Μαθήματα κατασκευής Ιστοσελίδων. Εκπαιδευτής σε σεμινάρια κατασκευής ιστοσελίδων. Εκπαίδευση ενηλίκων, σεμινάρια και ιδιαίτερα μαθήματα κατασκευής site.
Η κατασκευή ιστοσελίδων ξεκινά εμ την κατοχύρωση domain. Έίτε κάνετε κατασκευή site είτε κατασκευή eshop, είναι βέβαιο οτι πρεπει να μάθουμε να κατοχυρώνουμε domain. Η κατοχύρωση ονόματος χώρου είναι μια απλή διαδικασία η οποία όμως μπερδεύει όσουν την κάνουν για πρώτη φορά. Εδώ έχουμε ένα άρθρο πάνω στην κατοχύρωση domain. Επίσης στα μαθήματα κατασκευής ιστοσελίδων είναι σημαντικό να μάθουμε τι είναι οι nameservers και που χρησιμοποιούνται. Εδώ δείχνουμε με ποιό τρόπο μπορούμε να αλλάξουμε τους nameservers.
Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια όταν κάποιος ψάχνει σεμινάριο κατασκευής ιστοσελίδων τότε επί της ουσίας ψάχνει σεμινάριο WordPress. Πλέον όσοι θέλουν να φτι΄ξουν site προτιμούν να κάνουν την κατασκευή της ιστοσελίδας με το wordpress. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι διότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιστοσελίδων κατασκευάζονται πλέον με το δημοφιλές αυτό πρόγραμμα. Είναι πολύ δύσκολο να βρούμε απαίτηση που αφορά κατασκευή ιστοσελίδων η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί με το wordpress. Το σημαντικότερο είναι οτι το wordpress αποτελεί το ιδανικότερο εργαλείο για να κατακτήσουμε την πρώτη σελίδα της google. Επιπλέον όσο περισσότερο είναι το ποσοστό ιστοσελίδων που κατασκευάστηκε με το wordpress τόσο μεγαλύτερη είναι η ζήτηση στην αγορά εργασίας υποψηφίων εργαζομένων που έχουν γνώσεις κατασκευής και συντήρησης ιστοσελίδων με το wordpress. Ανεξάρτητα από το επίπεδο στο οποίο θέλει να φτάσει κάποιος τις γνώσεις τους στην κατασκευή ιστοσελίδων το μόνο βέβαιο ότι είναι ότι πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά το wordpress. Αν έχετε το χρόνο καλό είναι να παρακολουθήσετε ένα σεμινάριο wordpress. αλλιώς θα πρέπει να καλύψουν αυτό το κενό μέσα από ιδιαίτερα μαθήματα για το wordpress.
Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει κάποιος που θέλει να γίνει κατασκευαστής ιστοσελίδων είναι να μάθει τη γλώσσα html. Πρόκειται για τη γλώσσα η οποία αποτελεί τη γλώσσα παρουσίασης κειμένου στο διαδίκτυο. Δημιουργήθηκε το 1989 από τον εφευρέτη του διαδικτύου τον Tim Burners Lee. Σε ολόκληρη τη δεκαετία 1990 μέχρι 2.000 αποτελούσε το μοναδικό εργαλείο κατασκευής ιστοσελίδων. Με την αλλαγή της χιλιετίας η ανάγκη μεγαλύτερου όγκου περιεχομένου αλλά και πιο δομημένο περιεχόμενο οδήγησε στη δημιουργία εργαλείων κατασκευής ιστοσελίδας. Το πρώτο βήμα έγινε με το cgi και άλλες συναφείς τεχνολογίες. εδώ να σημειώσουμε ότι η έξοδος όλων αυτών των εργαλείων ήταν αποκλειστικά και μόνο η γλώσσα html. Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν τα content management systems όπως για παράδειγμα το joomla to wordpress το opencart και άλλα. Και πάλι όλα τα εργαλεία κατασκευής ιστοσελίδων παράγουν html. Με άλλα λόγια αυτό που έρχεται στον φυλλομετρητή του χρήστη είναι μόνο html και css. Εάν κάποιος θέλει να έχει άποψη περί αυτού δεν έχει παρά να μάθει τη γλώσσα html. Η εκμάθηση αυτή δεν απαιτεί πολύ χρόνο. Εάν επιλέξει ιδιαίτερα μάθημα html τότε δεν θα χρειαστούν πάνω από τρεις η τέσσερις συναντήσεις. Στην περίπτωση που θα επιλέξει τη λύση του σεμιναρίου τότε μία τυπική διάρκεια είναι οι πέντε ημέρες για ένα σεμινάριο html.
Στον ακόλουθο σύνδεσμο θα βρείτε ασκήσεις γλώσσας html τις οποίες δημιουργήσαμε για να βοηθήσουμε όσους θέλουν να ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους στη δημιουργία ιστοσελίδων.
Το wordpress και το html είναι δύο εναλλακτικές τεχνολογίες για την κατασκευή ιστοσελίδων. Κάποιοι προτιμούν να κατασκευάζουν ιστοσελίδας με wordpress. Σε γενικές γραμμέ το wordpress αποτελεί το standard της αγοράς στην κατασκευή ιστοσελίδων. δώ δείχνουμε τα βήματα εγκατάστασης του wordpress . Το html παρόλο που είναι παλιά τεχνολογία συνεχίζει να έχει φανατικούς συνεχιστές που το χρησιμοποιούν για να κατασκευάζουν ιστοσελίδας. Η τεχνολογία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της. Εδώ μπορείτε να μελετήσετε σε βάθος και σύνδεση μεταξύ του σύγκριση μεταξύ html και wordpress για τη δημιουργία ιστοσελίδας.
Η γλώσσα html πάει πακέτο με την τεχνολογία css. Από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του διαδικτύου έγινε σαφές ότι θα πρέπει να διαχωριστεί το περιεχόμενο από τη μορφοποίηση αυτού. Έτσι γεννήθηκε το css. προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Cascading Style Sheets. Ο σωστός τρόπος κατασκευής ιστοσελίδας υποδεικνύει ότι θα πρέπει το περιεχόμενο να βρίσκεται στο html ενώ όλοι Οι κανόνες μορφοποίησης Να μεταφερθούν στο css. ακόμα και να μην επιλέξουμε τον συνδυασμό html css αλλά να προχωρήσουμε στην κατασκευή ιστοσελίδας μας κάποια πλατφόρμα όταν πάμε να κάνουμε έλεγχο ποιότητας ιστοσελίδας τα εργαλεία ελέγχου θα μας βγάλουν σχετικό μήνυμα. Ακόμα και το ενσωματωμένο css ενδείκνυται να μη χρησιμοποιείται πλέον. Η καλή γνώση του css μπορεί να μας λύσει τα χέρια όταν κάνουμε κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος ή όταν θέλουμε να τροποποιήσουμε ένα περίπλοκο template στο wordpress. Αντί να ψάχνουμε να βρούμε με ποιο τρόπο επιτρέπει η διαχείριση του translate και του e-shop να κάνουμε τις αλλαγές είναι ευκολότερο να πάμε απευθείας στο σωστό αρχείο css και να αλλάξουμε ότι θέλουμε. Εάν δεν γνωρίζετε καλά το css τότε δεν έχετε παρά ενημερωθείτε εδώ για τα σεμινάρια css.
Εκτός από το wordpress υπάρχουν και κάποιες άλλες πολύ δημοφιλείς πλατφόρμες κατασκευής ιστοσελίδων. Η δεύτερη πιο δημοφιλής πλατφόρμα είναι το joomla το οποίο αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Επί αρκετά χρόνια ήταν η κυρίαρχη πλατφόρμα κατασκευή ιστοσελίδων μέχρι που βγήκε το wordpress και την εκτόπισε από την πρώτη θέση. Σαφώς το wordpress υπερτερεί τεχνολογικά έναντι του joomla και δεν θα προτείναμε σε κάποιον που ξεκινάει τώρα να φτιάχνει την ιστοσελίδα του να επιλέξει το joomla. Όμως στην αγορά υπάρχει μεγάλο πλήθος ιστοσελίδων οι οποίες είναι ήδη κατασκευασμένες με το joomla. Για αυτό το λόγο εάν κάποιος θέλει να είναι ολοκληρωμένος κατασκευαστής ιστοσελίδων τότε θα πρέπει να αποκτήσει τουλάχιστον τις βασικές γνώσεις πάνω στο joomla ώστε να μπορεί να αναλαμβάνει τη συντήρηση και κυρίως την προώθηση ιστοσελίδων που κατασκευάστηκαν με αυτή την πλατφόρμα. Επίσης μία δημοφιλής πλατφόρμα κατασκευή ιστοσελίδων είναι το drupal. Αποτελεί μία αρκετά ισχυρή πλατφόρμα η οποία αναπτύσσεται ραγδαία και μπορεί να υποστηρίξει ιστοτόπους με πολύ μεγάλη κίνηση.
Η κατασκευή e-shop αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην κατασκευή ιστοσελίδων. Εάν κάποιος δει τα πράγματα ως εξωτερικός παρατηρητής τότε μπαίνει το ερώτημα ποια πλατφόρμα να επιλέξει. Μπορεί να κατασκευάσει e-shop με το opencart, με το magento, με το cs-cart η με το WooCommerce. Όλα αυτά διδάσκονται σε εξειδικευμένα σεμινάρια κατασκευής e-shop για την κάθε πλατφόρμα. Εδώ δείχνουμε πως γίνεται η δημιουργία eshop με το woocommerce. Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή κατασκευήε ηλεκτρονικού καταστήματος εάν έχουμε ήδη εγκαταστήσει το wordpress. Αλλιώς μια πολύ καλή λύση κατασκευής eshop είναι η δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος με το opencart. Υπάρχουν και άλλες πλατφόρμες που δεν υπάρχει λόγος να τις αναφέρουμε αυτή τη στιγμή. Εάν δει όμως κάποιος την κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος μέσα από τα μάτια του τεχνικού κατασκευής ιστοσελίδων τότε βλέπει τις τεχνολογίες που υπάρχουν από πίσω. Για αυτό το λόγο καλό είναι να εστιάσουμε στη διαδικασία και στα βήματα της δημιουργίας του ηλεκτρονικού καταστήματος τα οποία είναι κοινά σε όλες τις πλατφόρμες. Η εισαγωγή και επεξεργασία προϊόντων και κατηγοριών, η διαδικασία λήψης παραγγελιών καθώς και η εγκατάσταση τόσο του λογισμικού όσο και του template υπάρχουν σε κάθε κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος. Για αυτό το λόγο και συνιστούμε να αποτελούν τον κορμό κάθε σεμιναρίου κατασκευής e-shop.
Στην αγορά πολλές φορές είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί ένα ηλεκτρονικό κατάστημα χωρίς να πατήσει πάνω σε μία έτοιμη πλατφόρμα. Για παράδειγμα μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε καταχώρηση προϊόντων σε ένα έτοιμο e-shop όπως είναι για παράδειγμα ο skroutz. Εκεί η διαδικασία μπορεί να γίνει είτε με αυτοματοποιημένο τρόπο είτε manually με το χέρι ένα προς ένα. Ένας έμπειρος κατασκευαστής ιστοσελίδων που γνωρίζει την τεχνολογία xml θα μπορέσει αυτοματοποιήσει πολύ απλά τη διαδικασία καταχώρησης των προϊόντων. Μία άλλη ειδική περίπτωση κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος είναι η ενσωμάτωση προϊόντων στις υποδομές που δίνει ήδη η amazon ή το eBay. Και πάλι κάποιος έμπειρος προγραμματιστής ιστοσελίδων θα μπορέσει πολύ εύκολα να προσαρμόσει το περιβάλλον με τις επιλογές που του δίνει το αυτοματοποιημένο περιβάλλον εισαγωγής και επεξεργασίας αυτών των πλατφορμών. Μία τρίτη ειδική περίπτωση κατασκευής ηλεκτρονικού καταστήματος είναι όταν κάποιος θελήσει να φτιάξει το e-shop χωρίς πλατφόρμα αλλά αξιοποιώντας τις επιλογές που δίνει το PayPal. Σε όλες αυτές τις ειδικές περιπτώσεις κατασκευής e-shop τότε δεν μετράνε κυρίως οι γνώσεις ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά μετράει κατά πόσο ο κατασκευαστής αυτού γνωρίζει καλά τις τεχνολογίες κατασκευής ιστοσελίδων.
Υπάρχουν πολλές γλώσσες προγραμματισμού που μας επιτρέπουν να κάνουμε ότι θέλουμε διαδικτυακά. Οι γλώσσες προγραμματισμού στο διαδίκτυο χωρίζονται σε δύο μεγάλες ομάδες. Η πρώτη ομάδα ονομάζεται προγραμματισμός server-side και αφορά γλώσσας προγραμματισμού οι οποίες εκτελούνται στο server. δηλαδή το πρόγραμμα εκτελείται στο server και στέλνει στο φυλλομετρητή το αποτέλεσμα το οποίο είναι της μορφής html και css. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η γλώσσα php. Η δεύτερη μεγάλη ομάδα γλωσσών προγραμματισμού στο διαδίκτυο είναι η γλώσσες που εκτελούνται στο φυλλομετρητή το πελάτη. Αυτή η ομάδα ονομάζεται προγραμματισμός client-side. Οι πιο γνωστές γλώσσες αυτής της κατηγορίας είναι η JavaScript και η vbscript. Εάν θέλετε περαιτέρω ενημέρωση περί του θέματος τότε δεν έχετε παρά να κοιτάξετε τα σεμινάρια προγραμματισμού.
Η γλώσσα JavaScript είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνει κάποιος μετά το html και το css. Εδώ βέβαια οφείλουμε να τονίσουμε ότι αυξάνει κατακόρυφα η δυσκολία. η χρήση του html και του css αποτελούν μία πολύ απλή διαδικασία στην οποία τα λάθη συγχωρούνται και το αποτέλεσμα φαίνεται αρκετά γρήγορα στην οθόνη του φυλλομετρητή. Εάν κάποιος βιάζεται μπορεί να καθίσει τρία τέσσερα βράδια να ξενυχτήσει και να μάθει ολόκληρη την html και το css. Αντίθετα η JavaScript είναι μία κανονική γλώσσα προγραμματισμού στην οποία είναι πολύ εύκολο να κάνει κάποιος λάθη μέχρι να μάθει να χρησιμοποιεί. Επίσης θα πρέπει να διορθώσει το πρόγραμμα ώστε αυτό να του βγάλεις την οθόνη το αποτέλεσμα που θέλει. για αυτούς τους λόγους στα μαθήματα JavaScript πρέπει να ξεκινήσουμε από τα απλά βήματα και ο εκπαιδευόμενος να δείξει τη σχετική υπομονή. Στα σεμινάρια JavaScript θα πρέπει ο εκπαιδευόμενος να κατανοήσει την προγραμματιστική λογική και μετά να γράψεις το πρόγραμμα. Εδώ μπαίνει η έννοια του αλγορίθμου η οποία διαφοροποιεί τη JavaScript από το html και το css. Στα μαθήματα JavaScript διδάσκεται προγραμματισμός ενώ στα σεμινάρια html css διδάσκεται απλά παρουσίαση και μορφοποίηση. Καλό θα είναι να δείτε αναλυτικά τα περιεχόμενα σεμιναρίων javascript.
Η δυσκολία αυξάνει ακόμα περισσότερο όταν πάμε να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα προγραμματισμού php. Προϋπόθεση για να το κάνουμε αυτό είναι πρόσβαση σε server στον οποίο θα εκτελεστεί η γλώσσα php. Μία εναλλακτική Εάν δεν έχουμε server είναι να χρησιμοποιήσουμε τις πλατφόρμες xampp και wampp. Αυτές οι πλατφόρμες εγκαθιστούν τον apache web server, γλώσσα προγραμματισμού php και τη βάση δεδομένων mysql στον υπολογιστή μας. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να δουλεύουμε χωρίς να απαιτείται πρόσβαση στο server. Η γλώσσα php είναι μία αρκετά ισχυρή γλώσσα η οποία μπορεί να διαβάσει βάσεις δεδομένων αλλά και να κάνει διαχείριση αρχείων στο server. Όσον αφορά την κατασκευή της ιστοσελίδας εμείς αυτό που βλέπουμε στο φυλλομετρητή μας είναι το αποτέλεσμα της εκτέλεσης του προγράμματος php. Στον υπολογιστή μας έρχεται html και css τα οποία δημιουργήθηκαν από το πρόγραμμα php. Εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα μαθήματα php.
Από τα μαθήματα κατασκευής ιστοσελίδων δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε τα μαθήματα woocommerce. Εφόσον αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη δημιουργία ιστοσελίδων τότε αργά η γρήγορα θα χρειαστεί να μάθετε να κατασκευάζετε ηλεκτρονικά καταστήματα. Ο πιο γρήγορος τρόπος εκπαίδευσης e-shop είναι να παρακολουθήσετε σεμινάρια woocommerce.
Εάν αποφασίσετε να αναθέσετε τη δημιουργία της ιστοσελίδας σας σε μία εταιρεία τότε καλό θα είναι να γνωρίζετε από ποιους παράγοντες εξαρτάται η τιμή κατασκευής ιστοσελίδας.
Σε γενικές γραμμές η χρήση των τεχνολογιών html css και javascript μας επιτρέπει να κάνουμε με εύκολο τρόπο οτιδήποτε ζητηθεί κατά την κατασκευή μιας ιστοσελίδας. Επίσης η γνώση ενός contact management system όπως για παράδειγμα το wordpress ή τοματσέντο μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε εύκολα μια ιστοσελίδα η ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Υπάρχουν όμως κάποιες απαιτήσεις που δεν μπορώ να ικανοποιηθούν με αυτές τις τεχνολογίες. Σε αυτή την κατηγορία ειδικών απαιτήσεων περιλαμβάνεται η δημιουργία εικονικών κόσμων στους οποίους χρήστης να πλοηγείται με το ποντίκι είναι τα πλήκτρα. Περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία τρισδιάστατων εταιρικών παρουσιάσεων καθώς και δημιουργία παιχνιδιών. Για την έκανα πίεση αυτόν τον απαιτήσεων χρησιμοποιούνται ειδικές πλατφόρμες όπως για παράδειγμα το unity. Οι τεχνολογίες αυτές χρησιμοποιούνται κυρίως στην κατασκευή παιχνιδιών. Στην ιστοσελίδα μας έχουμε αρκετά video και αρκετά μαθήματα ώστε να κάνετε τα πρώτα σας βήματα στον προγραμματισμό παιχνιδιών.