×
Κατασκευή Ιστοσελίδων WordPress Joomla wordpress vs html/css
×
Κατασκευή Eshop Woocommerce Opencart Magento Shopify
×
Προώθηση Ιστοσελίδων Digital Marketing Μαθήματα Facebook Σεμινάρια Linkedin Μαθήματα Instagram Σεμινάρια Twitter Μαθήματα Pinterest
×
Σεμινάρια JAVA Μαθήματα PHP Σεμινάρια MySQL
×
Μαθήματα Excel Σεμινάρια VBA Σεμινάρια Photoshop Μαθήματα PowerPoint Σεμινάρια Word Μαθήματα Προγραμματισμού Πληροφορική στο δημοτικό

balatsoukas logo balatsoukas.com

Κατασκευή eshop με το shopify

Δημιουργία e-shop με το shopify. Πως να κατασκευάσετε μόνοι σας το ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Κατασκευή eshop μέσα σε 2 ώρες. Γρήγορα και οικονομικά.

Εκπαιδευτής Ενηλίκων Νικόλαος Μπαλατσούκας Τηλ. (+30) 6977676785

Μία εναλλακτική επιλογή δημιουργίας ηλεκτρονικού καταστήματος είναι να επιλέξουμε την πλατφόρμα του shopify για την κατασκευή του e-shop. Αυτή η επιλογή έχει κάποια πλεονεκτήματα και κάποια μειονεκτήματα σε σχέση με τους παραδοσιακούς τρόπους δημιουργίας ηλεκτρονικού καταστήματος. Όταν κάποιος πάρει την απόφαση να ξεκινήσει την κατασκευή e-shop τότε το πρώτο βήμα είναι να επισκεφθεί μία εταιρεία κατασκευή ιστοσελίδων. Οι συνηθέστερες προτάσεις που θα γίνουν από μία εταιρεία πληροφορικής είναι η πλατφόρμα του woocommerce, η πλατφόρμα του opencart και η πλατφόρμα του magento. το shopify είναι μία εναλλακτική επιλογή για την περίπτωση που θέλει κάποιος να κάνει τη δουλειά μόνος του χωρίς να μπλέξεις με τεχνικές λεπτομέρειες και χωρίς να αγοράσει hosting. Σε πολλές περιπτώσεις ενδεχομένως το shopify να αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την κατασκευή e-shop.

Πλεονεκτήματα της κατασκευής e-shop με το shopify

Το πρώτο και σημαντικότερο πλεονέκτημα και το οποίο θα επιλέξει κάποιος στην πλατφόρμα του shopify για να δημιουργήσει το ηλεκτρονικό το κατάστημα είναι η ευκολία και ταχύτητα της κατασκευής. Το shopify είναι μία πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου η οποία μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε το e-shop μέσα σε χρονικό διάστημα λιγότερο της μιας ώρας. Στη συνέχεια του άρθρου παρουσιάζουμε τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε για να κατασκευάσετε μόνοι σας το e-shop με το shopify. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι η ταχύτητα της ιστοσελίδας. Το shopify καταφέρνει να φτάσει πολύ υψηλές ταχύτητες χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Η ταχύτητα της ιστοσελίδας αποτελεί πολύ σημαντική παράμετρο για την άνοδο στις πρώτες θέσεις των μηχανών αναζήτησης.

Κόστος κατασκευής e-shop shopify

Ένα δεύτερο πλεονέκτημα για να επιλέξουμε το shopify είναι το σχετικά χαμηλό κόστος κατασκευής. Ουσιαστικά δεν πληρώνουμε κόστος κατασκευής Απλά κόστος ετήσιας συντήρησης. Το ποσό αυτό δεν είναι χαμηλό όμως είναι πολύ χαμηλότερο από το κόστος φιλοξενίας που θα πληρώναμε εάν είχαμε ένα δυνατό e-shop το οποίο να κάνει πολλές πωλήσεις. Συγκεκριμένα το κόστος του Basic Shopify ανέρχεται στα $29 ανά μήνα το οποίο οδηγεί σε ένα ετήσιο έξοδο της τάξης των $312 για πληρωμή ανά έτος (και όχι ανά μήνα). Ενώ το μεγάλο πακέτο του Shopify κοστίζει $79 ανά μήνα. Σε αυτή την περίπτωση το ετήσιο κόστος της συντήρησης του eshop ανέρχεται στα $852 (εάν γίνει εφάπαξ πληρωμή). Τα ποσά αυτά είναι πολύ λογικά αν αναλογιστεί κάποιος ένα τυπικό κόστος κατασκευής e-shop. Εάν κάνετε μία αναζήτηση στην αγορά δεν θα βρείτε χαμηλότερες τιμές για την κατασκευή e-shop με το woocommerce ή με το opencart.

Μειονεκτήματα δημιουργίας ηλεκτρονικού καταστήματος shopify

Το σημαντικότερο μειονέκτημα που παρουσιάζει η πλατφόρμα του shopify είναι ότι δεν έχουμε άμεση πρόσβαση στη φιλοξενία της ιστοσελίδας. Ναι μεν δεν πληρώνουμε φιλοξενία αλλά ουσιαστικά δεν έχουμε και πρόσβαση στα δεδομένα μας. Εάν επιλέγαμε για παράδειγμα κατασκευή e-shop με το woocommerce τότε θα μπορούσαμε να επιλέξουμε ένα φθηνό hosting και να διατηρήσουμε το e-shop για πάντα. Ένα τυπικό κόστος φιλοξενίας woocommerce ανέρχεται στα 80 με 100 ευρώ ετησίως. Εάν έχουμε επιλέξει δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος με το woocommerce τότε η συντήρηση θα κοστίζει μόνο 100 ευρώ το χρόνο. Αντίθετα όταν κατασκευάζουμε το e-shop με το shopify τότε δεν υπάρχει περίπτωση να γλιτώσουμε το ετήσιο κόστος των $312. Βεβαίως υπάρχει και το Shopify Lite το οποίο κοστίζει $9 ανά μήνα όμως έχει περιορισμένες δυνατότητες. Επίσης για μεγάλες επιχειρήσεις υπάρχει το Advanced Shopify που κοστίζει $299 ανά μήνα.

Κριτήρια αξιολόγησης eshop και ιστοσελίδων

Θεωρούμε υποχρέωση όταν αναλαμβάνουμε κατασκευή ιστοσελίδας η δημιουργία e-shop να το παραδώσουμε βελτιστοποιημένο για τις μηχανές αναζήτησης. Ισοδύναμα αυτό σημαίνει υψηλό score στα κριτήρια αξιολόγησης ιστοσελίδων που λαμβάνει υπόψη η Google. Έχουμε συγκεντρώσει όλα αυτά τα κριτήρια αξιολόγησης ιστοσελίδων ώστε να μπορείτε να κάνετε μόνος σας έλεγχο στη δική σας ιστοσελίδα. Επίσης στο κανάλι μας στο YouTube έχουμε δημιουργήσει αρκετά video για καθένα από τα κριτήρια.

Βήματα δημιουργίας eshop με το shopify

Εάν θέλετε να δείτε πώς γίνεται δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος με την πλατφόρμα του shopify τότε μπορείτε να επισκεφθείτε τη σχετική playlist που έχουμε δημιουργήσει στο κανάλι μας στο YouTube:

YOUTUBE: Πως να κάνετε κατασκευή eshop shopify

Τώρα θα δείτε βήμα προς βήμα τη δημιουργία ενός e-shop με την πλατφόρμα του shopify:

Ξεκινάμε τη δημιουργία του e-shop καθορίζοντας επιλογές που αφορούν το μέγεθος και το είδος προϊόντων του e-shop.

δημιουργία eshop με το shopify

Στη συνέχεια δίνουμε τα στοιχεία του ιδιοκτήτη της επιχείρησης στον οποίο ανήκει το ηλεκτρονικό κατάστημα.

στοιχεία του ιδιοκτήτη της επιχείρησης

Και εμφανίζεται η αρχική σελίδα διαχείρισης του eshop:

αρχική σελίδα διαχείρισης e-shop

Αρχική εικόνα του eshop όπως δημιουργήθηκε αυτόματα. Ακόμα δεν έχουμε κάνει καμία παρέμβαση, δεν έχουμε περάσει λογότυπο, δεν έχουμε βάλει banner και δεν έχουμε καταχωρήσει προϊόντα.

Αρχική εικόνα e-shop

Επιστρέφουμε στη σελίδα διαχείρισης και επιλέγουμε να προσαρμόσουμε το θέμα. Δείτε εδώ:

Customize theme

Εδώ βλέπουμε τη σελίδα επεξεργασίας του theme. Κάνουμε click στο button "Customize":

σελίδα επεξεργασίας του theme

Το πρώτο πράγμα που τοποθετούμε όταν ξεκινάμε την κατασκευή του eshop είναι το λογότυπο. Στο παράδειγμά μας θα τοποθετήσουμε απλά μια εικόνα στη θέση του λογοτύπου. Για να το κάνουμε αυτό θα κάνουμε κλικ στην επιλογή "header".

λογότυπο του eshop

Στη σελίδα που ανοίγει έχουμε τη δυνατότητα να δημοσιεύσουμε το λογότυπο. Μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να καθορίσουμε τη στοίχιση (αριστερά ή στο κέντρο) καθώς και το μέγεθος της εικόνας ου λογοτύπου.

δημοσιεύουμε το λογότυπο του eshop

Επεξεργασία εικόνων με το photoshop

Κανονικά πρέπει να έχει προηγηθεί επεξεργασία της εικόνας με το photoshop. Όσο μικρότερο είναι το μέγεθος της εικόνας τόσο γρηγορότερα θα φορτώνει. Το photoshop επίσης μας επιτρέπει να πετύχουμε την ιδανική ποιότητα εικόνας. Όλα αυτά τα διδάσκουμε στα σεμινάρια photoshop. Εδώ επιλέγουμε την εικόνα από το φάκελο του υπολογιστή μας:

επεξεργασία της εικόνας με το photoshop

Δημοσίευση λογοτύπου και κεντρικής εικόνας

Βλέπουμε ότι η εικόνα τοποθετήθηκε στο διαχειριστικό του eshop:

η εικόνα τοποθετήθηκε στο eshop

Για να ολοκληρωθεί η δημοσίευση του λογοτύπου θα πρέπει να πατήσουμε το button "Save":

δημοσίευση του λογοτύπου shopify

Πηγαίνουμε στο περιβάλλον χρήστη και βλέπουμε οτι όντως δημοσιεύτηκε το λογότυπο:

λογοτύπο shopify

Στη συνέχεια θα αλλάξουμε την κεντρική εικόνα του ηλεκτρονικού καταστήματος.

κεντρική εικόνα του eshop shopify

Σεμινάρια eshop

Επιλέξαμε να βάλουμε την ίδια εικόνα. Άλλωστε αυτή η δοκιμαστική δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος γίνεται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Αυτό το άρθρο το χρησιμοποιούμε στα μαθήματα δημιουργίας eshop. Ανήκει στο εκπαιδευτικό υλικό των σεμιναρίων eshop. Ακολούθως βλέπουμε την επιλεγμένη εικόνα.

σεμινάρια eshop

Για να δημοσιευτεί πατάτε το πράσινο button "Save":

διαχείρηση e-shop shopify

Περιμένουμε μέχρι να δούμε το σχετικό μήνυμα "Changes saved".

αποθήκευση αλλαγών στο shopify

Και εδώ βλέπουμε την κεντρική εικόνα δημοσιευμένη στην κεντρική σελίδα του eshop. Δηλαδή βλέπουμε το ηλεκτρονικό κατάστημα όπως το βλέπουν οι επισκέπτες.

ηλεκτρονικό κατάστημα shopify

Διαχείριση των προϊόντων του ηλεκτρονικού καταστήματος

Στη συνέχεια προχωράμε στη διαχείριση των προϊόντων. Από την αριστερή στήλη του μενου διαχείρισης του ηλεκτρονικού καταστήματος επιλέγουμε "All products". Στην κεντρική σελίδα που προκύπτει πατάμε "Add product":

διαχείριση των προϊόντων eshop

Σε κάθε προϊόν μπορούμε να δώσουμε τίτλο, περιγραφή, τύπο προϊόντος καθώς και εικόνα προϊόντος:

εικόνα προϊόντος e-shop

Την εικόνα το προϊόντος την επιλέγουμε από τις εικόνες του υπολογιστή μας:

προϊόντα e-shop

Εδώ βλέπουμε την εικόνα που επιλέξαμε για το δοκιμαστικό προϊόν στο shopify. Ακριβώς κάτω από την εικόνα βρίσκεται η τιμή του προϊόντος:

δοκιμαστικό προϊόν στο shopify

Ακολούθως γράφουμε τον κωδικό προϊόντος SKU καθώς και τη διαθέσιμη ποσότητα. Αυτή η επιλογή είναι χρήσιμη εάν δεν έχουμε απεριόριστο πλήθος προϊόντων και θέλουμε να σταματήσει να φαίνεται στο eshop ένα προϊόν όταν εξαντληθεί.

πλήθος προϊόντων shopify

Είναι πολύ σημαντικό να ρυθμίσουμε τη χώρα προέλευσης του προϊόντος.

χώρα προέλευσης προϊόντος

Αφού ολοκληρώσουμε την καταχώρηση των στοιχείων του προϊόντος στο eshop μπορούμε να πατήσουμε "Save":

αποθήκευση προϊόντος shopify e-shop

Το προϊόν δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα. Για να δημοσιευτεί θα πρέπει να πατήσουμε active ώστε να ενεργοποιηθεί και να πάψει να είναι draft.

δημοσίευση προϊόντος

Εδώ βλέπουμε το προϊόν που μόλις δημοσιεύσαμε:

βλέπουμε το προϊόν

Και εδώ βλέπουμε ολόκληρο το προϊόν μαζί με το κουμπί αγοράς και την περιγραφή του.

ολόκληρο το προϊόν του eshop

Βελτιστοποίηση Προϊόντος

Κάθε φορά που δημιουργούμε ένα e-shop θέλουμε να κάνουμε προώθηση ιστοσελίδας και να το ανεβάσουμε στην πρώτη σελίδα της Google. Για το λόγο αυτό καλό είναι να κάνουμε βελτιστοποίηση για κάθε προϊόν που δημοσιεύουμε. Εδώ βλέπουμε τις δυνατότητες βελτιστοποίησης και προώθησης που μας δίνει το shopify. Μπορούμε να κανονικά να εφαρμόσουμε όλες τις τεχνικές βελτιστοποίησης ιστοσελίδας ώστε να ενισχύσουμε την άνοδό του e-shop σε υψηλές θέσεις των μηχανών αναζήτησης. Όσο καλύτερη δουλειά κάνουμε τόσο γρηγορότερα θα αναρριχηθεί στην κορυφή των αποτελεσμάτων της Google. Στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε τον τρόπο για να κατακτήσετε την πρώτη σελίδα της Google.

Βελτιστοποίηση Προϊόντος

Όταν κατασκευάζουμε ένα e-shop με το shopify είναι πολύ εύκολο να προσθέσουμε μέγεθος, χρώμα ή κάθε άλλου είδους επιλογές σε κάθε προϊόν. Εδώ βλέπουμε πώς μπορούμε να προσθέσουμε μέγεθος και συγκεκριμένα small, medium, large, extra large, καθώς και extra extra large. Απλά γράφουμε τη λέξη και όταν πατήσουμε enter προστίθεται στη λίστα επιλογών.

μέγεθος size προϊόντων

Και εδώ βλέπουμε τις επιλογές προϊόντος όπως τις βλέπει ο επισκέπτης του ηλεκτρονικού καταστήματος. Συγκεκριμένα βλέπουμε ότι πρέπει να αγοράσει το προϊόν πρέπει να επιλέξει το μέγεθος.

επιλογές προϊόντος

Εάν θέλουμε μπορούμε να καθορίσουμε διαφορετική τιμή για κάθε μία από τις επιλογές του προϊόντος. Για παράδειγμα μπορεί το extra extra large να έχει μεγαλύτερη τιμή από τα υπόλοιπα ρούχα. Ή ένα συγκεκριμένο χρώμα στα πουλόβερ με ακριβότερο φθηνότερα από τα υπόλοιπα. το shopify κάνει πολύ απλά αυτή τη διαδικασία. Αυτό δεν συμβαίνει σε άλλες πλατφόρμες όπως είναι το opencart. Όταν κάνουμε κατασκευή e-shop με το opencart και θέλουμε να καθαρίσουμε μέγεθος προϊόντος θα πρέπει πρώτα να έχουμε ορίσει τα μεγέθη και στη συνέχεια να πάμε να τα επιλεξουμε και να τα προσθεσουμε στο προϊόν. Με απλά λόγια εάν μας είναι σημαντικό να προσθέτουμε μεγέθη στα προϊόντα, τότε στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι προτιμότερο να επιλέξουμε shopify παρά κατασκευή e-shop με το opencart.

τιμή για κάθε μία από τις επιλογές του προϊόντος

Το shopify έχει πολύ ωραίες επιλογές θεμάτων. Μπορούμε να πατήσουμε “Themes” και να πλοηγηθουμε εξερευνώντας τη μεγάλη γκάμα των template. Εδώ θα πατήσουμε “Explore free themes”.

shopify Themes

Βλέπουμε κάποια από τα έτοιμα θέματα. Όλα είναι πολύ εντυπωσιακά και μπορούν να μας διευκολύνουν να δημιουργήσουμε ένα πολύ όμορφο ηλεκτρονικό κατάστημα.

θέματα shopify

Προώθηση ιστοσελίδων

Το επόμενο βήμα είναι να ασχοληθούμε με την προώθηση του ηλεκτρονικού καταστήματος στις μηχανές αναζήτησης. Σε κάθε τύπο ιστοσελίδας η προώθηση στηρίζεται πάνω στο blog. Το shopify έχει ενσωματωμένο blog το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να κάνουμε προώθηση ιστοσελίδας και να κατακτήσουμε την κορυφή της Google. Ήδη σε προηγούμενη ενότητα μιλήσαμε για τη βελτιστοποίηση των προϊόντων και των κατηγοριών. Όμως η προώθηση της ιστοσελίδας απαιτεί μεγάλο όγκο κειμένων ο οποίος μπορεί να γραφτεί μόνο στο ιστολόγιο.

προώθηση ιστοσελίδων

Για κάθε άρθρο που θέλουμε να δημοσιεύσουμε στο blog, εκτός από το ίδιο το κείμενο του άρθρου δίνουμε τίτλο, περιγραφή και εικόνα. δημοσίευση άρθρου shopify

Όσον αφορά την εικόνα κάνουμε απλά επιλογή από τις εικόνες που έχουμε αποθηκεύσει στον υπολογιστή μας εικόνες άρθρου shopify

Συμβουλές SEO

Το shopify μας επιτρέπει να κάνουμε βελτιστοποίηση του άρθρου. Ερχόμαστε τώρα στην ουσία του seo. Στην ιστοσελίδα μας έχουμε μεγάλο πλήθος από συμβουλές seo με τις οποίες μπορείτε να ανεβείτε γρήγορα στην Google. Η βελτιστοποίηση γίνεται με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις πλατφόρμες παραγωγής περιεχομένου. με απλά λόγια φροντίζουμε να βάλει με τις κατάλληλες λέξεις κλειδιά σε κρίσιμα σημεία της ιστοσελίδας όπως είναι ο τίτλος ποιοι οι επικεφαλίδες. Αυτό απαιτεί κάποια γνώση προώθηση ιστοσελίδων. Εδώ θα βρείτε πολλές συμβουλές για το seo.

συμβουλές SEO

Και εδώ βλέπουμε πως θα είναι το άρθρο όταν δημοσιευτεί στο ιστολόγιο του shopify.

ιστολόγιο του eshop shopify

Σεμινάρια seo

Εάν δεν έχετε τις απαραίτητες γνώσεις προώθησης ιστοσελίδων τότε καλό θα είναι να παρακολουθήσετε τα σεμινάρια seo που διοργανώνουμε. Στα μαθήματα seo με απλά και κατανοητά λόγια μπορείτε να μάθετε πώς να κάνετε την προώθηση της δική σας ιστοσελίδα ή του δικού σας ηλεκτρονικού καταστήματος. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά και να μας ρωτήσετε για τα σεμινάρια seo.

Social media στο shopify

Κάθε προϊόν που δημοσιεύουμε όπως και κάθε άρθρο είναι καλά να το προωθούμε στα social media. Το shopify έχει ενσωματωμένη δυνατότητα social media sharing ώστε να μπορούμε να προωθήσουμε τα άρθρα μας στο Facebook, στο Twitter, στο instagram ή όπου αλλού θέλουμε. Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε τα εικονίδια των κοινωνικών δικτύων τα οποία μας επιτρέπουν να κάνουμε διαμοιρασμό των άρθρων μας. Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε σεμινάρια digital marketing και να εξειδικευθείτε σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων.