Μάθημα seo με το copyscape. Έλεγχος πρωτοτυπίας περιεχομένου. Σεμινάριο στο copyscape για να προωθήσετε το site σας στο google χωρίς κίνδυνο penalty.
Το copyscape είναι ένα εργαλείο seo μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε την αντιγραφή περιεχομένου. Όταν κάνουμε προώθηση ιστοσελίδων ένα από τα σημαντικότερα παραπτώματα στα οποία μπορούμε να υποθέσουμε είναι η αντιγραφή περιεχομένου. Η Google λατρεύει το πρωτότυπο περιεχόμενο και αντιπαθεί αφάνταστα την αντιγραφή περιεχομένου από άλλους ιστότοπους.
Στη συνέχεια παρουσιάζουμε τον τρόπο δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το copyscape και το siteliner για να κάνετε έλεγχο της πρωτοτυπίας του περιεχομένου στην ιστοσελίδα σας. Επιλέξαμε να κάνουμε έλεγχο πρωτοτυπίας σε μία ιστοσελίδα που ασχολείται με ανακαινίσεις, στον ιστότοπο enfe.gr. Είναιναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο ιστότοπος αυτός βγαίνει στην πρώτη σελίδα της Google με πολύ μεγάλο πλήθος λέξεων. Αυτό μας το βεβαιώνει το rank Tracker, το visibility καθώς και άλλα εργαλεία seo.
Το copyscape ελέγχει την πρωτοτυπία σε σύγκριση με άλλους ιστότοπους. Το siteliner κάνει έλεγχο πρωτοτυπίας μεταξύ των άρθρων του ίδιου ιστότοπου. Εδώ βλέπουμε την αρχική σελίδα του copyscape. Για να ξεκινήσει ο έλεγχος θα πρέπει πολύ απλά να γράψουμε το domain στο μεγάλο πλαίσιο κειμένου που υπάρχει εκεί.
Copyscape αρχική σελίδα:
Το copyscape ελέγχει την αντιγραφή περιεχομένου από άλλα site. Ψάχνει να βρει μήπως το περιεχόμενο που υπάρχει στις σελίδες μας υπάρχει και σε άλλα site. Το copyscape ξεκίνησε αρχικά ως εργαλείο για τον έλεγχο πρωτοτυπίας φοιτητικών εργασιών. Χρησιμοποιήθηκε πολύ στα αγγλικά πανεπιστήμια για να μην μπορεί ο ένας φοιτητής να πάρει την εργασία του άλλου και να την παραδώσει ως πρωτότυπη. Εδώ κάνουμε το ίδιο για το περιεχόμενο μεταξύ των ιστοσελίδων. Δεν μπορεί ένας ιστότοπος να τα πάρει περιεχόμενο από άλλον και να το παρουσιάσει ο δικό του. Ένας γρήγορος τρόπος για να το ελέγξουμε αυτό είναι μέσα από το copyscape.
Στη συνέχεια βλέπουμε την οθόνη αποτελεσμάτων του copyscape.
Τα αποτελέσματα που δίνει το Copyscape:
Όπως βλέπουμε βρήκε μία περίπτωση αντιγραφής περιεχομένου. Το κόβεις και είπα να καλύψω ότι ο ιστότοπος έχει αντιγράψει περιεχόμενο από το YouTube. Βεβαίως μιλάμε για το κανάλι στο YouTube της ίδιας εταιρείας συνεπώς αυτή η αντιγραφή θα έχει μηδαμινές επιπτώσεις στην προώθηση της ιστοσελίδας.και βεβαίως δεν είναι αντιγραφή απλά έτυχε στο κανάλι να υπάρξει το κείμενο το οποίο μπήκε και σε ένα άρθρο. Όλο και κάτι θα βρεθεί να είναι ίδιο με άλλα site.Στη συγκεκριμένη περίπτωση έτυχε να βει το ίδιο περιεχόμενο στο youtube. Εδώ έχουμε μια πολύ κοινή φράση η οποία είναι τόσο συνηθισμένη που δεν υπάρχει περίπτωση να μην επαναληφθεί.
Σε γενικές γραμμές τέτοιου είδους επανάληψη περιεχομένου δεν θεωρείται αντιγραφή από το Google. Το copyscape κάνει λεξικογραφικό έλεγχο σε ψάχνει να βρει ίδια κείμενα σε άλλες ιστοσελίδες. Η Google όμως δουλεύει λίγο διαφορετικά. Κατανοεί ότι τα πολύ κοινά κείμενα δεν είναι δυνατόν να μην επαναληφθούν. Για αυτό το λόγο τέτοιες περιπτώσεις δεν τις θεωρεί αντιγραφή περιεχομένου.
Στην κατασκευή ιστοσελίδων υπάρχουν πολλές τυπικές περιπτώσεις επανάληψης περιεχομένου. Πρόκειται για περιεχόμενο το οποίο είτε επειδή νομικό περιεχόμενο είτε επειδή είναι Πολύ συνηθισμένο περιεχόμενο αναγκαστικά επαναλαμβάνεται. Ότι και να κάνουμε κατά την κατασκευή της ιστοσελίδας αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. στις τυπικές περιπτώσεις επανάληψης περιεχομένου ανήκουν τα κείμενα που αφορούν τα cookies. Επίσης τα τυπικά κείμενα που επαναλαμβάνονται συνέχεια περιλαμβάνουν τα κείμενα για το gdpr καθώς και για τη σελίδα επικοινωνίας.
Εδώ ολοκληρώνεται ο έλεγχος αντιγραφής περιεχομένου από άλλους ιστότοπους. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουμε το siteliner για να ελέγξουμε περιπτώσεις αντιγραφής από άρθρο σε άρθρο εντός του site. Στην επόμενη εικόνα βλέπουμε την πρώτη οθόνη του προγράμματος. Εδώ θα βάλουμε το url της ιστοσελίδας που σε ενδιαφέρει και το εργαλείο seo προχωρήσει στον έλεγχο.
Αρχική σελίδα του Siteliner:
Με αυτό το εργαλείο SEO κάνουμε έλεγχο για αντιγραφή περιεχομένου μεταξύ των άρθρων του ιδίου ιστότοπου. Και αυτό είναι κακό να συμβαίνει, αλλά όχι τόσο κακό όσο η αντιγραφή περιεχομένου από άλλους ιστότοπους. Στη συνέχεια βλέπουμε την οθόνη αποτελεσμάτων:
Αποτελέσματα του Siteliner:
Θα περίμενε κάποιος ότι μία ιστοσελίδα η οποία βγαίνει αρκετά ψηλά στις μηχανές αναζήτησης με πολλές λέξεις κλειδιά να έχει μηδενική αντιγραφή περιεχομένου από άρθρο σε άρθρο. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει. Η αντιγραφή περιεχομένου οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο ύφος του αρθρογράφου. Όταν κάποιος γράφει κείμενο τότε χρησιμοποιεί πολύ συχνά τις ίδιες φράσεις οι οποίες ονομάζονται συγγραφικό ύφος. Αυτή ακριβώς η επανάληψη είναι που αναγνωρίζεται από το siteliner αντιγραφή περιεχομένου.
Στη συνέχεια βλέπουμε και τις υπόλοιπες παραμέτρους που ελέγχει το εργαλείο σχετικά με την πρωτοτυπία του περιεχομένου.
Υπόλοιπα αποτελέσματα που δίνει το Siteliner:
Χρήσιμα δεδομένα για την προώθηση ιστοσελίδων από το Siteliner:
Υπόλοιπα αποτελέσματα από το εργαλείο προώθησης ιστοσελίδων Siteliner:
Το εργαλείο αυτό όμως είναι πολύ χρήσιμο στην προώθηση ιστοσελίδων για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Πιο συγκεκριμένα για να μπορούμε να αποδείξουμε ότι δεν κάνουμε αντιγραφή. Πολλές φορές δημιουργείται η ψευδής εικόνα αντιγραφής περιεχομένου. Ειδικότερα όταν έχουμε να κάνουμε προώθηση ιστοσελίδας με πολύ απαιτητικές λέξεις τότε θα πρέπει να γράψουμε πάρα πολλά κείμενα. Προκειμένου να ικανοποιήσουμε αυτό το τόσο μεγάλο όγκο κειμένων αναγκαζόμαστε να παίξουμε με τα χαρακτηριστικά του προϊόντος συνδέοντας τα με διαφορετικές λέξεις κάθε φορά. Αυτό όμως δεν θεωρείται αντιγραφή περιεχόμενο διότι κάθε πρόταση είναι διαφορετική από την προηγούμενη. Επίσης το κάθε άρθρο είναι εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα.
Εδώ βλέπουμε τα αποτελέσματα που δίνει το copyscape για το ηλεκτρονικό κατάστημα ergalia.gr:
Στη συνέχεια παρουσιάζουμε τα δεδομένα που προκύπτουν από το copyscape για το ιστολόγιο blog.ergalia.gr:
Στο blog.ergalia.gr έχουμε μεγάλο πλήθος άρθρων με αρκετά συναφές περιεχόμενο. με μία πρώτη ματιά κάποιος θα μπορούσε να πει ότι το ένα άρθρο είναι αντιγραφή του άλλου. Όμως το εργαλείο sideliner μας λέει κάτι τελείως διαφορετικό. Το ποσοστό αντιγραφής περιεχομένου εντός του ηλεκτρονικού καταστήματος είναι ακριβώς το ίδιο με το ποσοστό αντιγραφής περιεχομένου εντός του blog. Και τα δύο ανέρχονται στο 19%.
Ακολουθούν κάποιες μετρήσεις που κάναμε με το siteliner και οι οποίες αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση αντιγραφής περιεχομένου εντός του blog. Βεβαίως και υπάρχει μεγάλη ομοιότητα μεταξύ των κειμένων αλλά αυτό οφείλεται στο ύφος του αρθρογράφου.και το σημαντικότερο είναι ότι αυτό δεν επηρεάζει καθόλου την κατάταξη το ιστότοπου. Όπως μπορούμε να δούμε από όλα τα εργαλεία seo που χρησιμοποιούμε του ιστότοπου ergalia.gr είναι σταθερά ανοδική.
Ακολούθως δεχίχνουμε τα αποτελέσματα που λάβαμε από το siteliner για το ηλεκτρονικό κατάστημα ergalia.gr:
Τέλος μπορείτε να δειτε τις μετρήσεις που έκανε το siteliner για το blog.ergalia.gr:
Στα μαθήματα προώθησης ιστοσελίδων η σημαντικότερη ίσως γνώση είναι το πώς διαγράφουμε άρθρα βελτιστοποιημένο για τις μηχανές αναζήτησης. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα σεμινάριο seo. εκεί Θα πρέπει ο εκπαιδευτής ενηλίκων να βάλει τους εκπαιδευόμενους να γράψουν κείμενο. Το κείμενο που θα πρέπει να γραφτεί θα πρέπει να αγγίζει τις χίλιες λέξεις ανά άρθρο ώστε να είναι κατάλληλο για την προώθηση της ιστοσελίδας. Είναι βέβαιο ότι πολλοί εκπαιδευόμενοι θα κάνετε αντιγραφή περιεχομένου. Εκεί ακριβώς ο εκπαιδευτής ενηλίκων έχει την καταπληκτική ευκαιρία να χρησιμοποιήσω το copyscape για να αναγνωρίσει αυτή την αντιγραφή. Και μετά θα πει στους εκπαιδευόμενους του σεμιναρίου seo ότι με τον ίδιο τρόπο που ο ίδιος ανακάλυψε την αντιγραφή με τον ίδιο τρόπο θα ανακαλύψει και η google το μη πρωτότυπο περιεχόμενο. Ο εκπαιδευτής ενηλίκων θα κάνει μία απλή επίπληξη. αντίθετα όμως οι συνέπειες από την Google θα είναι πολύ σοβαρότερες διότι θα μας τιμωρήσει με Google πέναλτι. Αυτή η στιγμή αποτελεί ένα πολύ διδακτικό σημείο του σεμιναρίου seo.
Το copyscape είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο στη διαδικασία προώθησης ιστοσελίδων. Είναι γνωστό όταν λέμε ότι κάνουμε προώθηση site εννοούμε ότι γράφουμε άρθρα και φτιάχνουμε βίντεο. Σχεδόν όλες οι εταιρείες προώθησης ιστοσελίδων έχουν αρθρογράφους στους οποίους αναθέτουν τη συγγραφή άρθρων. Επίσης έχουν συνεργάτες τους οποίους αναθέτουν την κατασκευή προωθητικών βίντεο. Και εδώ μπαίνει το ζήτημα του ελέγχου της πρωτοτυπίας τόσο των άρθρων όσο και των βίντεο που μας δίνουν οι συνεργάτες μας. Την πρωτοτυπία των βίντεο την ελέγχει το ίδιο το YouTube. Εάν πάμε να ανεβάσουμε ένα βίντεο το οποίο να υπάρχει ήδη τότε θα μας βγάλει σχετικό μήνυμα. Επίσης θα μας βγάλεις θετικό μήνυμα ευχαριστούμε μουσική για την οποία δεν έχουμε δικαιώματα. Συνεπώς είναι εύκολο να ελέγξουμε την πρωτοτυπία του βίντεο. Το πρόβλημα είναι στον έλεγχο της πρωτοτυπίας των κειμένων που θα χρησιμοποιήσουμε για την προώθηση μιας ιστοσελίδας. Εδώ τη βοήθεια του copyscape είναι πολύτιμη. Πρέπει απλά με το εργαλείο αυτό να ελέγξουμε την πρωτοτυπία του κάθε άρθρου.
Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι για την συγγραφή ενός απλού άρθρου απαιτείται ένας συνδυασμός εργαλείων προώθησης ιστοσελίδας. Πρέπει να έχουμε γνώση πάνω στη χρήση πολλών εργαλείων seo. Με άλλα λόγια η διαδικασία της προώθησης γίνεται ως εξής. Αφού λάβουμε το άρθρο από τον αρθρογράφο πρώτα το τσεκάρουμε με το copyscape. Το βελτιστοποιουμε με το YOAST seo. Και θα χρησιμοποιήσουμε ένα ακόμα εργαλείο seo. Το επόμενο βήμα είναι να βάλουμε link προς λέξεις υψηλού ανταγωνισμού της οποίας θα μας τις πει το visibility. Ηδη αναγνωρίσαμε ότι για να κάνουμε επαγγελματική προώθηση ιστοσελίδων απαιτείται η ενδελεχής γνώση τουλάχιστον τριών εργαλείων seo.Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με μαθήματα προώθησης ιστοσελίδων πάνω στη χρήση εργαλείων seo.
Στον ακόλουθο σύνδεσμο υπάρχει άρθρο που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη λειτουργία του seo marketing.
Η JavaScript μπορεί να μας βοηθήσει να βάλουμε το κερασάκι στην τούρτα για την προώθηση της ιστοσελίδας μας. Χρησιμοποιώντας μία γλώσσα προγραμματισμού έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε διαδραστικές εφαρμογές οι οποίες θα κρατήσουν το χρήστη πολύ ώρα στην ιστοσελίδα. Ένα παιχνίδι η μία εκπαιδευτική εφαρμογή που φτιάχτηκε με τη γλώσσα JavaScript μπορεί να δώσει τεράστια υπεραξία σε ένα απλό ιστότοπο. Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με μαθήματα javascript.