Κατασκευή eshop

Η κατασκευή e-shop μπορεί να γίνει με πολλά εργαλεία. Ο πιο δημοφιλής τρόπος για να δημιουργήσουμε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα είναι το woocommerce. Πρόκειται για ένα plug-in του wordpress. Ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο δημοφιλές είναι διότι το wordpress έχει κατακτήσει τη συντριπτική πλειοψηφία της κατασκευής ιστοσελίδων στην παγκόσμια αγορά. Άλλα τρία εργαλεία κατασκευής ηλεκτρονικού καταστήματος που εξετάζουμε εδώ είναι το opencart, το magento και το PrestaShop. Στη συνέχεια θα εξετάσουμε ποιο είναι το καταλληλότερο εργαλείο που μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα με τον τύπο, το είδος και το μέγεθος του ηλεκτρονικού καταστήματος που θέλετε να κατασκευάσετε.

κατασκευή eshop

Δημιουργία e-shop με το magento

Ο λόγος για τον οποίο θα επιλέξω το magento είναι η σταθερότητα που παρουσιάζει σε σύγκριση με τα υπόλοιπα εργαλεία κατασκευής e-shop. Επίσης σε γενικές γραμμές το magento έχει προδιαγραφές για να χειριστεί πολύ μεγαλύτερο όγκο ταυτόχρονων συναλλαγών. Εάν θέλω να δημιουργήσω ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με πολύ μεγάλο όγκο προϊόντων και τεράστιο όγκο συναλλαγών τότε το magento ενδεχομένως να αποτελεί μονόδρομο. Είναι η επιλογή δημιουργίας ηλεκτρονικού καταστήματος που δεν θα με κρεμάσει ποτέ. Το ηλεκτρονικό κατάστημα που θα δημιουργήσω με χρήση του magento θα βρίσκεται πάντα σε λειτουργία, χωρίς να καταρρεύσει από το μεγάλο όγκο επισκεψιμότητας. Υπό την προϋπόθεση βέβαια οτι θα συνεργαστώ και με μία αξιόπιστη εταιρεία φιλοξενίας η οποία θα αναλάβει τόσο τη φιλοξενία όσο και την υποστήριξη από πλευράς hosting. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την κατασκευή e-shop με το magento.

κατασκευή e-shop με το magento

Μειονεκτήματα κατασκευής e-shop με το magento

Βεβαίως στην τεχνολογία καμία λύση δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα. Άλλωστε εάν υπήρχε ένας τρόπος δημιουργίας e-shop που να είναι παντού καλύτερος από τους υπόλοιπους τότε οι υπόλοιπες τεχνολογίες κατασκευής ηλεκτρονικών καταστημάτων θα είχαν σβήσει. Όταν επιλέξω magento πρέπει να γνωρίζω ότι έχω να αντιμετωπίσω δύο προβλήματα.

Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι τεχνολογικά το magento είναι πολύ πιο δύσκολο στην κατασκευή σε σχέση με τα υπόλοιπα εργαλεία, δηλαδή το Opencart, το PrestaShop και το WooCommerce. Κατά τη δημιουργία e-shop με το magento πολλές φορές χρειάζεται να γράψω κώδικα. Αντίθετα στο opencart και στο WooCommerce υπάρχει περίπτωση να τελειώσει την κατασκευή του e-shop χωρις να χρειαστεί ούτε μισή γραμμή κώδικα.

Το δεύτερο μειονέκτημα της κατασκευής e-shop με τον magento είναι ότι τα εργαλεία που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του e-shop είναι ακριβότερα σε σχέση με αυτά των υπόλοιπων καταστημάτων. Για παράδειγμα το module σύνδεσης με την τράπεζα δεν συγκρίνεται από πλευράς κόστους. Είναι πολύ ακριβότερο από τα αντίστοιχα module του opencart ή του PrestaShop.

Κατασκευή e-shop με το WooCommerce

Οι λόγοι για τους οποίους θα επιλέξω να κάνω δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος με το WooCommerce είναι δύο. Ο πρώτος και σημαντικότερος είναι η ευκολία προώθησης στις μηχανές αναζήτησης. Ποιος ο λόγος να κατασκευάσετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα εάν αυτό δεν αναρριχηθεί ψηλά στη μηχανή αναζήτησης της Google; Όταν κάνω δημιουργία e-shop με το WooCommerce τότε έχω στη διάθεση μου το πανίσχυρο σύστημα προώθησης του wordpress. Όπως οι σελίδες που κατασκευάζονται με το wordpress καταφέρνουν και αναρριχώνται εύκολα και γρήγορα στην πρώτη σελίδα της Google, με την ίδια ευκολία και ταχύτητα θα αναρριχηθεί και το ηλεκτρονικό κατάστημα που θα κατασκευαστεί με το WooCommerce. Ο δεύτερος λόγος είναι η απλότητα. Εάν έχω ήδη εγκατεστημένο το wordpress στην ιστοσελίδα μου, τότε απλά εγκαθιστώ το plug-in του WooCommerce και η δημιουργία του e-shop ολοκληρώνεται σε λίγα εύκολα βήματα. Εδώ έχω ένα άρθρο στο οποίο περιγράφω τα πάντα για την κατασκευή eshop με woocommerce.

Κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος με το opencart

Το opencart αποτελεί την ιδανική λύση για όσους θέλουν απλά να ανοίξουν γρήγορα ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και να αρχίσουν να πουλάνε. Είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένα μικρό συνοικιακό κατάστημα το οποίο θέλει απλά να επεκτείνει τις αγορές του και εκτός της γειτονιάς. Το opencart δεν θα υποστηρίξει το τεράστιο πλήθος ταυτόχρονων συναλλαγών που υποστηρίζει το magento. Επίσης δεν διαθέτει όλες τις καταπληκτικές δυνατότητες προώθησης που διαθέτει το WooCommerce μέσω του wordpress. Όμως αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή την οποία αν την ακολουθήσετε μπορείτε να κάνετε δημιουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος μέσα σε ένα απόγευμα. Σε γενικές γραμμές η κατασκευή eshop με το opencart είναι πια πολύ απλή και στρωτή διαδικασία. Κατασκευή eshop opencart Τόσο η εγκατάσταση του opencart όσο και οι ρυθμίσεις είναι πάρα πολύ εύκολες. Επίσης η σύνδεση με την τράπεζα γίνεται πολύ γρήγορα μέσα από τα extensions του opencart. Σίγουρα είναι η προτεινόμενη λύση για ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ρούχων για ένα e-shop που πουλάει παπούτσια. Εδώ έχουμε ένα άρθρο στο οποίο δείχνουμε πώς να κάνετε μόνοι σας την εγκατάσταση του Opencart.

eshop opencart dashboard

Κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος με το PrestaShop

Το PrestaShop είναι μία επιλογή κατασκευής e-shop σύγκριση με το opencart. Σίγουρα δεν έχει τη σταθερότητα του magento. Επίσης σε καμία περίπτωση δεν διαθέτει τις δυνατότητες προώθησης του WooCommerce. Μπορείτε όμως να ξεκινήσετε εύκολα και γρήγορα το ηλεκτρονικό σας κατάστημα μέσα από τις διαδικασίες αυτοματισμού τις οποίες διαθέτει. Κατά την εγκατάσταση του PrestaShop θα δείτε κάποια έτοιμα προεγκατεστημενα προϊόντα τα οποία θα σας δείξουν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εισαγωγή προϊόντων και κατηγοριών. Η μελέτη των έτοιμων κατηγοριών και έτοιμων προϊόντων μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα μέσα σε ένα απόγευμα. Συνεπώς μέσα σε δυο-τρεις μέρες το ηλεκτρονικό σας κατάστημα θα είναι στημένο, ολοκληρωμένο και έτοιμο να κάνει πωλήσεις.

Κατασκευή eshop PrestaShop

Αρχιτεκτονική mvc για την κατασκευή eshop

Τα πιο πολλά λογισμικά κατασκευής e-shop πατάνε πάνω στην αρχιτεκτονική mvc. Πρόκειται για μία πολύ διαδεδομένη τεχνική δημιουργίας διαδικτυακών εφαρμογών. Χρησιμοποιείται όχι μόνο για την κατασκευή e-shop αλλά για τη δημιουργία κάθε είδους εφαρμογής στο διαδίκτυο. Προκύπτει από τα αρχικά των λέξεων Model, View, Controller. Καλό θα είναι να τη γνωρίζετε διότι τόσο το Magento όσο και το opelcart αλλά και τα υπόλοιπα λογισμικά δημιουργίας e-shop είναι βασισμένα πάνω σε αυτή. Για αυτό το λόγο δημιουργήσαμε άρθρο στο οποίο προσπαθούμε να εξηγήσουμε τη λογική της αρχιτεκτονικής mvc.

Ποιο λογισμικό να επιλέξω για την κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος;

Εάν θέλω να κατασκευάσω ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που να μπορεί να στηρίζει πολύ μεγάλο όγκο ταυτόχρονων συναλλαγών τότε σίγουρα θα πρέπει να επιλέξω το magento. Εάν το κριτήριο μου είναι η θέση στην οποία θα ανέβει στις μηχανές αναζήτησης τότε δεν υπάρχει λόγος να πάω στο magento αλλά θα με καλύψει πλήρως και το WooCommerce. Στην περίπτωση κατά την οποία θέλω να δημιουργήσω απλά ένα ωραίο e-shop χωρίς να μπερδευτώ ούτε με διαδικασίες προώθησης αλλά ούτε και με προδιαγραφές για να σηκώνει πάρα πολύ μεγάλη κίνηση τότε ταχύτερη λύση είναι το opencart ή το PrestaShop.

Προώθηση ηλεκτρονικού καταστήματος

Ο πιο απλός τρόπος για να κατακτήσω την κορυφή των μηχανών αναζήτησης με το ηλεκτρονικό μου κατάστημα είναι να το φτιάξω με το WooCommerce. Πρόκειται για ένα plug-in το οποίο έχει ενσωματωμένες όλες τις κορυφαίες δυνατότητες του wordpress πάνω στην προώθηση ιστοσελίδας. Μπορώ να εμβαθύνω πάρα πολύ στη βελτιστοποίηση προϊόντων και σελίδων. Έχω στη διάθεση μου το εργαλείο yoast seo το οποίο είναι το κορυφαίο plug-in βελτιστοποίησης περιεχομένου. Βεβαίως υπάρχουν αντίστοιχα plugin για το PrestaShop και το opencart. Όμως είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο το οποίο το γνωρίζετε ήδη από το wordpress παρά να αρχίσετε τους πειραματισμούς με νέα extensions. Το magento διαθέτει κορυφαία χαρακτηριστικά προώθησης ιστοσελίδων. Όμως ο λόγος που θα επιλέξουμε το Magento είναι η σταθερότητα του και η ικανότητά του να χειριστεί πολύ μεγάλο όγκο ταυτοχρόνως συναλλαγών. Δεν υπάρχει λόγος να επιλέξουμε magento μόνο και μόνο για τις δυνατότητες προώθηση ιστοσελίδας. Εάν μας ενδιέφερε μόνο αυτό τότε θα επιλέγαμε το WooCommerce.

Πώς να κάνετε προώθηση του ηλεκτρονικού καταστήματος WooCommerce

Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε το WooCommerce τότε η προώθηση ανάγεται σε δύο βήματα. Στο πρώτο βήμα κάνουμε βελτιστοποίηση προϊόντων και κατηγοριών. Το ιδανικό εργαλείο για τη βελτιστοποίηση είναι το yoast seo. Αφού βελτιστοποιήσουμε τα προϊόντα και τις κατηγορίες, στη συνέχεια θα πρέπει να περιμένουμε κάποιο χρονικό διάστημα για να δούμε σε ποια θέση θα βρεθούν στις μηχανές αναζήτησης. Εάν φτάσουμε στην κορυφή τότε όλα καλά. Εάν δεν καταφέρουμε να πλασαριστούμε μέσα στην πρώτη δεκάδα αποτελεσμάτων, δηλαδή στην πρώτη σελίδα της Google, τότε θα πρέπει να συνεχίσουμε τις προωθητικές ενέργειες γράφοντας άρθρα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βελτιστοποιήσουμε τα άρθρα και τις κατηγορίες άρθρων. και πάλι ο καλύτερος τρόπος είναι κάνουμε βελτιστοποίηση σελίδας με το yoast SEO.

Προώθηση eshop magento

Οταν έχουμε κάνει κατασκευή e-shop με το magento τότε δεν έχουμε στη διάθεση μας το εργαλείο Yoast SEO. Όμως το Magento διαθέτει καταπληκτικά χαρακτηριστικά προώθησης τα οποία είναι διαθέσιμα κατά την κατασκευή του e-shop. Είτε δημιουργούμε άρθρα, είτε δημιουργούμε ιστοσελίδες είτε κατηγορίες άρθρων το magento κάνει τις διαδικασίες προώθησης με τον ίδιο τρόπο. Κατά την κατασκευή το e-shop με το Magento έχουμε στη διάθεση μας τις εξής προωθητικές δυνατότητες seo:

κατασκευή e-shop Magento seo

Σεμινάριο eshop

Κατά πάσα πιθανότητα ήδη έχετε καταλήξει στον τύπο του ηλεκτρονικού καταστήματος που θέλετε να κατασκευάσετε. πιστεύω ότι ήδη έχετε σχηματίσει μία άποψη σχετικά με τους τρόπους κατασκευής e-shop. Στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύουμε πολύ συχνά άρθρα σχετικά με τη δημιουργία και τη διαχείριση ηλεκτρονικών καταστημάτων. Είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιήσετε τα άρθρα αυτά ως μαθήματα κατασκευής e-shop. Επειδή όμως πολλοί επιλέγουν το φυσικό ή το ηλεκτρονικό μάθημα τότε μπορείτε να μεταβείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο και να ενημερωθείτε για τα σεμινάρια e-shop.

Τηλεκπαίδευση στην κατασκευή e-shop

Υπάρχει δυνατότητα τόσο φυσικού μαθήματος σε τάξη όσο και ηλεκτρονικού μαθήματος με το σύστημα της εκπαίδευσης. Όταν κάνουμε την εκπαίδευση τότε έχουμε δύο επιλογές. Η πρώτη είναι η σύγχρονη και η δεύτερη είναι η σύγχρονη τηλεκπαίδευση. Η ασύγχρονη τηλεκπαίδευση ουσιαστικά είναι η μελέτη των σημειώσεων κατασκευής e-shop που διαβάζετε μόνοι σας στο σπίτι. Ενώ η σύγχρονη τηλεκπαίδευση γίνεται μέσα από κάποια πλατφόρμα video conference όπως για παράδειγμα το zoom, το WebEx και το bigbluebutton. Βεβαίως υπάρχουν και ακόμα πιο απλές λύσεις όπως για παράδειγμα το skype το TeamViewer και το any desk. Όλα αυτά αποτελούν πολύ καλές επιλογές τηλεεκπαίδευσης.

Κατασκευή e-shop μέσα από στατική σελίδα html

Μέχρι τώρα συζητήσαμε για τα έτοιμα εργαλεία κατασκευής ηλεκτρονικού καταστήματος. υπάρχουν όμως και κάποιες πολύ απλές απαιτήσεις τις οποίες κάποιος θέλει απλά να έχει μόνο ένα προϊόν. Για παράδειγμα υποθέτουμε ότι έχουμε ένα κατάστημα το οποίο κάθε εβδομάδα θα βγάλει στην αγορά και ένα νέο προϊόν που διαθέτει σε στοκ. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει λόγος να πάμε σε μία κατασκευή ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού καταστήματος. Μπορούμε πολύ απλά να δημιουργήσουμε μία μόνο σελίδα html στην οποία να βάλουμε ένα button αγοράς. Η πληρωμή μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με PayPal ή με κάποια άλλα συστήματα πληρωμών όπως για παράδειγμα τη viva payments.

Η κατασκευή ενός τέτοιου ηλεκτρονικού καταστήματος θα μπορούσε να γίνει μέσα σε λίγες ώρες. Δεν απαιτείται σύνδεση με την τράπεζα. ούτε είναι απαραίτητα να κάνουμε εγκατάσταση λογισμικού κατασκευή e-shop. Το πακέτο φιλοξενίας δεν χρειάζεται να υποστηρίζει η βάση δεδομένων. Αυτό συμβαίνει διότι είμαστε καλυμμένοι απλά με την τεχνολογία css, html και JavaScript. Άρα έχουμε μειώσει και το κόστος φιλοξενίας.

Εδώ μπορείτε να λάβετε πεισσότερες συμβουλές για το SEO

Μαθήματα κατασκευής ιστοσελίδων

Το html, το css και η JavaScript αποτελούν τις βασικές τεχνολογίες κατασκευής ιστοσελίδων. Όποιο τρόπο κατασκευής ηλεκτρονικού καταστήματος και να επιλέξετε καλό θα είναι να γνωρίζετε αυτές τις τεχνολογίες διότι θα σας λύσουν τα χέρια. Γενικά γενικότερα οτιδήποτε και να κάνετε στο διαδίκτυο το σωστό είναι να γνωρίζετε πώς να γίνεται η κατασκευή ιστοσελίδας και όχι να εμπιστεύεσαι μόνο τα έτοιμα εργαλεία. Για αυτό το λόγο υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση στα σεμινάρια κατασκευής ιστοσελίδων όπου διδάσκεται κώδικας html css και JavaScript. Εάν δεν γνωρίζετε αυτές τις τεχνολογίες τότε μπορείτε πολύ εύκολα να τους μάθετε μέσα από ένα σεμινάριο κατασκευής ιστοσελίδων.

Αυξημένες ανάγκες κατασκευής e-shop

Από το Μάρτιο του 2020 και μετά θα το τοπίο του ηλεκτρονικού εμπορίου άλλαξε. Η έλευση του κορωνιού ανάγκασε τον κόσμο να κλειστεί στο σπίτι και να κάνει κατά βάση ηλεκτρονικές αγορές. όσοι διαθέτουν ήδη ηλεκτρονικό κατάστημα είναι κερδισμένοι δεν θα συνεχίζουν να δουλεύουν. Αντίθετα όσες επιχειρήσεις δεν είχαν προχωρήσει ακόμα στην κατασκευή e-shop πλέον ήρθε η ώρα να το κάνουν. Τόσο η ποιότητα της κατασκευής του e-shop όσο και η θέση του στις μηχανές αναζήτησης καθορίζουν πλεον τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Εκπαίδευση ενηλίκων στην πληροφορική. Πως να επιλέξετε σεμινάρια μαθήματα ή σεμινάρια σε θεματικές ενότητες πληροφορικής.