Πως βάζουμε τόνο


eikona

Θάλασσα

result


πληκτρολόγιο δημοτικό σχολείο

Να γράψετε σωστά τη λέξη που βλέπετε.

Να την γράψετε ΑΚΡΙΒΩΣ όπως τη βλέπετε.

Όταν τη γράψετε σωστά, θα ανάψει το πράσινο tick για να προχωρήσετε:

Σε αυτή την άσκηση μαθαίνουμε πώς μπορούμε να βάζουμε τόνο. Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις ακόμα και τα σεμινάρια ενηλίκων είναι το πώς βάζουμε τόνο. Αποτελεί μία από τις πιο θεμελιώδεις γνώσεις πληροφορικής που πρέπει να αποκτήσει κανείς στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Όταν αυτά τα πράγματα τα μαθαίνει κανείς νωρίς είναι πραγματικά παιδικά απλά και εύκολα. Όταν όμως θα το αφήσουμε για να το μάθουμε σε μεγαλύτερη ηλικία τότε πρέπει κάποιος να μας το δείξει. Οι ασκήσεις αυτές γίνονται πολύ απλά με χρήση του browser ώστε μπορούν να πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως στα πλαίσια της τηλεκπαίδευσης.

Πώς μπορούμε να βάλουμε τόνο

Για να βάλουμε τόνο θα πρέπει πρώτα να πατήσουμε το πλήκτρο του τόνου και μετά το φωνήεν. Στην παρακάτω εικόνα δείχνουμε ποιο είναι το πλήκτρο του τόνου. Κάποια πληκτρολόγιο ενδεχομένως να έχουν το πλήκτρο αυτό σε διαφορετική θέση. Αυτή η εικόνα που ακολουθεί με το πλήκτρο του τόνου είναι αυτό που έχει ένα τυπικό πληκτρολόγιο.

πως βάζουμε τόνο

Ασκήσεις με τόνους

Μέσα από αυτές τις απλές ασκήσεις τα παιδιά του δημοτικού μπορούν να κάνουν εξάσκηση στους τόνους. Ο τρόπος με τον οποίο δημιούργησε τις ασκήσεις δίνει επιβράβευση στο μαθητή κάθε φορά που κάνει κάτι σωστό. Συγκεκριμένα κάθε φορά που πληκτρολογούμε σωστά μία λέξη ανάβει ένα πράσινο τικ το οποίο είναι σαν να μας λέει μπράβο. Αντίθετα όσο δεν καταφέρνουμε να ολοκληρώσουμε σωστά την πληκτρολόγηση τις λέξεις το πράσινο τικ δεν θα ανάβει. Για να προχωρήσουμε παρακάτω θα πρέπει να πατήσουμε το πράσινο τικ όταν αυτό ανάψει. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω εάν δεν πληκτρολογήσουμε σωστά μία λέξη.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο έχουμε δημοσιεύσει ασκήσεις Word που περιλαμβάνουν μορφοποίηση κειμένου, επεξεργασία παραγράφων καθώς και αντιγραφή, αποκοπή και επικόλληση.

Η χρησιμότητα της εξάσκησης στους τόνους

Αυτές οι ασκήσεις είναι πάρα πολύ απλές και ενδεχομένως να δείχνουν βαρετές η ανούσιες. Όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού να κάνουν εξάσκηση στους τόνους. Είναι μία γνώση την οποία θα τη συναντούν μπροστά τους όλες τις επόμενες τάξεις και σε όλα τα επόμενα μαθήματα πληροφορικής. Οταν θελήσουμε να γράψουμε ένα κείμενο σε έναν επεξεργαστή κειμένου η σε ένα πρόγραμμα ζωγραφικής η σε ένα περιβάλλον προγραμματισμού, τότε δεν θα καθίσει κάποιος να μας εξηγήσει πώς βάζουμε τόνους. Αυτή είναι μία γνώση η οποία έχει διδαχτεί στις μικρές τάξεις του δημοτικού σχολείου. Πόσο μάλλον ένα παιδί μεγαλύτερης τάξης δύσκολα Θα τολμήσει να ρωτήσει πώς βάζουμε τόνο διότι θα ντραπεί. Για παράδειγμα ένα παιδί της έκτης τάξης είναι πολύ δύσκολο να σηκώσει χέρι και να πει ότι δεν ξέρει να βάζει τόνο διότι θα φοβηθεί μήπως γελάσουν μαζί του τα υπόλοιπα παιδιά. Πιστεύω με όλα αυτά να γίνεται κατανοητή η ανάγκη να μάθουμε να βάζουμε τόνο και η χρησιμότητα των ασκήσεων πληκτρολογίου για τα παιδιά του δημοτικού.

Πώς βάζουμε διαλυτικά

Αφού μάθουμε να βάζουμε τόνους στη συνέχεια το επόμενο βήμα είναι να μάθουμε να βάζουμε διαλυτικά. Η διαδικασία είναι το ίδιο απλη και εύκολη. Πριν πατήσουμε το πλήκτρο του τόνου θα πρέπει να έχουμε πατημένο το πλήκτρο shift. Και εδώ η εξάσκηση μας διευκολύνει ώστε να αποκτήσουμε ευχέρεια στη χρήση του πληκτρολογίου και στη δακτυλογράφηση. Το πώς βάζουμε τόνο για το πώς βάζουμε διαλυτικά είναι από τις βασικότερες ασκήσεις του πληκτρολογίου. Εδώ έχουμε ασκήσεις με τις οποίες μπορείτε να εξασκηθείτε στο πώς βάζουμε διαλυτικά.

Πώς βάζουμε διαλυτικά και τόνο μαζί

Το επόμενο βήμα είναι να βάλουμε διαλυτικά και τόνο μαζί. Εδώ δυσκολεύει λίγο η κατάσταση. Με λίγη εξάσκηση όμως, όλα γίνονται απλά και εύκολα. Για να διευκολύνω την εξάσκηση και στην εκμάθηση έφτιαξα ασκήσεις πληροφορικής που απαιτούν να βάλουμε τόνο και διαλυτικά μαζί. Εδώ δείχνω πως βάζουμε τόνο και διαλυτικά μαζί.

Microsoft word για παιδιά

Στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού δεν διδάσκεται το microsoft word. Ούτε διδάσκεται κάποιος άλλος επεξεργαστής κειμένου όπως για παράδειγμα του open office. Αυτά που διδάσκονται από την τρίτη τάξη και μετά, σύμφωνα με τις οδηγίες των συμβούλων και το πρόγραμμα σπουδών για το δημοτικό. Όταν όμως ξεκινήσουμε να μαθαίνουμε το microsoft word στο δημοτικό τότε το πώς βάζουμε τόνο θεωρείται μία γνώση ήδη γνωστή από τις προηγούμενες τάξεις. Και η διδασκαλία του word για παιδιά ξεκινάει με το πώς βάζουμε έντονα γράμματα, πλάγια γράμματα, υπογράμμιση, κουκίδες και αρίθμηση, πίνακες και άλλες δυνατότητες που παρέχουν οι επεξεργαστές κειμένου. Όταν ξεκινήσουμε να μαθαίνουμε το word θα πρέπει το χέρι να πηγαίνει αυτόματα μόνο του και να βάζει τον τόνο. Ώστε ο μαθητής να μπορέσει εύκολα να καταλάβει και να χρησιμοποιήσει σωστά όλες τις δυνατότητες που διδάσκονται στα μαθήματα microsoft word για παιδιά.

Excel για παιδιά

Τα ίδια πράγματα ισχύουν και στο excel για παιδιά. Ας υποθέσουμε ότι στην έκτη τάξη πάμε να κάνουμε μία άσκηση excel για το δημοτικό στην οποία πρέπει να γράψουμε σε δύο στήλες την πόλη και τη χώρα, για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Σε αυτή την περίπτωση το διδακτικό αντικείμενο θα πρέπει να είναι πως τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν το excel. Εάν κάποιος δεν έχει να μάθει να βάζει τόνους τότε σίγουρα δεν είναι εκείνη η στιγμή κατάλληλη για να το μάθει. Η καλύτερη λύση είναι να καθίσει 10 λεπτάκια για να κάνει τις ασκήσεις πληκτρολογίου και να κάνει εξάσκηση στο πώς βάζουμε τόνους. Βεβαίως αν αυτό έχει γίνει από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού τότε πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Όσο καλύτερα έχει μάθει ένα παιδί τις βασικές γνώσεις πληροφορικής τόσο ευκολότερο θα είναι να παρακολουθήσει τα μαθήματα των επόμενων τάξεων όπως για παράδειγμα το excel στο δημοτικό.

Mαθήματα ρομποτικής για παιδιά

Εάν έχετε παιδιά σε μικρές τάξεις του δημοτικού σχολείου τότε σίγουρα θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά στα μαθήματα ρομποτικής για παιδιά.

Excel για εκπαιδευτικούς

Το Excel δεν είναι χρήσιμο μόνο για τα παιδιά αλλά ένα εξαιρετικά χρήσιμο και για τους δασκάλους. Μπορείτε να παρακολουθήσετε σεμινάρια Excel για να αποκτήσετε τις κατάλληλες γνώσεις ώστε να μπορείτε να φτιάχνετε τις δικές σας διαδραστικές ασκήσεις. Τα μαθήματα Excel απευθύνεται σε αρχάριους που δεν γνωρίζουν καθόλου το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Εάν θέλετε να δημιουργείτε εκπαιδευτικές ασκήσεις τότε σίγουρα αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσετε τα σεμινάρια Excel. Στον ακόλουθο σύνδεσμο παρουσιάζουμε ένα παράδειγμα που χρησιμοποιήσαμε το Excel για να φτιάξουμε ασκήσεις αγγλικών. Είναι πολύ εύκολο να γνωρίζετε τις συναρτήσεις στο Excel και να φτιάξετε τις δικές σας ασκήσεις Αγγλικών.

Powerpoint στο δημοτικό

Ακριβώς ίδια είναι η προσέγγιση απέναντι στο μάθημα του powerpoint για το δημοτικό. Το powerpoint ξεκινάει και διδάσκεται από την τετάρτη τάξη του Δημοτικού σχολείου. Σε γενικές γραμμές όταν κάποιος ξέρει τα προηγούμενα είναι ένα πάρα πολύ απλό πρόγραμμα. Δηλαδή ουσιαστικά αυτό που κάνουμε είναι να φτιάχνουμε λίγες διαφάνειες με κείμενα και εικόνες οι οποίες αποτελούν μία παρουσίαση. Το να φτιάξει ένα παιδί μία διαφάνεια είναι πολύ απλό. Εάν θέλει να βάλει και μία εικόνα στη διαφάνεια είναι επίσης πάρα πολύ απλό. Όταν όμως αθροίζονται και ένα από τα προηγούμενα όπως για παράδειγμα η δυσκολία στο να βάλουμε τόνους ή όταν δεν ξέρουμε να βάζουμε κουκίδες και αρίθμηση τότε η διδασκαλία του powerpoint στο δημοτικό γίνεται δύσκολη. Για αυτό το λόγο οι ασκήσεις εξάσκησης στα απλά πραγματάκια είναι πολύτιμες γιατί μας λύνουν τα χέρια να προχωρήσουμε στα επόμενα, όπως για παράδειγμα στα μαθήματα powerpoint για παιδιά.

Χρησιμότητα της εξάσκησης για τις επόμενες βαθμίδες της εκπαίδευσης

Βεβαίως η πληροφορική δεν σταματάει στο δημοτικό. Η διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών στις ανώτερες και ανώτατες σχολές όπως επίσης και οι ανάγκες της αγοράς εργασίας επιβάλλουν συνεχιζόμενη εκπαίδευση στην πληροφορική. Για να μπορέσει κάποιος να μάθει τα επόμενα αντικείμενα όπως για παράδειγμα τον προγραμματισμό, την κατασκευή και προώθηση ιστοσελίδων αλλά και την κατασκευή ηλεκτρονικών καταστημάτων θα πρέπει να έχει κατανοήσει πλήρως τις βασικές γνώσεις. Αλλιώς θα φτάσει σε μεγαλύτερη ηλικία και θα αναγκάζεται να κάνει σεμινάρια και ιδιαίτερα μαθήματα για να κάνει τη ζωή του δύσκολη. Μου έχει τύχει αρκετές φορές ως εκπαιδευτής ενηλίκων και σε σεμινάρια προώθησης ιστοσελίδων να ρωτήσει κάποιος πώς βάζουμε τόνο. Και βεβαίως είναι μία ερώτηση στην οποία για να απαντήσει ο εκπαιδευτής ενηλίκων θα πρέπει να σηκωθεί από τη θέση του και να πάει από πάνω και να το δείξει στον εκπαιδευόμενο. Αυτό καθυστερεί το τμήμα και ενδεχομένως να δημιουργήσει δυσαρέσκεια σε κάποιους οι οποίοι βρίσκονται σε πιο προχωρημένο επίπεδο. Και βεβαίως αυτός που έκανε την ερώτηση θα νιώσει λίγο άσχημα που καθυστερεί τους υπόλοιπους. Γιαυτό πρέπει να μαθαίνουμε πολύ καλά όλα όσα διδάσκονται στην πληροφορική στο δημοτικό

Κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος

Πολλές φορές οι ερωτήσεις που αφορούν πώς βάζουμε τόνο ή πως βάζουμε διαλυτικά δεν προκύπτουν από παιδιά αλλά γεννιούνται από ενήλικες. ενδέχεται κάποιος να θέλει να κάνει κατασκευή e-shop αναγνωρίζει τις τεχνικές γνώσεις αλλά να μη γνωρίζει καλά το χειρισμό της ελληνικής γλώσσας. διότι όταν παρακολουθεί κάποιος ένα σεμινάριο e-shop δεν διδάσκεται πώς βάζουμε το ένα και πώς βάζουμε διαλυτικά. Πιθανώς σε αυτή την περίπτωση να θέλετε να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας στη δημιουργία e-shop. Στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε μεγάλο πλήθος άρθρων και μεγάλο πλήθος βίντεο που αφορούν την κατασκευή eshop.

Μαθήματα κατασκευής ιστοσελίδων

Τα μαθήματα κατασκευής ιστοσελίδων έχουνε μπει ακόμα αυτήν πρωτοβάθμια ούτε και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι μία γνώση η οποία δεν διδάσκεται με σαφήνεια σε κάποια βαθμίδα της εκπαίδευσης, ούτε καν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ενότητες κατασκευή ιστοσελίδων όπως για παράδειγμα το wordpress, το html, το css, η JavaScript, το php και άλλες διδάσκονται σε πολλές σχολές πληροφορικής. Κατά την προσωπική μου άποψη είναι πάρα πολύ απλό τα παιδιά της πέμπτης και της έκτης τάξης να φτιάξουν μόνα τους την ιστοσελίδα του δημοτικού σχολείου. Η κατασκευή ιστοσελίδων με απλά προγράμματα όπως το wordpress είναι μία πάρα πολύ απλή και παιδική γνώση που μπορεί να αποκτήσει ένα παιδί του δημοτικού εύκολα με την καθοδήγηση του δασκάλου πληροφορικής.

Προώθηση ιστοσελίδων

Βεβαίως η ικανότητα πληκτρολόγησης αποτελεί μία πολύτιμη γνώση για όσους ασχολούνται με την προώθηση ιστοσελίδων. Για την ακρίβεια όταν αναλάβει κάποιος να προωθήσει μία ιστοσελίδα αυτό που απαιτείται να κάνει είναι να γράψει μεγάλα και πρωτότυπα κείμενα. Πόσο καλύτερα γνωρίζει να κάνει πληκτρολόγηση χωρίς λάθη τόσο καλύτερα θα καταφέρει να κάνει και την προώθηση της ιστοσελίδας του. Όταν κάποιος μπερδεύεται με τα κεφάλαια και τα μικρά και με τους τόνους τα διαλυτικά και τα αγγλικά τότε θα καθυστερεί πολύ. Αυτή είναι μία γνώση η οποία πρέπει να αποκτηθεί στις μικρές τάξεις του δημοτικού σχολείου. Και βεβαίως θα τη χρησιμοποιούμε στις επόμενες τάξεις του Δημοτικού, στο Γυμνάσιο, στο λύκειο και στο πανεπιστήμιο. Αλλά και οποτεδήποτε χρειαστεί να κάνουμε προώθηση ιστοσελίδας.

Social media

Όσοι αναζητούν στο ίντερνετ ασκήσεις και πληροφορίες για το πώς βάζουμε τόνο συνήθως ενδιαφέρονται να εκπαιδευτούν στα κοινωνικά δίκτυα. Αφού μάθετε να βάζετε τόνους είναι πολύ πιθανό να θελήσετε να χρησιμοποιήσετε κοινωνικά δίκτυα. Το άρθρο που δημιουργήσαμε με αφορμή τα σεμινάρια facebook για αρχάριους θα σας βοηθήσει να κάνετε τα πρώτα σας βήματα στα social media.

Εκπαίδευση ενηλίκων στην πληροφορική. Πως να επιλέξετε σεμινάρια μαθήματα ή σεμινάρια σε θεματικές ενότητες πληροφορικής.