×
Κατασκευή Ιστοσελίδων WordPress Joomla wordpress vs html/css
×
Κατασκευή Eshop Woocommerce Opencart Magento Shopify
×
Προώθηση Ιστοσελίδων Digital Marketing Μαθήματα Facebook Σεμινάρια Linkedin Μαθήματα Instagram Σεμινάρια Twitter Μαθήματα Pinterest
×
Κατασκευή web εφαρμογών Σεμινάρια JAVA Μαθήματα PHP Σεμινάρια MySQL Προγραμματισμός Παιχνιδιών
×
Μαθήματα Excel Σεμινάρια VBA Σεμινάρια Photoshop Μαθήματα PowerPoint Σεμινάρια Word Μαθήματα Προγραμματισμού Πληροφορική στο δημοτικό

balatsoukas logo balatsoukas.com

Κατασκευή eshop magento

Κατασκευή eshop με το magento . Όλα τα βήματα για να ξεκινήσετε τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος με το magento. Συμβουλές κατασκευής eshop.

Εκπαιδευτής Ενηλίκων Νικόλαος Μπαλατσούκας Τηλ. (+30) 6977676785

Η κατασκευή e-shop με τον magento αποτελεί κορυφαία επιλογή διότι μας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουμε ένα εξαιρετικά σταθερό ηλεκτρονικό κατάστημα το οποίο είναι σε θέση να δεχτεί πολύ μεγάλη κίνηση. Το magento αποτελεί το κορυφαίο λογισμικό κατασκευής ηλεκτρονικών καταστημάτων. Όταν κάποιος θέλει να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα πολύ υψηλών προδιαγραφών τότε δεν έχει παρά να επιλέξει το magento.

Η πρώτη επαφή με το Magento

Η πρώτη επαφή με το Magento το δεν είναι εύκολη για κάποιον ο οποίος έχει εμπειρία σε άλλα λογισμικά κατασκευής ηλεκτρονικών καταστημάτων. Για παράδειγμα εάν χρησιμοποιούσαμε το Opencart ή το PrestaShop είτε woocommerce θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε την κατασκευή του ηλεκτρονικού καταστήματος με κάποια πολύ απλά βήματα χωρίς να γράψουμε καθόλου κώδικα. Στην περίπτωση του magento αυτό δεν είναι εφικτό. Το κρίσιμο σημείο κατά τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος magento είναι να ακολουθήσουμε μεθοδικά τα βήματα ώστε να κάνουμε τη δουλειά μας εύκολα γρήγορα και σωστά. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε τη λύση σε κάποια απλά ζητήματα τα οποία θα αντιμετωπίσει κάποιος κατά την πρώτη του απόπειρα κατασκευής ηλεκτρονικού καταστήματος με το Magento.

Αύξηση χρόνου αναμονής στη διαχείριση του magento

Όταν κάνουμε login στη διαχείριση του ηλεκτρονικού μας καταστήματος τότε μετά από λίγο χρόνο το magento θα διακόψει τη σύνδεση για λόγους ασφαλείας. Εάν διατηρήσουμε τις αρχικές ρυθμίσεις του e-shop τότε αυτός ο χρόνος είναι 900 δευτερόλεπτα. Με κάποιον που κάνει εξάσκηση στο magento αυτός ο χρόνος είναι πολύ λίγος. Θα πρέπει κατά Τα πρώτα βήματα της κατασκευής του e-shop οτιδήποτε κάνουμε να το ψάχνουμε και να διαβάζουμε σημειώσεις ή να αναζητούμε την απάντηση σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Ή ακόμα καλύτερα να είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με τον εκπαιδευτή στα πλαίσια ενός μαθήματος e-shop. όταν μαθαίνουμε πώς να κατασκευάζουμε ηλεκτρονικό κατάστημα καλό θα είναι να μεγαλώσουμε πολύ αυτό το χρονικό διάστημα. αντίθετα που κατασκευάζουμε το ηλεκτρονικό κατάστημα και το βάλουμε σε λειτουργία θα πρέπει να μειώσουμε αυτό το χρονικό διάστημα ώστε να αυξήσουμε την ασφάλεια του ηλεκτρονικού μας καταστήματος.

Εδώ βλέπουμε την αρχική σελίδα της διαχείρησης του magento και σε ποιο σημείο πατάμε για να αλλάξουμε το χρόνο αναμονής:

κατασκευή eshop magento

Στη συνέχεια πηγαίνουμε στις προηγμένες ρυθμίσεις:

προηγμένες ρυθμίσεις magento

Επιλέγουμε τις ρυθμίσεις ασφαλείας:

ρυθμίσεις ασφαλείας στο magento

Εδώ φαίνεται η αρχική τιμή του χρόνου, μετρημένος σε δευτερόλεπτα:

τιμή του χρόνου πριν

Ακολούθως βλέπουμε τη νέα τιμή του χρόνου αναμονής.

τιμή του χρόνου μετά

Για να επιβεβαιώσουμε την ορθότητα της ρύθμισης κοιτάμε το χρόνο:

magento admin πριν

Περιμένουμε 4 λεπτά. Διότι 4 λεπτά είναι 60 Χ 4 = 240 δευτερόλεπτα. Μετά από τα 4 λεπτά πατάμε μια επιλογή, και παρατηρούμε οτι μας έχει αποσυνδέσει. Άρα η ρύθμιση που κάναμε ήταν η σωστή:

magento admin μετά

Σχεδίαση e-shop magento

Η λογική της σχεδίασης ενός ηλεκτρονικού καταστήματος με τον μπαμπά gento περιστρέφεται γύρω από τα block και τα widget. Με απλά λόγια τα μπλοκ περιέχουν το περιεχόμενο που θέλουμε να τοποθετήσουμε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα. Τα widget τα χρησιμοποιούμε για να τοποθετήσουμε το περιεχόμενο σε διάφορα σημεία της ιστοσελίδας. Συνεπώς όταν κάνουμε σχεδίαση ενός ηλεκτρονικού καταστήματος με το magento Θα πρέπει πρώτα από όλα να κάνουμε τα ακόλουθα βήματα:

Σχεδίαση κεντρικής σελίδας Magento

Το πρώτο βήμα είναι να σχεδιάσουμε το ηλεκτρονικό κατάστημα στο χαρτί. Δηλαδή να αποφασίσουμε τι θέλουμε να πάει στο header τι θέλω να πάει στο φούτερ τη θέλουμε να πάει δεξιά και τι θέλουμε να πάει αριστερά. Να αποφασίσουμε εάν θέλουμε πλαϊνή μπάρα στα αριστερά ή στα δεξιά.

Σχεδίαση σελίδων του ηλεκτρονικού καταστήματος

Τη διαδικασία αυτή θα πρέπει να την κάνουμε για κάθε μία από τις σελίδες του ηλεκτρονικού καταστήματος. αρχικά θα ορίσουμε μία ενιαία δομή η οποία θα εφαρμοστεί σε όλες τις σελίδες. Για παράδειγμα θα πούμε ότι όλες οι σελίδες θα έχουνε πλαϊνή μπάρα στα δεξιά. Επίσης για παράδειγμα μπορούμε να αποφασίζουμε ότι στο footer θα βρίσκονται τα συγκεκριμένα links. Αφού το κάνουμε αυτό για την κεντρική σελίδα στη συνέχεια θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε όσες σελίδες θέλουμε να έχουν διαφορετική σχεδίαση. για παράδειγμα μπορεί να αποφασίσουμε ότι στη σελίδα της επικοινωνίας δεν θέλουμε να περιλαμβάνεται η πλαϊνή μπάρα. Επίσης ενδέχεται να αποφασίσουμε ότι στις σελίδες προϊόντων δεν θέλουμε να υπάρχουν τα footer links. Με απλά λόγια θα πρέπει να σχεδιάσουμε στο χαρτί την κάθε σελίδα που διαφοροποιείται από την κεντρική.

Δημιουργία των μπλοκ

Αφού ολοκληρώσουμε της σχεδίας του ηλεκτρονικού καταστήματος στο χαρτί και γνωρίζουμε τι ακριβώς θα πρέπει να τοποθετηθεί στο κάθε σημείο του e-shop τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε την υλοποίηση. Το πρώτο βήμα της υλοποίησης είναι να δημιουργήσουμε τα μπλοκ. Σε κάθε μπλοκ θα βάλουμε το περιεχόμενο που θέλουμε. Για παράδειγμα στην πλαϊνή μπάρα θα βάλουμε όλα όσα θέλουμε να βρίσκονται εκεί. Κάποια μπλοκ θα επαναλαμβάνονται σε κάθε σελίδα. Παράδειγμα τέτοιων μπλοκ αποτελούν οι πλαϊνές μπάρες. Κάποια άλλα block θα εμφανιστούν μόνο μία φορά σε μία σελίδα. παράδειγμα τέτοιου μπλοκ αποτελεί το περιεχόμενο της αρχικής σελίδας ή το περιεχόμενο της σελίδας επικοινωνίας.

H δημιουργία block στο magento ξεκινάει από εδώ:

δημιουργία block στο magento

Όταν το πατήσουμε αρχικά βλέπουμε τη λίστα με τα ήδη δημιουργημένα block:

λίστα των block στο magento

Πατάμε την επεξεργασία και ανοίγουμε ένα block για αν το επεξεργαστούμε με τον editor

block editor στο magento

Δημιουργία των widget

Αφού δημιουργήσουμε τα μπλοκ Στη συνέχεια θα πρέπει να δημιουργήσουμε τα κατάλληλα widget μέσω των οποίων θα τοποθετήσουμε το περιεχόμενο στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα. ας υποθέσουμε για παράδειγμα ότι έχουμε δημιουργήσει ένα μπλοκ με το περιεχόμενο μιας πλαϊνής μπάρας. Το περιεχόμενο αυτό όμως δεν έχει τοποθετηθεί σε κάποιο σημείο του ηλεκτρονικού καταστήματος. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα widget το οποίο να περιέχει το blog και να τοποθετηθεί είτε στα αριστερά είτε στα δεξιά αναλόγως την απόφαση που έχουμε πάρει κατά τη σχεδίαση του ηλεκτρονικού καταστήματος. Το ίδιο widget μπορεί να τοποθετηθεί σε πολλές σελίδες. Κάποια άλλα widget όμως μπορεί να τοποθετηθούν μόνο σε μία σελίδα. Για παράδειγμα το περιεχόμενο του homepage θα περιλαμβάνεται σε ένα widget το οποίο θα τοποθετηθεί μόνο στην κεντρική σελίδα.

Εδώ βλέπουμε πως να ξεκινήσουμε τη δημιουργία widget στο magento:

δημιουργία widget magento

Το πρώτο βήμα της δημιουργίας widget στο magento είναι αν καθορίσουμε τις αρχικές ρυθμίσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ρυθμίσεις θα είναι αυτές:

ρυθμίσεις widget στο magento

Κατά τη δημιουργία widget στο magento είναι πολύ σημαντικό να καθορίσουμε δυο πράγματα. Το πρώτο είναι σε ποιά σελίδα θα πάει το widget και το δεύτερο σε ποιο σημείο της σελίδας θα τοποθετηθεί το widget. Αρχικά βλέπουμε πως καθορίζουμε τη σελίδα στην οποία θα τοποθετηθεί το widget. Εννοείται βεβαίως πως το widget τοποθετείται μαζί με το περιεχόμενό του, δηλαδή το block.

σε ποιά σελίδα θα πάει το widget

Και στη συνέχεια ρυθμίζουμε το σημείο της σελίδας οπου θα μπει το widget

σε ποιο σημείο της σελίδας θα πάει το widget

Ακολούθως εδώ επιλέγουμε το block, το οποίο ουσιαστικά είναι το περιεχόμενο του widget.

ποιο block θα μπει το widget

Αφού γίνει η επιλογή, εδώ βλέπουμε οτι βάλαμε το block στο widget:

πως μπαίνει το block στο widget

Στη συνέχεια θα δούμε το σημείο του eshop στο οποίο μπήκε το νέο περιεχόμενο. Πρώτα βλέπουμε την αρχική σελίδα όπως ήταν πριν:

αρχική σελίδα πριν την αλλαγή

Και μετά βλέπουμε πως έγινε η αρχική σελίδα μετά την τοποθέτηση του νέου περιεχομένου. Αποφεύγω να χρησιμοποιήσω τη λέξη block ή widget, αλλά προτιμώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη "περιεχόμενο". Διότι για να τοποθετήσουμε περιεχόμενο πρέπει να συνδυάσουμε το widget με το block.

η αρχική σελίδα αφού γίνει η αλλαγή

Προσοχή στη διαφορά μεταξύ block και widget

Όταν κατασκευάζουμε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με το Magento είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πλήρως για ποιο λόγο χρησιμοποιείται το μπλοκ και για ποιο λόγο χρησιμοποιείται το widget. Στο blog γράφουμε περιεχόμενο ενώ στο widget δεν γράφουμε περιεχόμενο. το widget μπορούμε να καθορίσουμε τη θέση τους στη σελίδα ενώ στο blog δεν μπορούμε να καθορίσουμε τη θέση του στη σελίδα. Το περιεχόμενο το τοποθετούμε στα μπλοκ. Εκεί μπαίνουν οι εικόνες, τα κείμενα, τα link, και οτιδήποτε άλλο θέλουμε να εμφανιστεί στο eshop.

Τέλος είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αξίζει τον κόπο να αφιερώσουμε λίγο παραπάνω χρόνο για να σχεδιάσουμε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα στο χαρτί. Ο χρόνος που θα γλιτώσουμε από επανασχεδίαση και σβήσιμο και επαναδημιουργία block και widget θα μας αποζημιώσει για τον λίγο χρόνο που αφιερώσαμε στη σχεδίαση ηλεκτρονικού καταστήματος.

Συνεχίζουμε με ένα νέο παράδειγμα. Κάνουμε μια νέα διόρθωση block στο magento. Δηλαδή αλλάζουμε το περιεχόμενο.

διόρθωση block στο magento

Και εδώ βλέπουμε το νέο περιεχόμενο. Εφόσον δεν θέλουμε να αλλάξουμε τη θέση εμφάνισης, δεν χρειάζεται να αλλάξουμε το widget. Αρκεί να αλλάξουμε το block:

η αρχική σελίδα μετά την αλλαγή

Και τέλος κλείνουμε με ένα ακόμα παράδειγμα το οποίο θα μας βοηθήσει να ξεκαθαρίσουμε πλήρως πως χρησιμοποιούνται τα block και τα widget στο magento. Προσθέτουμε μια νέα τοποθεσία στο widget:

νέα αλλαγή στο widget

Πλέον το περιεχόμενο εμφανίζεται και στο footer:

η νέα αρχική σελίδα

Προσθέτουμε ακόμα μια τοποεθσία, δηλαδή τρίτη τοποθεσία στο widget.

ακόμα μια αλλαγή στο widget

Πλέον το ίδιο περιεχόμενο εμφανίζεται σε τρια σημεία της ίδιας σελίδας. Ένα στο header και δυο στο footer:

η νέα home page

Εδώ βλέπουμε τις θέσεις που μπαίνει το κάθε widget λογω των ρυθμίσεων στη διαχείρηση του magento:

που μπαίνει το κάθε widget

Κλείνοντας, αξίζει τον κόπο να πειραματισούμε και να διερευνήσουμε τις δυνατότητες τοποθέτησης περιεχομένου στο magento μέσω των widget.

διαθέσιμες θέσεις των widget

Το επόμενο βήμα είναι να κάνουμε σχεδίαση όλων των σελίδων στο χαρτί:

σχεδίαση στο χαρτί

Αφού ολοκληρωθεί η σχεδίαση όλων των σελίδων στο χαρτί, στη συνέχεια θα πρέπει να πιάσουμε μια προς μια όλες τις σελίδες και να κάνουμε επιλογή widget positions:

επιλογή των positions στα widget

Το ιδανικό θα ήταν να έχουν όλες οι σελίδες το ίδιο header, footer και πλαϊνές μπάες, και να αλλάζει μόνο το κεντρικό περιεχόμενο τς κάθε σελίδας. Εκτός από την ευκολία στη σχεδίαση, σε αυτή την περίπτωση το eshop θα έχει πολύ πιο επαγγελματική εμφάνιση.

ενοποιημένη σχεδίαση

Επόμενα βήματα στην κατασκευή eshop magento

Εάν θέλετε να δείτε πώς γίνεται η κατασκευή e-shop με την πλατφόρμα του magento τότε δεν έχετε παρά να παρακολουθήσετε τα βίντεο στην ακόλουθη playlist. όλα τα βίντεο στη συγκεκριμένη playlist αφορούν αποκλειστικά δημιουργία e-shop με το magento:

YOUTUBE: Δημιουργία e-shop Magento

Δημιουργία magento e-shop

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάσαμε τα πρώτα βήματα της δημιουργίας e-shop με το magento. εάν γίνει σωστά η σχεδίαση τότε ολόκληρο το ηλεκτρονικό κατάστημα θα φτιαχτεί εύκολα και γρήγορα. Για να γίνει σωστά η σχεδίαση πρέπει να γνωρίζουμε τον τρόπο λειτουργίας του Magento. Το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε το ρόλο που παίζουν τα widget και τα blocks. Ένα σημαντικό κομμάτι της κατασκευής του eshop στο magento αφορά τις ρυθμίσεις παραμέτρων και ειδικότερα τις φορολογικές ρυθμίσεις. Εδώ παρουσιάζουμε κάποιες βασικές φορολογικές ρυθμίσεις για το magento.

Αρχιτεκτονική MVC

Το magento είναι κατασκευασμένο με την αρχιτεκτονική MVC. Aυτό σημαίνει ότι διαχωρίζει τις λειτουργίες που ασχολούνται με το model, τις διαδικασίες που ασχολούνται με το view και τις διαδικασίες που ασχολούνται με το controller. Στην ίδια αρχιτεκτονική βασίζεται και το opencart. εδώ έχουμε ένα link στο οποίο μπορείτε να ενημερωθείτε πάνω στην αρχιτεκτονική mvc.

Άλλοι τρόποι κατασκευής e-shop

Βεβαίως το Magento δεν είναι το μόνο εργαλείο κατασκευής e-shop. Πολλοί άλλοι τρόποι για να δημιουργήσουμε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. το WooCommerce είναι πολύ καλό για όσους θέλουν να ανέβουν γρήγορα στις μηχανές αναζήτησης. Επίσης στο opencart και το PrestaShop αποτελούν πολύ καλές επιλογές κατασκευής e-shop για όσους δεν θέλουν να μπλέξουν με την πολυπλοκότητα του Magento. Εδώ μπορείτε να μάθετε τα πάντα για την κατασκευή e-shop.

Κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος με το opencart

Σε μία εναλλακτική επιλογή είναι να κατασκευάζεται το ηλεκτρονικό σας κατάστημα με το opencart. Πρόκειται για μία πλατφόρμα open-source κατασκευασμένη αποκλειστικά για τη δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων. Η κατασκευή e-shop με το opencart είναι πολύ πιο απλή σε σύγκριση με τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος χρησιμοποιώντας το magento. Επίσης τα plug-in που απαιτούνται για την κατασκευή eshop με το opencart είναι πολύ πιο οικονομικά από τα αντίστοιχα του magento.

Κατασκευή eshop με το shopify

Το magento είναι ο δυσκολότερος τρόπος και την κατασκευή ενός e-shop. Εάν θέλουμε κάτι πιο απλό τότε υπάρχουν και πιο εύκολες λύσεις όπως για παράδειγμα η δημιουργία e-shop με το shopify. Εδώ έχουμε ένα άρθρο στο οποίο περιγράφουμε βήμα προς βήμα Όλα πληρωμένα διαδικασία δημιουργίας ηλεκτρονικού καταστήματος με το shopify.

Μάθημα magento

Πολλοί επιλέγουν να παρακολουθήσουν μαθήματα ή σεμινάρια magento ώστε να μάθουν πως να φτιάξουν μόνοι τους το ηλεκκτρονικό κατάστημα. Αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή για δυο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι διότι η δημιουργία eshop magento από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης μειώνει πολύ το κόστος της κατασκευής. Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο προτείνουμε να παρακολουθήσετε σεμινάρια ή ιδιαίτερα μαθήματα magento είναι διότι θα πορείτε να κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στο eshop χωρίς μεγάλο κόστος. Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να αποκτήσετε ολοκληρωμένη γνώση κατασκευής eshop μέσα από σεμινάρια magento.

Σύνδεση eshop με ERP

Σε περίπτωση που έχουμε μεγάλο πλήθος προϊόντων τότε είναι απαραίτητη η διασυνδεση ανάεμσα στο ηλεκτρονικό κατάστημα και στο ERP. Πλέον οι περισσότερες επιχειρήσεις διαθέτου ERP. Συνήθςω το magento χρησιμοποιείται σε μεγάλα eshop και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σχεδόν σίγουρο οτι επιχείρηση διαθέτει ERP. Εδώ δείχνουμε πως γίνεται η σύνδεση του eshop με ERP.

Κατασκευή εικονικού 3d καταστήματος

Το Magento αποτελεί μία από τις ισχυρότερες πλατφόρμες δημιουργίας e-shop. Διαθέτει εκπληκτικές δυνατότητες και μπορεί να ικανοποιήσει τεράστιο όγκο συναλλαγών. Όμως δεν έχει ενσωματωμένη δυνατότητα δημιουργίας 3d ηλεκτρονικών καταστημάτων. Για το σκοπό αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλες πλατφόρμες όπως για παράδειγμα το unity. Αυτές οι πλατφόρμες χρησιμοποιούνται κυρίως στην κατασκευή παιχνιδιών και επιτρέπουν τη δημιουργία ιδιαίτερα διαδραστικών παρουσιάσεων και εικονικών κόσμων. Το unity μπορεί να μας προσφέρει ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα το οποίο στη συνέχεια θα τα ενσωματώσουμε στα προϊόντα έστελς κατηγορίες στην κεντρική σελίδα του e-shop που φτιάξαμε με το Magento. Με τον τρόπο αυτό κρατάμε τις εκπληκτικές δυνατότητες κατασκευές e-shop πού προσφέρει το Magento και το εμπλουτίζουμε τις επίσης εκπληκτικές δυνατότητες δημιουργίας εικονικών κόσμων που προσφέρει το unity. Το unity όπως και άλλες παρόμοιες πλατφόρμες χρησιμοποιούνται κυρίως για τη δημιουργία παιχνιδιών. Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να κάνετε τα πρώτα σας βήματα στον προγραμματισμό παιχνιδιών.