plug-in το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή ηλεκτρονικών καταστημάτων. Αυτή τη στιγμή η πιο δημοφιλής λύση ηλεκτρονικού εμπορίου στην αγορά είναι η κατασκευή e-shop με woocommerce.
Και βεβαίως αυτή η σχεδόν 100% επιλογή του wordpress από όλους όσους πάνε να φτιάξουν ιστοσελίδα οφείλεται στην άγνοια των προβλημάτων που θα παρουσιαστεί στο μέλλον. Πολλοί κατασκευαστές ιστοσελίδων με μικρή εμπειρία πιστεύουν ότι ο ιστότοπος τους δεν θα χτυπηθεί ποτέ. Επίσης πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που ξεκινάνε να φτιάξουν την ιστοσελίδα τους δεν έχουν ενημερωθεί από τον κατασκευαστή της ιστοσελίδας ότι αν δεν γίνει σωστή συντήρηση και σωστή ασφάλεια τότε το πιθανότερο είναι σε 3-4 χρόνια το site να έχει καταστραφεί. Επίσης πολλοί κατασκευές ιστοσελίδων δεν λαμβάνουν σοβαρά το θέμα της ασφάλειας και συνεπώς δεν ενημερώνουν τους πελάτες τους οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Αυτά δεν διδάσκονται σε όλα τα σεμινάρια WordPress. Καλό θα είναι να το ψάξετε λίγο πριν αποφασίσετε να παρακολουθήσετε μαθήματα WordPress.
Βεβαίως και υπάρχει λύση για την ασφάλεια στο wordpress. Αλλά αυτή η λύση έχει ένα αυξημένο κόστος. Για να είναι ένα site wordpress 100% ασφαλές πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση είναι η αγορά ενός καλού πακέτου φιλοξενίας από μία αξιόπιστη εταιρία hosting. Το πακέτο αυτό δεν θα κοστίζει 50 ευρώ αλλά θα κοστίζει πάνω από 250 ευρώ. Διότι δεν περιλαμβάνει μόνο φιλοξενία, αλλά συμπεριλαμβάνεται και η υποστήριξη και το σωστό backup. Επιπλέον θα πρέπει να προστεθούν κάποια plugin για την ασφάλεια τα οποία θα πρέπει να αγοραστούν. Δυστυχώς οι δωρεάν εκδόσεις αυτών των plugin δεν παρέχουν τόσο ικανοποιητική ασφάλεια όσο οι επί πληρωμή εκδόσεις. Και επίσης πρέπει να γίνεται μία συστηματική δουλειά για τη συντήρηση ιστοσελίδας ώστε συνεχώς να είναι ενημερωμένα όλα τα plug-in wordpress καθώς και το template καθώς και το ίδιο το wordpress. Αυτό απαιτεί μία συστηματική δουλειά από τον κατασκευαστή της ιστοσελίδας ο οποίος πρέπει να μπαίνει τακτικά και να κάνει αυτές τις ενημερώσεις. Για παράδειγμα να το παρακολουθεί μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά τις δύο εβδομάδες. Επίσης για να είναι ασφαλές ένα site θα πρέπει να γίνεται ικανοποιητικό backup. Πολλές φορές όμως όταν παραβιάζεται ένας ιστότοπος η παραβίαση φαίνεται μετά από δύο ή τρεις μήνες. Συνεπώς ένας κατασκευαστής ιστοσελίδων που θέλει να εγγυηθεί την ασφάλεια θα πρέπει να διατηρεί backup αρκετών μηνών πίσω. Βεβαίως στην περίπτωση που γίνουν όλες αυτές οι εργασίες τότε ο ιστότοπος wordpress θα είναι 100% ασφαλής.
Στο κομμάτι της δυσκολίας κατασκευής ιστοσελίδας κερδίζει κατά κράτος στο wordpress. Είναι πολύ εύκολο να κατασκευάσουμε ένα wordpress site μέσα σε δύο-τρεις ώρες. Κάνουμε εγκατάσταση του wordpress. Στη συνέχεια κάνουμε εγκατάσταση του template. Εισάγουμε το περιεχόμενο και ο ιστότοπος είναι έτοιμος. Αντίθετα στην περίπτωση του html έχουμε πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουμε. Πρώτα από όλα είναι πιο δύσκολο να μάθουμε το html σε σύγκριση με το wordpress. Και βεβαίως δεν φτάνει η απλή γνώση html. Για δημιουργήσουμε ένα ωραίο site είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε css και JavaScript. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γνώση html. Εάν δεν γνωρίζετε αυτή την τεχνολογία τότε μπορείτε εύκολα να την αποκτήσετε παρακολουθώντας μαθήματα html.
Οι γνώσεις css που απαιτούνται για την κατασκευή ιστοσελίδων είναι υψηλού επιπέδου. Με τη γλώσσα css έχουμε τη δυνατότητα να φροντίσουμε ώστε ο ιστότοπος το παίζει πολύ καλά σε κινητά smartphones. Επίπεδο τη δυνατότητα να κάνουμε πολύ πιο ωραίο το site με τη χρήση css. Αυτή η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να προσθέσουμε εφέ σε όσα σημεία της ιστοσελίδας επιθυμούμε. Σε γενικές γραμμές για να φτιάξουμε ένα site το οποίο να είναι κάπως ικανοποιητικό απαιτείται να γνωρίζουμε το css πολύ καλό επίπεδο. Εάν δεν έχετε τις απαραίτητες γνώσεις μπορείτε να τις αποκτήσετε παρακολουθώντας μαθήματα css.
Σε γενικές γραμμές η γνώση JavaScript δεν είναι και τόσο απαραίτητη για να κατασκευάσουμε έναν ιστότοπο. Παρόλα αυτά όμως όσο καλύτερα ξέρουμε τη JavaScript όσο πιο εντυπωσιακό θα είναι το site που θα φτιάξουμε. Οι γνώσεις της γλώσσας θα μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε πολύ πιο εντυπωσιακά πράγματα για να τραβήξουμε πολύ πιο έντονο το ενδιαφέρον των πελατών και των επισκεπτών του site. Η γνώση javascript δεν είναι εντελώς αναγκαία για την κατασκευή site. Εάν όμως δεν γνωρίζετε τη συγκεκριμένη γλώσσα τότε συνιστούμε να παρακολουθήσετε ένα σεμινάριο JavaScript διότι θα έχετε πολύ καλύτερη αντίληψη πάνω στην κατασκευή ιστοσελίδων.