×
Κατασκευή Ιστοσελίδων WordPress Joomla wordpress vs html/css
×
Κατασκευή Eshop Woocommerce Opencart Magento Shopify
×
Προώθηση Ιστοσελίδων Digital Marketing Μαθήματα Facebook Σεμινάρια Linkedin Μαθήματα Instagram Σεμινάρια Twitter Μαθήματα Pinterest
×
Κατασκευή web εφαρμογών Σεμινάρια JAVA Μαθήματα PHP Σεμινάρια MySQL Προγραμματισμός Παιχνιδιών
×
Μαθήματα Excel Σεμινάρια VBA Σεμινάρια Photoshop Μαθήματα PowerPoint Σεμινάρια Word Μαθήματα Προγραμματισμού Πληροφορική στο δημοτικό

balatsoukas logo balatsoukas.com

Προώθηση Ιστοσελίδων

Προώθηση ιστοσελίδων και βελτιστοποίση ιστοσελίδας. Μάθετε πως να προωθήσετε την ιστοσελίδα σας. Δοκιμασμένες τεχνικές προώθησης ιστοσελίδων seo.

Εκπαιδευτής Ενηλίκων Νικόλαος Μπαλατσούκας Τηλ. (+30) 6977676785

Η προώθηση ιστοσελίδων είναι το θέμα που παρουσιάζουμε σε αυτή τη σελίδα. Οι τεχνικές SEO που αναλύονται παρακάτω σαφώς και δεν καλύπτουν το σύνολο των τεχνικών που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να προώθηση στη σελίδα του. Πρόκειται όμως για ένα σύνολο από τεχνικές προώθησης ιστοσελίδων οι οποίες είναι δοκιμασμένες σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές λέξεις. Η πρόσφατη εμπειρία απέδειξε ότι με αυτό τον τρόπο μπορείτε με σίγουρο και μεθοδικό τρόπο να ανεβάσετε την ιστοσελίδα σας στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων της google.

Στοιχειώδεις απαιτήσεις για την προώθηση ιστοσελίδας

Πριν ξεκινήσουμε την προώθηση ιστοσελίδας θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι ικανοποιούνται σε αρκετά καλό βαθμό κάποιες βασικές απαιτήσεις. Η πρώτη απαίτηση αφορά την ταχύτητα της ιστοσελίδας ή αλλιώς το χρόνο φόρτωσης αυτής. Η δεύτερη απαίτηση αφορά τη συμπεριφορά της ιστοσελίδας σε κινητά τηλέφωνα smartphones ή αλλιώς τη δυνατότητα να παρουσιάσετε το περιεχόμενο το ίδιο καλά τόσο σε σταθερό υπολογιστή όσο και σε tablet ή σε smartphone. Η τρίτη απαίτηση αφορά την ορθότητα και την ποιότητα συγγραφής του κώδικα html και css. Με άλλα λόγια θα πρέπει τόσο το html όσο και το css να μη βγάζουν λάθη όταν κάνουμε έλεγχο σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Χρόνος φόρτωσης ιστοσελίδας

Ο χρόνος φόρτωσης είναι μία από τις κρισιμότερες παραμέτρους που εξετάζει η google προκειμένου να ανεβάσει μία ιστοσελίδα ψηλά στην κατάταξη των αποτελεσμάτων. Επίσης η εταιρεία amazon έχει διαπιστώσει ότι ένα δευτερόλεπτο καθυστέρηση στο χρόνο φόρτωσης του ηλεκτρονικού καταστήματος συνεπάγεται 7% μείωση των πωλήσεων. Ο χρόνος φόρτωσης ιστοσελίδας εξαρτάται από πολλές παραμέτρους όπως για παράδειγμα ο χρόνος απόκρισης του πάροχου φιλοξενίας (hosting), η ποιότητα και η ποσότητα του κώδικα html, το κατά πόσο είναι φορτωμένη η αργή η βάση δεδομένων καθώς και από το μέγεθος των εικόνων και των γραφικών που χρησιμοποιήθηκαν κατά την κατασκευή της ιστοσελίδας. Η μείωση του μεγέθους των εικόνων μπορεί να γίνει με το photoshop. Μπορούμε να μετρήσουμε το χρόνο φόρτωσης της ιστοσελίδας χρησιμοποιώντας το εργαλείο PageSpeed Insights. Μπορείτε να το βρείτε πολύ εύκολα κάνοντας μια αναζήτηση στο διαδίκτυο με τον όρο “google speed test”. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά αξιόπιστο τεστ διότι παρέχεται από την ίδια την google. Εδώ βλέπουμε τον έλεγχο χρόνο φόρτωσης για τον ιστότοπο balatsoukas.com.

page speed test

Εμφάνιση ιστοσελίδας σε tablet και SmartPhones

Μία πολύ σημαντική απαίτηση της google είναι ότι θέλει η ιστοσελίδα να είναι πολύ φιλική σε tablet και smartphones. Είναι πολύ λογικό να προκύπτει αυτή η απαίτηση διότι πλέον ο μεγαλύτερος όγκος της αναζήτησης γίνεται μέσω τέτοιων συσκευών. Απαραίτητη προϋπόθεση και την προώθηση μιας ιστοσελίδας είναι η άριστη εμφάνιση αυτής σε κινητά τηλέφωνα smartphone αλλά και σε tablet. Η google μας παρέχει ένα εργαλείο ελέγχου με το οποίο μπορούμε να διαπιστώσουμε κατά πόσο η ιστοσελίδα μας είναι φιλική προς κινητές συσκευές. Μπορείτε να κάνετε αναζήτηση στο διαδίκτυο με τον όρο mobile friendly test και να μεταβείτε στο ομώνυμα εργαλείο που διατίθεται δωρεάν από την google. Εδώ βλέπουμε τον έλεγχο mobile friendly test για το site balatsoukas.com

mobile friendly test

Έλεγχος λαθών στον κώδικα html και css

Καλό είναι όταν φτιάχνουμε μία ιστοσελίδα την οποία θέλουμε να προωθήσουμε στο google να φροντίσουμε ώστε ο κώδικας html να είναι καλογραμμένος. Όσο καλύτερα γραμμένος είναι ο κώδικας html τόσο λιγότερο θα επιβαρύνει το χρόνο φόρτωσης και επίσης τόσο λιγότερα λάθη θα βγάλει κατά τη φόρτωση της ιστοσελίδας. Όλα αυτά αποτελούν πολύ σημαντικές παραμέτρους για τις οποίες πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να έχουν τη βέλτιστη απόδοση πριν ξεκινήσουμε την προώθηση της ιστοσελίδας μας. Στη συνέχεια παρουσιάζουμε παράδειγμα στο οποίο χρησιμοποιήσαμε το html validator για να κάνουμε έλεγχο λαθών στον κώδικα html για την ιστοσελίδα balatsoukas.com. Το html validator διατίθεται δωρεάν από το World Wide Web Consortium (W3C). Όπως βλέπουμε ο κώδικας html είναι πολύ καλά γραμμένος και δεν παρουσιάζει κανένα λάθος.

html validator

Σύνδεση με Google Analytics και Google Search Console

Κάθε φορά που δημιουργούμε καινούργιο ιστότοπο είναι σημαντικό να τον συνδέουμε με τα δυο σημαντικά προωθητικά εργαλεία που διατίθενται δωρεάν από τη google. Το πρώτο είναι το Google Analytics και το δεύτερο είναι το Google Search Console. Εδώ παρουσιάζουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να συνδέσετε την ιστοσελίδα σας με το Google Analytics. Και σε αυτό το άρθρο δείχνουμε τον τρόπο σύνδεσης ιστότοπου με το Google Search Console καθώς και τις βασικές χρήσεις αυτού του εργαλείου.

Η βελτιστοποίηση ιστοσελίδας με απλά λόγια περιλαμβάνει την τοποθέτηση των λέξεων κλειδιών σε επιλεγμένα σημεία του κώδικα html. Εάν έχουμε έναν ιστότοπο wordpress τότε αυτή η διαδικασία γίνεται μέσα από το περιβάλλον διαχείρισης του wordpress. Το ίδιο ισχύει για το joomla καθώς και για όλα τα υπόλοιπα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου content management systems. Τα κυριότερα σημεία στα οποία θα πρέπει να τοποθετηθούν οι λέξεις κλειδιά είναι η ετικέτα τίτλου, η ετικέτα περιγραφής και η κεντρική επικεφαλίδα h1. Επίσης ενδείκνυται να τοποθετείται η λέξη-κλειδί ή οι παραλλαγές αυτής σε επικεφαλίδες h2, στις περιγραφές των εικόνων καθώς και σε μικρή συχνότητα μέσα στο κείμενο. Εδώ δείχνουμε πως μπορείτε να κάνετε βελτιστοποίηση ιστοσελίδας με το Yoast SEO.

Παράδειγμα βελτιστοποίησης ιστοσελίδας SEO

Εάν χρησιμοποιούμε το wordpress τότε μπορούμε να εγκαταστήσουμε το εργαλείο yoast SEO το οποίο θα μας βοηθήσει πολύ στη βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας μας. Εδώ βλέπουμε μια λίστα προωθητικών άρθρων που γράφτηκαν για την προώθηση πολύ γνωστού ηλεκτρονικού καταστήματος. Για τη βελτιστοποίηση αυτών χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο yoast SEO. Όπως βλέπουμε όλα είναι βελτιστοποιημένα τόσο ως προς τη λέξη κλειδί (SEO analysis) όσο και ως προς την εμφάνιση (Readability analysis). Το διαπιστώνουμε με εύκολο και γρήγορο τρόπο διότι σε όλα τα άρθρα οι ενδείξεις είναι πράσινες. Μπορείτε να ενημερωθείτε μέσω ενός παραδείγματος βελτιστοποίησης με το yoast seo

yoast seo

Για να πετύχουμε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα προηγήθηκε σκληρή δουλειά βελτιστοποίησης για κάθε άρθρο ξεχωριστά:

seo analysis

Εάν δεν χρησιμοποιούμε wordpress τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε αντίστοιχα plugin για το content management system που χρησιμοποιούμε. Σε περίπτωση που κάνουμε την ανάπτυξη απευθείας σε απλό html πότε θα πρέπει να κάνουμε τη βελτιστοποίηση μέσω του κώδικα html.Η γνώση των css και html είναι απαραίτητες για να πετύχουμε το τέλειο αποτέλεσμα στη βελτιστοποίηση ιστοσελίδας. Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε για μαθήματα στη γλώσσα html.

Έλεγχος βελτιστοποίησης ιστοσελίδας

Αφού ολοκληρώσουμε τη βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας μπορούμε να κάνουμε έναν γρήγορο έλεγχο χρησιμοποιώντας τα δωρεάν εργαλεία που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Τα εργαλεία αυτά είναι πολύ χρήσιμα διότι είναι βέβαιο πως θα μας υπενθυμίσουν κάποια πράγματα που έχουμε ξεχάσει κατά τη βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας μας. Ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιώ και έχει αρκετά ικανοποιητική απόδοση θα το βρείτε στη διεύθυνση seositecheckup.com. Εδώ βλέπουμε το αποτέλεσμα του ελέγχου seo check με αυτό το εργαλείο:

seo-report

Είναι απολύτως αναγκαίο να καλύπτονται όλες οι απαιτήσεις SEO για την προώθηση ιστοσελίδας;

Αυτή την ερώτηση την κάνουν όλοι όσοι διαθέτουν ήδη μία ιστοσελίδα και θέλουν να προχωρήσουν στην προώθηση αυτής. Η απάντηση είναι αρνητική. Όχι δεν είναι απολύτως αναγκαίο να καλύπτονται όλες οι απαιτήσεις για την προώθηση ιστοσελίδας. Όμως όσο περισσότερες απαιτήσεις καλύπτονται και σε όσο μεγαλύτερο βαθμό καλύπτονται τόσο ευκολότερη θα είναι η προώθηση της ιστοσελίδας. Για να γίνει κατανοητό αυτό θα αναφέρουμε ένα απλό παράδειγμα. Μία σελίδα πλήρως βελτιστοποιημένη η οποία ικανοποιεί όλες τις παραπάνω απαιτήσεις είναι πάρα πολύ πιθανό να βγει με πολλές λέξεις κλειδιά τις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων της google χωρίς καμία επιπλέον προωθητική ενέργεια. Δηλαδή το on site seo αρκεί για να μας ανεβάσει στις πρώτες θέσεις της google. Αντίθετα μία ιστοσελίδα η οποία φορτώνει αργά θα απαιτήσει πολύ περισσότερη δουλειά για να ανέβει στην πρώτη σελίδα του google. Αυτή η δουλειά είναι η δημιουργία backlink καίει συγγραφή άρθρων και βίντεο. Όσο λιγότερες απαιτήσεις ικανοποιούνται τόσο περισσότερη είναι η δουλειά που πρέπει να γίνει με τη συγγραφή άρθρων και βίντεο ή για την αναζήτηση backlink. Ως ένα ακραίο παράδειγμα θα λέγαμε ότι μία ιστοσελίδα η οποία φορτώνει πολύ αργά και δεν εμφανίζεται σωστά σε tablet και smartphone θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανέβει στην πρώτη σελίδα της google. Ειδικότερα στην περίπτωση που οι ανταγωνιστές έχουν ποιοτικές ιστοσελίδες τότε ότι είναι αδύνατο να τους ξεπεράσουμε όσα backlink και να πάρουμε και όσα άρθρα και βίντεο και να γράψουμε.

Επόμενα βήματα για την προώθηση ιστοσελίδων

Εάν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μία σελίδα η οποία ικανοποιεί στο μέγιστο βαθμό τις παραπάνω απαιτήσεις τότε είναι πάρα πολύ πιθανό αυτή να βρεθεί στις πρώτες θέσεις της google αρκετά γρήγορα. Έχω αρκετές περιπτώσεις ιστοσελίδων που αναρριχήθηκαν στην κορυφή των αποτελεσμάτων εξαιτίας της πολύ καλής τους σχεδίασης. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα. Και κυρίως δεν συμβαίνει όταν πάρουμε μία έτοιμη η ιστοσελίδα την οποία θα κληθούμε να βελτιστοποιήσουμε. Είναι πολύ λογικό ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας να μη μας επιτρέψει να κάνουμε πολλές διορθώσεις στα κείμενα. Επίσης είναι πολύ λογικό ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας να μη θέλει να αλλάξει server για να πάει σε κάποιον πιο γρήγορο. Αυτό σημαίνει ότι οι απαιτήσεις που αναφέραμε παραπάνω θα ικανοποιούνται μόνο σε κάποιο βαθμό. Με αυτό το άρθρο μπορείτε να εκπαιδευθείτε σε καθένα από τα βήματα για την προώθηση ιστοσελίδων.

Τεχνικές προώθησης ιστοσελίδων

Ούτως ή άλλως εάν η ιστοσελίδα δεν ανέβει στις πρώτες θέσεις θα πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες προωθητικές ενέργειες για να την ανεβάσουμε. Μία δοκιμασμένη τεχνική είναι η δημιουργία blog και η συγγραφή άρθρων σε αυτό. επίσης μία πολύ καλή τεχνική προώθηση ιστοσελίδων είναι η δημιουργία καναλιού στο YouTube και το ανέβασμα βίντεο σε αυτό. Ακόμα καλύτερα είναι να συνδυάσουμε μεταξύ τους αυτές τις δύο τεχνικές. Δηλαδή για κάθε άρθρο να έχουμε και βίντεο, και το βίντεο να το κάνουμε embed στο άρθρο. Η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτή είναι μία εξαιρετικά αποδοτική τεχνική προώθησης ιστοσελίδων. Μία ακόμα πολύ καλή τεχνική για την προώθηση ιστοσελίδων είναι να φτιάξουμε ένα ανεξάρτητο blog με συναφές αντικείμενο και να ανεβάζουμε άρθρα εκεί. Αυτή η τεχνική είναι πολύ αποδοτική διότι η google εκτιμά ιδιαίτερα τις περιπτώσεις στις οποίες ιστότοποι με συναφές περιεχόμενο στέλνουν backlink προς το δικό μας ιστότοπο. Εάν θέλετε να εμβαθύνετε σε αυτές τις τεχνικές τότε μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα σεμινάριο προώθησης ιστοσελίδων.

Αναζήτηση backlink για την προώθηση της ιστοσελίδας μας

Οι τεχνικές που αναφέραμε μέχρι εδώ μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός της εταιρείας ή του οργανισμού. Ένα πρόσωπο που να γνωρίζει καλά τις τεχνικές προώθησης ιστοσελίδων αρκεί για να τις πραγματοποιήσει. Σε περιπτώσεις που έχουμε μεγάλο όγκο τότε ενδεχομένως να χρειαστούμε ομάδα προώθησης. Μία ακόμα διαδικασία η οποία απαιτεί πολύ χρόνο και πολύ κόπο για να φέρει αποτελέσματα είναι η αναζήτηση backlink. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μιλήσουμε με ιδιοκτήτες άλλων ιστοσελίδων που δραστηριοποιούνται σε αντικείμενα συναφή με το δικό μας. Θα πρέπει να ζητήσουμε από τους ιδιοκτήτες αυτών των ιστοσελίδων να τοποθετήσουν συνδέσμους προς τη δική μας ιστοσελίδα. Αυτοί οι σύνδεσμοι είναι τα λεγόμενα backlink. Το ζητούμενο εδώ είναι το αντάλλαγμα που θα απαιτήσουν οι ιδιοκτήτες αυτών των ιστοσελίδων για να τοποθετήσουν backlink στα άρθρα τους. Πρώτα από όλα εάν το περιεχόμενο μας είναι πάρα πολύ καλό και ιστοσελίδα μας πολύ περιποιημένη τότε δεν θα διστάσουν να βάλουν backlink προς το δικό μας ιστότοπο. Ένα πιθανό αντάλλαγμα θα μπορούσε να είναι η αντίστροφη τοποθέτηση backlink από το δικό μας site προς το δικό τους έτσι ώστε να βοηθήσουμε στην προώθηση και τη δική τους ιστοσελίδα. Μία άλλη περίπτωση πιθανού ανταλλάγματος θα είναι να μας ζητήσουν να γράφουμε άρθρα στο δικό τους ιστότοπο τα οποία θα περιέχουν το backlink. Ένα άλλο αντάλλαγμα πιθανώς θα μπορούσε να είναι μηνιαία πληρωμή ή η πληρωμή ανά άρθρο. Η αναζήτηση αυτών των υπερσυνδέσμων αποτελεί την ιδανική τεχνική προώθηση ιστοσελίδων. Όμως η τοποθέτηση backlink είναι μία διαδικασία αρκετά χρονοβόρα που δεν έχει άμεσα αποτελέσματα για αυτό και δεν χρησιμοποιείται συχνά.

Σε ποιο target group απευθυνόμαστε

Όταν κάνουμε προώθηση ιστοσελίδων είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε όσο το δυνατό περισσότερα πράγματα γαι το κοινό στο οποίο απευθύνεται ο ιστότοπος. Ας υποθέσουμε για παράδειγμα οτι προσπαθούμε να ανεβάσουμε στην πρώτη σελίδα της google ένα ιστόποπο μαγειρικής. Πριν αρχίσουμε να γράφουμε άρθρα και video καλό θα είναι να γνωρίζουμε εάν το κοινό του ιστοτόπου αποτελείται από αρχάριους ή από ανθρώπους που γνωρίζουν πως να χρησιμοποιούν την κουζίνα και να μαγειρεύουν. Τόσο το ύφος, όσο και το περιεχόμενο αλλά και τα keywords θα είναι εντελώς διαφετικά σε κοινό αρχαρίως από οτι σε κονό με εμπειρία. Εάν δεν γνωρίζουμε το αντικείμενο τότε αξίζει τον κόπο να ζητήσουμε από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης να μας πει μερικά πράγματα ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα το κοινό της ιστοσελίδας που θα προωθήσουμε.

Ειδικά για όσους ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν στο seo δημιουργήσαμε playlist στο YouTube που περιλαμβάνει μόνο βίντεο προώθησης ιστοσελίδων:

YOUTUBE: Τεχνικές προώθησης ιστοσελίδων

Το είναι το SEO

Το SEO είναι τα αρχικά των λέξεων Search Engine Optimisation. Εάν κάνουμε κατά γράμμα μετάφραση, τότε αναφέρεται στη βελτιστοποίηση ιστοσελίδας. Όμως στην έχει καθιερωθεί να χρησιμοποιείται ως συνώνυμο της διαδικασίας προώθησης ιστοσελίδων. Το SEO χωρίζεται σε δυο κομμάτια: Το πρώτο είναι ονομάζεται on-site SEO και περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες που γίνονται στον ίδιο τον προωθούμενο ιστότοπο. Για παράδειγμα βελτιστοποίηση title, description, επικεφαλίδων h2 κλπ. Το δεύτερο ονομάζεται off-site SEO και αφορά τις ενέργειες που κάνουμε εκτός ιστοτόπου για την προώθηση αυτού. Για παράδειγμα το offf-site seo περιλαμβάνει το link building και την προβολή στα κοινωνικά δίκτυα.

Δημιουργία και προώθηση e-shop

Όταν αναφερόμαστε στην προώθηση ιστοσελίδων δεν έχουμε να κάνουμε μόνο μία κατασκευή ιστοσελίδων αλλά και με δημιουργία e-shop. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση χρησιμοποιούμε τα εργαλεία προώθησης ιστοσελίδων για να γνωρίζουμε σε ποια θέση βρίσκεται ο ιστότοπος που δημιουργήσαμε. Η χρήση των εργαλείων είναι ακριβώς ίδιο και στην περίπτωση της κατασκευής e-shop οποιαδήποτε πλατφόρμα. Ειδικότερα όμως όταν κάνουμε δημιουργία e-shop, εκτός από τις σελίδες και τα άρθρα θα πρέπει να εξετάσουμε τη θέση στην οποία βρίσκονται η κατηγορία ή τα προϊόντα. Ξεκινάμε με την προώθηση των κατηγοριών του e-shop και συνεχίζουμε με την προώθηση των προϊόντων. Για να μπορούμε να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να γνωρίζουμε με ποιο τρόπο γίνεται η κατασκευή e-shop. Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μας.

Κατασκευή και προώθηση ιστοσελίδων

Υπάρχουν πάρα πολλές τεχνολογίες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την κατασκευή ιστοσελίδων. Εάν στόχος μας είναι να κάνουμε προώθηση ώστε ο ιστότοπος να πλασαριστεί στις πρώτες θέσεις των μηχανών αναζήτησης ούτε προτείνουμε τη χρήση της τεχνολογίας html και css. Σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε κατασκευή ιστοσελίδων μεγάλου μεγέθους τα καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε μία πλατφόρμα όπως για παράδειγμα το wordpress, το drupal η το joomla. Η ομάδα μας ασχολείται με όλες της πλατφόρμες κατασκευές ιστοσελίδων που χρησιμοποιούνται στην αγορά.