Εγκατάσταση wordpress

Η εγκατάσταση wordpress είναι μία διαδικασία από την κάνουμε κάθε μέρα στην κατασκευή ιστοσελίδων. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους κυριάρχησε το wordpress είναι διότι έγινε τόσο απλό να εκτελέσουμε τα βήματα και να ολοκληρώσουμε τη δημιουργία ενός ιστότοπου. Στο άρθρο αυτό περιγράφονται αναλυτικά τα βήματα της εγκατάστασης του wordpress. Πλέον ουσιαστικά μιλάμε για τα βήματα δημιουργίας ιστοσελίδας. Το wordpress αποτελεί το πρότυπο για την κατασκευή ιστοσελίδων. Για να αποκλίνουμε από αυτό θα πρέπει να έχουμε συγκεκριμένο λόγο για συγκεκριμένη απαίτηση του πελάτη. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να μάθετε πάρα πολύ καλά τα βήματα του wordpress ώστε να έχετε ευχέρεια και άνεση στην κατασκευή ιστοσελίδων.

Πώς ξεκινάει η κατασκευή ιστοσελίδας

Η κατασκευή ιστοσελίδας του ξεκινάει με την αγορά ενός domain. Μπορούμε να κάνουμε εύκολα αγορά domain μέσα από οποιαδήποτε ελληνική εταιρεία κατοχύρωσης ονομάτων χώρου. Εδώ εχω ενα άρθρο στο οποίο περιγράφω την κατοχύρωση domain. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα για την κατασκευή ιστοσελίδας. Στη συνέχεια θα πρέπει να αγοράσουμε ένα πακέτο φιλοξενίας. Αυτό αποτελεί το δεύτερο βήμα για τη δημιουργία ενός site. Και το τρίτο βήμα είναι να κάνουμε αλλαγή nameservers. Με την αλλαγή nameservers ενημερώνουμε τον καταχωρητή του domain σχετικά με το server που θα φιλοξενήσει την ιστοσελίδα μας. Η αλλαγή nameservers διαρκεί συνήθως από 6 μέχρι 24 ώρες. Συνεπώς από τη στιγμή που θα κάνουμε την αλλαγή του server δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε αμέσως την κατασκευή το site αλλά θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο.

Λήψη των αρχείων του wordpress

Αφού αγοράσουμε domain και hosting και κάνουμε την αλλαγή των nameservers, πλέον είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση του wordpress. για να γίνει αυτό θα πρέπει να κατεβάσουμε τα αρχεία εγκατάστασης από το wordpress.org. Κατεβάζουμε την τελευταία έκδοση των αρχείων εγκατάστασης του wordpress και κάνουμε extract τα αρχεία σε ένα φάκελο στον υπολογιστή μας.

αναζήτηση αρχείων εγκατάστασης wordpress


download wordpress


λήψη wordpress


extract αρχείων εγκατάστασης wordpress


φάκελος αρχείων

Δημιουργία βάσης δεδομένων

Στη συνέχεια θα πρέπει να δημιουργήσουμε βάση δεδομένων για το wordpress. Αυτό γίνεται μέσα από το phpmyadmin. Το phpmyadmin περιλαμβάνεται τόσο στο plesk όσο και στο cpanel. αποτελεί το πιο δημοφιλή τρόπο για τη διαχείριση βάσεων δεδομένων. Είναι σημαντικό να αποθηκεύσουμε τους κωδικούς σε ένα αρχείο διότι θα τους χρησιμοποιήσουμε στο αμέσως επόμενο βήμα.

βάσεις δεδομένων δημιουργία βάσης δεδομένων για το wordpress η βάση δεδομένων για το wordpress εγκαταστάθηκε

Τοποθέτηση των κωδικών στο αρχείο wp-config-sample

Τώρα επανερχόμαστε στο αρχείο που κατεβάσαμε. Ανοίγουμε το φάκελο Και εκεί υπάρχει το αρχείο wp-config-sample.php. θα πρέπει να ανοίξουμε αυτό το αρχείο και να αντικαταστήσουμε τέσσερις παραμέτρους. Τι είναι οι παράμετροι πού αποθηκεύσουμε σε αρχείο κατά τη δημιουργία της βάσης δεδομένων στο προηγούμενο βήμα. στην ακόλουθη εικόνα βλέπουμε το σημείο στο οποίο πρέπει να γράψουμε αυτές τις παραμέτρους.

άνοιγμα του αρχείου wp-config-sample Τοποθέτηση των κωδικών στο αρχείο wp-config-sample

Αφού κάνουμε αυτή την αλλαγή θα πρέπει να κάνουμε rename μετονομασία του αρχείου από wp-config-sample.php σε wp-config.php

Ανέβασμα των αρχείων στο hosting

Πλέον είμαστε έτοιμοι να ανεβάσουμε τα αρχεία στο server. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με ένα πρόγραμμα ftp όπως για παράδειγμα το filezilla. Στο αριστερό παράθυρο υπάρχουν τα τοπικά αρχεία του υπολογιστή μας. Στο δεξί παράθυρο υπάρχουν τα αρχεία που έχουμε ανεβάσει στο server. Αρχικά ο server είναι κενός και δεν έχει αρχεία. Θα πρέπει να πάρω στο αριστερό παράθυρο για να βρούμε το φάκελο που τοποθετήσαμε τα αρχεία του wordpress και κάναμε rename το αρχείο σε wp-config.php. πρέπει να επιλέξουμε όλα τα αρχεία για όλους τους φακέλους που βρίσκονται εκεί και να τα ανεβάσουμε στο root. Δηλαδή στο κεντρικό φάκελο που θα φιλοξενεί στην ιστοσελίδα μας. Αφού τα επιλέξουμε όλα θα πατήσουμε δεξί κλικ και στη συνέχεια upload. Θα περιμένουμε λίγο μέχρι να ανέβουν όλα τα αρχεία του wordpress.

Ανέβασμα των αρχείων με filezilla ftp ολοκληρώθηκε το ανέβασμα των αρχείων του wordpress

Οδηγός εγκατάστασης wordpress

Πλέον αφού ανέβουν όλα τα αρχεία είμαστε έτοιμοι να εκτελέσουμε τον οδηγό εγκατάστασης του wordpress. Θα ανοίξουμε τον browser και θα γράψουμε το domain στο οποίο θα εγκατασταθεί το wordpress. Βεβαίως πρέπει να είναι το ίδιο στο οποίο ανεβάσαμε τα αρχεία στο προηγούμενο βήμα. Εάν οι πληροφορίες της βάσης δεδομένων που καταχωρίσαμε είναι σωστές τότε θα ξεκινήσει ο οδηγός εγκατάστασης ο οποίος θα μας οδηγήσει βήμα προς βήμα στην ολοκλήρωση της δημιουργίας της ιστοσελίδας wordpress.

Ξεκινάει ο οδηγός εγκατάστασης του wordpress:

οδηγός εγκατάστασης του wordpress

Το πρώτο βήμα του οδηγού εγκατάστασης wordpress:

εγκατάστασης wordpress

Εδώ βάζουμε κωδικό διαχειριστή wordpress:

κωδικός διαχειριστή wordpress

Η εγκατάσταση wordpress ολοκληρώθηκε:

Η εγκατάσταση wordpress ολοκληρώθηκε

Η αρχική σελίδα wordpress:

Η αρχική σελίδα wordpress

Πως κάνουμε login στο wordpress:

Πως κάνουμε login στο wordpress

Περιβάλλον διαχείρισης wordpress:

Περιβάλλον διαχείρισης wordpress

Ολοκλήρωση εγκατάστασης wordpress

Όταν ο οδηγός φτάσει στο τέλος του όταν θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του wordpress. Θα έχει δημιουργηθεί ένας ιστότοπος. Επίσης θα έχουμε δυνατότητα να κάνουμε login και να διαχειριστούμε αυτό τον ιστότοπο. Το username και το password του διαχειριστή καθορίστηκαν στο τελευταίο βήμα της εγκατάστασης του wordpress. Καλό θα είναι να τα αποθηκεύσουμε σε ένα χαρτί σε ένα αρχείο για να μην τα χάσουμε. Βεβαίως όμως ακόμα και να τα χάσουμε έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε recovery του κωδικού διαχείριση στο wordpress αρκεί να έχουν πρόσβαση στο e-mail το οποίο δηλώσαμε. Εδώ ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του wordpress και πλέον ξεκινάμε τη διαχείριση και τη δημιουργία της ιστοσελίδας.

Τα πρώτα βήματα με το wordpress

Αφού εγκαταστήσουμε το wordpress στη συνέχεια μπορούμε να κάνουμε τα πρώτα βήματα στην κατασκευή της ιστοσελίδας. Θα κάνουμε σύνδεση login στο περιβάλλον διαχείρισης του wordpress για να κάνουμε εισαγωγή του πρώτου άρθρου. πλέον η κατάσταση είναι πάρα πολύ απλή και μπορεί να τη διαχειριστεί ακόμα και ένα παιδάκι του Δημοτικού. Η διαδικασία της εισαγωγής άρθρου είναι η πιο συνηθισμένη ενέργεια που κάνουμε κατά τη διαχείριση ιστοσελίδας wordpress. εδώ μπορείτε να δείτε πώς γίνεται η κατασκευή ιστοσελίδας wordpress.

Βελτιστοποίηση ιστοσελίδων

Στο προηγούμενο παράδειγμα είδαμε το link στο οποίο πρέπει να πατήσουμε για να μάθουμε να κάνουμε κατασκευή ιστοσελίδας wordpress. Η ίδια η κατασκευή δεν αρκεί αν δεν ανέβει ψηλά στις μηχανές αναζήτησης. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να κάνουμε βελτιστοποίηση άρθρων και σελίδων. Ευτυχώς υπάρχει το Yoast SEO το οποίο διευκολύνει πολύ τη βελτιστοποίηση περιεχομένου.

ΛΙΝΚ: βελτιστοποίηση περιεχομένου

Χρήσιμα wordpress plugins

Μετά την εγκατάσταση του wordpress θα πρέπει να το εμπλουτίσουμε με κάποια πολύ χρήσιμα wordpress plugins. Αυτά αφορούν δυνατότητες βελτιστοποίησης, επικοινωνίας και σύνδεσης με τα κοινωνικά δίκτυα. Επίσης είναι σημαντικό να επιλέξουμε το κατάλληλο απλά για την ασφάλεια. Εδώ έχουμε μία λίστα με τα πιο χρήσιμα wordpress plugins.

Τεχνικές προώθησης ιστοσελίδας

Κατά τη γνώμη μου το πιο σημαντικό από το παραπάνω plug-in είναι το yoast seo γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε προώθηση ιστοσελίδας. είναι ένα plug-in το οποίο δεν πρέπει να λείπει από κανένα ιστότοπο wordpress Διότι σε κάθε ιστότοπο χρειάζεται να κάνουμε προώθηση ιστοσελίδας. Άλλωστε αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος. Από τη μία η απλότητα και από την άλλη η εξαιρετικά καλή συμπεριφορά στις μηχανές αναζήτησης. Επιλέγουμε το wordpress διότι μας διευκολύνει πολύ να ανέβουμε τα αποτελέσματα της κατάταξης της Google. Αυτή ακριβώς η διαδικασία ονομάζεται προώθηση ιστοσελίδας ή seo.

Εκπαίδευση ενηλίκων στην πληροφορική. Πως να επιλέξετε σεμινάρια μαθήματα ή σεμινάρια σε θεματικές ενότητες πληροφορικής.