×
Κατασκευή Ιστοσελίδων WordPress Joomla wordpress vs html/css
×
Κατασκευή Eshop Woocommerce Opencart Magento Shopify
×
Προώθηση Ιστοσελίδων Digital Marketing Μαθήματα Facebook Σεμινάρια Linkedin Μαθήματα Instagram Σεμινάρια Twitter Μαθήματα Pinterest
×
Σεμινάρια JAVA Μαθήματα PHP Σεμινάρια MySQL
×
Μαθήματα Excel Σεμινάρια VBA Σεμινάρια Photoshop Μαθήματα PowerPoint Σεμινάρια Word Μαθήματα Προγραμματισμού Πληροφορική στο δημοτικό

balatsoukas logo balatsoukas.com

Ταχύτητα ιστοσελίδας

Απογειώνουμε την ταχύτητα ιστοσελίδων. Πως να μετρήσετε την ταχύτητα ενός site και πως να τη βελτιώσετε. Εργαλεία μέτρησης ταχύτητας ιστοσελίδας.

Εκπαιδευτής Ενηλίκων Νικόλαος Μπαλατσούκας Τηλ. (+30) 6977676785

Τώρα θα δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να βελτιώσουμε την ταχύτητα μιας ιστοσελίδας. Η βελτιστοποίηση της ταχύτητας επιβάλλεται να γίνει για δύο λόγους. Ο πρώτος και σημαντικότερος αφορά τις απαιτήσεις της Google. Ένα αργό site ποτέ δεν θα ανέβει στην πρώτη σελίδα της Google. Ο δεύτερος επίσης πολύ σημαντικός λόγος είναι η εμπειρία του χρήστη. Όταν μια ιστοσελίδα καθυστερεί τότε πολλοί επισκέπτες δεν θα περιμένουν και θα προηγηθούν σε άλλο ιστότοπο. Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω για να αποδείξουμε πόσο σημαντικό είναι να φορτώνει γρήγορα ένα site ή ένα eshop. Σε αυτό το άρθρο θα δείτε πώς μπορείτε να βελτιώσετε την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας ή του ηλεκτρονικού καταστήματος.

Παράδειγμα βελτίωσης ταχύτητας ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε ως παράδειγμα μία συγκεκριμένη ιστοσελίδα η οποία φορτώνει αργά. Ο μεγάλος χρόνος φόρτωσης της ιστοσελίδας είναι αποτρεπτικός παράγοντας για την προώθηση στις μηχανές αναζήτησης. Πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε προωθητική ενέργεια μετράμε ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο χρόνος φόρτωσης είναι χαμηλός συνεπώς η πρώτη ενέργεια είναι να το βελτιώσουμε. Παρόμοια λογική ισχύει και κατά την κατασκευή eshop.

Μέτρηση ταχύτητας ιστοσελίδας

Για να μετρήσουμε την ταχύτητα ιστοσελίδας το πιο αξιόπιστο εργαλείο είναι το Google speedtest. Άλλωστε ο λόγος για τον οποίο κάνουμε τη βελτίωση της ταχύτητας είναι για να ανεβάσουμε τη σελίδα στις μηχανές αναζήτησης Και ειδικότερα στην πρώτη σελίδα της Google. Εφόσον ο στόχος της βελτίωσης είναι Google καλά θα κάνουμε να ακούμε τις μετρήσεις της ίδιας της Google. Μπορούμε να πληκτρολογήσουμε Google speed test και να μας ανοίξει την επόμενη σελίδα στην οποία θα πληκτρολογήσουμε το url και θα κάνουμε τη μέτρηση:

Google speed test

Μπαίνουμε στη σελίδα pagespeed insights:

τα pagespeed insights

Στη συνέχεια γράφουμε το url και προχωράμε στην πραγματική μέτρηση:

Αποτελέσματα μέτρησης ταχύτητας

Διαφορετικές μετρήσεις για την ταχύτητας ιστοσελίδας

Εδώ να σημειώσουμε ότι όσες φορές και να κάνουμε τη μέτρηση το αποτέλεσμα θα είναι πάντα διαφορετικό. Εξαρτάται από πολλές παραμέτρους μέσω των οποίων η Google κάθε φορά καταλήγει στο αποτέλεσμα. Παρά τη διαφοροποίηση των αποτελεσμάτων τρια πράγματα δεν θα αλλάξουν ποτέ όσες φορές και να κάνουμε τη μέτρηση.

Το πρώτο είναι τα εργαστηριακά δεδομένα lab data. Και πάλι τα αποτελεσματα δεν είναι ιδια. Όμως διαφοροποίηση αυτών είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με την κεντρική μέτρηση που μόλις είδαμε.

pagespeed insights lab data

Το δεύτερο είναι οι προτάσεις βελτίωσης ή αλλιώς Opportunities όπως το αναφέρει η Google. Και πάλι δεν έχουμε τις ίδιες μετρήσεις όμως η διαφοροποίηση είναι ελάχιστη. Αυτό είναι το σημαντικότερο συμπέρασμα που βγάζουμε από το pagespeed insights διότι μας δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο θα βελτιώσουμε την ταχύτητα της ιστοσελίδας.

pagespeed insights opportunities

Το τρίτο είναι η σύγκριση με άλλους ιστότοπους. Όταν ιστότοπος είναι ταχύτερος Θα είναι πάντα ταχύτερος. Για παράδειγμα όσες μετρήσεις και να κάνουμε στον παραπάνω ιστότοπο θα κυμαίνονται γύρω στα 35. Αντίθετα όσο τις μετρήσεις και να κάνουμε ένα γρήγορο ιστότοπο θα κυμαινόταν γύρω στο 90-95. Εδώ βλέπουμε την ταχύτητα της ιστοσελίδας balatsoukas.com:

Ταχύτητα ιστοσελίδας balatsoukas com

Όσο πιο γρήγορος είναι ιστότοπος τόσο μικρότερη είναι η διαφοροποίηση μεταξύ των lab data. Όπως βλέπουμε στην επόμενη εικόνα κάναμε τρεις μετρήσεις των οποίων οι δύο είναι εντελώς ίδιες. Βλέπουμε τα Lab data για τον ιστότοπο balatsoukas.com:

Lab data του ιστότοπου balatsoukas.com

Σε αυτή την εικόνα έχει τεράστια σημασία να προσέξουμε το χρόνο φόρτωσης της ιστοσελίδας που είναι μικρότερος από 2.5 δευτερόλεπτα. Είναι η ειδοποιός διαφορά που μας λέει ότι το site θα φορτώσει κατευθείαν μόλις το πατήσουμε. Είναι μία παράμετρος που χαρακτηρίζει μόνο τα πολύ γρήγορα site. Ο τρόπος με τον οποίο καταφέραμε να φτάσουμε σε αυτό το τόσο καλό αποτέλεσμα είναι η βελτίωση των εικόνων μέσω των προτάσεων του Google speed insights:

βελτίωση ταχύτητας ιστοσελίδας balatsoukas com

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίσουμε ώστε όλες οι μετρήσεις να γίνουν στο mobile και όχι στο desktop. Ο λόγος που προτείνουμε να γίνεται μέτρηση στον mobile είναι διότι εκεί είναι η μεγαλύτερη δυσκολία. Τα περισσότερα site βγάζουμε καλές τιμές και το desktop αλλά πολύ χαμηλές τιμές για το mobile. Όμως η Google δίνει τεράστια σημασία στα mobile αποτελέσματα και για αυτό e;an θέλουμε να κάνουμε καλά την προώθηση της ιστοσελίδας μας θα πρέπει να δώσουμε και εμείς την πρέπουσα βαρύτητα τη φόρτωση του ιστότοπου στα κινητά smartphones.

Διαδικασία βελτίωσης της ταχύτητας ιστοσελίδας

Στη συνέχεια περιγράφουμε βήμα προς βήμα τη διαδικασία βελτίωσης της ταχύτητας ιστοσελίδας. Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίζουμε τις εικόνες που έχουν μεγάλο μέγεθος και επιβραδύνουν τη φόρτωση της ιστοσελίδας. Αυτή την πληροφορία μας τη δίνει το Google speed insights όπως είδαμε παραπάνω. Όσες φορές και να μετρήσουμε τον ίδιο ιστότοπο η συγκεκριμένη μέτρηση θα είναι πάντα η ίδια. Διότι πάντα οι ίδιες εικόνες θα μειώνουν την ταχύτητα της ιστοσελίδας. Στη συνέχεια βλέπουμε τις εικόνες που χρήζουν βελτίωσης ώστε να αυξηθεί η ταχύτητα της ιστοσελίδας.

Εικόνες που πρέπει να βελτιωθούν

Αφού εντοπίσουμε τις εικόνες θα πρέπει να μπούμε με ένα πρόγραμμα ftp να τις κατεβάσουμε. Τα καλύτερα πρόγραμμα ftp είναι το filezilla. Για να αποκτήσουμε πρόσβαση ftp απαιτείται να έχουμε στοιχεία host, username και password. Δίνουμε τα στοιχεία αυτά κάνουμε login και βλέπουμε την ιστοσελίδα μέσω του ftp:

πρόσβαση ftp στην ιστοσελίδα

Το ftp είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο στο αριστερό παράθυρο μας δείχνει τα δεδομένα του δίσκου Και στο δεξί παράθυρο και στο δεξί παράθυρο τα δεδομένα του server. Πηγαίνουμε στο δεξί παράθυρο και πατάμε δεξί κλικ και μετά πατάμε download για να κατεβάσουμε τις εικόνες στο αριστερό παράθυρο ώστε να τις επεξεργαστούμε. Όπως είδαμε θα επέλθει μεγάλη βελτίωση της ταχύτητας του ιστότοπου εάν βελτιστοποιήσουμε γύρω στις 10 εικόνες. Πριν τη βελτιστοποίηση αυτές οι 10 εικόνες είχαν συνολικό μέγεθος 900 kb:

μέγεθος εικόνων πριν τη βελτιστοποίηση

Αφού κατεβάζουμε τις εικόνες θα ανοίγουμε το πρόγραμμα photoshop για να τις βελτιστοποιήσουμε μία προς μία. Είναι μία διαδικασία που πρέπει να γίνει με προσοχή ώστε να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Σε γενικές γραμμές στο photoshop είναι άρρηκτα δεμένα με την κατασκευή ιστοσελίδας. Εδώ έχουμε μαθήματα photoshop για όσους γνωρίζουν πώς γίνεται η κατασκευή ιστοσελίδας αλλά θέλουν να εμβαθύνουν στην επεξεργασία εικόνας. Στα σεμινάρια photoshop μαθαίνουμε τεχνικές ώστε να φτιάχνουμε πολύ καλύτερος ιστότοπους. Εδώ βλέπουμε το αποτέλεσμα της μείωση του μεγέθους εικόνων:

μέγεθος εικόνων μετά τη βελτιστοποίηση

Εννοείται ότι πριν προχωρήσουμε σε κάθε μεταβολή στο site έχουμε κάνει backup αποθηκεύοντας όλες τις εικόνες του φακέλου. Ώστε να μπορούμε να το επαναφέρουμε σε κάθε περίπτωση δυσανασχετησης του ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας.

backup εικόνων

Το αποτέλεσμα μας ανταμείβει διότι ξανακάνουμε τη μέτρηση και βλέπουμε βελτιωμένο αποτέλεσμα. Πάντα κάνουμε τρεις μετρήσεις ώστε να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα. Οι προηγούμενες μετρήσεις ήταν 30, 33 και 25. Ενώ τώρα οι νέες μετρήσεις δίνουν 35, 40 και 40:

ορατό αποτέλεσμα στην ταχύτητα ιστοσελίδας

Προφανώς το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στη μείωση του μεγέθους των εικόνων. Όπως είδαμε παραπάνω η φόρτωση των εικόνων μας έβγαζε μία καθυστέρηση 2,4 δευτερόλεπτα. Τώρα με τη βελτιστοποίηση η φόρτωση των εικόνων γίνεται σε 2,25 δευτερόλεπτα και αυτό είναι ορατό στο χρόνο φόρτωσης της ιστοσελίδας.

Μείωση χρόνου φόρτωσης εικόνων

Εάν θέλουμε να μειώσουμε δραστικά το χρόνο φόρτωσης της ιστοσελίδας τότε θα πρέπει να ασχοληθούμε με τα render blocking resources, με το css και με την JavaScript. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για πολλή δουλειά. Εάν θέλουμε να αυξήσουμε πολύ την ταχύτητα της ιστοσελίδας το ότι είναι καλύτερο να πάμε σε δύο άλλες επιλογές. Η πρώτη επιλογή είναι να το πάμε σε ένα πολύ γρήγορο server. Και δεύτερη επιλογή να αλλάξουμε wordpress template.

Η σημασία του χρόνου φόρτωσης και την προώθηση ιστοσελίδων

Ο λόγος που γράφτηκε αυτό το άρθρο είναι διότι αναλάβαμε να κάνουμε προώθηση ιστοσελίδας σε έναν αργό ιστότοπο. Μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους που κοιτάει η Google για να επιλέξει την κατάταξη αποτελεσμάτων στην πρώτη σελίδα είναι ο χρόνος φόρτωσης. Βεβαίως και δεν είναι αποκλειστικό κριτήριο. Το σημαντικό είναι το περιεχόμενο του ιστότοπου. Όμως η Google ποτέ δεν θα επιτρέψει να εμφανιστεί στην πρώτη σελίδα ένας πολύ αργός ιστότοπος. Για αυτό το λόγο κάθε φορά που αναλαμβάνουμε μία προώθηση ιστοσελίδας ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνουμε είναι να βελτιώσουμε έστω και λίγο την ταχύτητα. Όσο πιο γρήγορο είναι ένα site τόσο λιγότερα άρθρα θα απαιτηθούν για την προώθηση της ιστοσελίδας.

Επόμενα βήματα βελτιστοποίησης ιστοσελίδας

Η βελτίωση λίγων εικόνων έχει σαν αποτέλεσμα ένα 10% αύξηση της ταχύτητας φόρτωσης της ιστοσελίδας. Ήδη έχουμε κάνει βελτιστοποίηση ιστοσελίδας για τα σημαντικά landing page του ιστότοπου. Η βελτιστοποίηση των ιστοσελίδων, η μικρή αύξηση της ταχύτητας καθώς και η συγγραφή κάποιων προωθητικών άρθρων αρκούν για την επάνοδο του ιστότοπου στην πρώτη σελίδα της Google. Αυτό ισχύει διότι οι λέξεις-κλειδιά ανήκουν στην κατηγορία του μεσαίου ανταγωνισμού. Εάν θέλαμε να κάνουμε προώθηση για εξαιρετικά ανταγωνιστικες λέξεις κλειδιά τότε αυτή η ταχύτητα ιστοσελίδας θα ήταν απαγορευτική. Όμως επειδή η προώθηση γίνεται για λέξεις μεσαίου ανταγωνισμού δεν είναι και τόσο απαραίτητη ούτε η αλλαγή template ούτε η αλλαγή hosting. Καλό όμως είναι να γνωρίζουμε ότι σε περίπτωση που αυξηθεί ο ανταγωνισμός τόσο το hosting όσο και το template θα πρέπει να βελτιωθούν προκειμένου να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα από την προώθηση της ιστοσελίδας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει η μέτρηση ταχύτητας ιστοσελίδας να ανέβει πάνω από 85. Αλλιώς θα γράφουμε πάρα πολλά άρθρα και θα ψάχνουμε να βρούμε γιατί δεν ανεβαίνει στην πρώτη σελίδα της Google.

Κατασκευή e-shop

Τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά όταν έχουμε να κάνουμε με κατασκευή e-shop. Και ακόμα περισσότερο όταν δημιουργούμε ηλεκτρονικό κατάστημα για ανταγωνιστικούς τομείς της αγοράς. Σε αυτή την περίπτωση είναι εντελώς αναγκαίο να ξεκινήσουμε με ένα πολύ γρήγορο template και ένα πολύ γρήγορο server. Εάν γίνει σωστά το πρώτο βήμα της δημιουργίας e-shop τότε θα ανέβει πολύ πιο γρήγορα στις πρώτες θέσεις των μηχανών αναζήτησης. Η ομάδα μας όταν αναλαμβάνει την κατασκευή eshop πάντα φροντίζει ώστε να το παραδώσει βελτιστοποιημένο και μάλιστα με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Επίσης έχουμε τη δυνατότητα τα αναλάβουμε ένα αργό e-shop και να απογειώσουμε την ταχύτητα του. Σε γενικές γραμμές έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε σε οποιοδήποτε σημείο χωλαίνει η δημιουργία ενός e-shop. Το ιδανικό βέβαια είναι να ξεκινήσουμε ένα e-shop από το μηδέν και από την πρώτη στιγμή της κατασκευής του ηλεκτρονικού καταστήματος να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να απογειωθεί και να καρφωθεί στην πρώτη σελίδα της Google.

Αύξηση ταχύτητας ιστοσελίδας με άλλους τρόπους

Ήδη δείξαμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε την ταχύτητα ιστοσελίδα σε ηλεκτρονικού καταστήματος μειώνεται το μέγεθος των εικόνων, της javascript και των css. Μια άλλη πρόταση ήταν η αλλαγή template και η αλλαγή hosting. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να βελτιώσουμε το χρόνο φόρτωσης μιας ιστοσελίδας. Mπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα cashing plug-in η το καταξιωμένο plug-in wp-rocket. Μια άλλη ιδέα να προχωρήσουμε σε τεχνικές συμπίεσης αρχείων η τεχνικές βελτιστοποίησης της βάσης δεδομένων. Επιπλέον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cdn για την ταχύτερη φόρτωση των σελίδων. Το σημαντικό όμως είναι ότι ενδείκνυται να τα κάνουμε αυτά κατά την κατασκευή του e-shop της ή ιστοσελίδας και όχι στο τέλος. Διότι η εργασία της βελτίωσης ενός αργού ιστότοπου μπορεί να κοστίσει πολύ περισσότερο από την κατασκευή μιας γρήγορης ιστοσελίδας από την αρχή.