Μάθημα προώθησης ιστοσελίδων με εργαλεία SEO

Κατά την προώθηση ιστοσελίδων υπάρχουν πολλά εργαλεία seo τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Δυστυχώς ή ευτυχώς κανένα από αυτά τα εργαλείο δεν είναι πλήρες. Και εκεί ακριβώς βρίσκεται η δυσκολία στην προώθηση ιστοσελίδας. Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να εξετάσουμε πολλές παραμέτρους που αφορούν τη δική μας ιστοσελίδα και πολύ περισσότερες παραμέτρους που αφορούν τον ανταγωνισμό. Πριν ξεκινήσει η προώθηση μιας ιστοσελίδας πρέπει να προηγηθεί η βελτιστοποίηση. Υπάρχουν εργαλεία τα οποία μπορούν να μας εγγυηθούν ότι η ιστοσελίδα μας είναι έτοιμη για προώθηση.

Στη συνέχεια εξετάζουμε αρκετά εργαλεία με τα οποία αξιολογούμε τα αποτελέσματα της προώθησης. Βεβαίως η προώθηση ιστοσελίδας είναι μία διαδικασία ανταγωνιστική για αυτό πρέπει να εξετάζουμε πολύ καλά τι κάνουν οι ανταγωνιστές μας. Εδώ υπάρχει η δυνατότητα να λάβουμε βοήθεια από εργαλεία seo με τα οποία μπορούμε να μελετήσουμε τις ιστοσελίδες των ανταγωνιστών ώστε να καταφέρουμε η δική μας να είναι καλύτερη. Εκεί ακριβώς είναι και η μεγαλύτερη δυσκολία στην προώθηση ιστοσελίδων.

Το εργαλείο Google analytics

Το Google analytics είναι το σημαντικότερο εργαλείο που χρησιμοποιούμε στην προώθηση ιστοσελίδων. Για την ακρίβεια είναι αδιανόητο να κάνουμε προώθηση μιας ιστοσελίδας χωρίς να παρακολουθούμε το Google analytics. Αποτελεί τη σταθερή πηγή ενημέρωσης τόσο για τον τεχνικό seo όσο και για τον ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας. Εδώ παρουσιάζουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να συνδέσετε το Google analytics πάνω στην ιστοσελίδα σας.

Τι προσφέρει το Google analytics

Αυτό που κάνει το Google analytics είναι να καταγράφει τις επισκέψεις σε έναν ιστότοπο και να τις παρουσιάζει σε πολλών ειδών αναφορές. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το Google analytics καταγράφει την προέλευση της επισκεψιμότητας. Δηλαδή μας ενημερώνει εάν ο επισκέπτης έφτασε στον ιστότοπό μας μέσα από τις πληρωμένες διαφημίσεις ή μέσω των οργανικών αποτελεσμάτων. Επίσης καταγραφει πληροφορίες που αφορούν τη συσκευή με την οποία πλοηγήθηκε ο επισκέπτης της ιστοσελίδας μας. Δηλαδή αν χρησιμοποίησε κινητό, και ποιο είναι το λειτουργικό σύστημα του κινητού (iOS η Android). Εάν χρησιμοποίησε υπολογιστή και ποιο είναι το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή (windows, linux, Mac).

Μέσα από το Google analytics είναι αλήθεια πως μπορούμε να βρούμε πληροφορίες για πάρα πολύ σημαντικές παραμέτρους όπως για παράδειγμα το πόσοι χρήστες αποχωρούν αμέσως από την ιστοσελίδα μας χωρίς να κάνουν δεύτερο κλικ. Αυτή είναι μία πάρα πολύ χρήσιμη πληροφορία διότι μας επιτρέπει να έχουμε μία εκτίμηση και πόσο χρήσιμο είναι το περιεχόμενο στην ιστοσελίδα μας. Αυτή Η εκτίμηση είναι πολύ σημαντική διότι αποτελεί το νούμερο ένα παράγοντα που εξετάζει η Google προκειμένου να αποφασίσει ποια θα είναι η κατάταξη των αποτελεσμάτων για κάθε λέξη κλειδί. Καλό θα είναι να διαβάσετε το άρθρο μας που είναι κατάλληλο για σεμινάρια SEO και περιγράφει ενδεικτική χρήση του Google analytics.

Το εργαλείο Google Search Console

Το Google Search Console αποτελει άλλο ένα δωρεάν εργαλείο seo που παρέχεται από τη google και είναι εξαιρετικά χρήσιμο για την προώθηση ιστοσελίδων. Εδώ δείχνουμε πως να συνδέσετε τον ιστότοπό σας με το Google Search Console.

Κατά κύριο λόγο μας βοηθάει να λύνουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ιστότοπός μας. Δεν κάνει όμως μόνο αυτό. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Google Search Console για να πραγματοποιήσουμε πολλές χρήσιμες ενέργειες, όπως για παράδειγμα:

  • Να σιγουρευτούμε ότι η Google μπορεί να βρει και να ανιχνεύσει τον ιστότοπό μας.
  • Να διορθώσουμε προβλήματα που αφορούν την ευρετηρίαση.
  • Όταν κάνουμε ενημέρωση του περιεχομένου στην ιστοσελίδα μας τότε μπορούμε να ζητήσουμε νέα ευρετηρίαση.
  • Να δούμε συμπληρωματικά δεδομένα τα οποία δεν παρέχονται από το google analytics. Όπως για παράδειγμα τη μέση θέση του ιστοτόπου μας για συγκεκριμένα ερωτήματα αναζήτησης ή το πλήθος των κλικ που έλαβε ο ιστότοπος για αυτά τα ερωτήματα αναζήτησης.
  • Να ενημερωθούμε για πιθανά προβλήματα που παρουσιάζει ο ιστότοπός μας, και να ενημερώσουμε τη google όταν ολοκληρώσουμε την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
  • Να μάθουμε ποιοί άλλοι ιστότοποι περιλαμβάνουν link προς το δικό μας ιστότοπό σας.

Το εργαλείο Rank Tracker

Το Rank Tracker είναι το πρώτο εργαλείο που θα εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας όταν ξεκινήσετε να ασχολείστε με την προώθηση ιστοσελίδων. Μας επιτρέπει να βλέπουμε γρήγορα και αξιόπιστα τη θέση κατάταξης ενός ιστότοπου στα αποτελέσματα της Google. Η μεγάλη ευκολία που μας παρέχει το Rank Tracker είναι ότι μπορούμε να εξετάσουμε πάρα πολλές λέξεις κλειδιά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Και βεβαίως αυτό μπορεί να γίνει με πολύ μεγάλη αξιοπιστία. Η διαδικασία αυτή αποτελεί μεγάλη διευκόλυνση ιδιαίτερα στην περίπτωση που προωθούμε ιστότοπους με πολύ μεγάλο πλήθος λέξεων-κλειδιών. Για να καταλάβετε Πώς λειτουργεί το rank tracker μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας που έχει τη μορφή μαθήματος SEO πάνω στη χρήση του rank tracker για την προώθηση ιστοσελίδων.

Rank Tracker

Το εργαλείο Alexa

Το alexa αποτελεί ένα εξαιρετικά αξιόπιστο εργαλείο που μας βοηθάει να κλείνουμε την επισκεψιμότητα και τη δημοτικότητα ενός ιστότοπου. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος μας ζητάει να προωθήσουμε την ιστοσελίδα του. Τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει κάνουμε είναι να εξετάσουμε σε τι επίπεδο βρίσκεται τώρα η ιστοσελίδα. Θα πρέπει να κάνουμε μία εκτίμηση για την κατάσταση του ιστότοπου ώστε να δώσουμε μία τιμή για το κόστος της προώθησης. Για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε με ασφάλεια κόστος προώθησης θα πρέπει όμως να δούμε και σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι ανταγωνιστές του ιστότοπου. Εάν οι ανταγωνιστές έχουν πολύ δημοφιλείς ιστοσελίδες τότε θα δυσκολευτούμε πάρα πολύ μέχρι να φέρουμε τα επιθυμητά οργανικά αποτελέσματα. Αντίθετα στην περίπτωση που οι ανταγωνιστές δεν έχουν ασχοληθεί με την προώθηση της ιστοσελίδας τους τότε το έργο μας θα είναι πολύ εύκολο. Εδώ χρησιμοποιήσαμε το alexa για να συγκρίνουμε τη δημοτικότητα και την επισκεψιμότητα πέντε ιστότοπων από τον κλάδο των εργαλείων.

alexa

Το εργαλείο Copyscape

Το copyscape χρησιμοποιείται για να ελέγξουμε την πρωτοτυπία του περιεχομένου που θα βάλουμε στην ιστοσελίδα μας. Η λογοκλοπή αποτελεί πολύ σημαντικό παράπτωμα και είναι πιθανόν να μας οδηγήσει σε Google πέναλτι αν δεν την αναγνωρίσουμε έγκαιρα. Όταν κάνουμε προώθηση ιστοσελίδων συνήθως ζητάμε από αρθρογράφους να μας στείλουν προωθητικά άρθρα. Το copyscape είναι το εργαλείο το οποίο θα ελέγξει την πρωτοτυπία αυτό των άρθρων πριν τα τοποθετήσουμε στον ιστότοπό μας. Εδώ έχουμε κάποιες ενδεικτικές χρήσεις του εργαλείου copyscape στην προώθηση ιστοσελίδων.

copyscape

Το εργαλείο Visibility

Το visibility είναι ένα ελληνικό εργαλείο προώθησης ιστοσελίδων. Ναι μεν περιορίζεται στην ελληνική αγορά όμως είναι πάρα πολύ απλό στη χρήση και τα συμπεράσματα που δίνει είναι πάρα πολύ χρήσιμα. Είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να εκτιμήσουμε την κατάσταση ενός ιστότοπου. Επίσης χρησιμοποιώντας το visibility μπορούμε με γρήγορο τρόπο να πάρουμε ιδέες για τα επόμενα άρθρα που θα γράψουμε κατά την προώθηση της ιστοσελίδας μας. Τέλος είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο seo για να μελετήσουμε τις ιστοσελίδες των ανταγωνιστών μας. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα μάθημα seo για τη χρήση του visibility.

copyscape

Τα εργαλεία seo σε ένα σεμινάριο προώθησης ιστοσελίδων

Η εκπαίδευση πάνω στα εργαλεία προώθηση ιστοσελίδων καταλαμβάνει ίσως το μεγαλύτερο κομμάτι του χρόνου σε ένα σεμινάριο seo. Άλλωστε η προώθηση ιστοσελίδων είναι δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η μελέτη ιστοσελίδων με χρήση των εργαλείων και το δεύτερο είναι η συγγραφή των άρθρων. Όταν κάποιος κατανοήσει σε βάθος τη χρήση των εργαλείων τότε είναι έτοιμος για να κάνει προώθηση ιστοσελίδας υψηλών απαιτήσεων. Καλό θα είναι κάθε εκπαιδευτής ενηλίκων που αναλαμβάνει σεμινάρια seo να έχει έτοιμα παραδείγματα ώστε οι εκπαιδευόμενοι να μάθουν καλά τη χρήση των παραπάνω εργαλείων. Δεν χρειάζονται πολλά εργαλεία. Όσα περιγράφουμε παραπάνω αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες ενός σεμιναρίου προώθησης ιστοσελίδων.

Σεμινάρια κατασκευής ιστοσελίδων

Αυτές οι γνώσεις είναι απαραίτητες όταν κάποιος ξεκινάει να κατασκευάζει ένα site. Γιαυτό καλό θα ήταν να διδάσκονται στα σεμινάρια web design. Βεβάιως πολλές εταιρείες που παρέχουν σεμινάρια κατασκευής ιστοσελίδων παρέχουν αυτές τις γνώσεις σε ξεχωριστό σεμινάριο. Σε αυτή την περίπτωση συνιστούμε θερμά την παρακολούθηση και των δυο μαθημάτων. Τότε θα έχετε τις ολοκληρωμένες γνώσεις κατασκευής ιστοσελίδων.

Εκπαίδευση ενηλίκων στην πληροφορική. Πως να επιλέξετε σεμινάρια μαθήματα ή σεμινάρια σε θεματικές ενότητες πληροφορικής.