Ασκήσεις πληροφορικής δημοτικού για εξάσκηση στη χρήση υπολογιστή. Ευχάριστες ασκήσεις για να γίνει παιγνίδι το μάθημα της πληροφορικής στο δημοτικό.
Δημιούργησα αυτές τις ασκήσεις πληροφορικής για το δημοτικό για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος ειναι επειδή θέλω να έχουν τα παιδιά τη δυνατότητα να μαθαίνουν πολύ στοχευμένα χωρίς περιττές πληροφορίες. Ο δεύτερος λόγος είναι διότι θέλω να μπορώ να χρησιμοποιώ ασκήσεις πληροφορικής για το Δημοτικό έχοντας ανεξαρτησία από το λογισμικού που είναι εγκατεστημένο στους υπολογιστές των εργαστηρίων πληροφορικής.
Εδώ έχουμε τις πρώτες ασκήσεις πληροφορικής για το δημοτικό:
Όταν τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούντο πληκτρολόγιο στο δημοτικό είναι αναγκασμένα να ανοίγουν προγράμματα τα οποία είναι κατασκευασμένα για μεγαλύτερες ηλικίες. Για παράδειγμα για να μάθετε ένα παιδί των μικρών τάξεων του δημοτικού πως να βάζει τόνους θα πρέπει να ανοίξει ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου. Τα προγράμματα αυτά, όπως για παράδειγμα το Microsoft Word η το Libre Office αναγκάζουν το μαθητή να βλέπει πολλές επιλογές και μπάρες εργαλείων οι οποίες δέντρου είναι ακόμα χρήσιμες. Επιπλέον αυτές οι μπάρες εργαλειων ενδέχεται να μπερδέψουν κάποια παιδιά. Έτσι γεννήθηκε η ανάγκη δημιουργίας των ασκήσων πληκτρολογίου. Επίσης υπάρχει η περίπτωση να πατησουν κάποιο κουμπί κατά λάθος με συνέπεια να μπερδευτουν. Προσπάθησα να φτιάξω ασκήσεις πληκτρολογίου με τις οποίες ο μαθητής να έχει μπροστά του μόνο την ενέργεια που επιθυμούμε να κάνει. Με άλλα λόγια θέλω ο μαθητής να ασχολείται μόνο με τη νέα γνώση που θα αποκτήσει μέσα από το σημερινό μάθημα. Και με ακόμα διαφορετική διατύπωση αυτού του στόχου θέλω ο μαθητής με τον ελάχιστο κόπο να αποκτήσει τη μέγιστη γνώση. Για παράδειγμα ενώ οι μαθητές των μικρών τάξεων του Δημοτικού μέσα από μερικές δεκάδες ασκήσεων πληκτρολογίου να μάθουν όλα τα ειδικά σύμβολα. και η κάθε άσκηση να διαρκεί λίγα λεπτά.
Οι περισσότερες ασκήσεις πληροφορικής είναι κατασκευασμένες για ένα συγκεκριμένο λογισμικό. Για παράδειγμα είναι ασκήσεις για το word για το excel ή για το openoffice ή για το tux paint. συνεπώς για να μπορέσει ο καθηγητές πληροφορικής να χρησιμοποιήσει αυτές τις ασκήσεις ως απαραίτητη προϋπόθεση τίθεται η ύπαρξη αυτών των προγραμμάτων στο εργαστήριο πληροφορικής. Εάν δεν υπάρχουν τα προγράμματα αυτά εγκατεστημένα στους υπολογιστές του εργαστηρίου τότε ο εκπαιδευτικός δεν μπορεί να κάνει τις Ασκήσεις πληροφορικής. Με άλλα λόγια εάν πηγαίνεις σε πολλά εργαστήρια τα οποία έχουν διαφορετικά προγράμματα επεξεργασίας κειμένου θα πρέπει να έχει πολλές ασκήσεις προσαρμοσμένες στο κάθε εργαστήριο. Προσπάθησα να δημιουργήσω ασκήσεις οι οποίες να εκτελούνται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου. Συνεπώς η μοναδική προϋπόθεση για να εξασκηθεί κάποιος μέσω αυτών των ασκήσεων είναι η πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ανεξαρτησία από το λογισμικό του εργαστηρίου πληροφορικής.
Το εντονότατο ενδιαφέρον που δημιουργείται τους τελευταίους μήνες σχετικά με την πληροφορική στο δημοτικό μας οδήγησε στη δημιουργία playlist αποκλειστικά και μόνο για το συγκεκριμένο θέμα. Πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο Μπορείτε να μεταβείτε στην playlist για την πληροφορική στο δημοτικό:
YOUTUBE: Πληροφορική στο Δημοτικό
Σε όλες τις Ασκήσεις πληροφορικής Δημοτικού που παρουσιάζονται σε αυτό τον ιστότοπο έχει ληφθεί μέριμνα ώστε το περιεχόμενο να είναι καθαρά παιδαγωγικό. Δηλαδή πέρα από την αξία της ασκήσεις όσον αφορά την απόκτηση γνώσεων πληροφορικής να υπάρχει συνεισφορά και στη γνώση που αφορά τα υπόλοιπα μαθήματα, όπως για παράδειγμα στη γλώσσα στα μαθηματικά και στην ιστορία. Μπορούμε να αναφέρουμε παραδείγματα ασκήσεων τα οποία βοηθούν το μαθητή να κατανοήσει καλύτερα τους κανόνες γραμματικής κάνοντας μορφοποίηση σε επιλεγμένους χώρους όπως είναι τα ουσιαστικά, τα ρήματα ή τα επίθετα.
Η επεξεργασία κειμένου είναι ένα πρακτικό αντικείμενο και μόνο με την εξάσκηση και επίλυση επιλεγμένων ασκήσεων μπορεί κάποιος να βελτιώσει τις γνώσεις του. Για το σκοπό αυτό δημιουργήσαμε τις ακόλουθες ασκήσεις Word.
Στη συνέχεια παρουσιάζουμε αναλυτικά τι περιλαμβάνουν οι Ασκήσεις πληροφορικής για το δημοτικό. Οι ασκήσεις χωρίζονται σε κάποιες μεγάλες ομάδες. Η πρώτη ομάδα είναι οι ασκήσεις πληκτρολογίου. Μέσω αυτών των ασκήσεων ο μαθητής μαθαίνει τους βασικούς συνδυασμούς πλήκτρων ώστε να βάλει για παράδειγμα τόνο εισαγωγικά άνω και κάτω τέλεια και άλλα συνηθισμένα σύμβολα. Η δεύτερη ομάδα ασκήσεων είναι οι ασκήσεις μορφοποίησης. Με αυτές τις ασκήσεις ο μαθητής εξασκείται στην μορφοποίηση κειμένου. Μαθαίνει να βαζει έντονα γράμματα, πλάγια γράμματα, να βάζει υπογράμμιση, χρώματα, κουκίδες και αρίθμηση καθώς και άλλες συνηθισμένες επιλογές μορφοποίησης κειμένου.
το πρώτο βήμα των ασκήσεων οι ασκήσεις πληκτρολογίου για αρχάριους. απευθύνονται σε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν ακουμπήσει ποτέ στη ζωή τους το πληκτρολόγιο. κατά τη γνώμη μου αποτελούν το ιδανικό βήμα για να μάθει κάποιος να χρησιμοποιεί το πληκτρολόγιο. ουσιαστικά απευθύνονται σε παιδιά πρώτης δημοτικού. Επίσης στοχεύουν και σε πολύ μεγαλύτερες ηλικίες. Δηλαδή απευθύνονται σε ανθρώπους που μέχρι τώρα δεν είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν υπολογιστές και να γράψουν κείμενα με τη χρήση πληκτρολογίου. Η εξάσκηση γίνεται με τρόπο ευχάριστο και απλό. Οι ασκήσεις πληκτρολογίου για αρχάριους ουσιαστικά αποτελούν ένα χαρούμενο παιχνίδι. Εδώ μπορείτε να εξασκηθείτε χρησιμοποιώντας τις ασκήσεις πληκτρολογίου για αρχάριους.
Οι ασκήσεις πληροφορικής είναι πολύ χρήσιμο βοήθημα στην πληροφορικη για παιδια δημοτικου. Περιλαμβάνονται επίσης δραστηριότητες πληροφορικής στο δημοτικό καθώς επίσης και φυλλα εργασιας πληροφορικης δημοτικου. Φροντίζουμε ώστε η πληροφορικη για παιδια δημοτικου να είναι μια διαδικασία που να μοιάζει με παιγνίδι. Και μέσα από το παιγνίδι να μεταδίδονται όλες οι αναγκαίες γνώσεις σε κάθε τάξη. Έχω συμπεριλάβει επίσης ασκήσεις powerpoint για δημοτικό.
Εάν θέλετε να πάρετε ιδέες που αφορούν στη ζωγραφική για παιδιά μπορείτε να παρακολουθήσετε την playlist που δημιουργήσαμε στο κανάλι μας στο YouTube:
YOUTUBE PLAYLIST: Ζωγραφική για παιδιά
Μία άλλη ομάδα ασκήσεων είναι ασκήσεις αριθμητικής μέσω υπολογιστή. εδώ περιλαμβάνονται πολύ απλές ασκήσεις, κυρίως πολλαπλής επιλογής μέσα από τις οποίες ο μαθητής καλείται να επιλέξει για παράδειγμα ποιο πορτοφόλι έχει τα πιο πολλά χρήματα η να υπολογίσει το αποτέλεσμα μιας αριθμητικής πράξης. με αυτές τις ασκήσεις ο μαθητής όχι μόνο βελτιώνει τις δεξιότητες του στην πληροφορική λόγω της γρήγορης αντίδρασης και τις βελτιώσεις στη χρήση του ποντικιού για το πληκτρολογίου αλλά επιπλέον εξασκείται και στα μαθηματικά. το πολύ καλό είναι ότι για να εκτελέσει κάποιος τις ασκήσεις αριθμητικής μέσω υπολογιστή Δεν χρειάζεται καμία εγκατάσταση προγράμματος. αρκεί να ανοίξει τον browser και να προχωρήσει από τη μία άσκηση στην άλλη. δηλαδή το μόνο που χρειάζεται είναι μία σύνδεση στο ίντερνετ και ένας υπολογιστής ή ένα tablet. ακόμα περισσότερο μπορούμε να πούμε ότι γίνεται και μέσω κινητού πολύ απλά. έχω την ελπίδα ότι κάποια παιδιά θα αξιοποιήσουν το κινητό της μαμάς και του μπαμπά την ώρα που κάθεται σε μία παρέα για να βελτιώσουν τις γνώσεις του στα μαθηματικά χρησιμοποιώντας τις ασκήσεις μαθηματικών μέσω υπολογιστή.
Για να φτιάξω τις Ασκήσεις πληροφορικής για το δημοτικό δεν χρησιμοποίησα τίποτα περισσότερο παρά τις στοιχειώδεις γνώσεις κατασκευής ιστοσελίδων. Πρόκειται για τη γλώσσα html, το css τη JavaScript και το photoshop. Είναι οι βασικές γνώσεις που αποκτά κάποιος μέσα από ένα σεμινάριο κατασκευής ιστοσελίδων. Όλα αυτά περιγράφονται στη σελίδα που έφτιαξα για να παρουσιάσω τα μαθήματα κατασκευής ιστοσελίδων.
Το html είναι η βασικότερη τεχνολογία για την κατασκευή ιστοσελίδων. Χρησιμοποιήθηκε για να κατασκευαστεί η δομή των σελίδων. δόθηκε μεγάλη βαρύτητα ώστε να είναι 100% responsive. Δηλαδή να παίζει πολύ ωραία τόσο σε κινητά smartphones όσο και σε tablet αλλά και σε υπολογιστές. Το πολύ δυνατό σημείο της γλώσσας html είναι ότι μπορούμε να φτιάξουμε μία ιστοσελίδα εξαιρετικά γρήγορη. Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα html.
Το css χρησιμοποιήθηκε για τη μορφοποίηση των σελίδων. Εάν θέλετε να ασχοληθείτε σοβαρά με την κατασκευή ιστοσελίδων τότε πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθήσετε μαθήματα css. Διότι είναι ένα από τα πρότυπα που απαιτούνται λειτουργία ενός αξιόλογου ιστότοπου. Η χρήση του css είναι αναγκαία ώστε να πετύχουμε μέγιστη ταχύτητα αλλά και μέγιστη συμβατότητα για τα πρότυπα του w3schools όπως αυτά εξετάζονται χρησιμοποιώντας τον html validator. Εδώ εχω μία πάρα πολύ καλή πρόταση για σεμινάρια css.
Η γλώσσα JavaScript χρησιμοποιείται για να αναγνωρίζει την είσοδο του δίνει ο μαθητής και να κρίνει κατά πόσο η απάντηση είναι σωστή. Επίσης χρησιμοποιήθηκε η γλώσσα προγραμματισμού JavaScript για να κάνει πολύ πιο φιλικό το περιβάλλον των ασκήσεων πληροφορικής. Ουσιαστικά μέσα από κατάλληλες εντολές της JavaScript έχουμε τη δυνατότητα να αναγνωρίζουμε διάφορα συμβάντα κατά την εκτέλεση των ασκήσεων και να στέλνουμε κατάλληλες ειδοποιήσεις στο μαθητή. για παράδειγμα όταν ο μαθητής εκτελεί τις ασκήσεις πληκτρολογίου για αρχάριους κατά τη διάρκεια της πληκτρολόγησης αναγνωρίζει αυτόματα κατά πόσο έχει επιτύχει τον τελικό αποτέλεσμα. Αυτό γίνεται με την εντολή keyUp της JavaScript. Εδω αξίζει τον κόπο να συμπληρώσουμε ότι εαν είχε χρησιμοποιηθεί η εντολή keyDown και όχι η εντολή keyUp πότε το αποτέλεσμα δεν θα ήταν τότο καλό.
Εκτός από τις ασκήσεις πληροφορικής στην τάξη μία εναλλακτική επιλογή είναι να δημιουργήσετε απλές ιστοσελίδες με τη γλώσσα html. Στη σελίδα μας έχουμε ασκήσεις html που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και στο Δημοτικό σχολείο. Με τις ασκήσεις html μπορείτε να κάνετε εξάσκηση σε απλές τεχνολογίες κατασκευής ιστοσελίδων. Στον ακόλουθο σύνδεσμο θα βρείετ απλές ασκήσεις κατασκευής ιστοσελίδων.
Πολύ χρήσιμες για την κατασκευή ιστοσελίδων είναι οι γνώσεις που αφορούν το photoshop. Για αυτό το λόγο έχουμε δημιουργήσει ασκήσεις photoshop ώστε να μπορείτε να βελτιώσετε τις γνώσεις σας πάνω στο καταπληκτικό αυτό πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων.