Μαθήματα digital marketing

Το digital marketing αυτή τη στιγμή αποτελεί μία από τις πιο περιζήτητες γνώσεις στην αγορά. Ο λόγος για το οποίο συμβαίνει αυτό είναι η κατακόρυφη αύξηση του διαδικτύου. Τόσο οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων όσο και οι καταναλωτές των προϊόντων τους είναι συστηματικοί χρήστες του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης βλέπει τις ανταγωνιστικές επιχειρήσεις να ανεβαίνουν και θέλει να πάρει και αυτός μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Επίσης βλέπει τους πελάτες του να ψάχνουν στο ίντερνετ και να ρωτάνε στο κατάστημα ερωτήσεις σχετικά με πράγματα που έχουνε βρει στο διαδίκτυο.

Τι είναι το digital marketing

Με τον όρο digital marketing, όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται, εννοούμε το σύνολο των τεχνικών προβολής και διαφήμισης στο διαδίκτυο. Σίγουρα στο digital marketing περιλαμβάνεται η προώθηση ιστοσελίδων στις μηχανές αναζήτησης και η προσπάθεια να ανεβάσουμε την ιστοσελίδα μας στην πρώτη σελίδα της Google. Το Digital marketing περιλαμβάνει επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον τρόπο με το οποίο μπορούμε να αντλήσουμε πελάτες και επισκέπτες μέσα από αυτά. Επίσης κάτω από την ομπρέλα του digital marketing περιλαμβάνονται οι τεχνικές διαφήμισης τόσο στην Google όσο και στα κοινωνικά δίκτυα, όπως για παράδειγμα στο facebook στο instagram, στο twitter και στο linkedin.

Ειδικός digital marketing

Θα λέγαμε ότι κάποιος είναι ειδικός στο digital marketing όταν έχει την άνεση και την ευελιξία να αναγνωρίσει το κατάλληλο κανάλι μέσα από το οποίο η επιχειρηση θα βρει πελάτες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Ο ειδικός στο δικτυακό μάρκετινγκ πρέπει να έχει τη διορατικότητα να κατανοήσει τι ποσοστό του προϋπολογισμού (budget) πρέπει να δώσει για την προώθηση το Google, ποιο ποσοστό θα πρέπει να πάει για τη διαφήμιση στο Google και ποιο ποσοστό πρέπει να πάει για τη διαφήμιση στα κοινωνικά δίκτυα.

Το επόμενο βήμα βεβαίως είναι να κάνει πράξη αυτές τις αποφάσεις. Ουσιαστικά είναι ο εξειδικευμένος επαγγελματίας του διαδικτύου ο οποίος θα στήσει από το α μέχρι το ω την καμπάνια στο Google AdWords. Ο ειδικός digital marketing είναι ο άνθρωπος ο οποίος θα ξεκινήσει το seo επιλέγοντας λέξεις-κλειδιά και προχωρώντας στη συγγραφή άρθρων και στη δημιουργία backlink. Και βεβαίως όταν κάποιος θέλει να θεωρείται ειδικός digital marketing πρέπει να είναι σε θέση να γράφει κατάλληλες δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα τα οποία να έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκρισμα σε σχέση με τις δημοσιεύσεις που κάνει o μη γνώστης.

Σεμινάρια digital marketing

Ουσιαστικά όταν αναφερόμαστε σε μαθήματα digital marketing εννοούμε ένα σύνολο τριών ενοτήτων. Η πρώτη ενότητα ενός σεμιναρίου digital marketing θα πρέπει να είναι τα κοινωνικά δίκτυα. Αποτελεί το πιο απλό κομμάτι το οποίο είναι κατανοητό από όλους. Γίνεται απλά κατανοητό χωρίς καμία προαπαιτούμενη γνώση πληροφορικής και προγραμματισμού. Πλέον όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι διαθέτουν ένα κινητό τηλέφωνο smartphone στο οποίο συνήθως υπάρχει το facebook, το instagram αλλά και το YouTube. Όλα τα παιδιά μόλις τελειώσουν το δημοτικό σχολείο φτιάχνουν λογαριασμό στο facebook και στο instagram.

digital marketing

Αυτό που πρέπει να γίνει σε ένα σεμινάριο digital marketing όσον αφορά τα κοινωνικά δίκτυα είναι να μάθουν οι εκπαιδευόμενοι να χρησιμοποιούν τα social media με σκοπό τη βελτίωση της εταιρείας που πάνε να προωθήσουν. Μαθαίνουν να κάνουν επαγγελματικές αναρτήσεις που προσελκύουν την προσοχή του αγοραστικού κοινού. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο γίνονται οι επαγγελματικές αναρτήσεις. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός στα κοινωνικά δίκτυα για να διαχωρίσει μία επαγγελματική ανάρτηση από μία ερασιτεχνική. Σε γενικές γραμμές είναι πολύ απλό. Μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος ότι στα πλαίσια μαθήματα digital marketing να μάθει να χειρίζεται επαγγελματικά τα κοινωνικά δίκτυα.

Μαθήματα seo

Το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουμε στην προώθηση ιστοσελίδων και θα παρακολουθήσουμε μαθήματα seo. Ο εξωτερικός παρατηρητής ενδεχομένως να φοβάται ότι αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο. Όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Ένα μάθημα προώθησης ιστοσελίδων θα μπορούσε να αρχίσει και να τελειώσει με μία και μόνο φράση. Η φράση αυτή λέει το εξής. Δημιουργήστε μία σελίδα που να ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις των επισκεπτών σας. Πραγματικά το έχω πει αυτό σε σεμινάριο. Είπα μία λέξη και μετά είπα τελειώσαμε, μπορείτε να φύγετε. Εννοείται βέβαια πως δεν έφυγε κανένας και όλοι περίμεναν να δουν τι σημαίνει να φτιάξουμε ένα site το οποίο να ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις των επισκεπτών. Είναι πολύ απλό και είναι ακριβώς αυτό που ζητάει η Google.

Αν καταφέρουμε και δημιουργήσουμε μία σελίδα στην οποία να δίνουμε όλες τις απαντήσεις που ψάχνει ο κόσμος τότε όσοι ασχολούνται με τα προϊόντα μας τα παίρνουν τακτικά και τα ενημερωθούν. Αυτό θα το καταλάβει η Google και θα μας ανταμείψει με μία από τις πρώτες θέσεις της πρώτης σελίδας. Ο λόγος που το κάνει αυτό είναι πολύ απλός. Η Google θέλει να μας παρουσιάσει το καλύτερο περιεχόμενο προκειμένου να συνεχίσει να τους έχει πελάτες. Εφόσον εμείς δίνουμε το καλύτερο περιεχόμενο αντικείμενο μας, τότε είναι προς το συμφέρον της Google να βγάλει μπροστά το δικό μας site. Βεβαίως και οι τεχνικές προώθησης ιστοσελίδων δεν σταματάνε εδώ. Στα μαθήματα προώθησης ιστοσελίδων μαθαίνετε πάρα πολλές τεχνικές για να μπορείτε να αναγνωρίζετε μεγάλες ευκαιρίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Όμως όλα ξεκινάνε από αυτήν την απλή φράση: φτιάξτε ένα ποιοτικό site. Ολόκληρη η προώθηση ιστοσελίδων είμαι κλεισμένη μέσα σε αυτή τη φάση. Και βεβαίως σε από εκει πρέπει να ξεκινήσει ένα καλό σεμινάριο seo.

Digital marketing και προώθηση ιστοσελίδων

Εάν καταφέρουμε και βγάλουμε την ιστοσελίδα μας στην πρώτη θέση της Google τότε οι υπόλοιπες μέθοδοι του digital marketing δεν χρειάζονται. Η εφαρμογή τεχνικών seo και η αναρρίχηση στις πρώτες θέσεις της Google θα αποφέρουν πολύ μεγαλύτερο κέρδος από ότι η διαφήμιση στο facebook ή στο AdWords. Η προώθηση ιστοσελίδας αποτελεί το πιο δυνατό κομμάτι του digital marketing. Επίσης τα αποτελέσματα των προσπαθειών που κάνουμε για να προωθήσουμε την ιστοσελίδα μπροστά παραμείνουν και αφού ολοκληρωθεί πλήρως η καμπάνια digital marketing. Διότι από τη στιγμή που θα καταφέρουμε να ανέβουμε στην πρώτη σελίδα της Google θα παραμείνουμε εκεί τουλάχιστον για κάποιους μήνες. Από τη γκαμα τεχνικών του digital marketing συνιστούμε ανεπιφύλακτα να προτιμήσετε να ρίξετε το μεγαλύτερο βάρος στην προώθηση της ιστοσελίδας σας.

Μαθήματα προβολής και διαφήμισης στο διαδίκτυο

Και βεβαίως ένα σεμινάριο digital marketing πρέπει να ολοκληρωθεί με γνώσεις προβολής και διαφήμισης στο διαδίκτυο. Επίτηδες αφήσαμε τελευταίο αυτό το κομμάτι διότι η διαφήμιση στο διαδίκτυο απαιτεί πλέον πολλές γνώσεις και πολλές δεξιότητες. Υπό τον όρο διαφήμιση στο διαδίκτυο εννοούμε τη διαφήμιση στο facebook, διαφήμιση στο YouTube, διαφήμιση στο instagram και βεβαίως πάνω από όλα τη διαφήμιση στο Google. Κάθε μία από αυτές τις διαφημίσεις έχει δικό της στήσιμο της καμπάνιας και διαφορετικές τεχνικές βελτιστοποίησης. Η ραγδαία αύξηση του διαδικτύου εγγυάται ότι τα χρήματα που θα επενδυσετε για διαφήμιση σε αυτό θα αποφέρουν έσοδα. Το ζητούμενο βέβαια είναι τα έσοδα να υπερβαίνουν τα έξοδα ώστε να έχουμε θετικό ισοζύγιο και να μπορούμε να μιλάμε για κέρδος από τη διαφήμιση στο διαδίκτυο. Οι πιο πολλοί διαφημιστές γνωρίζουν ένα από τα κανάλια διαφήμισης, και όχι όλα.

Για παράδειγμα κάποιος θα σας πει ότι είναι ειδικός στη διαφήμιση στο facebook. Κάποιος άλλος μπορεί να πει ότι είναι ειδικός στο Google AdWords. Και βεβαίως μπορεί να ρθει κι άλλος ένας και να πει ότι εξειδικεύεται σε διαφήμιση στο instagram ή στο linkedin. Όταν μιλάμε για digital marketing το ζητούμενο δεν είναι να κάνουμε διαφήμιση σε ένα από αυτά τα δίκτυα. Το μυστικό σε μία επιτυχημένη προσπάθεια digital marketing είναι να καταφέρουμε να κατανειμουνε σωστά το budget ώστε να μεγιστοποιήσουμε τη συνολική απόδοση της καμπάνιας. Και βεβαίως η καμπάνια αθροίζεται τις τέσσερις διαφορετικές καμπάνιες που αφορούν τα δίκτυα που προαναφέραμε.

Μία εξαιρετική πρόταση για να ξεκινήσετε το digital marketing είναι να παρακολουθήσετε μαθήματα instagram. Το προτείνουμε αυτό διότι το instagram είναι το πιο απλό από τα κοινωνικά δίκτυα αλλά και το πιο ραγδαία αναπτυσσόμενο. Εδώ έχουμε το πρώτο μάθημα στο instagram.

Εκπαίδευση ενηλίκων στην πληροφορική. Πως να επιλέξετε σεμινάρια μαθήματα ή σεμινάρια σε θεματικές ενότητες πληροφορικής.