Σύνδεση ιστοσελίδας με google analytics

Η σύνδεση ιστοσελίδας με το google analytics είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε μόλις ολοκληρώσουμε τη δημιουργία ενός ιστότοπου. Το google analytics μας επιτρέπει να γνωρίζουμε λεπτομερώς την προέλευση της επισκεψιμότητας στην ιστοσελίδα μας. Μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε πόσοι ακριβώς είναι χρήστες που οδηγήθηκαν στην ιστοσελίδα μας μέσω των οργανικών αποτελεσμάτων της google. Επίσης μας επιτρέπει να γνωρίζουμε το πλήθος των επισκεπτών που ήρθαν μέσω κοινωνικών δικτύων ή μέσα από πληρωμένες διαφημίσεις, για παράδειγμα μέσω του google AdWords ή του google content network.

Δημιουργία λογαριασμού στο google analytics

Για να μπορέσουμε να συνδέσουμε την ιστοσελίδα μας με το google analytics το πρώτο βήμα είναι να ανοίξουμε το λογαριασμό μας στο gmail. Αφού έχουμε συνδεθεί στο gmail στη συνέχεια μεταβαίνουμε στο google analytics. Εκεί θα πρέπει να δημιουργήσουμε λογαριασμό για τον καινούργιο μας ιστότοπο:

google analytics


Εδώ βλέπουμε την αρχική σελίδα ενός λογαριασμού στο google analytics:

google analytics

Στη συνέχεια θα δημιουργήσουμε νέο λογαριασμό, για το νέο μας ιστότοπο:

google analytics

Πατάμε εδώ για τη δημιουργία του λογαριασμού:

google analytics

Αρχικά δίνουμε το όνομα του λογαριασμού:

google analytics

Μετά επιλέγουμε τύπο λογαριασμού:

google analytics

Στη συνέχεια δίνουμε το όνομα και το url του ιστότοπου:

google analytics

Μετά κάνουμε αποδοχή των όρων χρήσης:

google analytics

Και εδώ ολοκληρώνεται η δημιουργία του λογαριασμού στο google analytics

google analytics

Κατά τη δημιουργία του λογαριασμού θα πρέπει να συγκρατήσουμε το user ID όπως επίσης και τον κώδικα σύνδεσης που δημιουργεί το google analytics. Σε κάποιους τύπους ιστότοπων για να κάνουμε τη σύνδεση απαιτείται να έχουμε συνδεθεί ήδη στο gmail account μας. σε κάποιους άλλους τύπους ιστοτόπων απαιτείται απλά ο κωδικός user ID. Εάν δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω τότε η σίγουρη λύση είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε copy paste τον κώδικα του google analytics μέσα στον κώδικα html της ιστοσελίδας μας.

Σύνδεση google analytics με ιστότοπο wordpress

Η πλειοψηφία των ιστότοπων πλέον κατασκευάζεται με wordpress. Είναι βέβαιο ότι εφόσον ασχολούμαστε με την προώθηση ιστοσελίδων θα πρέπει συχνά να συνδέουμε το google analytics με ιστότοπους wordpress. Για να κάνουμε τη σύνδεση του wordpress με το google analytics θα χρειαστούμε κάποιο wordpress plugin. Εάν κάνουμε μία αναζήτηση στο google με τίτλο "google analytics plugin" η με τίτλο "wordpress analytics plugin" πότε θα μας βγάλει μία πολύ μεγάλη γκάμα επιλογών. Μία πολύ καλή επιλογή είναι το plugin "Google Analytics for WordPress by MonsterInsights"

Το πρώτο βήμα είναι να εγκαταστήσουμε το πρόσθετο στο wordpress ιστότοπο μας. Στη συνέχεια θα πρέπει να συνδέσουμε το site με το google analytics. Το πρόσθετο που μόλις εγκαταστήσαμε διαθέτει έναν οδηγό wizard ο οποίος θα μας καθοδηγήσει βήμα-βήμα για αυτή τη σύνδεση. Αναγκαία προϋπόθεση είναι να έχουμε ήδη ανοιχτό το gmail σε άλλη καρτέλα στον ίδιο φυλλομετρητή.

Επιβεβαίωση διασύνδεσης του wordpress με το google analytics

Εάν εκτελέσουμε επιτυχώς όλα τα παραπάνω βήματα τότε μάλλον το site μας έχει συνδεθεί με το google analytics. Αυτό σημαίνει ότι πλέον μπορούμε να παρακολουθούν την επισκεψιμότητα. Η επισκεψιμότητα καταγράφεται από το google analytics Και παρουσιάζεται λεπτομερώς στο τέλος κάθε ημέρας. αυτό σημαίνει ότι μία επίσκεψη που έγινε τώρα δεν θα είναι άμεσα ορατή από το google analytics. Θα πρέπει να παρουσιαστεί μαζί με τις υπόλοιπες επισκέψεις στο τέλος της ημέρας. Και να μπορούμε να κάνουμε μία άμεση επιβεβαίωση της σύνδεσης έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τα real time data του google analytics.

Γιατί να χρησιμοποιήσω το google analytics

Το google analytics είναι ένα πολύτιμο εργαλείο διαθέσιμο δωρεάν από την google που μας επιτρέπει να παρακολουθούμε αναλυτικά όλες τις πτυχές της επισκεψιμότητας στην ιστοσελίδα μας. ο πρώτος και σημαντικότερος λόγος για τη χρήση του google analytics είναι για να γνωρίζουμε εμείς οι ίδιοι την κίνηση που λαμβάνει η ιστοσελίδα μας. εάν γνωρίζουμε τις πηγές επισκεψιμότητας τότε έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε τις πηγές που πηγαίνουν καλά ή να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για να δώσουμε ώθηση στις πηγές επισκεψιμότητας στις οποίες υστερούμε. Εάν για παράδειγμα λαμβάνουμε μεγάλη κίνηση από τα κοινωνικά δίκτυα αλλά μηδενική κίνηση από τα οργανικά αποτελέσματα τότε αυτό είναι μία ένδειξη ότι θα πρέπει να βελτιστοποιήσουμε καλύτερα την ιστοσελίδα μας ή να κάνουμε κάποια παραπάνω βήματα για την προώθηση της ιστοσελίδας μας. αντίθετα εάν λαμβάνουμε μεγάλη κίνηση από τα οργανικά αποτελέσματα αλλά μηδενική από τα κοινωνικά δίκτυα τότε αυτό ενδεχομένως αποτελεί μία ένδειξη ότι δεν κάνουμε καλές δημοσιεύσεις είναι ότι δεν κάνουμε καθόλου δημοσιεύσεις. Πιθανώς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να αναθέσουμε σε κάποιον τη διαχείριση των κοινωνικών μας δικτύων.

Σύνδεση τρίτων στο google analytics

Ένας δεύτερος λόγος για να επιλέξω το google analytics ως εργαλείο παρακολούθησης της επισκεψιμότητας είναι η δυνατότητα σύνδεσης πολλών λογαριασμών πάνω σε έναν ιστότοπο. Είναι πολύ συχνές οι περιπτώσεις όπου απαιτείται πολλοί συνεργάτες να παρακολουθούν την επισκεψιμότητα ενός site. Επίσης εάν θέλει κάποιος να διαφημιστεί στην ιστοσελίδα μας τότε πιθανότατα θα ζητήσει να δει το google να δείτε ώστε να γνωρίζει ποια είναι η επισκεψιμότητα και από ποιες πηγές προέρχεται. Εάν για παράδειγμα έχουμε έναν εκπαιδευτικό ιστότοπο και ένα φροντιστήριο θέλει να διαφημιστεί σε αυτόν μέσω banner τότε είναι πολύ λογικό να ζητήσει να δει ποιο είναι το πλήθος των επισκεπτών στον ιστότοπό μας. Επίσης είναι λογικό να θελήσει να δει την προέλευση αυτής της επισκεψιμότητας.

Η εγκυρότερη μέτρηση επισκεψιμότητας

Το google analytics μας δίνει την εγκυρότερη μέτρηση επισκεψιμότητας παγκοσμίως. Είναι ένα προϊόν της ίδιας της google. Μαζί με το Google Search Console μας δίνουν πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την προώθηση της ιστοσελίδας μας. Τα εργαλεία αυτά δίνουν μετρήσεις τις οποίες οποία πολύ δύσκολα θα αμφισβητήσει κάποιος. Το google analytics και το Google Search Console έχουν καταφέρει να κερδίσουν την αξιοπιστία τόσο των διαφημιστών όσο και των ιδιοκτητών ιστοσελίδων. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά άλλα εργαλεία μέτρησης της επισκεψιμότητας. Αρκετές φορές είναι απαραίτητη η χρήση αυτών των εργαλείων για να παρουσιάσουμε report τα οποία δεν είναι διαθέσιμα από το google analytics. Όμως όποιο άλλο εργαλείο μέτρησης επισκεψιμότητας και να χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι οι μετρήσεις που βγάζει συμφωνούν με τα αποτελέσματα του google analytics και του Google Search Console. Αλλιώς το εργαλείο αυτό θα θεωρηθεί αναξιόπιστο. Εδώ δείχνουμε πως γίνεται η σύνδεση ιστότοπου με google search console.

Το google analytics στην προώθηση ιστοσελίδων

Εάν αναλάβουμε να κάνουμε προώθηση ιστοσελίδων τότε η τιμιότερη συμφωνία με τον ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας είναι να του υποσχεθούμε ότι θα του φέρουμε αύξηση στα οργανικά αποτελέσματα. Και ο εγκυρότερος τρόπος μέτρησης του αποτελέσματος της δουλειάς μας είναι το google analytics. Για την ακρίβεια βλέποντας τα πράγματα από την άποψη του ιδιοκτήτης μιας ιστοσελίδας όταν αυτός αναθέτει την προώθηση της ιστοσελίδας του σε έναν seo specialist τότε το καλύτερο είναι να ζητήσει σταθερή αύξηση της επισκεψιμότητας κάθε μήνα. Βεβαίως θα πρέπει οι λέξεις από τις οποίες προέρχεται η οργανική επισκεψιμότητα να σχετίζονται με το αντικείμενο της εταιρείας του.

Εκπαίδευση google analytics στα σεμινάρια SEO

Για όλους τους παραπάνω λόγους Το google analytics είναι ένα εργαλείο το οποίο πρέπει πάντα να διδάσκεται στα σεμινάρια seo. είναι αδιανόητο κάποιος να ξεκινήσει να κάνει προώθηση ιστοσελίδων χωρίς πρώτα να έχει εγκαταστήσει το google analytics. Κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου seo το google analytics είναι εκείνο το εργαλείο το οποίο θα μας επιτρέπει να βλέπουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς μας. μπορείτε να μεταβείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο και να διαβάσετε περισσότερα για τα σεμινάρια SEO.

Αναπόσπαστο κομμάτι της δημιουργίας ιστοσελίδας

Στο άρθρο αυτό εξετάσαμε το google analytics από την οπτική γωνία της προώθησης ιστοσελίδων. Όμως θα έπρεπε να αποτελεί κομμάτι της κατασκευής ιστοσελίδας. Κάθε επαγγελματίας κατασκευαστής ιστοσελίδων που παραδίδει ένα site θα έπρεπε να εγκαθιστά σε αυτό το google analytics. Υπό αυτή την έννοια δεν θα ήταν αναγκαίο να μιλήσουμε για την εγκατάσταση του google analytics. Επειδή όμως πολλοί δημιουργοί ιστοσελίδων δεν μπαίνουν στον κόπο να κάνουν αυτή τη δουλειά, για αυτό το λόγο παρουσιάζουμε αναλυτικά τη σύνδεση με το google analytics.

Εκπαίδευση ενηλίκων στην πληροφορική. Πως να επιλέξετε σεμινάρια μαθήματα ή σεμινάρια σε θεματικές ενότητες πληροφορικής.