Σεμινάρια προώθησης ιστοσελίδων στο alexa

Το εργαλείο alexa.com είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές εργαλείο μετά από το Google analytics για την μελέτη της επισκεψιμότητας ιστότοπου. Είναι ένα εργαλείο καταξιωμένο στην αγορά που χρησιμοποιείται κατά κόρον τόσο για την προώθηση ιστοσελίδων όσο και για την προβολή και διαφήμιση ιστοσελίδων. Αποτελεί μία εξαιρετικά αξιόπιστη πηγή μας βοηθάει να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με το πλήθος επισκεπτών σε ένα site.

Σημαντικές παράμετροι που δίνει δωρεάν το alexa.com

Η παράμετρος “in glogal internet engagement“ είναι ένα απόλυτο μέγεθος που έχει δημιουργήσει το alexa.com και απεικονίζει η δημοτικότητα μιας ιστοσελίδα. Ουσιαστικά αποτελεί ένα μέτρο της κατάταξης της ιστοσελίδας στη λίστα με τον παγκόσμιο σύνολο των τόπων. Όσο πιο χαμηλή είναι η τιμή για αυτή την παράμετρο τόσο πιο υψηλή είναι η δημοτικότητα του ιστότοπου. εδώ αξίζει τον κόπο να σημειώσουμε ότι το νούμερο ένα για αυτή την παράμετρο το έχει η Google ενώ το νούμερο δύο ανήκει στο YouTube. Στόχος μας είναι να κατεβάσουμε όσο πιο χαμηλά την τιμή της παραμέτρου αυτής.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι το “Daily Time on Site” η οποία μας δίνει μία εκτίμηση για το χρόνο παραμονής των επισκεπτών της ιστοσελίδας στο site. Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή τόσο καλύτερα.

Σημασία των παραμέτρων για τα σεμινάρια seo

Το εργαλείο alexa είναι πολύ δημοφιλές στην αγορά για αυτό το λόγο όταν κάνουμε σεμινάρια προώθηση ιστοσελίδων ενδείκνυται να παρουσιάζουμε τις παραμέτρους του εργαλείου. Ο εκπαιδευτής σεμιναρίου ενηλίκων έχει ευθύνη να προετοιμάσει τον εκπαιδευόμενο με τον καλύτερο τρόπο για να απαντήσει στα ερωτήματα που θα του κάνουν οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων με τις οποίες θα αναλάβει να προωθήσει. Το αλεξίπτωτο είναι πολλές φορές την κουβέντα και για αυτό καλό θα είναι να γνωρίζουμε τουλάχιστον τις βασικές παραμέτρους. Εδώ θα μάθετε περισσότερα για τα σεμινάρια seo.

Αντιπαραβολή με τα άλλα εργαλεία seo

Βεβαίως πάντα πρέπει να κάνουμε αντιπαραβολή της τιμής αυτής με τα άλλα εργαλεία seo. το καθένα από τα εργαλεία προώθησης της ιστοσελίδας δίνει διαφορετικές τιμές σε παρόμοιες παραμέτρους. δεν έχει κανένα νόημα να καθίσουμε να εξετάσουμε τι ακριβώς απεικονίζει κάθε παράμετρος και ποιο εργαλείο είναι σωστό και ποιο είναι λάθος. Εφόσον χρησιμοποιούμε αξιόπιστα εργαλεία προώθησης ιστοσελίδων οι παράμετροι σε γενικές γραμμές είναι όλες σωστές. Ενδεχομένως να υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ παρόμοιων παραμέτρων που εξετάζονται από διαφορετικά εργαλεία seo. Εαν διαβάζουμε αναλυτικά τον ορισμό της κάθε παράμετρου θα καταλάβουμε τι ακριβώς εξετάζει και για ποιο λόγο υπάρχουν αυτές οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των εργαλείων SEO.

.

Τι να προσέξουμε όταν κάνουμε προώθηση ιστοσελίδων

Τα παραπάνω ζητήματα που αφορούν τις διαφορές μεταξύ παραμέτρων είναι ασήμαντα τεχνικά θέματα. Και βεβαίως δεν είναι σημαντικά για την προώθηση ιστοσελίδας. Αυτό που είναι σημαντικό να τα κάνουμε σύγκριση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο της αγοράς. Για παράδειγμα δεν έχει νόημα να πούμε αν ο χρόνος παραμονής στην ιστοσελίδα είναι ένα λεπτό η πέντε λεπτά ή δέκα λεπτά. Αυτό δεν αφήνει κανένα μέτρο εκτίμησης της ποιότητας των προωθητικών ενεργειών. Ούτε μας βοηθάει να καταλάβουμε κατά πόσο ο ιστότοπος μας είναι καλύτερος ή χειρότερος από τους ιστότοπους των ανταγωνιστών. Αυτό που είναι σημαντικό στην προώθηση ιστοσελίδων είναι συγκρίνουμε με το ίδιο εργαλείο πολλούς ιστότοπους. Και να βγάλουμε συμπεράσματα όσον αφορά τις προωθητικές ενέργειες του καθενός. αυτή η διαδικασία μπορεί να μας καθοδηγήσει στις επόμενες ενέργειες που πρέπει να κάνουμε για την προώθηση της δικής μας ιστοσελίδας.

Στη συνέχεια κάνουμε αυτή τη διαδικασία εξετάζοντας 5 ιστοσελίδες που ασχολούνται με εργαλεία.

Παράδειγμα δωρεάν χρήσης του alexa.com

Στη συνέχεια εξετάζουμε κάποιες ιστοσελίδες από το χώρο των εργαλείων. Για να ξεκινήσουμε τη σύγκριση γράφουμε απλά στο google τη λέξη “εργαλεία” και μαθαίνουμε οτι μια από τις κορυφαίες ιστοσελίδες στο χώρο του εργαλείου είναι το ergalia.gr. Από αυτό το site θα ξεκινήσουμε τη μελέτη των παραπάνω παραμέτρων.

Αρχικά μπαίνουμε στον ιστότοπο alexa.com και επιλέγουμε τα δωρεάν εργαλεία:

alexa

Στη συνέχεια γράφουμε το url του ιστότοπου που θέλουμε να εξετάσουμε:

alexa seo

Εδώ βλέπουμε τα αποτελέσματα για τον ιστότοπο ergalia.gr:

seo alexa

Η παράμετρος in glogal internet engagement έχει τιμή 212,257 ενώ το μέγεθος Daily Time on Site ανέρχεται σε 03:57 λεπτά. Στην εικόνα αυτή αξίζει να παρατηρήσουμε κάποια πράγματα.

Η πρώτη παρατήρηση αφορά τον ανταγωνισμό. Με μια γρήγορη ματιά αναγνωρίζουμε αμέσως τον ανταγωνισμό. Οι κυριώτεροι ανταγωνιστές του ιστότοπου ergalia.gr είναι οι ιστοσελίδες kentrovidas.gr, kounelis.com.gr, toolplanet.gr και pavlatos-tools.gr.

Η δεύτερη παρατήρηση αφορά τις τιμές των παραμέτρων “in glogal internet engagement” και “Daily Time on Site”. Προς το παρόν δεν έχει νόημα να αξιολογήσουμε αυτές τις τιμές. Αυτό που έχει νόημα είναι να κάνουμε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, πράγμα το οποίο θα γίνει στη συνέχεια.

Παρακάτω παρουσιάζουμε τα δεδομένα για την ιστοσελίδα kounelis.com.gr:

προώθηση ιστοσελλιδας με alexa

Παρατηρούμε οτι το glogal internet engagement ανέρχεται σε 300,862 και το Daily Time on Site σε 02:43.

Μετά δείχνουμε τις μετρήσεις για το eshop kentrovidas.gr:

alexa στην προώθηση ιστοσελίδων

Το kentrovidas.gr έχει 233,485 για το “in glogal internet engagement” και 02:09 για το “Daily Time on Site”.

Ακολούθως έχουμε τα αποτελέσματα για τον ιστότοπο pavlatos-tools.gr:

alexa προώθηση seo

Τα μεγέθη “in glogal internet engagement” και “Daily Time on Site” λαμβάνουν τιμές 429,787 και 02:10.

Τέλος βλέπουμε τις τιμές για το site toolplanet.gr:

προώθηση ιστοσελίδας alexa seo

Εδώ οι τιμές των παραμέτρων που εξετάζουμε είναι 423,629 και 03:55

Συμπεράσματα για την προώθηση ιστοσελίδων

Εξετάζοντας τις παραμέτρους “in glogal internet engagement” και “Daily Time on Site” που μας δίνει το alexa.com καταλήγουμε στο συμπέρασμα οτι ο ιστότοπος ergalia.gr βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση μεταξύ των πέντε εξεταζόμενων ιστοσελίδων. Η τιμή 212,257 είναι η χαμηλότερη μεταξύ των πέντε, συνεπώς το ergalia.gr βρίσκεται σε καλύτερη συνολική θέση στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Επίσης το ergalia.gr έχει τον καλύτερο χρόνο παραμονής στην ιστοσελίδα.

Η τιμή 03:57 αποτελεί το μεγαλύτερο μεταξύ των πέντε χρόνων που μας έδωσε το alexa.com. Αυτό σημαίνει οτι οι επισκέπτες παραμένουν περισσότερο χρόνο στο ergalia.gr, προφανώς διότι βρίσκουν πολύ πιο ενδιαφέρον το περιεχόμενο. Όταν κάνουμε προώθηση ιστοσελίδων πάντα εξετάζουμε το χρόνο παραμονής. Διότι εάν η τιμή αυτή πέσει πολύ χαμηλά τότε όλος ο κόπος που κάναμε για την προώθηση της ιστοσελίδας θα πάει χαμένος. Βεβαίως υπενθυμίζουμε ότι αυτό οφείλεται στο περιεχόμενο του ηλεκτρονικού καταστήματος και όχι στις ενέργειες που έγιναν για την προώθηση της ιστοσελίδας.

Σύγκριση με Google analytics

Μία διαδικασία στην οποία μπαίνουν πολλές φορές όσοι ασχολούνται με την προώθηση ιστοσελίδων είναι να συγκρίνουν τις παραμέτρους του alexa με τις παραμέτρους του Google analytics. Σε γενικές γραμμές το alexa δίνει πολύ μεγαλύτερο χρόνο παραμονής στην ιστοσελίδα από αυτόν που δίνει το Google analytics. Η απάντηση έρχεται εάν δούμε λεπτομερώς πώς ακριβώς ορίζει την παράμετρο αυτή το Alexa και πώς ακριβώς ορίζει την παράμετρο αυτή το Google analytics.

Συνδυασμός alexa και Google analytics

Το καλύτερο είναι να κάνει ένα συνδυασμό μεταξύ των αποτελεσμάτων που δίνει το alexa και αυτων που δίνει το Google analytics. Ο συνδυασμός μας επιτρέπει να έχουμε πολύ καλύτερη εκτίμηση της κατάστασης. Το Google analytics σαφώς δινει πολύ πιο αξιόπιστα αποτελέσματα. Διότι ο κώδικας του Google analytics βρίσκεται πάνω στην ιστοσελίδα μας και καταγράφει λεπτομερώς όλα τα κλικ.όμως το google να λέει και δεν μπορείς να μας δώσει πληροφορίες για ανταγωνιστικούς ιστότοπους. Αυτή η πληροφορία μπορεί να μας τη δώσει το alexa. Μπορεί τα στοιχεία που δίνει το alexa να μην είναι τόσο αξιόπιστα όσα του Google analytics όμως στη σύγκριση ανταγωνιστικών ιστοτόπων αναφορικά με την ίδια παράμετρο το alexa είναι εξαιρετικά αξιόπιστο. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το ποιος ακριβώς είναι ο μέσος χρόνος παραμονής του επισκέπτη στην ιστοσελίδα ergalia.gr. Μπορούμε όμως να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι οι επισκέπτες κάθονται κατά μέσο όρο περισσότερο στην ιστοσελίδα ergalia.gr παρά στο kentrovidas.gr.

Εκπαίδευση ενηλίκων στην πληροφορική. Πως να επιλέξετε σεμινάρια μαθήματα ή σεμινάρια σε θεματικές ενότητες πληροφορικής.