Εκπαίδευση προώθησης ιστοσελίδων για το google analytics

Το google analytics είναι το πιο αξιόπιστο εργαλείο προώθησης ιστοσελίδων. Εδώ και πολλά χρόνια εκατομμύρια ιδιοκτήτες ιστοσελίδων αξιοποιούν το google analytics για να ελέγχουν την επισκεψιμότητα του ιστοτόπου τους. Επίσης είναι το εργαλείο που χρησιμοποιείται από τους διαφημιστές για να εκτιμήσουν το κόστος διαφημίσεων και προβολής. Μετά από τόσα χρόνια η αξιοπιστία του εργαλείου παραμένει αναλλοίωτη. Για να ξεκινήσετε πρέπει να συνδέσετε το google analytics στον ιστότοπό σας.

Γιατί να χρησιμοποιήσω το google analytics στην προώθηση της ιστοσελίδας μου

Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο προτείνουμε τη χρήση του google analytics είναι διότι κατασκευάστηκε από την ίδια τη google. Εφόσον ο στόχος της προώθησης ιστοσελίδας είναι η πρώτη σελίδα στην κατάταξη της google, δεν έχουμε παρά να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία της ίδιας της εταιρείας. Εδώ παρουσιάζουμε παράδειγμα αξιολόγησης μεθόδων προώθησης ιστοσελίδας με χρήση του google analytics.

Σημαντικές παράμετροι που εξετάζονται από το Google analytics

Το Google analytics μας δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουμε αρκετές παραμέτρους που αφορούν την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Σε ένα σεμινάριο seo πρέπει να γίνει κτήμα του εκπαιδευόμενου η σημασία της κάθε παραμέτρου.

Μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους είναι οι Users. Η παράμετρος αυτή αφορά το πλήθος των επισκεπτών της ιστοσελίδας. Τόσο των νέων επισκεπτών όσο και των επισκεπτών που επανέρχονται. Δηλαδή η παράμετρος users είναι το άθροισμα New Users + Returning users.

Μία δεύτερη σημαντική παράμετρος είναι το Sessions που περιγράφει το πλήθος των επισκέψεων στην ιστοσελίδα. διαφέρει από το users διότι ένας user μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα πολλές φορές.

Μία πάρα πολύ σημαντική παράμετρος με εξαιρετικά σημαντικό φυσικό νόημα για την προώθηση των ιστοσελίδων είναι το Bounce Rate. Είναι το ποσοστό των επισκεπτών που φεύγει από την ιστοσελίδα χωρίς να κάνει δεύτερο κλικ. Η παράμετρος αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική διότι όταν ένας επισκέπτες εγκαταλείπει την ιστοσελίδα χωρίς να κάνει 2 κλικ τότε σημαίνει ότι η ιστοσελίδα του είναι εντελώς αδιάφορη. Όταν αυτή η παράμετρος πάρει πολύ μεγάλες τιμές τότε σημαίνει ότι η ιστοσελίδα δεν ενδιαφέρει καθόλου τον κόσμο. Συνεπώς αργά ή γρήγορα η Google θα την υποβαθμίσει και θα πάψει να την εμφανίζει στην πρώτη σελίδα. Αντίθετα όταν αυτή η παράμετρος πάρει πολύ χαμηλές τιμές τότε σημαίνει ότι πολύ λίγοι είναι οι χρήστες που εγκαταλείπουν άμεσα την ιστοσελίδα. Άρα η ιστοσελίδα έχει σημαντικό περιεχόμενο συνεπώς αξίζει τον κόπο να την ανεβάσει η Google στην πρώτη σελίδα. Όταν το bounce rate κατέβει πολύ χαμηλά τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αργά ή γρήγορα η ιστοσελίδα μας θα ανέβει ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google.

Η παράμετρος Pages / Session αναφέρει τη μεση τιμή για το πλήθος σελίδων που βλέπει ο χρήστης σε κάθε επίσκεψη. Το φυσικό της νόημα είναι παρόμοιο με το φυσικό νόημα του bounce rate που εξηγήσαμε παραπάνω.

Πολύ σημαντικά συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε επίσης και από το Avg. Session Duration. Είναι η μέση τιμή του χρόνου που διαρκεί μία επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας. Είναι προφανές ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος παραμονής τόσο πιο χρήσιμο είναι και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας. Αυτό το προφανές συμπέρασμα το αξιοποιεί η Google ανεβάζοντας κατεβάζοντας τη θέση ενός ιστότοπου στα αποτελέσματα της κατάταξης. Όταν μία ιστοσελίδα καταφέρει να πετύχει πολύ μεγάλες τιμές για το average session duration τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα καταλάβει μία από τις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων αναζήτησης για σχετικές λέξεις κλειδιά.

Μία τελευταία παράμετρος που μας παρουσιάζει το Google analytics είναι το Conversions. Η παράμετρος αυτή παρουσιάζει το πλήθος ή το ποσοστό επισκεπτών του ικανοποίησαν τον στόχο που βάλαμε. Ο στόχος θα μπορούσε να είναι η πώληση από το ηλεκτρονικό κατάστημα. Ένα άλλο παράδειγμα στόχου θα μπορούσε να είναι να επισκεφτεί ο χρήστης τη σελίδα επικοινωνίας. Ακόμα ένα παράδειγμα στόχο για τα conversions θα μπορούσε να είναι το εξής: να κάνει ο επισκέπτης τουλάχιστον τρία κλικ μέσα σε μία επίσκεψη. Θα βάζαμε τον τρίτο στόχο για να καταλάβουμε πόσοι από τους επισκέπτες που μπαίνουν στην ιστοσελίδα μας ενδιαφέρονται πραγματικά για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας. η κοινή λογική λέει ότι όταν ένας μπει σε ένα σετ και κάνει τουλάχιστον τρία κλικ τότε Προφανώς ενδιαφέρεται για το περιεχόμενο αυτής της ιστοσελίδας.

Πηγές επισκεψιμότητας ιστοσελίδας

Τέλος είναι σημαντικό να εξετάσουμε την πηγή επισκεψιμότητας για την εισερχόμενη κίνηση ενός ιστότοπου. Το Google analytics δίνει ως πιθανή προέλευση το Paid Search, το Display, το Organic Search, το Direct, το Social και το Refferal.

Το google analytics σε σεμινάριο seo

Μία καλή αρχή για ένα σεμινάριο προώθησης ιστοσελίδων είναι να παρουσιάσουμε τις παραπάνω παραμέτρους. Ο εκπαιδευόμενος πρέπει να μπορεί να διαχωρίζει αυτές τις έννοιες. Εδώ ο εκπαιδευτής των ενηλίκων πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένα παραδείγματα που θα βοηθήσουν την αποσαφήνιση και το ξεκαθάρισμα της σημασίας της κάθε παραμέτρου. Μια καλή ιδέα για την πρώτη ώρα ενός σεμιναρίου seo θα ήταν να αφήσουμε τον εκπαιδευόμενο να εξετάσει τις παραμέτρους του google analytics για επιλεγμένους ιστότοπους. Και ακόμα καλύτερα είναι να κλείσει το μάθημα seo με ασκήσεις που αναγκάζουν τον εκπαιδευόμενο να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα.

Ενδεικτική χρήση του Google analytics

Ας δούμε στη συνέχεια μία ενδεικτική χρήση του Google analytics για ιστότοπο δικηγορικού γραφείου. Αυτό που θα εξετάσουμε εδώ είναι η πηγή της επισκεψιμότητας. Για να δούμε τα συμπεράσματα αυτά πρώτα θα πάμε στο "Acquisition" και στη συνέχεια "All Traffic" και μετά "Channels". Αυτό φαίνεται στην ακόλουθη εικόνα:

βήματα Google analytics

Κατά τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο Οκτώβριο και Νοέμβριο έγιναν προωθητικές ενέργειες τόσο για τα οργανικά αποτελέσματα όσο και για το google ads. Αρχικά βλέπουμε τα αποτελέσματα για το μήνα Νοέμβριο:

Google analytics Νοέμβριος

Στη συνέχεια παρουσιάζουμε το μήνα Δεκέμβριο στο οποίο είχε κοπεί τοσο η πληρωμένη καταχώρηση όσο και η προώθηση της ιστοσελίδας για τα οργανικά αποτελέσματα:

Google analytics Δεκέμβριος

Ο λόγος για τον οποίο σταμάτησε τόσο η οργανική όσο και η πληρωμένη προώθηση είναι διότι ζητήματα που αφορούν περικοπές συντάξεων δρομολογήθηκαν πλέον μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος προσέλκυσης νέων επισκεπτών από Το δικηγορικό γραφείο. Βεβαίως οι πρώτες θέσεις στις μηχανές αναζήτησης δίνουν ένα πολύ δυνατό προβάδισμα στην περίπτωση που το δικηγορικό γραφείο θελήσει να λάβει επισκεψιμότητα για λέξεις που αφορούν συντάξεις. Για αυτό άλλωστε μπορούμε και δημοσιεύουμε τα παραπάνω δεδομένα. Διότι πλέον δεν έχουν καμία αξία για τον ανταγωνισμό.

Πρώτο συμπέρασμα για την αξιολόγηση της προώθησης ιστοσελίδας

Τα δεδομένα του Google analytics για τον ιστότοπο του δικηγορικού γραφείου μας οδηγούν σε ένα πολύ χρήσιμο συμπέρασμα. Ναι μεν το μεγαλύτερο πλήθος επισκεπτών ήρθε από τις πληρωμένες διαφημίσεις. Η αναλογία οργανικών προπληρωμένων είναι περίπου 1 προς 10. Συνεπώς ένα γρήγορο συμπεράσματα θα ήταν ότι η πληρωμένη επισκεψιμότητα είναι πολύ καλύτερη από την οργανική επισκεψιμότητα. Εάν όμως εμβαθύνουμε στα αποτελέσματα του Google analytics θα παρατηρήσουμε ότι οι περισσότεροι από τους επισκέπτες που προέρχονται από τη διαφήμιση έκαναν μόνο ένα κλικ. Δηλαδή η οργανική προώθηση ιστοσελίδων φέρνει πολύ καλύτερης ποιότητας επισκεψιμότητα.

Ας δούμε συγκεκριμένα νούμερα από το Google analytics

Στη συνέχεια παρουσιάζουμε τα παραπάνω αποτελέσματα με συγκεκριμένες μετρήσεις. Αρχικά εξετάζουμε την επισκεψιμότητα του ιστότοπου για το μήνα Νοέμβριο. Εκείνο το μήνα έγινε και διαφήμιση στο google ads και προώθηση ιστοσελίδας στα οργανικά αποτελέσματα.

Παρατηρούμε ότι από τη διαφήμιση προήλθε το 82,71% της εισερχόμενης κίνησης. Το νούμερο αυτό προκύπτει ως άθροισμα του 42,52% από το Paid Search και του 40,19% από το Display. Αντίθετα από τα οργανικά αποτελέσματα προήλθε μόνο το 12,87% της εισερχόμενης κίνησης. Εάν θέλουμε να το δούμε με απόλυτα νούμερα τότε η πληρωμένη κίνηση ανέρχεται σε 3842 επισκέπτες ενώ η οργανική κίνηση ανέρχεται μόλις σε επισκέπτες. Το 3842 είναι το άθροισμα του 1975 και του 1867, από Paid Search και Display αντίστοιχα. Μέχρι εδώ η υπεροχή της πληρωμένης κίνησης είναι συντριπτική. Σε σημείο να φτάνει κάποιος να αναρωτηθεί για ποιό λόγο να κάνει προώθηση ιστοσελίδας με σκοπό να κερδίσει οργανική επισκεψιμότητα.

Η απάντηση έρχεται αν κάνουμε μια πιο καλή ανάγνωση στα αποτελέσματα του google analytics.

bounce rate

Αρχικά εξετάζουμε το bounce rate. Τα Paid Search και Display δίνουν 88,5% και 91,51% αντίστοιχα. Τα νούμερα αυτά είναι πολύ υψηλά. Αυτό σημαίνει ότι το συντριπτικό ποσοστό των επισκεπτών που προέρχονται από πληρωμένη διαφήμιση στην Google αποχωρεί αμέσως από την ιστοσελίδα χωρίς να κάνει 2 κλικ. Αντίθετα τα οργανικά αποτελέσματα δίνουν bounce rate μόνο 63,76%. Αυτό σημαίνει ότι όσοι επισκέπτονται την ιστοσελίδα μέσω των οργανικών αποτελεσμάτων της Google ενδιαφέρονται περισσότερο και παραμένουν περισσότερη ώρα στο site. Άρα είναι πιο πιθανό να γίνουν πελάτες της εταιρείας.

Pages/ Session

Στη συνέχεια εξετάζουμε την παράμετρο Pages/ Session:Η πληρωμένη καταχώρηση δίνει 1,23 και 1,15. Δηλαδή Οι περισσότεροι επισκέπτες μένουν στην πρώτη σελίδα και δεν προχωράνε στη δεύτερη. Ενώ τα οργανικά αποτελέσματα δίνουν 1,89. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε επισκέπτης βλέπει κατά μέσο όρο σχεδόν δύο σελίδες.

Average session Duration

Το αποτέλεσμα γίνεται πολύ πιο ξεκάθαρα όταν εξετάσουμε Average session Duration: η τιμή της παραμέτρου για Google ads είναι 35 sec και 18 sec. δηλαδή Οι επισκέπτες που μας φέρνουν οι διαφημίσεις της Google μένουν για λίγα δευτερόλεπτα στην ιστοσελίδα μας. Αντίθετα οι επισκέπτες που φτάνω στην ιστοσελίδα μας μέσα των οργανικών αποτελεσμάτων παραμένουν κατά μέσο όρο για 1 λεπτό και 53 δευτερόλεπτα. Δηλαδή σχεδόν 2 λεπτά.

conversions

Η κατάσταση ξεκαθαρίζει εντελώς όταν εξετάσουμε μία παράμετρο που έχουμε θέσεις για τα conversions. Αποφασίσαμε να βάλουμε την παράμετρο των τριών σελίδων που εξετάστηκε παραπάνω. Εδώ καταγράφονται οι επισκέπτες που κάνουν τουλάχιστον τρία κλικ Από τη στιγμή που θα μπουν στο site. Το σύνολο των επισκεπτών από την πληρωμένη καταχώρηση στην Google ανέρχεται σε 183, το οποίο προκύπτει ως άθροισμα του 113 και του 70. Δηλαδή από τους 3842 μόνο οι 183 τουλάχιστον τρία κλικ. όσον αφορά τα οργανικά αποτελέσματα οι χρήστες που έκαναν τουλάχιστον τρία κλικ έρχονται σε 152. Με απλά λόγια παρόλο που η επισκεψιμότητα από Το Google ads είναι σχεδόν δεκαπλάσια συγκρινόμενα με την επισκεψιμότητα από τα οργανικά αποτελέσματα, το απόλυτο πλήθος των χρηστών που έκαναν τουλάχιστον τρία κλικ είναι σχεδόν ίδιο τόσο για τα οργανικά όσο και για τα πληρωμένα αποτελέσματα.

Και βεβαίως εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι επισκεψιμότητα αυτή θα παραμείνουν ακόμα και όταν σταματήσει να γίνεται η οργανική προώθηση της ιστοσελίδας. Μπορείετ να διαβάσετε το άρθρο μας γαι περισσότερες συμβουλές SEO.

Δεύτερο συμπέρασμα για την αξιολόγηση του seo της ιστοσελίδας

Η πληρωμή τελείωσε. Και για οργανικά και για πληρωμένα. Όμως η οργανική επισκεψιμότητα συνεχίζεται για πολλούς μήνες ακόμα. Αυτό αποτελεί ένα δεύτερο σημαντικό λόγο για να κάνει κάποιος προώθηση της ιστοσελίδας του στα οργανικά αποτελέσματα της google.

Google analytics seo

Και θα συνεχίζεται όσο η ιστοσελίδα παραμένει στην πρώτη σελίδα της google για κάποιες λέξεις κλειδιά. Παρατηρούμε ότι παρόλο που η οργανική προώθηση σταμάτησε εδώ και ένα μήνα, η ιστοσελίδα παραμένει στην πρώτη θέση για ιδιαίτερα ανταγωνιστικές φράσεις κλειδιά όπως για παράδειγμα η φράση “περικοπές συντάξεων”. Αυτό μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε μέσα από πολλά εργαλεία SEO.

Το Google search console

Το google analytics δεν δίνει τη θέση στην κατάταξη των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Αυτό θα μας το δώσει το google search console. Τα εργαλεία google analytics και google search console είναι τα δύο σημαντικότερα εργαλεία που παρέχει δωρεάν η Google. Εδώ μπορείτε να δείτε ενδεικτική χρήση του google search console.

Εκπαίδευση ενηλίκων στην πληροφορική. Πως να επιλέξετε σεμινάρια μαθήματα ή σεμινάρια σε θεματικές ενότητες πληροφορικής.