×
Κατασκευή Ιστοσελίδων WordPress Joomla wordpress vs html/css
×
Κατασκευή Eshop Woocommerce Opencart Magento Shopify
×
Προώθηση Ιστοσελίδων Digital Marketing Μαθήματα Facebook Σεμινάρια Linkedin Μαθήματα Instagram Σεμινάρια Twitter Μαθήματα Pinterest
×
Σεμινάρια JAVA Μαθήματα PHP Σεμινάρια MySQL
×
Μαθήματα Excel Σεμινάρια VBA Σεμινάρια Photoshop Μαθήματα PowerPoint Σεμινάρια Word Μαθήματα Προγραμματισμού Πληροφορική στο δημοτικό

balatsoukas logo balatsoukas.com

Βελτιστοποίηση ιστοσελίδας με το Yoast SEO

Βελτιστοποίηση ιστοσελίδων με το Yoast SEO. Πως να γράψετε άρθρα για να προωθήσετε την ιστοσελίδα σας. με πιο τρόπο να αξιοποιήσετε το εταιρεικό blog.

Εκπαιδευτής Ενηλίκων Νικόλαος Μπαλατσούκας Τηλ. (+30) 6977676785

Η ικανότητα βελτιστοποίησης ιστοσελίδας με το Yoast SEO αποτελεί το δυσκολότερο κομμάτι για την προώθηση ενός site. Υπάρχουν πάρα πολλά εργαλεία τα οποία μπορούν να μας δείξουν τι πρέπει να κάνουμε για να προωθήσουμε την ιστοσελίδα μας. Επίσης υπάρχουν πάρα πολλά εργαλεία που μπορούν να μας δείξουν τη θέση στην οποία βρίσκεται η ιστοσελίδα μας ως προς κάποιες παραμέτρους. Για παράδειγμα τη θέση στην οποία βρισκόμαστε σε σχέση με τον ανταγωνισμό ή με αναφορά σε κάποια ειδικά keyword. Όμως το άλφα και το ωμέγα στην προώθηση ιστοσελίδων είναι η συγγραφή κειμένων. Όπως έχει δηλώσει πολλές φορές η google, η ουσία βρίσκεται στη φράση "content is the king". Το οποίο μεταφράζεται ως "το περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς". Με άλλα λόγια ότι και να κάνουμε για να προωθήσουμε την ιστοσελίδα μας δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη συγγραφή κειμένου. Και ακόμα περισσότερο δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη βελτιστοποίηση σελίδων εντός του site ή του blog μας. Το άρθρο που διαβάζετε αυτή τη στιγμή είναι αφιερωμένο στη βελτιστοποίηση ιστοσελίδας με χρήση του εργαλείου Yoast SEO.

Στόχος της βελτιστοποίησης ενός άρθρου

Ο στόχος της βελτιστοποίησης ενός άρθρου με το yoast seo είναι να καταφέρουμε να γίνει πράσινη η ένδειξη για το SEO analysis όσο και για το Readability analysis:

βελτιστοποίηση με το yoast

Καλό θα είναι να επαναλάβουμε τη διαδικασία βελτιστοποίησης για όλα τα άρθρα του ιστότοπου:

βελτιστοποίηση άρθρων

Εάν το κάνουμε αυτό για μεγάλο πλήθος άρθρων, τότε έχουμε στρώσει το δρόμο για την άνοδο στην πρώτη σελίδα της google. Ουσιαστικά είναι ο μοναδικός δρόμος για να καταφέρουμε να φτάσουμε στην πρώτη σελίδα με μεγάλο πλήθος λέξεων. Και βεβαίως μόνο με μεγάλο πλήθος βελτιστοποιημένων και χρήσιμων άρθρων μπορούμε να ξεπεράσουμε όλους τους ανταγωνιστές μας.

Το εργαλείο Yoast SEO δεν είναι αλάνθαστο

Πριν ξεκινήσουμε να εξηγούμε με ποιο τρόπο θα βελτιστοποιήσετε την ιστοσελίδα σας με χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε το εργαλείο δεν είναι αλάνθαστο. Για παράδειγμα οι 600 λέξεις σύμφωνα με το εργαλείο θεωρούνται ικανοποιητικό μέγεθος άρθρου. Αντίθετα η εμπειρία έχει δείξει ότι καλό είναι ένα άρθρο να υπερβαίνει τις χίλιες λέξεις. Επίσης το εργαλείο κάνει κάποια λάθη όσον αφορά στην ελληνική γλώσσα. Ως παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε transition words. Πρόκειται για ένα bullet στο οποίο το εργαλείο πάντα βγάζει λανθασμένα αποτελέσματα για την Ελληνική γλώσσα. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε ποτέ να πετύχουμε πράσινη ένδειξη όσον αφορά τα transition words διότι το εργαλείο δεν έχει καλή σχέση με την ελληνική γλώσσα. Ολοκληρώνουμε τη βελτιστοποίηση διατηρώντας τη συγκεκριμένη ένδειξη κόκκινη διότι ξέρουμε ότι αποτελεί ένα κενό του εργαλείου όσον αφορά την ελληνική γλώσσα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσουμε να πρασινίσουν όλες τις ενδείξεις. Εφόσον αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο προώθησης ιστοσελίδων για την Ελληνική γλώσσα θα δεχτούμε τις ατέλειές του και θα κάνουμε λίγο παραπάνω δουλειά προκειμένου να πετύχουμε πράσινες ενδείξεις. Επίσης αυτό που δεν θα κάνει το yoast είναι να αυξήσει την ταχύτητα του site. Η βελτίωση της ταχύτητας γίνεται με άλλα εργαλεία τα οποία περιγράφουμε σε άλλα άρθρα μας.

Προϋποθέσεις για να ξεκινήσουμε τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδας

Η πρώτη προϋπόθεση για να ξεκινήσουμε τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδας είναι να περιέχει πλήθος λέξεων μεγαλύτερο από 1.000. Δηλαδή να έχει τουλάχιστο 1.000 λέξεις. Και η δεύτερη προϋπόθεση για να αποδώσει καρπούς η βελτιστοποίηση της συγκεκριμένης σελίδας είνα να έχει ένα πολύ ωραίο τίτλο. Αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία ενός άστρου είναι να έχει ένα "πιασάρικο" τίτλο. Πριν ξεκινήσουμε τη συγγραφή ενός αρρώστου θα πρέπει να βρούμε ένα καλό τίτλο ο οποίος θα κάνει κλικ σε όσους το δουν. Θα πρέπει να επιλέξουμε έναν τίτλο ο οποίος να είναι εξαιρετικά χρήσιμος για τον κόσμο που δραστηριοποιείται στη βιομηχανία ή στην αγορά της εταιρείας μας. Για παράδειγμα αν δραστηριοποιούμαστε στην αγορά της ανακαίνισης σπιτιού θα πρέπει να βρούμε ένα άρθρο όποιος να υπόσχεται πολλά σε όσους θέλουν να κερδίσουν το σπίτι τους. Αυτό αποτελεί μία από τις βασικότερες αρχές του μάρκετινγκ. Και βεβαίως η προώθηση ιστοσελίδων έχει πολύ άμεση σχέση με το marketing. όσοι θέλετε ναεμβαθύνετε σε αυτό το αντικείμενο δεν έχετε παρά να παρακολουθήσετε σεμινάρια digital-marketing.

Η σημασία του τίτλου για την προώθηση της σελίδας

Η πιο σημαντική παράμετρος είναι ο τίτλος. Με αυτό ρπεπει να ξεκινάει κάθε σεμινάριο προώθησης ιστοσελίδων. Εάν θέλουμε να κάνουμε ουσιαστική προώθηση ιστοσελίδων τότε η πιο σημαντική παράμετρος είναι ο τίτλος. Το άλφα και το ωμέγα στην προώθηση ιστοσελίδων είναι να δίνουμε στον επισκέπτη το περιεχόμενο που ζητάει. Αυτό άλλωστε είναι εκείνο το οποίο έχει δηλώσει google μέσα από πολλές ενημέρωσης του αλγόριθμου της. Το μεγάλο ζητούμενο βέβαια να απαντάμε στις ερωτήσεις των πελατών. Εάν θέλουμε να βγούμε ψηλά με μία λέξη κλειδί τότε θα πρέπει να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις που απευθύνουν οι υποψήφιοι πελάτες μας σχετικά με τη συγκεκριμένη λέξη κλειδί. Και βεβαίως ο τίτλος του άρθρου πρέπει να φωτογραφίζει μία συγκεκριμένη απάντηση. Μία καλή επιλογή για τον τίτλο άρθρου είναι να φωτογραφίζουμε μία ομάδα αναγκών και μία ομάδα λύσεων. Η επιλογή τίτλου θα πρέπει να αποτελεί μεγάλο κομμάτι κάθε σεμιναρίου προώθησης ιστοσελίδων.

Παράδειγμα επιλογής τίτλου για το άρθρο

Για παράδειγμα εάν προωθούμε μία εταιρεία που σχετίζεται με εργαλεία τότε ένας πολύ καλός τίτλος άρθρου θα μπορούσε να είναι "εργαλεία για μαραγκούς" η "εργαλεία για υδραυλικούς" η "εργαλεία για σιδηρουργούς". Διότι με αυτό τον τρόπο δίνουνε απάντηση στα ερωτήματα των συγκεκριμένων επαγγελματιών. καλό θα είναι να βάζει τον εαυτό σας τη θέση του ανθρώπου που κάνει την αναζήτηση. Εάν υποθέσουμε ότι είστε υδραυλικός και διαβάζετε ένα άρθρο με τίτλο εργαλεία για υδραυλικούς τότε αυτό πιθανότητα να σας δημιουργήσει την αίσθηση ότι θα πάρετε μία πολύ προσωποποιημένη απάντηση όσον αφορά τη φύση της εργασίας σας. ακόμα καλύτερα θα είναι να μπορέσουμε να φωτογραφίσουν συγκεκριμένες ομάδες εργαλείων πιο συγκεκριμένος επαγγελματίας. Για παράδειγμα να γράψουμε άρθρο με τίτλο "αλυσοπρίονα για αλουμινάδες". Στο οποίο να παρουσιάζουμε τα αλυσοπρίονα τα οποία είναι κατάλληλα για όσους ασχολούνται με τοποθέτηση κουφωμάτων αλουμινίου. Σε αυτή την περίπτωση αυτό που γράφουμε είναι μία πραγματικά χρήσιμη πληροφορία. Διότι οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες προβληματίζεται πάνω στο οποίο αλυσοπρίονα να αγοράσουν. Ο ιστότοπος θα δώσει η πρόταση αυτή την πληροφορία κερδίζει ένα προβάδισμα όσον αφορά την κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης. Και βεβαίως παίρνει ένα πολύ μεγάλο bonus όσον αφορά την κατάταξη στα αποτελέσματα της google.

Πως να ξεκινήσουμε ένα προωθητικό άρθρο στο wordpress

Το πρώτο βήμα για τη βελτιστοποίηση ενός άρθρου στο wordpress είναι να τοποθετήσουμε το focus keyphrase στα δυο σημαντικότερα σημεία του άρθρου:στον τίτλο και στην αρχή της πρώτης παραγράφου:

επιλογή focus keyword

Στη συνέχεια πρέπει να γράψουμε την πρώτη παράγραφο, την αρχή της οποίας καλό θα είναι να τη χρησιμοποιήσουμε ως description του άρθρου:

πρώτο βήμα προώθησης άρθρου

Η σωστή προσέγγιση στη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων

Στην περίπτωση που γράψουμε ένα άρθρο και στη συνέχεια προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα αποτέλεσμα βελτιστοποιημένο ως προς το yoast τότε έχουμε καταφέρει να κάνουμε τη ζωή μας δύσκολη. Η σωστή προσέγγιση στην βελτιστοποίηση ιστοσελίδων είναι να ξεκινήσουμε την βέλτιστη παραγωγή περιεχομένου ταυτόχρονα με τη σύλληψη της ιδέας του άρθρου. Με άλλα λόγια το πρώτο βήμα που θα κάνουμε θα πρέπει να είναι να σκεφτούμε τον τίτλο του άρθρου. Το δεύτερο βήμα είναι να σκεφτούμε με ποιες λέξεις θα το συνδυάσουμε. Δηλαδή προς ποιες λέξεις θα φύγουν τα backlink. Εάν υποθέσουμε ότι προωθούμε μία εταιρεία εργαλείων και γράψουμε ένα άρθρο με θέμα εργαλεία για αλουμινάδες τότε ταυτόχρονα με τη σύλληψη της ιδέας του άρθρου θα πρέπει να σκεφτούμε πως θα χρησιμοποιήσουμε λέξη αλυσοπρίονο ή τη λέξη δραπανοκατσάβιδο. Την ώρα που γράφουμε το άρθρο θα πρέπει να φτιάξουμε μία παράγραφο και τη λέξη αλυσοπρίονα και μία παράγραφο για τη λέξη δραπανοκατσάβιδο. Όσο περισσότερα άρθρα είναι σωστά βελτιστοποιημένα τόσο λιγότερο χρόνο θα κάνει το site μέχρι να ανέβει στην πρώτη σελίδα.

Προσθήκη συνδέσμου link

Και βεβαίως το τέλος της κάθε παραγράφου θα υπάρχει πρέπει να υπάρχει link προς τις αντίστοιχες κατηγορίες στο e-shop. Δηλαδή στο τέλος της παραγράφου που μιλάει για αλυσοπρίονα να υπάρχει link προς την κατηγορία με τα αλυσοπρίονα στο e-shop. Και επίσης στο τέλος της παραγράφου που μιλάει για δραπανοκατσάβιδα να υπάρχει link προς την κατηγορία μετά δραπανοκατσάβιδα στο ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας. Εννοείται βέβαια ότι ο τίτλος των αντίστοιχων παραγράφων είναι σχετικός με τη λέξη κλειδί. Για παράδειγμα η παράγραφος με τα δραπανοκατσάβιδα θα πρέπει να έχει έναν τίτλο που να περιλαμβάνει τη λέξη δραπανοκατσάβιδο. Επίσης η παράγραφος που αναφέρεται στα αλυσοπρίονα θα πρέπει να περιλαμβάνει τίτλο στο οποίο να περιέχεται η λέξη αλυσοπρίονο. Ένας καλός τίτλος h2 για την πρώτη περίπτωση είναι "δραπανοκατσάβιδα για αλουμινάδες". Και ένας καλός τίτλος h2 για τη δεύτερη περίπτωση είναι "αλυσοπρίονα για όσους ασχολούνται με κουφώματα αλουμινίου". Εδώ βλέπουμε παράδειγμα ιδανικής τοποθέτησης συνδέσμου:

προσθήκη συνδέσμου link

Συνάφεια περιεχομένου

Με αυτό τον τρόπο δείχνουμε στη google ότι το συγκεκριμένο κομμάτι του κειμένου μιλάει πραγματικά για το θέμα στο οποίο θέλουμε να εστιάσουμε. Εδώ έχουμε να κάνουμε με τη συνάφεια περιεχομένου. Για παράδειγμα όταν μία παράγραφος άρθρου εργαλείων για αλουμινάδες έχει τίτλο αλυσοπρίονα για αλουμινάδες τότε η google καταλαβαίνει ότι όντως εδώ πραγματικά αναφερόμαστε σε αλυσοπρίονο για αλουμινάδες..Αυτό που μας ενδιαφέρει από την άποψη της προώθησης του ηλεκτρονικού καταστήματος είναι ότι με την google ότι μιλάμε σοβαρά για αλυσοπρίονο. Όταν αυτή η παράγραφος έχει σύνδεσμο ο οποίος παραπέμπει στην κατηγορία αλυσοπρίονα του ηλεκτρονικού μας καταστήματος τότε αυτό αποτελεί ιδανική περίπτωση προώθησης ιστοσελίδας για την κατηγορία αλυσοπρίονα του eshop. Η βελτιστοποίηση του ηλεκτρονικού καταστήματος ενδέχεται να ανεβάσει το κόστος κατασκευής e-shop.

Ολοκλήρωση βελτιστοποίησης άρθρου με το Yoast

Εάν ακολουθήσουμε όλες τις παραπάνω οδηγίες τότε θα είναι πολύ εύκολο να ολοκληρώσουμε επιτυχώς τη βελτιστοποίηση του άρθρου. Εχοντας κάνει καλή επιλογή τίτλου τότε είναι πολύ πιθανό να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον του κόσμου. Έχοντας χρησιμοποιήσει σωστά τη συνάφεια ντυθούμε την google ότι το περιεχόμενο της παραγράφου που περιέχει το link είναι συναφές ως προς τη σελίδα στην οποία παραπέμπει το link. Αυτό έχει αφάνταστα μεγάλη προωθητική αξία για το άρθρο μας. Μέχρι εδώ έχουμε καλύψει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ουσία των απαιτήσεων της google. Η βελτιστοποίηση των υπολοίπων παραμέτρων είναι μία απλή διαδικασία πλέον:

βελτιστοποίηση με το yoast

Πως να βελτιστοποιήσετε το άρθρο ως προς το readability analysis

Το πρώτο βήμα για να βελτιστοποιήσετε το άρθρο ως προς το readability analysis είναι να περιορίσετε το πλήθος των λέξεων από μια επικεφαλίδα h2 μέχρι την επόμενη επικεφαλίδα h2 σε λιγότερες από 300 λέξεις. Στη συνέχεια το δεύτερο βήμα βελτιστοποίησης ενός άρθρου για το readability analysis είναι να περιορίσετε το πλήθος των λέξεων ανά παράγραφο σε λιγότερες από 150 λέξεις. Και το τρίτο βήμα είναι να περιορίσετε το πλήθος λέξεων ανά πρόταση σε λιγότερο από 20 λέξεις. Και τέλος να φροντίζουμε ώστε η κάθε πρόταση να ξεκινάει με διαφορετική λέξη σε σχέση με την πρώτη λέξη της προηγούμενης και της επόμενης παραγράφου.

Yoast seo readability analysis

Γνώσεις κατασκευής ιστοσελίδων

Πριν ξεκινήσουμε να κάνουμε βελτιστοποίηση ιστοσελίδων καλό θα είναι να έχουμε αποκτήσει τις βασικές γνώσεις κατασκευής ιστοσελίδας. Οι γνώσεις αυτές περιλαμβάνουν τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούμε επικεφαλίδες, την προσθήκη συνδέσμων, την εισαγωγή εικόνων αλλά και την εισαγωγή περιγραφής description σε κάθε άρθρο. Αυτές οι γνώσεις είναι ανεξάρτητες από το εργαλείο που χρησιμοποιούμε για την κατασκευή της ιστοσελίδας σας.

Μαθήματα κατασκευής ιστοσελίδων

Δεν είναι σωστό να ξεκινήσουμε προώθηση χωρίς να έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις τους που περιγράφονται παραπάνω. Σε περίπτωση που δεν διαθέτει κάποιες αυτές τις γνώσεις τότε προτείνουμε να παρακολουθήσετε μαθήματα κατασκευής ιστοσελίδων. Ο κόπος που θα αφιερώσετε για την εξάσκηση σε ένα σεμινάριο κατασκευής ιστοσελίδων είναι μηδαμινός μπροστά στο κέρδος που θα έχετε όταν κάνετε βελτιστοποίηση άρθρων. Για να το πούμε με απλά λόγια η απόσβεση του χρόνου θα έρθει πολύ γρήγορα με τα πρώτα άρθρα. Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με με μαθήματα κατασκευής ιστοσελίδων.

Κατασκευή ιστοσελίδας html

Η χρήση της τεχνολογίας html μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε έναν ιστότοπο εξαιρετικά γρήγορο. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το συνδυασμό html & css για την κατασκευή ιστοσελίδων. Είναι σαφώς πιο δύσκολο να κατασκευάσουμε ένα site με χρήση html σε σύγκριση με το wordpress. αξίζει όμως να το κάνουμε διότι θα μας ανταμείψει υψηλότερη θέση στις μηχανές αναζήτησης. Εάν θέλετε να το κάνετε τότε μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα html.

Ιστοσελίδες wordpress

Η απλούστερη περίπτωση κατασκευής ιστοσελίδας είναι να χρησιμοποιήσουμε το wordpress. Πολλές φορές μάλιστα όταν έχουμε να προωθήσουμε ένα site χρειάζεται να δημιουργήσουμε έναν ιστότοπο wordpress προκειμένου να καταφέρουμε τα προθετικά άρθρα. Για παράδειγμα εάν θέλουμε να προωθήσουμε την ιστοσελίδα ergalia.gr τότε η πρώτη ενέργεια που μπορούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα wordpress blog στη διεύθυνση blog.ergalia.gr. Και στη συνέχεια να αρχίσουμε να καταχωρούμε άρθρα στο blog. Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για να μπορούμε να κάνουμε πολύ άνετα τις προωθητικές κινήσεις μας χωρίς να επηρεάζουμε καθόλου τον επίσημο ιστότοπο της εταιρείας. Εάν δεν έχετε γνώσεις wordpress τότε μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα σεμινάριο wordpress.