×
Κατασκευή Ιστοσελίδων WordPress Joomla wordpress vs html/css
×
Κατασκευή Eshop Woocommerce Opencart Magento Shopify
×
Προώθηση Ιστοσελίδων Digital Marketing Μαθήματα Facebook Σεμινάρια Linkedin Μαθήματα Instagram Σεμινάρια Twitter Μαθήματα Pinterest
×
Σεμινάρια JAVA Μαθήματα PHP Σεμινάρια MySQL
×
Μαθήματα Excel Σεμινάρια VBA Σεμινάρια Photoshop Μαθήματα PowerPoint Σεμινάρια Word Μαθήματα Προγραμματισμού Πληροφορική στο δημοτικό

balatsoukas logo balatsoukas.com

Μαθήματα mysql

Μαθήματα mysql και σεμινάρια σε βάσεις δεδομένων. Ιδιαίτερα μαθήματα mysql. Εκπαίδευση ενηλίκων σε βάσεις δεδομένων. Εκπαιδευτής προγραμματιστής php mysql.

Εκπαιδευτής Ενηλίκων Νικόλαος Μπαλατσούκας Τηλ. (+30) 6977676785

Όταν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας βάσης δεδομένων στο διαδίκτυο τότε η mysql αποτελεί την πιο δημοφιλή επιλογή. Η βάση δεδομένων mysql αποτελεί δωρεάν λογισμικό το οποίο χρησιμοποιείται πολύ συχνά στις web εφαρμογές. Για την ακρίβεια η σχεδίαση μιας web εφαρμογής ξεκινά με τη σχεδίαση της βάσης δεδομένων. Επίσης τα δημοφιλή προγράμματα κατασκευής ιστοσελίδων όπως είναι το wordpress, το joomla, το opencart και πολλά άλλα χρησιμοποιούν mysql για την αποθήκευση των δεδομένων.Γενικότερα θα λέγαμε ότι mysql αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για τη διαδικασία κατασκευής ιστοσελίδων. Για αυτό πρέπει να αφιερώνουμε αρκετό χρόνο στα μαθήματα κατασκευής Ιστοσελίδων.

Mysql και PHP

Όταν έχουμε να κάνουμε με δημιουργία διαδικτυακής εφαρμογής τότε η βάση δεδομένων php συνδυάζεται συνήθως με τη γλώσσα προγραμματισμού PHP. Χρησιμοποιούμε τη γλώσσα php για να επεξεργαστούμε τα δεδομένα που βρίσκονται στη βάση δεδομένων Mysql. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στο opencart, στο wordpress και στο joomla. Αυτό μπορούμε να κάνουμε και εμείς οι ίδιοι όταν φτιάξουμε τη δική μας web εφαρμογή. Η γνώση της γλώσσας php επιτρέπει στον προγραμματιστή να δημιουργήσει τη δική του εφαρμογή η οποία να επεξεργάζεται τα δεδομένα της βάσης δεδομένων που θα σχεδιάσει ο ίδιος. Καλό θα είναι ο εκπαιδευόμενος να συνδυάσει τα μαθήματα mysql με τα μαθήματα php.

Java και MySQL

Η σύνδεση στη βάση δεδομένων mysql με τη γλώσσα προγραμματισμού php αποτελεί το πρότυπο της αγοράς για διαδικτυακές εφαρμογές. Μια άλλη πολύ συνηθισμένη περίπτωση είναι όταν έχουμε εφαρμογές σε σταθερό υπολογιστή ή εφαρμογές που θα εκτελεστούν μέσα από κινητά τηλέφωνα smartphones. Τότε το πρότυπο της αγοράς είναι η σύνδεση στη mysql μέσω της γλώσσας προγραμματισμού java. Πρόκειται για έναν πολύ δημοφιλή συνδυασμό ο οποίος χρησιμοποιείται από πάρα πολλές εταιρείες στην ελληνική αγορά. Επίσης πρόκειται για ένα αντικείμενο το οποίο διδάσκεται σε αρκετές πανεπιστημιακές σχολές και μάλιστα αποτελεί αντικείμενο πολλών διπλωματικών εργασιών. Η σύνδεση γίνεται χρησιμοποιώντας το JAVA JDBC το οποίο μας επιτρέπει πρόσβαση σε δεδομένα κάθε τύπου σχεσιακής βάσης δεδομένων. Για να μπορέσει ο εκπαιδευόμενος να αποκτήσει ευχέρεια στην ανάπτυξη εφαρμογών βάσης δεδομένων με java Θα πρέπει πρώτα να αποκτήσει ευκαιρία με τις βασικές εντολές της γλώσσας προγραμματισμού java. Αυτό μπορεί να το πετύχει πολύ εύκολα παρακολουθώντας ένα βασικό σεμινάριο java. Εάν έχει ήδη προγραμματιστικές γνώσεις η εμπειρία σε κάποια άλλη γλώσσα προγραμματισμού τότε ενδεχομένως να διαρκούν 2-3 ιδιαίτερα μαθήματα java.

Σεμινάρια mysql

Σε ένα σεμινάριο mysql με ένα οργανωμένο και δομημένο τρόπο μαθαίνουμε να σχεδιάζουμε μια βάση δεδομένων. Το ζητούμενο κατά τη δημιουργία βάσης δεδομένων είναι να ικανοποιήσει τις ανάγκες του πελάτη με τον καλύτερο τρόπο. Στα μαθήματα mysql μέσα από απλά παραδείγματα ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει να σχεδιάζει και να υλοποιεί τους πίνακες, τα πεδία αλλά και τη συσχέτιση μεταξύ των πινάκων σε μια βάση δεδομένων Mysql. Χρησιμοποιούμε παραδείγματα μέσα από πραγματικές ανάγκες που προκύπτουν πολύ συχνά κατά τη δημιουργία διαδικτυακών εφαρμογών. Κατά την εκπαίδευση ενηλίκων είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούνται παραδείγματα βγαλμένα από την εμπειρία σε πραγματικές διαδικτυακές εφαρμογές. Με αυτό τον τρόπο το όφελος είναι διπλό. Από τη μια το ενδιαφέρον του εκπαιδευόμενου παραμένει αμείωτο μέχρι το τέλος του σεμιναρίου Mysql. Και από την άλλη στο τέλος του μαθήματος mysql ο εκπαιδευόμενος έχει ήδη μια μικρή πρακτική εμπειρία.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο θα βρείτε playlist που περιλαμβάνει αποκλειστικά βίντεο εκπαίδευσης με τεχνικές διαχείρισης βάσεων δεδομένων.

PLAYLIST YOUTUBE: Εκπαιδευτικά video που αφορούν βάσεις δεδομένων

Ενδεικτικές εφαρμογές βάσης δεδομένων mysql

Η βάση δεδομένων mysql είναι κατάλληλη για μία ευρεία γκάμα προγραμματιστικών εφαρμογών. Ένα τυπικό προγραμματισμού παράδειγμα που χρειάζεται βάση δεδομένων θα μπορούσε να είναι η ανάπτυξη εφαρμογής για ένα εμπορικό κατάστημα το οποίο θέλει να οργανώσει την αποθήκη του. Η πρόσβαση στη βάση δεδομένων μπορεί να γίνει με πολλές γλώσσες προγραμματισμού. Μία πολύ απλή γλώσσα την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αποκτήσουμε πρόσβαση στα δεδομένα είναι η γλώσσα προγραμματισμού vba. εκτελούμε πολύ απλά τη vba μέσα από το excel και χρησιμοποιούμε απευθείας τα δεδομένα στο φύλλο εργασίας. Το πώς μπορεί να γίνει αυτό μπορείτε να το μάθετε παρακολουθώντας ένα ένα σεμινάριο vba. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα που διδάσκεται σε αρκετές σχολές πληροφορικής μπορούμε να αναφέρουμε τη μηχανογράφηση ενός dvd club. Ένα δεύτερο παράδειγμα προγραμματισμού που απαιτεί βάση δεδομένων MySQL θα μπορούσε να είναι η μηχανογράφηση ενός λογιστικού γραφείου στο οποίο να έχει αποθηκευμένα τα στοιχεία των πελατών του τα οποία να χρησιμοποιεί και τις εκτυπώσεις των σχετικών λογιστικών εντύπων. Μπορούμε ακόμα να χρησιμοποιήσουμε τη mysql για να αποθηκεύσουμε τα ονόματα, τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις του προσωπικού μας τηλεφωνικού καταλόγου. Σε όλες αυτές τις εφαρμογές ο όγκος δεδομένων είναι μικρός όπως επίσης και η συχνότητα των συναλλαγών είναι μικρή. Για να παρακολουθήσει κάποιος ολόκληρη τη διαδικασία κατασκευής του προγράμματος πρέπει να διαθέτει προγραμματιστικές γνώσεις. Δεν γίνεται κατανοητή η ροή του προγράμματος εάν δεν έχει παρακολουθήσει κάποιος μαθήματα προγραμματισμού.

Πότε δεν ενδείκνυται η χρήση της mysql

Η mysql δεν ενδείκνυται για ιδιαίτερα απαιτητικές εφαρμογές βάσης δεδομένων. σε περίπτωση που χρειάζεται να διαχειριστούμε πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων η πολύ μεγάλη συχνότητα συναλλαγών τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερα συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων. σε αυτή την κατηγορία των μεγαλύτερων συστημάτων διαχείρισης βάσης δεδομένων ανήκει ο SQL Server, η Oracle καθώς και η PostgreSQL. Ως φυσική συνέχεια της mysql όταν ανέβει πολύ ο όγκος των απαιτήσεων θεωρείται η PostgreSQL διότι είναι το πιο δημοφιλές Open Source Σύστημα Διαχείρισης Σχεσιακής Βάσης Δεδομένων. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη δημιουργία eshop opencart. Όσο ο όγκος των συναλλαγών είναι σχετικά μικρός μας καλύπτει απόλυτα η mysql. Εάν όμως ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα τότε πρέπει να αναπροσαρμόσουμε την κατασκευή eshop opencart σε άλλη βάση δεδομένων.

Εφαρμογές που απαιτούν αναλυτική επεξεργασία συναλλαγών

Μία περίπτωση όπου είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί η mysql είναι όταν απαιτείται αναλυτική επεξεργασία συναλλαγών. Παραδείγματα αυτής της κατηγορίας περιλαμβάνουν βάσεις δεδομένων για αεροπορικές εταιρείες η για μεγάλους οργανισμούς. Το πρόβλημα εδώ είναι η πολύ μεγάλη συχνότητα και το πολύ μεγάλο πλήθος στην εισαγωγή δεδομένων και στην ενημέρωση δεδομένων. Για παράδειγμα το πλήθος δεδομένων μπορεί να ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια εγγράφων στη βάση δεδομένων ενώ το πλήθος ταυτόχρονων συναλλαγών μετριέται σε αρκετές εκατοντάδες. Προφανώς ο χρόνος απόκρισης είναι αρκετά μεγάλος και μετριέται σε κάποια λεπτά της ώρας. Κατάλληλο σύστημα για αυτές τις περιπτώσεις είναι ο SQL server.

Εφαρμογές data warehouse

Άλλη μία περίπτωση στην οποία δεν ενδείκνυται η χρήση της mysql είναι η ανάλυση μεγάλων όγκων δεδομένων στα λεγόμενα συστήματα data warehouse. Το πρόβλημα εδώ είναι ο τεράστιος όγκος δεδομένων ο οποίος συνήθως μετριέται σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια εγγραφών στη βάση δεδομένων. Εδώ ο χρόνος απόκρισης είναι πάρα πολύ μεγάλος και μετριέται σε αρκετές ώρες. Δηλαδή για να δημιουργηθεί μία αναφορά απαιτούνται κάποιες ώρες. Αναφέρομαι εδώ αυτές τις περιπτώσεις ωστε να αποκτήσει μία εικόνα ο εκπαιδευόμενος σχετικά με το πότε μπορεί να χρησιμοποιήσει τη mysql και πότε όχι.

Περιεχόμενα σεμιναρίου mysql

Σε ένα σεμινάριο mysql ο εκπαιδευόμενος πρώτα από όλα πρέπει να κατανοήσει τις βασικές αρχές σχεδίασης βάσης δεδομένων. Τι είναι οι πίνακες, πώς θα επιλέξουμε τους τύπους πεδίων και πώς θα επιλέξουμε κύριο κλειδί. Με ποιο τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κύρια και τα βοηθητικά κλειδιά ώστε να κάνουμε συσχέτιση μεταξύ των πινάκων. τι είναι η κανονικοποίηση βάσεις δεδομένων και με ποια διαδικασία μπορούμε να φέρουμε τη βάση στην πρώτη στη δεύτερη στην τρίτη κανονική μορφή. Στη συνέχεια καλό θα είναι ο εκπαιδευόμενος να αποκτήσει εμπειρία δημιουργώντας βάσεις δεδομένων οι οποίες να ικανοποιούν συνηθισμένες απαιτήσεις της αγοράς. Εδώ θα κληθεί να διαβάσει προσεκτικά τις απαιτήσεις του υποτιθέμενου πελάτη και να κρίνει ποιοι είναι οι κατάλληλοι τύποι για τις συνδέσεις πινάκων σε κάθε περίσταση. Στη συνέχεια ο εκπαιδευόμενος θα πρέπει να δημιουργήσει τις συνδέσεις πινάκων που αποφάσισε, δηλαδή είτε ένα προς ένα, είτε ένα προς πολλά ή πολλά προς πολλά. Ο εκπαιδευτής ενηλίκων θα πρέπει να επιμείνει ώστε ο εκπαιδευόμενος να κάνει σωστά την κανονικοποίηση της βάσης που σχεδίασε. Εάν υπάρχει ο χρόνος τότε ενδεχομένως να τεθούν ζητήματα βελτιστοποίησης της βάσης δεδομένων ώστε να μεγιστοποιηθεί η απόδοση.