×
Κατασκευή Ιστοσελίδων WordPress Joomla wordpress vs html/css
×
Κατασκευή Eshop Woocommerce Opencart Magento Shopify
×
Προώθηση Ιστοσελίδων Digital Marketing Μαθήματα Facebook Σεμινάρια Linkedin Μαθήματα Instagram Σεμινάρια Twitter Μαθήματα Pinterest
×
Κατασκευή web εφαρμογών Σεμινάρια JAVA Μαθήματα PHP Σεμινάρια MySQL
×
Μαθήματα Excel Σεμινάρια VBA Σεμινάρια Photoshop Μαθήματα PowerPoint Σεμινάρια Word Μαθήματα Προγραμματισμού Πληροφορική στο δημοτικό

balatsoukas logo balatsoukas.com

Σύγκριση μεθόδων προώθησης ιστοσελίδας

Συγκρίνουμε μεθόδους προώθησης ιστοσελίδας μέσω του google analytics. Αξιολόγηση προωθητικών ενεργειών από οργανικά αποτελέσματα SEO, adwords, facebook.

Εκπαιδευτής Ενηλίκων Νικόλαος Μπαλατσούκας Τηλ. (+30) 6977676785

Σε αυτό το άρθρο θα συγκρίνουμε μεταξύ τους τρεις τρόπους προώθησης ιστοσελίδας. Ο πρώτος τρόπος αφορά τα οργανικά αποτελέσματα. Ο δεύτερος τρόπος να αφορά την πληρωμένη διαφήμιση στο Google. Και ο τρίτος τρόπος αφορά τα κοινωνικά δίκτυα. Η σύγκριση θα γίνει χρησιμοποιώντας το google analytics.

Επιλογές προώθησης ιστοσελίδας

Όταν κάποιος έχει ένα site τότε οι επιλογές για την προώθηση της ιστοσελίδας του είναι πολλές. Εάν θέλουμε να πάρουμε αυστηρά τη λέξη προώθηση ιστοσελίδων πότε αυτή ταυτίζεται με το seo, ή αλλιώς search engine optimization. Αυτό όμως το γνωρίζουν μόνο οι ειδικοί. Στην καθομιλουμένη γλώσσα της αγοράς αυτό ονομάζεται προώθηση στα οργανικά αποτελέσματα.

Προώθηση ιστοσελίδας τα οργανικά αποτελέσματα

Όταν μιλάμε για οργανικά αποτελέσματα εννοούμε την κίνηση που θα έρθει στο site επειδή είμαι στην πρώτη σελίδα της Google. Προέρχεται από την αναζήτηση που κάνει ο κόσμος και όχι από τις διαφημίσεις. Για να αποκτήσουμε κίνηση από τα οργανικά αποτελέσματα της Google θα πρέπει η ιστοσελίδα μας να ανέβει στην πρώτη σελίδα της Google για κάποιες ανταγωνιστικές λέξεις. Συνήθως ο χρόνος άνοδο στην πρώτη σελίδα κυμαίνεται μεταξύ τριών και έξι μηνών. Δηλαδή όταν σε ένα site δεν έχει γίνει προώθηση στα οργανικά αποτελέσματα τότε ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας θα πρέπει να περιμένει περίπου τρεις με έξι μήνες μέχρι να δει αποτελέσματα.

Πληρωμένη διαφήμιση στην Google

Όταν βγάζουμε πληρωμένη διαφήμιση στην Google τότε το αποτέλεσμα είναι ακαριαίο. εάν αποφασίσουμε να κάνουμε διαφήμιση τότε θέλουμε δυο-τρεις μέρες για να στηθεί η διαφημιστική καμπάνια. Από τη στιγμή που θα στηθεί η καμπάνια την επόμενη στιγμή όσα χρήματα δώσουμε στην Google τόσα λεφτά μας φέρει. Όσο πιο πολλά πληρώνουμε τόσο περισσότερη κίνηση λαμβάνει η ιστοσελίδα μας.

Κοινωνικά δίκτυα

Εδώ αναφερόμαστε στην κίνηση που προέρχεται από το facebook το linkedin το twitter και τα άλλα κοινωνικά δίκτυα. Πολλές φορές προέρχεται και από πληρωμένη καμπάνια στο facebook ή στο linkedin. εάν κάποιος αποφασίσει να κάνει τα μπάνια στο facebook τότε μπορεί να ξεκινήσει και να λαμβάνει κίνηση ακαριαία χωρίς να περιμένει.

Μελέτη εισερχόμενης κίνησης μέσω του google analytics

Το Google analytics είναι το εργαλείο που μας δείχνει από πού προέρχεται η κίνηση στην ιστοσελίδα μας. Κάθε ιδιοκτήτης ιστοσελίδας θα έπρεπε να γνωρίζει πολύ καλά και να διαβάζει τα αποτελέσματα του Google analytics. Διότι μόνο τότε θα είναι σε θέση να γνωρίζει ότι πληρώνει και γιατί το πληρώνει. Ο λόγος που το πληρώνει είναι για να μπουν επισκέπτες στην ιστοσελίδα του και να πουλήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του. Το ζητούμενο είναι τι πρέπει να πληρώσει και που πρέπει να ρίξει το βάρος της προώθησης της ιστοσελίδας. Άραγε είναι καλύτερο να ρίξει περισσότερα χρήματα στην προσπάθεια προώθησης για τα οργανικά αποτελέσματα; Να επενδύσει περισσότερο την πληρωμένη διαφήμιση του Google; Η μήπως είναι καλύτερο να ρίξει το βάρος του προϋπολογισμού στα κοινωνικά δίκτυα; Στη συνέχεια του άρθρου η απάντηση θα έρθει μέσα από τη μελέτη περίπτωσης του Google analytics για ηλεκτρονικό κατάστημα πώλησης ρούχων.

Πώς μπορούμε να δούμε την προέλευση της κίνησης μέσω του google analytics

Εάν δεν έχετε συνδέσει ακόμα το Google analytics τότε εδώ περιγράφουμε τον τρόπο σύνδεσης του Google analytics πάνω στην ιστοσελίδα. Εφόσον το Google analytics είναι εγκατεστημένο στην ιστοσελίδα μας τότε μπορούμε πολύ απλά να δούμε ποια είναι η προέλευσή της κίνησης.

Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να κάνουμε κλικ στην επιλογή "Απόκτηση". Στη συνέχεια θα πρέπει να πατήσουμε "Σύνολο επισκεψιμότητας" και ακολούθως "Κανάλια". Και εδώ πλέον μπορούμε να εξετάσουμε την προέλευση της κίνησης. Όσοι δεν έχουν χρησιμοποιήσει το εργαλείο μπορούν να διαβάσουν ένα μάθημα για τη χρήση του Google analytics.

Παράδειγμα αποτελεσμάτων του Google analytics

Στην επόμενη εικόνα βλέπουμε την εισερχόμενη κίνηση κατά το χρονικό διάστημα τριών μηνών.

εισερχόμενη κίνηση Google analytics

Εκείνους τους μήνες αυξήθηκε ιδιαίτερα η κίνηση στο ηλεκτρονικό κατάστημα. Συνεπώς ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας ήταν πολύ χαρούμενος διότι αυξήθηκαν και οι πωλήσεις του. Βεβαίως για να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα πλήρωσε χρήματα σε τρεις αποδέκτες. Ο πρώτος αποδέκτης ήταν οι διαφημίσεις της Google. Δεύτερος αποδέκτης ήταν το facebook. Και βεβαίως παλιότερα είχε πληρώσει για να ανέβει στα οργανικά αποτελέσματα της Google. Αυτός είναι ο τρίτος αποδέκτης. Όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά τότε δεν δίνει κανείς σημασία στις λεπτομέρειες. Δεν εξετάζει λεπτομερώς πού ακριβώς πηγαίνουν τα χρήματά του και ποιος είναι ο σκοπός που πληρώνει και την προώθηση της ιστοσελίδας του. Έχει όμως ευθύνη να γνωρίζει τι πλήρωσε και ποια είναι η προέλευσή της κίνησης στο ηλεκτρονικό κατάστημα.

Πηγές προέλευσης της κίνησης

Εξετάζοντας την παραπάνω εικόνα παρατηρούμε ότι από τα κοινωνικά δίκτυα λάβαμε 12.265 επισκέπτες οι οποίοι έκαναν 15 αυναλλαγές. Τα έσοδα της επιχείρησης λόγω επισκεπτών που προέρχονται από τα κοινωνικά δίκτυα ανέρχονται σε 729 ευρώ. Στην εικόνα το έχουμε σημειώσει με κόκκινο χρώμα. Στη συνέχεια εξετάζουμε τους επισκέπτες που προέρχονται από την πληρωμένη διαφήμιση στην Google. Εδώ έχουμε 9.350 + 3.544 κλικ τα οποία οδήγησαν σε 15 + 1 πωλήσεις και έσοδα 994 + 35 ευρώ. Στην εικόνα το έχουμε σημειώσει με μπλε χρώμα. Τέλος παρατηρούμε την κίνηση που προέρχεται από τα οργανικά αποτελέσματα. Η κίνηση αυτή ανέρχεται σε 4.706 κλικ. Αυτά τα κλικ έφεραν 19 πωλήσεις και 1.180 ευρώ έσοδα. Στην εικόνα το έχουμε σημειώσει με πράσινο χρώμα.

Αξιολόγηση των προωθητικών ενεργειών

Σύμφωνα με τις παραπάνω παρατηρήσεις βλέπουμε ότι τα κοινωνικά δίκτυα έφεραν 729 ευρώ έσοδα στα ταμεία της επιχείρησης, η πληρωμένη διαφήμιση έφερε 994 + 35 ευρώ ενώ τα οργανικά αποτελέσματα έδωσαν 1.108 ευρώ. Το ερώτημα βέβαια είναι πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν για να αποκτηθούν αυτά τα έσοδα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του ιδιοκτήτη της επιχείρησης κάθε μήνα κάνει επένδυση στο facebook περίπου 300 ευρώ. Όπως βλέπουμε το ποσό αυτό δεν καλύπτεται από τα έσοδα. Κατά τα λεγόμενά του ιδιοκτήτη της επιχείρησης δίνει για διαφήμιση στην Google περίπου 600 ευρώ το μήνα. Και πάλι όπως βλέπουμε τα έξοδα αυτά δεν υπερκαλύπτονται από τα έσοδα. Τέλος για τα οργανικά αποτελέσματα δεν πληρώνει τίποτα. Αυτή η κίνηση προέρχεται από προωθητικές ενέργειες που έγιναν πριν από αρκετά χρόνια.

Συμπεράσματα για τη διαχείριση του προϋπολογισμού

Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα εξετάζοντας και αξιολογώντας τα αποτελέσματα που δίνει το Google analytics είναι ότι αξίζει τον κόπο να επενδυθούν χρήματα στην προώθηση της ιστοσελίδας αποτελέσματα. Εφόσον οι προωθητικές ενέργειες που έγιναν πριν από αρκετά χρόνια συνεχίζουν να αποφέρουν τέτοιο αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα, είναι ηλίου φαεινότερο ότι μία συστηματική προώθηση της ιστοσελίδας θα πολλαπλασιάσει αυτά τα έσοδα. Εξετάζουμε μέσω του tracker τη θέση της ιστοσελίδας με ανταγωνιστικές λέξεις όπως για παράδειγμα "ρούχα μεγάλα μεγέθη". Παρατηρούμε ότι βρίσκεται στην τρίτη σελίδα των αποτελεσμάτων. Προφανώς και μεταβατικές λέξεις θα βρίσκεται σε παρόμοιες θέσεις μεταξύ δεύτερης και τρίτης σελίδας. Η κοινή λογική λέει ότι όταν πάει στην πρώτη σελίδα πότε τα έσοδα που προέρχονται από ότι τα αποτελέσματα θα πολλαπλασιαστούν. Είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν και πάλι ενέργειες προώθησης της ιστοσελίδας.

Συμπέρασμα για την καμπάνια της Google

Η επένδυση που έγινε στην καμπάνια της Google σαφώς και έχει πολύ θετικά αποτελέσματα και αύξησε πολύ τις πωλήσεις. Συνεπώς δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να σταματήσει. Καλό θα είναι όμως να προωθηθούν λέξεις οι οποίες θα αποφέρουν κέρδος στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Τα μυστικά της κάθε επιχείρησης θα γνωρίζει μόνο ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης. Για παράδειγμα η εμπειρία έχει δείξει ότι ο κόσμος δεν ψωνίζει διαδικτυακά φούστες. Συνεπώς απο τη φράση κλειδί "φούστες μεγάλα μεγέθη" δεν αναμένουμε να έρθουν πωλήσεις και χρήματα στο ταμείο της επιχείρησης. Αυτό όμως δεν μπορεί να το ξέρει αυτός ο οποίος οργανώνει την καμπάνια στην Google. Εξετάζοντας τα εργαλεία seo θα δίνεται αυτή η λέξη έχει υψηλή ζήτηση. Και βεβαίως αυτός ο επαγγελματίας θα προσθέσει τη λέξη αυτή στα keyboards της καμπάνιας. Αυτό το συμπέρασμα όμως το έλαβε από τα εργαλεία seo. Μία σύντομη συζήτηση με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης και ενδεχομένως να προσανατολίσει την καμπάνια της Google σε πολύ πιο κερδοφόρα keywords. Η συνταγή της επιτυχίας βρίσκεται στο πάντρεμα της επιχειρηματικης γνώσης του επιχειρηματία με την ανάλυση των keywords που θα κάνει ο επαγγελματίας διαφημιστής αξιοποιώντας τα εργαλεία SEO.

Συμπέρασμα για τα κοινωνικά δίκτυα

Η διαφήμιση στα κοινωνικά δίκτυα και ειδικότερα στο facebook αποτελεί σταθερό πυλώνα προώθησης της επιχείρησης. Για αρκετά χρόνια στήριξε αυτόνομα το ηλεκτρονικό κατάστημα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διαφήμιση στο facebook εκτός από το άμεσο οικονομικό όφελος έχει και ένα έμμεσο κέρδος. Υπενθυμίζει στο πολυπληθές κοινό της σελίδας στο facebook ότι η επιχείρηση συνεχίζει να βγάζει νέα ρούχα. Πολλοί δεν θα προχωρήσουν σε άμεση αγορά. Όμως θα το θυμηθούν το όνομα της επιχείρησης, και όταν χρειαστουν ρούχα θα το γκουγκλαρουν. Δηλαδή το όφελος μεταφέρεται στα οργανικά αποτελέσματα.

Ανάγκη βελτίωσης των τίτλων

Ένα δεύτερο συμπέρασμα που αφορά τα κοινωνικά δίκτυα είναι ότι το ποσοστό μετατροπής επισκεψιμότητας σε πωλήσεις είναι μικρότερο σε σύγκριση με οργανικά και πληρωμένα αποτελέσματα αποτελέσματα. Εδώ η πρόταση βελτίωσης έχει δύο σκέλη. Η πρώτη βελτίωση αφορά το σύνδεσμο (link) από τη διαφήμιση του facebook προς το ηλεκτρονικό κατάστημα. Καλό θα είναι ο σύνδεσμος να οδηγεί κατευθείαν στην κατηγορία η στο προϊόν.

Η δεύτερη βελτίωση αφορά τον τίτλο, το κείμενο που βάζουμε στο facebook. Θα πρέπει να είναι πιο εμπορικό, δηλαδή πιο "πιασάρικο". Ώστε να προσελκύει εντονότερα το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Και να περνάει καλύτερα το μήνυμα. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να τονίσει τη χαμηλή τιμή. Δηλαδή να λέει "τα φθηνότερα ρούχα" η "τωρα σε χαμηλή τιμή μόλις". Θα μπορούσε να τονίσει το μεγάλο μέγεθος. Δηλαδή λέει "τα μεγαλύτερα μεγέθη στον κόσμο" η "νούμερα μέχρι". Μπορούμε επίσης να δείξουμε πόσο δύσκολο είναι να βρει η γυναίκα μεγάλα μεγέθη με καλή εφαρμογή.

Με άλλα λόγια, να υπενθυμίζουμε συνεχώς στους πελάτες την αιτία για την οποία θα επιλέξουν τα προϊόντα μας. Η ακόμα καλύτερα την αιτία για την οποία ήδη έχουν επιλέξει τα προϊόντα μας. Άλλωστε, η διαφήμιση απευθύνεται σε όσους είναι ήδη μέλη στη σελίδα στο Facebook. Καλό θα είναι να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς την υπεροχή μας, τα δυνατά σημεία μας έναντι του ανταγωνισμού.

Επιβεβαίωση των συμπερασμάτων προώθησης της ιστοσελίδας

Μπορούμε να εξετάσουμε τα αποτελέσματα του google analytics σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο και να εστιάσουμε, τα συμπεράσματα είναι παρόμοια. Η κίνηση που προέρχεται από πληρωμένα αποτελέσματα είναι περίπου ίση με την κίνηση που προέρχεται από οργανικά αποτελέσματα. Το πλήθος πωλήσεων είναι επίσης παρόμοιο για αυτές τις δύο κατηγορίες προέλευσης επισκεψιμότητας. Τη μεγαλύτερη κίνηση τη λαμβάνει από τα κοινωνικά δίκτυα, όμως οι πωλήσεις είναι λιγότερες.

εισερχόμενη κίνηση seo

Γνώσεις SEO απαραίτητες σε κάθε επιχειρηματία που διαθέτει ιστοσελίδα

Κλείνοντας αυτό το άρθρο οφείλουμε να συνοψίσουμε σε τρια απλά πράγματα για το SEO που οφείλει να γνωρίζει κάθε ιδιοκτήτης ιστοσελίδας. Το πρώτο αφορα τον τρόπο που μπορούμε πολύ εύκολα να ανακαλύψουμε τις παραπάνω πληροφορίες στο google analytics.

βήματα εντός του google analytics

Το δεύτερο αφορά τις πηγές επισκεψιμότητας όπως αυτές αναγνωρίζονται από το google analytics.

οι 6 πηγές επισκεψιμότητας google analytics

Και τέλος για κάθε πηγή επισκεψιμότητας να αναγνωρίζει τα αποτελέσματα με όρους επισκεψιμότητας, πλήθους πωλήσεων και συνολικού κέρδους.

αποτέλεσμα προώθησης ιστοσελίδας

Εάν κάποιος δεν διαθέτει αυτές τις γνώσεις τότε καλό θα είναι να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο προώθησης ιστοσελίδων. Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε μέσα από μαθήματα SEO.