Παράδειγμα βελτιστοποίησης με το yoast seo. Πως κάνουμε προώθηση ιστοσελίδας κατασκευασμένης με wordpress. Αναλυτικά τα βήματα προώθησης ιστοσελίδας.
Ξεκινάμε παρατηρώντας τη λίστα των άρθρων. Ολα τα άρθρα είναι πράσινα εκτός από το τελευταίο άρθρο που έχουμε γράψει και ετοιμαζόμαστε να δημοσιεύσουμε.
Μέχρι εδώ έχουμε γράψει απλά ένα χρήσιμο άρθρο. Αυτό από μόνο του είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι η σημαντικότερη προϋπόθεση που θέτει η google σε όσους θέλουν να κάνουν προώθηση της ιστοσελίδας τους είναι να δίνουν χρήσιμο περιεχόμενο στον αναγνώστη. Το άρθρο που βλέπουμε παραπάνω γράφτηκε από ειδικούς στον τομέα των εργαλείων. Δεν είναι απλά ένα πρωθητικό άρθρο, αλλά είναι ένα άρθρο το οποίο περιέχει χρήσιμη πληροφορία για εκείνον που θέλει να αγοράσει γεννήτριες. Θα μπορούμε να προχωρήσουμε απευθείας τη δημοσίευση του άρθρου. Θα είναι πάρα πολύ χρήσιμο για την προώθηση της ιστοσελίδας των εργαλείων.
Όμως θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα εάν πριν τη δημοσίευση προχωρήσουμε στη βελτιστοποίηση του άρθρου. Η βελτιστοποίηση του άρθρου περιλαμβάνει κάποιες πολύ απλές ενέργειες ώστε αυτό να είναι πολύ πιο φιλικό προς τις μηχανές αναζήτησης. Σύμμαχός μας σε αυτή την διαδικασία είναι το εργαλείο yoast seo το οποίο έχουμε ήδη εγκαταστήσει στο blog. Όταν ένας ιστότοπος είναι κατασκευασμένος με το wordpress τότε η πρώτη ενέργεια που πρέπει να κάνουμε για την προώθηση αυτού είναι να εγκαταστήσουμε το εργαλείο Yoast SEO. Εδώ έχουμε ένα άρθρο στο οποίο παρουσιάζουμε λεπτομερώς με ποιον τρόπο μπορείτε να κάνετε βελτιστοποίηση σε ένα άρθρο wordpress με το εργαλείο YOAST SEO.
Στο άρθρο του διαβάζετε αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα βελτιστοποίησης με χρήση του εργαλείου yoast seo. Το παρουσιάζουμε υπο μορφή σεμιναρίου προώθησης ιστοσελίδων. Παρουσιάζουμε τα βήματα που πρέπει να κάνει κάποιος αφού γράψει ένα άρθρο ώστε να ολοκληρώσει επιτυχώς τη βελτιστοποίηση του. Αποτελεί ένα τυπικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι κάνουν τα πρώτα τους βήματα προώθηση ιστοσελίδων. Αυτός είναι ο ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης ή ο υπάλληλος μιας επιχείρησης. Είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες ενδιαφέρουν τους αποδέκτες των προϊόντων του. Συνεπώς είναι πάρα πολύ εύκολο για τον ιδιοκτήτη τον υπάλληλο μιας επιχείρησης να γράψει ένα χρήσιμο άρθρο με αρκετά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτόν που θέλει να αγοράσει τα προϊόντα της εταιρείας. Το δύσκολο σημείο όμως είναι να βελτιστοποιήσει το άρθρο ώστε αυτό να είναι πολύ φιλικό προς τις μηχανές αναζήτησης. Και αυτό αποτελεί τη σημαντικότερη γνώση που μαθαίνει κάποιος σε ένα σεμινάριο SEO. Αυτό ακριβώς παρουσιάζουμε στη συνέχεια του άρθρου. Είναι αυτό που θα μάθετε σε ένα σεμινάριο προώθησης ιστοσελίδων.
Ανοίγουμε το άρθρο και διαπιστώνουμε ότι απαιτείται διόρθωση τόσο στο readability analysis όσο και στο seo analysis.
Εδώ βλέπουμε τις απαιτούμενες διορθώσεις όσον αφορά το readability analysis:
Και στη συνέχεια βλέπουμε τις διορθώσεις που πρέπει να κάνουμε στο seo analysis:
Ξεκινάμε με το seo analysis το οποίο είναι και το σημαντικότερο όσον αφορά την προώθηση της ιστοσελίδας:
Κάνουμε κλικ στο σημείο που φαίνεται στην εικόνα. Πηγαίνουμε από κάτω στο πλαίσιο που άνοιξε και γράφουμε μία περιγραφή η οποία θα πρέπει να είναι μέχρι 150 χαρακτήρες. Ήδη μόνο με αυτή την απλή διόρθωση το seo analysis στο άρθρο έγινε πράσινο:
Στη συνέχεια προσπαθούμε να διορθώσουμε όλες τις υπόλοιπες ενδείξεις ώστε να γίνουν πράσινες.
Συνεχίζουμε με το εναλλακτικό κείμενο της εικόνας:
Εφόσον θέλουμε να βάλουμε μία εικόνα στο άρθρο επιλέγουμε μία από τις εικόνες του ηλεκτρονικού καταστήματος. Και κατεβάζουμε την εικόνα στον υπολογιστή μας:
Επιλέγουμε το σημείο του άρθρου στο οποίο θέλουμε να ανεβάσουμε την εικόνα:
Πατάμε το button με το οποίο κάνουμε upload:
Επιλέγουμε την εικόνα που μόλις κατεβάσαμε από το ηλεκτρονικό κατάστημα:
Και την ανεβάζουμε στο άρθρο μας στη θέση που επιλέξαμε:
Είναι πολύ σημαντικό να μην αφήσουμε κενά τα πεδία κειμένου που περιλαμβάνει η εικόνα:
Μια καλή ιδέα είναι να βάλουμε σε τουλάχιστο μια εικόνα το focus keyphrase ως alt text:
Και βλέπουμε ότι έγινε πράσινη η αντίστοιχη ένδειξη που αφορά την εικόνα:
Στη συνέχεια θα προσθέσουμε μερικά εσωτερικά link. Με τον όρο internal links το yoast seo αναφέρεται σε άρθρα εντός του blog στο οποίο βρισκόμαστε.
Εφόσον το άρθρο μιλάει για γεννήτριες καλό θα είναι να βρούμε 2-3 άρθρα για γεννήτριες και να τοποθετήσουμε links.
Για να βρούμε άρθρο για γεννήτριες θα πρέπει να κάνουμε αναζήτηση στα παλιά άρθρα:
Κάνουμε αναζήτηση με τη λέξη "γεννήτριες" διότι αυτή τη λέξη προωθεί το άρθρο μας:
Στη συνέχεια κάνουμε copy τη διεύθυνση url του άρθρου που επιλέξαμε:
Γράφουμε μία πρόταση που να περιέχει τον τίτλο του άρθρου:
Και βάζουμε ως σύνδεσμο το url που μόλις κάναμε copy:
Εδώ βλέπουμε το αποτέλεσμα της τοποθέτησης του συνδέσμου:
Πλέον όλες οι ενδείξεις έγιναν πράσινες:
Τώρα που οι ενδείξεις έγιναν πράσινες μπορούμε να προχωρήσουμε στη δημοσίευση του άρθρου. Πληρούνται όλες οι προδιαγραφές για να ανέβει ψηλά στην κατάταξη της google σύμφωνα με το εργαλείο Yoast SEO.
Θα είναι όμως πολύ καλό να βελτιώσουμε και το readability analysis. Όταν κατασκευάζουμε μια ιστοσελίδα πρέπει αν έχουεμ στο μυαλό μας τον επισκέπτη. Με απλά λόγια το readability analysis μας δίνει τις κατευθύνσεις ώστε να φτιάξουμε ένα άρθρο που να είναι φιλικό προς το χρήστη. Δηλαδή να κάνουμε τις απαραίτητες μετατροπές στο άρθρο μας ώστε να είναι ευανάγνωστο. Η σημαντικότερη απαίτηση της google προκειμένου να ανεβάσει ένα άρθρο ψηλά στην κατάταξη των αποτελεσμάτων είναι να αρέσει στο χρήστη. Και βεβαίως όσο πιο ευανάγνωστο είναι ένα άρθρο τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να αρέσει σε πολλούς χρήστες. Αυτό αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα κατά την κατασκευή της ιστοσελίδας. Η βελτίωση του readability ενός άρθρου είναι μία πάρα πολύ απλή διαδικασία. Καλό θα είναι να γίνει αφού ολοκληρώσουμε το seo analysis.
Πρώτα από όλα για να βελτιώσουμε τον readability analysis και θα πρέπει να φροντίσουμε ωστε οι ενότητες να μην είναι πολύ μεγάλες. Τέτοιου είδους τεχνικές θα έπρεπε να διδάσκονται σε όλα τα μαθήματα κατασκευής ιστοσελίδων. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι οι αποστάσεις μεταξύ των τίτλων h2 δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 300 λέξεις. Στη συνέχεια θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι παράγραφοι να είναι μικρές. ‘Οταν μία παράγραφος είναι πολύ μεγάλο τότε ο χρήστης δυσκολεύεται να τη διαβάσει ολόκληρη εύκολα. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε το πλήθος λέξεων της κάθε παραγράφου να μην υπερβαίνει τις 150 λέξεις. Αφού ικανοποιήσουμε και αυτή την απαίτηση στη συνέχεια θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι διαδοχικές προτάσεις να μην ξεκινούν με την ίδια λέξη. Δεν είναι ωραίο σε ένα κείμενο πολλές προτάσεις να ξεκινούν με την ίδια λέξη. Και τέλος θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να μην έχουμε πολύ μεγάλες προτάσεις στο κείμενο μας. Μεγάλες προτάσεις κουράζουν τον αναγνώστη. Για αυτό το λόγο κατά τη συγγραφή του άρθρου θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε το μεγαλύτερο ποσοστό των προτάσεων μας να μην υπερβαίνει τις 20 λέξεις. Εάν όμως αφού γράψουμε το άρθρο παρατηρήσουμε ότι πολλές προτάσεις έχουν πλήθος λέξεων πολύ μεγαλύτερος από 20, τότε μπορούμε να τις σπάσουμε σε μικρότερες προτάσεις. Ουσιαστικά εδώ κάνουμε ένα μικρό μάθημα κατασκευής ιστοσελίδων.
Ερχόμαστε τώρα στη βελτιστοποίηση του συγκεκριμένου άρθρου. Όπως βλέπουμε απαιτείται βελτίωση σε όλες τις παραπάνω παραμέτρους ώστε να καταφέρουμε να έχουμε σωστό readability analysis του εργαλείου YOAST SEO.
Εδώ βλέπουμε τις παραμέτρους που πρέπει να διορθώσουμε:
Όπως ήταν γραμμένο το άρθρο, πριν από κάθε παράγραφο υπήρχε κείμενο με έντονα γράμματα. Είναι προτιμότερο να αντικαταστήσουμε τα έντονα γράμματα με επικεφαλίδες h2:
Με αυτό τον τρόπο διευκολύνουμε τη google να αναγνωρίσει καλύτερα τη δομή της σελίδας την οποία ετοιμαζόμαστε να δημοσιεύσουμε:
Εντοπίζουμε τις μεγάλες παραγράφους και πατώντας enter τις χωρίζουμε σε μικρότερες. Φροντίζουμε ώστε καμία παράγραφος να μην έχει περισσότερες από 150 λέξεις:
Όπως ήταν γραμμένο το άρθρο το τελευταίο κομμάτι του δεν είχε επικεφαλίδα. Συνεπώς υπήρχε ένα μεγάλο κομμάτι κειμένου χωρίς να επικεφαλίδα h2. Προσθέσαμε μία επικεφαλίδα και πλέον δεν υπάρχει μεγάλο κομμάτι κειμένου το οποίο να μην έχει επικεφαλίδα στην αρχή του.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι πρέπει να βάλουμε h2 και όχι h1 ούτε h3:
Πλέον βελτιστοποιήθηκε και το readability analysis. είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσει να δημοσιεύσουμε το άρθρο που μόλις φτιάξαμε με το wordpress. Για να κάνουμε τη δημοσίευση πολύ απλά πατάμε το κουμπί δημοσίευσης πάνω δεξιά στο περιβάλλον διαχείρισης του wordpress. Το wordpress μας δίνει τη δυνατότητα να γράψουμε αρκετά άρθρα μαζεμένα αλλά να μην τα δημοσιεύσουμε όλα μαζί. Για παράδειγμα αν γράψουμε ας πούμε 10 άρθρα για γεννήτριες μπορούμε να τα δρομολογήσουμε ώστε να δημοσιεύεται ένα κάθε μέρα. Αυτό είναι πολύ καλό διότι το google βλέπει συνεχόμενη ροή άρθρων από τον ιστότοπό μας. Και καταλαβαίνει ότι έχουμε ένα σταθερό συνεχιζόμενο ενδιαφέρον για το αντικείμενο. Η δυνατότητα δρομολόγησης για δημοσιεύσεις άρθρων είναι ένα από τα δυνατά σημεία του wordpress. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα παρακολουθώντας ένα σεμινάριο στο wordpress.
Κλείνοντας τη διαδικασία βελτιστοποίησης οφείλουμε να τονίσουμε μια πολύ σημαντική παράλειψη. Ένα πολύ σημαντικό λάθος για την προώθηση της ιστοσελίδας. Σε ένα άρθρο για γεννήτριες δεν υπάρχει link προς την κυρια προωθούμενη σελίδα. Το σημαντικό που θέλουμε είναι να βγαίνει το eshop σε υψηλή θέση στην κατάταξη της google με τη λέξη “γεννήτριες”. Μέχρι τώρα συμβαίνει, λόγω της προωθητικής δουλειάς που έχει προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Θέλουμε να συνεχίσει το eshop να βγαίνει στην πρώτη σελίδα, και αν γίνεται ακόμα ψηλότερα. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να υπάρχει σύνδεσμος από το άρθρο προς την κατάλληλη σελίδα του eshop. Αυτό το διορθώσαμε πολύ απλά επιλέγοντας τη λέξη “γεννήτριες” και βάζοντας σύνδεσμο προς την κατάλληλη σελίδα.
Για να χρησιμοποιηθεί το yoast SEO θα πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε ποιες είναι οι λέξεις-κλειδιά με τις οποίες θέλουμε να βελτιστοποιήσουμε το περιεχόμενο. Η εύρεση των λέξεων-κλειδιών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση διότι θα πρέπει να ικανοποιούνται πολλές απαιτήσεις. Θα πρέπει να βρούμε τις λέξεις κλειδιά που ταιριάζουν στην επιχείρησή που προωθούμε. Όμως ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι και οι λέξεις κλειδιά με τις οποίες ο κόσμος αναζητά τα αντίστοιχα προϊόντα και υπηρεσίες. Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να δείτε νέα μέθοδο εύρεσης λέξεων κλειδιών που χρησιμοποιούμε στο seo.
Ένα μέσο με τεράστια προωθητική ισχύ είναι το YouTube. Τα βίντεο δημοσιεύονται σε ένα κανάλι. Στον ακόλουθο σύνδεσμο δείχνουμε πώς μπορείτε να κάνετε διαχείριση του καναλιού σας στο YouTube.
Το παραπάνω άρθρο φτιάχτηκε για να χρησιμοποιηθεί ως βοήθημα στην εκπαίδευση ενηλίκων. Για το λόγο αυτό είναι γραμμένο με εξαιρετικά απλό τρόπο. Περιλαμβάνονται επίσης πολλές εικόνες ώστε στο περιεχόμενο είναι εύκολα κατανοητό. Η απλότητα είναι μία παράμετρος για την οποία φροντίζω σε όλα μου τα άρθρα ως εκπαιδευτής ενηλίκων.
Στα μαθήματα excel χρησιμοποιούμε πολλά παραδείγματα που στηρίζονται σε τεχνικές SEO. Διαθέτουμε αρχεία excel με δεδομένα που συγκεντρώθηκαν λόγω της προώθησης πραγματικών ιστοσελίδων. Οι εκπαιδευόμενοι στα σεμινάρια excel μαθαίνουν πως να επεξεργάζονται αυτά τα αρχεία και να βγάζουν χρήσιμα συμπεράσματα. Γενικότερα η χρήση του excel μας λύνει τα χέρια και μας διευκολύνει να εφαρμόσουμε τη δική μας πολιτική στην προώθηση της ιστοσελίδας μας.