×
Κατασκευή Ιστοσελίδων WordPress Joomla wordpress vs html/css
×
Κατασκευή Eshop Woocommerce Opencart Magento Shopify
×
Προώθηση Ιστοσελίδων Digital Marketing Μαθήματα Facebook Σεμινάρια Linkedin Μαθήματα Instagram Σεμινάρια Twitter Μαθήματα Pinterest
×
Κατασκευή web εφαρμογών Σεμινάρια JAVA Μαθήματα PHP Σεμινάρια MySQL
×
Μαθήματα Excel Σεμινάρια VBA Σεμινάρια Photoshop Μαθήματα PowerPoint Σεμινάρια Word Μαθήματα Προγραμματισμού Πληροφορική στο δημοτικό

balatsoukas logo balatsoukas.com

Κατασκευή ιστοσελίδας wordpress

Κατασκευή ιστοσελίδας wordpress. Ολοκληρωμένη λύση δημιουργίας ιστοσελίδων. Ο ευκολότερος δρόμος για να κάνετε δημιουργία Site και προώθηση SEO.

Εκπαιδευτής Ενηλίκων Νικόλαος Μπαλατσούκας Τηλ. (+30) 6977676785

Η κατασκευή ιστοσελίδας με το wordpress αποτελεί πλέον μία πολύ συνηθισμένη καθημερινή διαδικασία για κάθε τεχνικό που ασχολείται με τη δημιουργία site. Όμως η διαδικασία ενημέρωσης της ιστοσελίδας wordpress έχει γίνει πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς κάθε ιδιοκτήτης ιστοσελίδας ο οποίος θέλει να ενημερώνει τους επισκέπτες του ιστότοπου του. Εάν δεν γνωρίζετε τι είναι το wordpress τότε μπορείτε να παρακολουθήσετε ιδιαίτερα μαθήματα wordpress.

Το wordpress κυριαρχεί στην κατασκευή ιστοσελίδων

Το wordpress έχει κερδίσει τη μερίδα του λέοντος στην κατασκευή ιστοσελίδας διότι είναι απλό στην εγκατάσταση και την παραμετροποίηση. Το ίδιο απλή είναι και η ενημέρωση του περιεχομένου σε έναν ιστότοπο που κατασκευάστηκε με το wordpress. Στη συνέχεια θα δούμε πόσο απλό είναι να γράφουμε νέα άρθρα στην ιστοσελίδα μας, να κάνουμε διορθώσεις σε προηγούμενα άρθρα αλλά και να διαγράφουμε άρθρα. Όσοι είχαν δημιουργία site με παλαιότερες τεχνολογίες θα καταλάβουν ότι πλέον οτιδήποτε άλλο είναι παρελθόν στην κατασκευή ιστοσελίδας. Το wordpress διαθέτει τέτοια σταθερότητα και τέτοια απλότητα που δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε για καμία άλλη μέθοδο κατασκευής ιστοσελίδας.

Κατοχύρωση domain

Η κατασκευή μιας ιστοσελίδας ξεκινά με την κατοχύρωση Domain. Είναι το όνομα χώρου. Υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες Ελληνικές εταιρείες κατοχύρωσης domain από τις οποίες μπορούμε να αγοράσουμε το όνομα χώρου για την ιστοσελίδα μας. Ενδεικτικά το domain κοστίζει γύρω στα 25 ευρώ ανα δύο χρόνια. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα άρθρο αφιερωμένο στην κατοχύρωση Domain name.

Αγορά πακέτου φιλοξενίας

Αφού κατοχυρώσουμε το domain στη συνέχεια πρέπει να αγοράσουμε ένα πακέτο hosting. Εκεί τα φιλοξενηθεί η ιστοσελίδα που θα κατασκευαστεί. Το κόστος της φιλοξενίας ενδεικτικά ξεκινά από 50€ ανά έτος. Συνήθως ένα ικανοποιητικό πακέτο φιλοξενίας κοστίζει γύρω στα 100€ ανά έτος. Αφού αγοράζουμε το πακέτο φιλοξενίας μετά πρέπει να κάνουμε αλλαγή nameservers ώστε το domain να φιλοξενείται στο hosting που αγοράσαμε. Μετά την αλλαγή των nameservers θα πρέπει να περιμένουμε περίπου 24 ώρες μέχρι να γίνει ορατή η ιστοσελίδα μας από όλους τους dns στην Ελλάδα.

Εγκατάσταση wordpress

Εφόσον ολοκληρώσουμε αγορά domain και hosting και κάνουμε αλλαγή nameservers πλέον είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση του wordpress. Το πρώτο βήμα για να δημιουργήσουμε έναν ιστότοπο wordpress και να κάνουμε εγκατάσταση στο ίδιο το wordpress. Πρέπει να κατεβάσουμε τα αρχεία εγκατάστασης από το wordpress.org. Στη συνέχεια θα πρέπει να ανεβάσουμε τα αρχεία στο server που θα φιλοξενήσει την ιστοσελίδα μας και να δημιουργήσουμε μία βάση δεδομένων. Τις παραμέτρους της βάσης δεδομένων και του χρήστη βάσης δεδομένων θα πρέπει να τις περάσουμε στο αρχείο wp-config-sample.php. Το επόμενο βήμα είναι να κάνουμε μετονομασία το αρχείο σε wp-config.php. Πλέον είμαστε έτοιμοι να εκτελέσουμε τον οδηγό εγκατάστασης του wordpress. Σε 4 βήματα θα έχουμε ολοκληρώσει την κατασκευή του site. Η διαδικασία εγκατάστασης του wordpress δεν διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά. Εδώ έχουμε δύο video στα οποία δείχνουμε την εγκατάσταση του wordpress με δύο τρόπους:

Εγκατάσταση wordpress

Αυτοματοποιημένη Εγκατάσταση του wordpress

Επιλογή θέματος

Το επόμενο βήμα είναι να επιλέξουμε θέμα. Υπάρχουν χιλιάδες θέματα ώστε να επιλέξουμε αυτό που ταιριάζει στο στυλ και τα χρώματα που θέλουμε να έχει η ιστοσελίδα μας. Κάποια θέματα είναι δωρεάν ενώ κάποια άλλα είναι επί πληρωμή. Κατά τη γνώμη μου ο καλύτερος ιστότοπος για να επιλέξετε θέμα είναι το theme forest. Μπορείτε να μεταβείτε κάνοντας κλικ εδώ: themeforest.net. Εδώ μπορείτε να δείτε πως επιλέξαμε template για τη δημιουργία ιστοσελίδας κομμωτηρίου.

Εισαγωγή άρθρου στο wordpress

Όλα τα παραπάνω βήματα γίνονται μια φορά και συνήθως τα υλοποιεί η εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων η ο τεχνικός στην οποίο αναθέσαμε τη δημιουργία του site. Η διαδικασία εισαγωγής άρθρου όμως γίνεται καθημερινά και ενδείκνυται να τη μάθει κάθε ιδιοκτήτης ιστοσελίδας.

Αρχική σελίδα διαχείρισης wordpress:

Η αρχική σελίδα στη διαχείριση wordpress

Όλα τα άρθρα στο wordpress:

λίστα άρθρων wordpress

Εισαγωγή νέου άρθρου:

Εισάγουμε νέο άρθρου

Βάλαμε τίτλο. Και στη συνέχεια επιλέγουμε τι θέλουμε να βάλουμε. Μπορούμε να βάλουμε παράγραφο, επικεφαλίδα, εικόνα, gallery εικόνων, video. Εδώ ετοιμαζόμαστε να βάλουμε παράγραφο:

Εισαγωγή παραγράφου στον editor του wordpress

Γράψαμε την πρώτη παράγραφο του άρθρου. Στη συνέχεια θα επιλέξουμε το επόμενο στοιχείο. Συνήθως χρησιμοποιούμε εικόνες, επικεφαλίδες και παραγράφους:

Εισαγωγή νέου στοιχείου στον editor του wordpress

Αφού ολοκληρώσουμε τη συγγραφή του άρθρου, στη συνέχεια θα επιλέξουμε δυο ακόμα πράγματα: Εδώ επιλέγουμε σε ποιά κατηγορία θα τοποθετηθεί το άρθρο. Στη συνέχεια επιλέγουμε τη χαρακτηριστική εικόνα του άρθρου. Τέλος πατάμε δημοσίευση για να δημοσιευτεί το άρθρο.

δημοσίευση άρθρου στο wordpress

Πατάμε "Προβολή άρθρου" για να δούμε το άρθρο που μόλις δημοσιεύσαμε:

Προβολή άρθρου wordpress

Εδώ βλέπουμε την αρχική σελίδα ενός ιστοτόπου wordpress. Η ιστότοπος είναι ο noil.gr:

αρχική σελίδα ενός ιστοτόπου wordpress

Για να μπούμε στη διαχείριση θα πρέπει να προσθέσουμε το wp-admin στη γραμμή της διεύθυνσης url. Δηλαδή να δώσουμε τη διεύθυνση: noil.gr/wp-admin:

μπαίνουμε στη διαχείριση του wordpress

Εδώ θα γράψουμε το username και το password του διαχειριστή.

Προώθηση ιστοσελίδας

Στην παραπάνω διαδικασία δεν περιγράψαμε διαδικασίες προώθησης ιστοσελίδας. Αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο δεν μπορώ να το φτιάξουμε κατά το πρώτο βήμα κατασκευής ιστοσελίδας wordpress. Αφού ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας μάθε να εισάγει και να επεξεργάζεται άρθρα Στη συνέχεια θα μπορεί να προχωρήσει στην προώθηση της ιστοσελίδας του. Μία απλή ενέργεια που μπορεί να κάνει κάθε ιδιοκτήτης ιστοσελίδας για να βοηθήσει την άνοδο στις πρώτες θέσεις της Google είναι να κάνει τη βελτιστοποίηση κάθε μεμονωμένο άρθρου. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την προώθηση της ιστοσελίδας.

Βελτιστοποίηση ιστοσελίδας

Η βελτιστοποίηση ιστοσελίδων στο wordpress γίνεται χρησιμοποιώντας το πρόσθετο Yoast SEO. Είναι ένα απλό plug-in το οποίο εγκαθίσταται στο wordpress και μας καθοδηγεί να βελτιστοποιήσουμε μία προς μία όλες τις παραμέτρους τις οποίες εξετάζει η Google για κάθε άρθρο. αφού ξεπεράσαμε τα πρώτα στάδια της εξέγερσης κατά τη γνώμη μου είναι απαραίτητο σε κάθε ιστότοπο wordpress να εγκαθίσταται το plug-in ώστε να γίνεται βελτιστοποίηση όλων των άρθρων. Μπορεί με την πρώτη ματιά να δείχνει υπερβολική δουλειά η βελτιστοποίηση τον κάθε άρθρου ξεχωριστά. Είναι όμως μία αναγκαία εργασία προκειμένου να κατακτήσουμε την κορυφή Google. Εδώ δείχνουμε πώς ακριβώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Yoast seo για να κάνετε βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας.

Κατασκευή ιστοσελίδας

Το wordpress είναι το πιο δημοφιλές πρόγραμμα κατασκευής ιστοσελίδας. δεν αποτελεί όμως το μοναδικό τρόπο για να φτιάξουμε ένα site. Μπορούμε πολύ εύκολα να δημιουργήσουμε ιστοσελίδα και με άλλους τρόπους. Κάθε τρόπος δημιουργίας site έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του. Το wordpress πλεονεκτεί στο θέμα της απλότητας. Όπως είδαμε παραπάνω Είναι πολύ εύκολο να εγκαταστήσουμε το wordpress να εγκαταστήσουμε το θέμα και να αρχίσουμε να περνάμε άρθρα εύκολα και γρήγορα. χωρίς υπερβολή θα τολμούσαμε να πούμε ότι ολόκληρη η δημιουργία ιστοσελίδας wordpress μπορεί να γίνει μέσα σε ένα απόγευμα. Επίσης στο wordpress είναι πολύ δυνατό στο θέμα της προώθησης της ιστοσελίδας στο διαδίκτυο. Η επιλογή του Yoast SEO μας επιτρέπει να μπούμε σε πολύ μεγάλη λεπτομέρεια βελτιστοποίησης. Όταν όμως ανέβει πολύ η κίνηση στη σελίδα τότε ενδεχομένως στο wordpress να παρουσιάσει κάποια προβλήματα. Στην περίπτωση που θέλουμε να φτιάξουμε ένα site με πολύ μεγάλο traffic τότε η καλύτερη επιλογή είναι το drupal. Επίσης στο wordpress χωλαίνει στο θέμα της ασφάλειας. Εάν επιλέξουμε τεχνολογία με το κριτήριο της ασφάλειας τότε η καλύτερη λύση είναι να επιλέξουμε το συνδυασμό html and css και την κατασκευή της ιστοσελίδας μας. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε δύο πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι ότι δεν έχουμε βάση δεδομένων ούτε γλώσσα προγραμματισμού συνεπώς μειώνουμε τις δυνατότητες παραβίασης του site. Το δεύτερο πλεονέκτημα το html για τη δημιουργία ιστοσελίδας είναι ότι μπορούμε πολύ εύκολα να κατεβάσουμε τα αρχεία με ftp και έτσι έχουμε ολοκληρώσει ένα πλήρες backup. Εάν το site δεχτεί παραβίαση τότε Απλά θα πάμε σε ένα νέο πακέτο hosting, Θα ανεβάσουμε τα αρχεία και η ιστοσελίδα μας θα είναι πάλι πλήρης και λειτουργική στον αέρα. Εγώ όσον αφορά το δικό μου site επέλεξα την τεχνολογία html και css για την κατασκευή της ιστοσελίδας μου.

Κατασκευή E-shop

Η επιλογή του wordpress για την κατασκευή της ιστοσελίδας μας επιτρέπει να προχωρήσουμε πολύ εύκολο και στην κατασκευή e-shop. Ένας από τους λόγους για τους οποίους το wordpress είναι μία τόσο δημοφιλής πλατφόρμα είναι διότι μπορεί και κρατάει χαμηλά το κόστος για τη δημιουργία της ιστοσελίδας. Η μεγάλη δύναμη του wordpress είναι τα plug-in. Είδαμε παραπάνω πώς χρησιμοποιούμε το κατάλληλο plug-in για να κάνουμε βελτιστοποίηση και προώθηση ιστοσελίδας. Ένα άλλο εξαιρετικό plug-in το οποίο χρησιμοποιείται για να κατασκευάζουμε ηλεκτρονικά καταστήματα είναι το WooCommerce. Για την ακρίβεια δεν είναι απλά ένα εργαλείο κατασκευής e-shop. Το WooCommerce αποτελεί τον πιο δημοφιλή τρόπο δημιουργίας ηλεκτρονικών καταστημάτων. Ήδη έχει ξεπεράσει σε πλήθος εγκαταστάσεων και το magento και το opencart και το PrestaShop. Η αιτία για την οποία συμβαίνει αυτό είναι πολύ απλή. Από τη μία η ευκολία στην κατασκευή και από την άλλη οι δυνατότητες seo που παρέχει το έχουν φέρει στην κορυφή των εργαλείων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή e-shop.

Κριτήρια αξιολόγησης ιστοτόπων

Εάν είστε ιδιοκτήτης ιστότοπου τότε εδώ μπορείτε να δείτε ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης ιστοσελίδων ώστε να έχετε μια εκτίμηση της κατάστασης του ιστότοπου. Είναι πολύ σημαντικό για κάθε e-shop να επιτύχει υψηλή βαθμολογία στα κριτήρια αξιολόγησης ιστοσελίδων ώστε να κερδίσει καλύτερη κατάταξη στη Google. Όσο ψηλότερα ανέβουμε στην πρώτη σελίδα της Google τόσο περισσότερο θα αυξηθούν οι πωλήσεις. Ξεκινήστε βελτιώνοντας τη βαθμολογία στα κριτήρια αξιολόγησης ιστοσελίδων.

Κατασκευή Eshop με το WooCommerce

Για να δημιουργήσουμε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με το WooCommerce θα πρέπει απλά να κάνουμε εγκατάσταση του plug-in. Η διαδικασία είναι απλή Και ευτυχώς το WooCommerce διαθέτει οδηγό που μας διευκόλυνε πολύ προχωρώντας βήμα προς βήμα μέχρι την ολοκλήρωση της δημιουργίας του ηλεκτρονικού καταστήματος. Εδώ έχω γράψει ένα άρθρο το οποίο περιγράφει βήμα προς βήμα την κατασκευή e-shop με το WooCommerce.

Στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε πολλά άρθρα και πολλά video για τη διαχείρηση ηλεκτρονικού καταστήματος woocommerce. Για παράδειγμα εδώ έχουμε δημιουργήσει ένα άρθρο σε οποίο δείχνουμε βήμα προς βήμα τη διαδικασία επεξεργασία προϊόντων στο woocommerce.

Μαθήματα woocommerce

Στην ιστοσελίδα μας έχετε τη δυνατότητα να ενημερωθείτε για σεμινάρια woocommerce. Πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θέλουν να παρακολουθήσουν σεμινάρια woocommerce ώστε να διαχειρίζονται οι ίδιοι το ηλεκτρονικό κατάστημα της επιχείρησής τους. Βεβαίως εδώ είναι σημαντικό να συμπληρώσουμε οτι εάν θέλουμε να τελειώσουμε γρήγορα την εκπαίδευση τότε μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα μαθήματα woocommerce.

Backup σε ιστοσελίδα wordpress

Κλείνοντας είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το wordpress είναι ευάλωτα σε επιθέσεις. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να κάνουμε τακτικά backup ώστε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Η διαδικασία to backup μιας ιστοσελίδας κατασκευασμένης μας wordpress δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο ήταν παλιά με το html. Επίσης δεν είναι αξιόπιστα όλα τα backup plug-in του wordpress. Εδώ υπάρχει ένα στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά τα βήματα για να κάνουμε backup σε ιστοσελίδα εάν θέλουμε να είμαστε 100% ασφαλείς.