Παρακολούθηση προώθησης ιστοσελίδας

Η σημαντικότερη ίσως εργασία που πρέπει να κάνουμε κατά την προώθηση μιας ιστοσελίδας είναι να παρακολουθούμε τη συμπεριφορά της στις μηχανές αναζήτησης. Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγχετε την πορεία της προώθησης ιστοσελίδας είναι να χρησιμοποιείτε τακτικά τα δυο πιο σημαντικά εργαλεία SEO της google, το google analytics και το google search console. Συγκεκριμένα καλό θα είναι να τα παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση, ή έστω σε εβδομαδιαία βάση εάν δεν είναι εφικτή η καθημερινή παρακολούθηση. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε μια περίπτωση στην οποία η καθημερινή παρακολούθηση εργαλείων SEO έδειξε ότι υπάρχει κίνδυνος και πιθανό πρόβλημα.

Αναγνώριση του προβλήματος σχετικά με την κατάταξη στη google

Μία από τις καθημερινές ενέργειες που πραγματοποιούμε κατά την προώθηση μιας ιστοσελίδας είναι η παρακολούθηση του Google analytics. Εκτελώντας έναν από τους καθιερωμένους ελέγχους στο Google analytics παρατηρούμε μία απότομη πτώση στις 21 Ιανουαρίου.

Google analytics

Κάθε φορά που παρατηρείται πτώση στην επισκεψιμότητα χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου. Πρέπει να αναγνωρίσουμε την αιτία της πτώσης και να την διορθώσουμε αμέσως. Υπάρχει ο κίνδυνος το Google πέναλτι. Όμως υπάρχει περίπτωση να οφείλεται και σε ένα απλό λαθάκι που να διαδοθεί πολύ γρήγορα.

Μήπως η ιστοσελίδα τιμωρήθηκε με google penalty;

Πρώτα από όλα πρέπει γρήγορα να εξετάσουμε την πιθανότητα του Google πέναλτι. Εάν όντως έχουμε τιμωρηθεί από την Google τότε τα πράγματα είναι σοβαρό και πρέπει να διορθώσουμε αμέσως την αιτία της τιμωρίας ώστε να περισώσουμε όσο το δυνατό περισσότερο κομμάτι της προωθητικής εργασίας που κάναμε. Όσο νωρίτερα διορθώσουμε την αιτία του λάθους και ενημερώσου με την Google για τη διόρθωση, τόσο μικρότερες θα είναι οι συνέπειες από ένα πιθανό Google penalty. Όλοι οι έλεγχοι που κάνουμε πάντως καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση τιμωρίας τέτοιου τύπου. Στη συνέχεια παρουσιάζουμε τις αιτίες για τις οποίες αποκλείουμε την περίπτωση Google πέναλτι.

Πρώτη ένδειξη αποκλεισμού τιμωρίας από τη google

Η πτώση επισκεψιμότητας είναι συνολική, από όλα τα κανάλια προώθησης. Συνεπώς το πιθανότερο είναι οτι δεν τιμωρηθήκαμε απο τη google. Το συμπέρασμα αυτό το βγάζουμε εξετάζοντας το Google analytics. Πρώτα από όλα κοιτάμε την επισκεψιμότητα στα οργανικά αποτελέσματα:

Google analytics οργανικά αποτελέσματα

Παραμένοντας στο Google analytics εξετάζουμε τη μεταβολή της επισκεψιμότητας στα κοινωνικά δίκτυα και στο referral. Παρατηρούμε ότι η πτώση στα οργανικά αποτελέσματα είναι πολύ μικρότερη από τις άλλες δύο πηγές επισκεψιμότητας.

Παρακολούθηση Google analytics refferal:

Παρακολούθηση Google analytics refferal

Παρακολούθηση Google analytics skroutz.gr:

Παρακολούθηση Google analytics skroutz.gr

Παρακολούθηση Google analytics best price:

Παρακολούθηση Google analytics best price

Παρακολούθηση Google analytics social media:

Παρακολούθηση Google analytics social media

Παρακολούθηση Google analytics facebook:

Παρακολούθηση Google analytics facebook

Αξιολογούμε τα συμπεράσματά του Google analytics

Εάν υπήρχε τιμωρία με google penalty τότε αυτό θα επηρέαζε μόνο τα οργανικά αποτελέσματα. Με άλλα λόγια σε μία ακραία περίπτωση δυνατού πέναλτι από την Google, αυτό θα έχει σαν συνέπεια να κινηθεί η κίνηση από τα οργανικά αποτελέσματα. Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα επηρέαζε την κίνηση που προέρχεται από το facebook ή από το skroutz. Στην περίπτωσή μας όμως η πτώση της κίνησης του facebook και του skroutz είναι πολύ μεγαλύτερη από την πτώση της κίνησης των οργανικών αποτελεσμάτων. Το google analytics ένα ξεκάθαρο. Συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση τιμωρίας από την Google. Επιβεβαιώνουμε ότι δεν έγινε κάποιο λάθος κατά την προώθηση της ιστοσελίδας. Βεβαίως όμως δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτό το συμπέρασμα που μας δίνει το Google analytics. Θα εξετάσουμε σφαιρικά το ζήτημα της πιθανότητας πέναλτι. Ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει περίπτωση τιμωρίας τέτοιου τύπου. Όσοι δεν γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιείτε το εργαλείο μπορείτε να μεταβείτε στο άρθρο μας το οποίο παρουσιάζουμε μάθημα πάνω στο Google analytics.

Παρακολούθηση τεσσάρων ημερών Google analytics

Δεύτερη ένδειξη αποκλεισμού τιμωρίας από τη google

Το google search console δεν δείχνει μεταβολή στη θέση της ιστοσελίδας όσον αφορά την κατάταξη στη google. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μεταβολή στη θέση κατάταξης στην Google. Η μέση τιμή της θέσης στην οποία κατατάσσεται η ιστοσελίδα για όλες τις λέξεις-κλειδιά παραμένει σταθερή τόσο πριν και όσο και μετά την 21η Ιανουαρίου. Εφόσον δεν επηρεάστηκε η θέση στις μηχανές αναζήτησης τότε δεν υπάρχει καμία περίπτωση τιμωρίας από την Google. Διότι το Google penalty είναι αυτό ακριβώς, υποβιβάζει τον ιστότοπο στα αποτελέσματα της Google. Τέτοιο πράγμα σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει, όπως μας λέει το εξαιρετικά αξιόπιστο εργαλείο Google search console. Εάν δεν γνωρίζετε πως να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο αυτό τότε μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα μάθημα πάνω στη χρήση του Google search console.

Παρακολούθηση τριών μηνών total clicks στο google search console:

Παρακολούθηση τριών μηνών total clicks στο google search console

Παρακολούθηση επτά ημερών total clicks στο google search console:

Παρακολούθηση επτά ημερών total clicks στο google search console

Παρακολούθηση τριών μηνών average position στο google search console:

Παρακολούθηση τριών μηνών average position στο google search console

Παρακολούθηση επτά ημερών average position στο google search console:

Παρακολούθηση επτά ημερών average position στο google search console

Τρίτη ένδειξη αποκλεισμού τιμωρίας από τη google

Μέχρι τώρα αναγνωρίσαμε δυο επιχειρήματα τα οποία αποκλείουν την περίπτωση Google πέναλτι. Εξετάζοντας περαιτέρω το ζήτημα θα κοιτάξουμε μήπως έχει γίνει κάποιο λάθος ή κάποια παράλειψη η οποία μπλοκάρει παρουσίαση σελίδων του site. Εάν συμβαίνει αυτό τότε πιθανότατα θα υπάρχουν ενδείξεις στα μηνύματα του Google search console. Όπως διαπιστώνουμε υπάρχουν αρκετά μηνύματα το Google search console τα οποία αφορούν προβλήματα που πρέπει να διορθωθούν. Σε γενικές γραμμές όταν υπάρχουν εκκρεμότητες στο Google search console τότε αυτό λειτουργεί ως ωρολογιακή βόμβα για την ομαλή κατάταξη της ιστοσελίδας τα αποτελέσματα της Google. Τα δύο αυτά μηνύματα εμφανίζονται με ημερομηνίες 12 και 14 Ιανουαρίου, δηλαδή λίγες μέρες πριν εμφανιστεί το πρόβλημα. Άρα πιθανότατα έχουν άμεση σχέση με την καταγραφή πτώσης επισκεψιμότητας από το google analytics.

Εντοπισμός του προβλήματος

Ειδικά το πρώτο μήνυμα είναι ξεκάθαρο: "Errors can prevent your page or feature from appearing in Search results.".

Google search console messages:

google search console messages

Coverage issue no 1:

coverage issue no 1

Coverage issue no 2:

coverage issue no 2

Το πρόβλημα που αναφέρει “Server error (5xx)” σημαίνει οτι κάποιες σελίδες δεν εμφανίζονται. Δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το πλήθος των σελίδων που επηρεάζονται. Μπορούμε να έχουμε μια εκτίμηση για το μέγεθος του προβλήματος εάν εξετάσουμε το coverage.

πλήθος λαθών google search console coverage

Συμπεράσματα για την προώθηση της ιστοσελίδας

Το πρώτο συμπέρασμα που αφορά την προώθηση της ιστοσελίδας είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα Όσον αφορά το περιεχόμενο. Άλλωστε εάν υπήρχε κίνδυνος πέναλτι λόγω του περιεχομένου δεν θα υπήρχε τόσο απότομη πτώση. Επίσης εάν το πρόβλημα εστιαζόταν στο περιεχόμενο τότε θα επηρέαζε μόνο τα οργανικά αποτελέσματα και σε καμία περίπτωση δεν θα επηρέαζε την κίνηση που προέρχεται από το Skroutz και από τα κοινωνικά δίκτυα. Επομένως θα πρέπει ο κατασκευαστής της ιστοσελίδας άμεσα να επιληφθεί του προβλήματος και να διορθώσει θέματα κατάταξης στη google. Κάθε φορά που κάνουμε προώθηση ιστοσελίδας επίσης θα πρέπει να ελέγχουμε το αρχείο robots.txt. Το αρχείο αυτό χρησιμοποιείται για να καθαρίζουμε τα κομμάτια της ιστοσελίδας είναι ορατά και ποιο όχι. Με αυτό το αρχείο δίνουμε οδηγίες στο ρομπότ της Google. Ένα μικρό λαθάκι σε αυτό το αρχείο αρκεί για να τινάξει στον αέρα ολόκληρη την προσπάθεια προώθησης της ιστοσελίδας.

Σοβαρότητα του προβλήματος

Για να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τη σοβαρότητα του προβλήματος θα πρέπει να διορθώσουμε το πρόβλημα. Υπάρχει περίπτωση απλά να έχει παραληφθεί ο κωδικός στο Google analytics από κάποιες σελίδες. Αυτό είναι ένα πολύ απλό πρόβλημα το οποίο μπορεί να διορθωθεί μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Μία άλλη περίπτωση είναι ότι ενδέχεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το robots.txt. Και αυτό επίσης είναι ένα απλό πρόβλημα που μπορεί να διορθωθεί άμεσα. Υπάρχει όμως περίπτωση να υπάρχουν λάθη κατά την εμφάνιση μεγάλου πλήθους σελίδων. Αυτό είναι ένα δύσκολο πρόβλημα που απαιτεί περισσότερο χρόνο για να διορθωθεί. Ενδέχεται επίσης να είναι άλλου τύπου η φύση του προβλήματος. Εάν δεν διορθωθεί με κάποιον από τους παραπάνω τρόπους τότε θα πρέπει ο κατασκευαστής της ιστοσελίδας να μαντέψει ποια είναι η αιτία του προβλήματος. Δυστυχώς εάν φτάσουμε εκεί τότε αρχίζουν τα δύσκολα.

Ανάγκη άμεσης επίλυσης ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην προώθηση της ιστοσελίδας

Όποιο και να είναι το πρόβλημα, θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα. Για όσο περισσότερο χρόνο παραμένει το πρόβλημα άλυτο τόσο μεγαλύτερο είναι το ζήτημα που θα δημιουργηθεί για την προώθηση της ιστοσελίδας. Εάν το πρόβλημα αλήθεια αμέσως τότε ενδεχομένως να μην παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα στην προώθηση της ιστοσελίδας και η επισκεψιμότητα να επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα. Εάν όμως η επίλυση καθυστερήσει κάποιες εβδομάδες τότε είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει πολύ τα οργανικά αποτελέσματα. Και βεβαίως θα απαιτηθεί πολύ περισσότερη δουλειά για να επανέλθει η οργανική επισκεψιμότητα στο επίπεδο που βρισκόταν πριν παρουσιαστεί το πρόβλημα.

Seo σεμινάριο

Κάθε εκπαιδευτής ενηλίκων που αναλαμβάνει seo σεμινάρια θα πρέπει να δίνει τέτοιου είδους παραδείγματα. Η κατάσταση που περιγράφουμε σε αυτό το άρθρο είναι μία τυπική δυσκολία που παρουσιάζεται κατά την προώθηση ιστοσελίδας. Προφανώς έχει πολύ μεγάλη εκπαιδευτική αξία για ένα σεμινάριο προώθησης ιστοσελίδων. Θα πρέπει ο εκπαιδευόμενος να μάθει να χρησιμοποιεί τα εργαλεία seo τα οποία θα τον καθοδηγήσουν στην αναγνώριση, τον εντοπισμό και την επίλυση του προβλήματος. Τα σεμινάρια προώθησης ιστοσελίδων απαιτούν κατανόηση σε βάθος των εργαλείων seo αλλά και πολύ μεγάλη εξάσκηση πάνω σε αυτά. Περισσότερα τέτοια άρθρα θα βρείτε στη σελίδα μας που αφορά SEO σεμινάρια.

Μέσα από τον ιστότοπο balatsoukas.com γίνεται μία προσπάθεια παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της καθημερινής εφαρμογής μέσα σε τάξη και μέσα σε σεμινάριο. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάσαμε ένα παράδειγμα χρήσης του Google analytics για να δείξουμε πως μέσα από την καθημερινή παρακολούθηση μπορούμε να προλάβουμε προβλήματα στην προώθηση της ιστοσελίδας. Όλα τα άρθρα είναι γραμμένα σε πολύ απλή γλώσσα και με χρήση πολλών εικόνων ώστε να διευκολύνουν πολύ την εκπαίδευση ενηλίκων. Επειδή συνήθως οι ενήλικες δεν έχουν το χρόνο και τη διάθεση τα διαβάζουν μακροσκελή κείμενα ακολουθούμε τη λογική ότι μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις. Αυτή είναι η αιτία για την οποία τα άρθρα μας έχουν τόσο πολλές εικόνες.

Εκπαίδευση ενηλίκων στην πληροφορική. Πως να επιλέξετε σεμινάρια μαθήματα ή σεμινάρια σε θεματικές ενότητες πληροφορικής.