Εκπαίδευση seo στον έλεγχο πρωτοτυπιας περιεχομένου

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα σε ένα σεμινάριο seo είναι ο έλεγχος πρωτοτύπου περιεχομένου. Κατά την προώθηση ιστοσελίδων ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να προσέχουμε είναι να δημιουργούμε πρωτότυπο περιεχόμενο. Σε κάθε σεμινάριο seo είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν θέλουμε ακριβώς πρωτογενές περιεχόμενο υπό την έννοια ότι πρέπει να περιλαμβάνει πρωτότυπες έννοιες. Αυτό που ελέγχει η Google είναι κατά πόσο το κείμενο που γράφουμε έχει ξαναγραφτεί από κάποιον άλλον. Εκείνο το οποίο πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο σε κάθε σεμινάριο seo αφορά τι είναι το εννοιολογικά πρωτογενές περιεχόμενο και τι είναι το λεκτικά πρωτότυπο περιεχόμενο. Σαφώς και δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούργιο περιεχόμενο υπό την έννοια της πρωτογενούς ιδέας κατά την προώθηση μιας ιστοσελίδας. Από την άλλη πλευρά όμως, εάν όμως αντιγράψουμε περιεχόμενο από άλλες ιστοσελίδες ή από άλλα άρθρα της δικής μας ιστοσελίδας τότε κινδυνεύουμε να τιμωρηθούμε με πέναλτι από την Google.

έλεγχος πρωτοτυπίας copyscape

Γιατί πρέπει να γράφω πρωτότυπο περιεχόμενο για την προώθηση μιας ιστοσελίδας

Για την προώθηση ιστοσελίδων είναι απαραίτητο να γράφουμε πρωτότυπο περιεχόμενο διότι αυτό είναι η σημαντικότερη παράμετρος που ελέγχει η Google. Το ζητούμενο για τη Google είναι να αποφύγει τη μετατροπή του διαδικτύου σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο. Αυτό που θέλει η εταιρεία είναι να παρέχει στους πελάτες της χρήσιμη πληροφορία. Πελάτες για την Google που είμαστε όλοι εμείς. Ας πάρουμε για παράδειγμα κάποιον ο οποίος αναζητάει γεννήτρια. Αυτό που κάνει κατά την αναζήτηση στη μηχανή της Google είναι να ζητήσει την καταλληλότερη εταιρεία για να αγοράσει γεννήτρια. Εάν η Google του δωσει χρήσιμη πληροφορία πότε ο άνθρωπος αυτός θα αναζητήσει και άλλα πράγματα από την Google. Δεν θα ψάξει μόνο για εργαλεία αλλά θα ψάξει και ρούχα, θα ψάξει και δώρα και θα αναζητήσει και ηλεκτρονικές συσκευές. Με άλλα λόγια εφόσον κατά την αναζήτηση λάβει ικανοποιητικά αποτελέσματα τότε θα συνεχίζει να εμπιστεύεται αυτή την τόσο μεγάλη μηχανή αναζήτησης. Για αυτό το λόγο η Google θέλει να δώσει την κρισιμότερη πληροφορία σε αυτόν που αναζητά γεννήτριες.

Η σημασία της πρωτότυπης πληροφορίας για την προώθηση μιας ιστοσελίδας

Πάνω από όλα θέλει να αναδείξει και να προβάλλει το δημιουργό της πρωτότυπης πληροφορίας, και όχι όσους αντιγράφουν πληροφορίες από άλλα site. Διότι κατά την εκτίμηση της google ο πιο ειδικός πάνω σε ένα θέμα είναι εκείνος που δημοσιεύει την πρωτότυπη πληροφορία. Και εδώ επαναλαμβάνουμε ότι με την έννοια της πρωτοτυπίας η google δεν εννοεί τα καινούργια νοήματα. Ο έλεγχος αφορά μόνο τις λέξεις των κειμένων. Δηλαδή ελέγχει κατά πόσο τα κείμενα που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας είναι πρωτότυπα η τα έχουμε αντιγράψει από άλλους ιστότοπους. Σε περίπτωση που αναγνωρίσει αντιγραφή κειμένων, τότε αποδίδει τα εύσημα στον ιστότοπο από τον οποίο αντιγράψαμε τα κείμενα. Δηλαδή πάντα ωφελημένος βγαίνει ο δημιουργός των πρωτοτύπων κειμένων.

Για ποιο λόγο απαιτούνται πρωτότυπα άρθρα για να προωθήσω την ιστοσελίδα μου

Η συγγραφή πρωτότυπων άρθρων είναι αναγκαία για την προώθηση μιας ιστοσελίδας. Με την ανάγκη της πρωτοτυπίας ασχοληθηκαμε στην προηγούμενη παράγραφο. Τώρα πρέπει να τονίσουμε την έννοια της ποσότητας. Κατά την κατασκευή της ιστοσελίδας προφανώς έχουμε δημιουργήσει μια σελίδα την οποία βελτιστοποιήσαμε για τη συγκεκριμένη φράση κλειδι. Η διαδικασία της βελτιστοποίησης καλό είναι να γίνει ταυτόχρονα με την κατασκευή της ιστοσελίδας. Διότι τότε το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο. Όπως και να έχει το θέμα, όταν κατασκευαστεί μια ιστοσελίδα δεν μπορούν να αφιερωθούν πολλές σελίδες για την ίδια φράση κλειδί. Όμως το google θέλει πολλή πληροφορία. Για την ακρίβεια θέλει να έχουμε την περισσότερη και σχετικοτερη με τη φράση κλειδί πληροφορία. Μόνο τότε θα μας κατατάξει στην πρώτη σελίδα, μπροστά από τους ανταγωνιστές μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απαιτούνται πολλά άρθρα μέχρι να φτάσουμε στην πρώτη σελίδα της google για όλες τις λέξεις κλειδιά.

Δημιουργία εταιρικού blog για την προώθηση της ιστοσελίδας

Για να καταφέρουμε να δημοσιεύσουμε τόσο μεγάλο όγκο πληροφοριών η λύση δίνεται από το εταιρικό blog. Σε αυτό μπορούμε να εφαρμόσουμε πολλές τεχνικές SEO. Δημιουργούμε ένα blog είτε εντός της επίσημης ιστοσελίδας μας είτε σε ξεχωριστό domain. Και σε αυτό το blog θα ανεβάζουμε πάρα πολλά άρθρα τα οποία να μιλάνε για θέματα που σχετίζονται με τη φράση κλειδί. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να έχουμε πολλές πρωτότυπες ιδέες που να αφορούν τη λέξη κλειδί. Όμως αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα διότι η μοναδική προϋπόθεση είναι οτι τα κείμενα πρέπει να είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Με άλλα λόγια όταν καταφέρουμε να πούμε το ίδιο πράγμα με διαφορετικές φράσεις τότε δείχνουμε στην Google ότι είμαστε ειδικοί περί του θέματος. Άλλωστε και ολόκληρη η εκπαίδευση πάνω σε αυτό στηρίζεται. Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως έλεγαν οι παλιοί δάσκαλοι. Και επανάληψη μήτηρ μαθήσεως λέει σήμερα η Google. Αυτή ίσως είναι η σημαντικότερη συμβουλή για το SEO. Και εννοούν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Να παρουσιάζεις την ίδια πληροφορία με πολλά διαφορετικά λόγια ώστε να καταφέρεις να προσεγγίσεις όλο το κοινό. Κάποιοι τα θέλουν με τον Α τρόπο, κάποιοι με τον Β τρόπο και κάποιοι με το γ τρόπο. Το νόημα παραμένει το ίδιο και αλλάζουν τα λόγια.Η Google καταλαβαίνει ότι προσπαθούμε να δώσουμε στον κόσμο τη σωστή πληροφορία. Και για να το πούμε διαφορετικά. Εαν έρθει κάποιος και σας λέει τη μία μέρα το Α την άλλη το Β το γ τότε καταλαβαίνετε ότι δεν είναι και πιο ειδικός περί του θέματος. Όταν όμως επαναλαμβάνεις συστηματικά την ίδια πληροφορία διατυπωμένη με διαφορετικό τρόπο τότε ακόμα και ο πιο δύσπιστος αρχίζει να πιστεύει ότι πιθανότατα αυτός να έχει δίκιο. Κάπως έτσι σκέφτεται και η Google. Με αυτή τη λογική, βλέποντας την ίδια πληροφορία διατυπωμένη με διαφορετικό τρόπο σε πολλά άρθρα ανεβάζει την προωθούμενη σελίδα στην κατάταξη των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Το εργαλείο copyscape

Το εργαλείο copyscape μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε κατά πόσο τα κείμενα που έχουμε στην ιστοσελίδα μας βρίσκονται και σε άλλες ιστοσελίδες. Εάν βρεθεί το ίδιο κείμενο σε πολλές ιστοσελίδες τότε αυτό είναι ύποπτο και πιθανώς να τιμωρηθούμε για αυτό από την Google. Σίγουρα θα τιμωρηθούμε εάν είμαστε εμείς που κάναμε την αντιγραφή. Με το copyscape μπορούμε εύκολα να κάνουμε αυτή την αναγνώριση.

Το εργαλείο siteliner.com για την προώθηση ιστοσελίδων

Αυτό το εργαλείο μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε σε ποιο βαθμό τα κείμενα εντός του ιστότοπου μας είναι ίδια μεταξύ τους. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε το εργαλείο siteliner.com για να κάνουμε προώθηση ιστοσελίδων. Εάν αντιγράφουμε πολλές φορές ένα άρθρο μέσα στην ίδια ιστοσελίδα τότε αυτό αποτελεί πρόβλημα. Διότι η Google θέλει το κάθε άρθρο να είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Εδώ οφείλουμε να κάνουμε την ίδια παρατήρηση με πριν. Δεν απαιτείται το άρθρο να έχει διαφορετικό νόημα από τα υπόλοιπα αλλά πρέπει να έχει διαφορετικό κείμενο από τα υπόλοιπα. Δηλαδή δεν πρέπει η ίδια πρόταση να υπάρχει σε δύο άρθρα. Όταν μία πρόταση υπάρχει σε δύο άρθρα με το ίδιο ακριβώς κείμενο τότε αυτό θεωρείται αντιγραφή. Βεβαίως σε πολλούς ιστότοπους κάποιες φράσεις είναι ίδιες. Για παράδειγμα η φράση "εδώ θα λάβετε περισσότερες πληροφορίες" είναι προφανές ότι θα υπάρχει σε πάρα πολλά άρθρα. Όπως επίσης και πολλές άλλες μικρές φράσεις οι οποίες εκφράζουν το ύφος του συγγραφέα. Όταν όμως ολόκληρα σύνολα προτάσεων ή ολόκληρες προτάσεις επαναλαμβάνονται αυτούσιες τότε αυτό αποτελεί πρόβλημα. Το εργαλείο siteliner.com μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε αυτή την επανάληψη κειμένων εντός του ίδιου ιστότοπου. Αυτή η εργασία είναι απαραίτητο να γίνεται κατά την προώθηση ιστοσελίδας.

Το εργαλείο siteliner.com για την κατασκευή ιστοσελίδων

Το εργαλείο siteliner.com καλό είναι να το χρησιμοποιούμε και κατά την κατασκευή ιστοσελίδων ώστε όταν παραδώσουμε ένα site να ξέρουμε ότι δεν υπάρχει αντιγραφή από μία σελίδα σε μία άλλη η από ένα άρθρο σε ένα άλλο. Όταν φτιάχνουμε ένα site είναι πολύ πιθανό κάποια κείμενα που μας έδωσε ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας να τα περάσουμε δύο φορές για να συμπληρώσουμε κάποια κενά του template. Αυτό δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμο από το εργαλείο βελτιστοποίησης που χρησιμοποιούμε κατά την κατασκευή ιστοσελίδων. ενδεικτικά αναφέρουμε ότι yoast seo που χρησιμοποιείται για τη βελτιστοποίηση άρθρων σε ιστοσελίδες wordpress δεν κάνει τέτοιου είδους έλεγχο. Καλό θα είναι να ενημερωθείτε πάνω στη βελτιστοποίηση ιστοσελίδας με το εργαλείο Yoast SEO. Συνιστούμε θερμά να κάνετε έναν τελικό έλεγχο με το εργαλείο siteliner.com πριν παραδώσετε την ιστοσελίδα που κατασκευάζετε.

Ομοιότητα μεταξύ των άρθρων

Όταν προωθούμε μία ιστοσελίδα σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό αντικείμενο όπως για παράδειγμα ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με εργαλεία τότε αναγκαστικά πολλά άρθρα θα μοιάζουν μεταξύ τους. Ας πάρουμε για παράδειγμα μία ειδική κατηγορία των εργαλείων τα οποία είναι οι αντλίες. Για να ανέβει στην πρώτη σελίδα και ειδικότερα στην πρώτη πεντάδα η σελίδα με τις αντλίες είναι πιθανόν να απαιτηθούν αρκετές δεκάδες άρθρων. Αν εξαιρέσουμε κάποια εισαγωγικά άρθρα τα οποία μιλάνε γενικά για τις αντλίες τότε τα περισσότερα από τα υπόλοιπα άρθρα θα αναλωθούν γύρω από τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προϊόντων. Όπως έχουμε εξηγήσει σε άλλα άρθρα σχετικά με την βελτιστοποίηση ιστοσελίδων για να έχει προωθητική αξία ένα άρθρο καλό είναι να υπερβαίνει τις χίλιες λέξεις. Συνεπώς αν υποθέσουμε ότι γράφουμε 20 άρθρα για τις αντλίες τότε θα πρέπει να γράψουμε τουλάχιστον είκοσι με εικοσιπέντε χιλιάδες λέξεις. Γνωρίζοντας ότι μία σελίδα του word δεν περιλαμβάνει περισσότερες από 500 λέξεις τότε καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει να γράψουμε περίπου 100 σελίδες για τις αντλίες τουλάχιστον. Το νούμερο αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο αναμασώντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προϊόντων όπως τα διαβάζουμε στις αντίστοιχες σελίδες του ηλεκτρονικού καταστήματος. Άλλωστε και η ίδια η Google έχει αναφέρει ότι ειδικά στα ηλεκτρονικά καταστήματα όταν παίρνουμε λέξεις από την ιστοσελίδα του κατασκευαστή τότε αυτό δεν είναι επιλήψιμο και δεν οδηγεί σε πέναλτι. Διότι εφόσον μιλάμε για αυτό το προϊόν τότε είναι πολύ λογικό να χρησιμοποιήσουμε λέξεις από τη σελίδα του κατασκευαστή.

Ψευδής εικόνα ποιότητας άρθρων

Εάν κοιτάξουμε τα άρθρα στο blog.ergalia.gr τότε ένα βιαστικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Συνεπώς μία επιφανειακή εκτίμηση είναι ότι δεν έχουν προωθητική αξία. Με μία πρώτη ματιά αυτή η εντύπωση θα ήταν σωστή. Εάν όμως παρατηρήσουμε λεπτομερώς τα άρθρα τότε θα διαπιστώσουμε ότι καμία πρόταση δεν επαναλαμβάνεται από άρθρο σε άρθρο. Στο μόνο που επαναλαμβάνεται τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και τα ονόματα των προϊόντων και των κατηγοριών του ηλεκτρονικού καταστήματος. Ειδικά για την περίπτωση των ηλεκτρονικών καταστημάτων σύμφωνα με τα λεγόμενά της Google Και ειδικότερα του αρχιμηχανικου Mat Cutts αυτό επιτρέπεται. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε άρθρο στο οποίο επιβεβαιώσουμε την άποψη αυτή χρησιμοποιώντας το εργαλεία ελέγχου πρωτοτύπου περιεχομένου copyscape.

Συμπέρασμα

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η προωθητική αξία των άρθρων είναι αδιαμφισβήτητη. Αυτο το συμπέρασμα προκύπτει μέσα από δεδομένα που μας δίνουν τα πιο αξιόπιστα προγράμματα που χρησιμοποιούνται για την προώθηση ιστοσελίδων. Το Visibility δείχνει σταθερη υπεροχή του ergalia.gr σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Και μάλιστα σταθερά αυξανόμενη υπεροχή. Προφανώς το σταθερό άνοιγμα της ψαλίδας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα προωθητικά άρθρα. Το copyscape και το siteliner δείχνουν ότι η πρωτοτυπία των άρθρων είναι πολύ πάνω από τη μέση πρωτοτυπία των συνηθισμένων ιστότοπων στο διαδίκτυο. Με άλλα λόγια παρόλο που τα άρθρα μοιάζουν ίδια στο ανθρώπινο μάτι, τα εργαλεία ελέγχου πρωτοτυπίας θεωρούν ότι τα άρθρα είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Το καθένα θεωρείται πρωτότυπο διότι δεν συμπίπτει καμμία πρόταση και κανένας τίτλος h2 με άλλο άρθρο. Μέσα από το εργαλείο rank tracker μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τη σταθερή κατάταξη στην πρώτη τριάδα για πολλές ιδιαίτερα ανταγωνιστικές λέξεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε κατάταξη στις πρώτες θέσεις του google για ανταγωνιστικά Keywords όπως αλυσοπρίονα, αντλίες, γεννήτριες.

Εκπαίδευση ενηλίκων στην πληροφορική. Πως να επιλέξετε σεμινάρια μαθήματα ή σεμινάρια σε θεματικές ενότητες πληροφορικής.