Να γράψετε σωστά τη λέξη που βλέπετε.
Να την γράψετε ΑΚΡΙΒΩΣ όπως τη βλέπετε.
Όταν τη γράψετε σωστά, θα ανάψει το πράσινο tick για να προχωρήσετε:
Εδώ έχουμε κάποιες λέξεις που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε εξάσκηση και να μάθουμε να βάζουμε διαλυτικά με τόνο. Αυτό είναι ένα από τα δυσκολότερα ερωτήματα στις ασκήσεις πληκτρολογίου. Πριν ξεκινήσουμε να σημειώσουμε ότι το πώς βάζουμε διαλυτικά με τόνο εξαρτάται από το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούμε. Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει ο τρόπος που χρησιμοποιούν τα windows.
Εάν όμως χρησιμοποιούμε παλαιότερο λειτουργικό σύστημα όπως για παράδειγμα μία παλιά έκδοση του linux τότε ενδεχομένως ο συνδυασμός πληκτρολογίου που χρησιμοποιούμε για να βάλουμε διαλυτικά με τόνο να είναι διαφορετικός. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κάνουμε αναζήτηση στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας το όνομα του λειτουργικού συστήματος και τη φράση κλειδί: διαλυτικά με τόνο. Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι μέσα στα πέντε πρώτα αποτελέσματα θα έχουμε πάρει την απάντηση και θα ξέρουμε να βάζουμε διαλυτικά με τόνο στο δικό μας λειτουργικό σύστημα.
Αφού μάθετε να βάζετε τόνος και διαλυτικά της συνέχεια μπορείτε να προχωρήσετε στην επεξεργασία κειμένου χρησιμοποιώντας τις ασκήσεις για το Word που έχουμε δημιουργήσει.
Για να βάλουμε διαλυτικά και τόνο θα πρέπει να πατήσουμε ταυτόχρονα τα πλήκτρα alt και ctrl και στη συνέχεια το link με τα πλήκτρα αυτά πατημένα να πατήσουμε το πλήκτρο του τόνου. Αφήνουμε όλα τα πλήκτρα. Και στη συνέχεια πατάμε το φωνήεν. Εάν για παράδειγμα πατήσουμε το φωνήεν ι τότε θα βάλει ι με τόνο. Σε γενικές γραμμές το να βάλουμε διαλυτικά με τόνο δεν είναι και από τα ευκολότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στο πληκτρολόγιο. Για αυτό το λόγο έχουμε φτιάξει ασκήσεις εξάσκησης ώστε να συνηθίσουμε να βάζουμε διαλυτικά με τόνο. Όσο μεγαλύτερη εξάσκηση κάνουμε τόσο μεγαλύτερη ευχέρεια θα αποκτήσουμε.
Για να φτάσουμε στο σημείο να βάλουμε διαλυτικά και τόνο θα πρέπει πρώτα να έχουμε μάθει πώς βάζουμε τόνο. Αυτό είναι αρκετά εύκολο και γίνεται πατώντας πρώτα το πλήκτρο του τόνου και στη συνέχεια τα φωνήεν. Πατάμε το πλήκτρο του τόνου. Το αφήνουμε. Και στη συνέχεια πατάμε το φωνήεν. Αυτή η άσκηση είναι από τις πρώτες που γίνεται όταν μαθαίνουμε το πληκτρολόγιο. Βάζοντας τον σε αρκετές λέξεις αποκτά με ευχέρεια και άνεση ώστε να μη χρειαστεί να ψάξουμε ποτέ ξανά με ποιο τρόπο βάζουμε τόνο.
Αφού μάθαμε πως τα βάζουμε τόνο στη συνέχεια θα πρέπει να μάθουμε πώς βάζουμε διαλυτικά. και μετά θα έρθουμε να βάλουμε διαλυτικά με τόνο μαζί. Για να βάλουμε διαλυτικά πρέπει να κρατήσουμε πατημένο το πλήκτρο shift και στη συνέχεια να πατήσουμε το πλήκτρο του τόνου. Το πλήκτρο του τόνου το πατάμε με πατημένο το πλήκτρο shift. Ακολούθως αφήνουμε και τα δύο πλήκτρα. Έχοντας αφήσει όλα τα πλήκτρα πατάμε απλά το πλήκτρο του φωνήεντος. Και το φωνήεν μπαίνει με διαλυτικά. Με αυτό τον τρόπο βάζουμε διαλυτικά στα φωνήεντα. Εδώ έχουμε κάποιες ασκήσεις για να κάνετε εξάσκηση στο πώς βάζουμε διαλυτικά.
Οι ασκήσεις πληκτρολογίου αποτελούν τα πρώτα βήματα των ασκήσεων πληροφορικής στο δημοτικό. Η πληροφορική στο δημοτικό περιλαμβάνει και άλλες ενότητες όπως για παράδειγμα την επεξεργασία κειμένου, τη ζωγραφική και τις παρουσιασεις. Για να προχωρήσουμε στις επόμενες ενότητες θα πρέπει να έχουμε μάθει πολύ καλά το χειρισμό του πληκτρολογίου. Οι βασικές ασκήσεις πληκτρολογίου περιλαμβάνουν το πώς βάζουμε τόνο, διαλυτικά και διαλυτικά με τόνο. Επίσης μαθαίνουμε πως να κάνουμε εναλλαγή ανάμεσα σε κεφαλαία και μικρά καθώς και να κάνουμε εναλλαγή μεταξύ των γλωσσών του πληκτρολογίου. Δηλαδή να πηγαίνουμε από τα Ελληνικά στα Αγγλικά και από τα Αγγλικά στα Ελληνικά. Όλα αυτά θα τα βρείτε συγκεντρωμένα στην ενότητα που έχω φτιάξει για την πληροφορική στο δημοτικό.
Μια ακόμα ενότητα που έχει πολλές ασκήσεις και αφορά το δημοτικό είναι τα μαθηματα ρομποτικής για παιδιά. Δείχνουμε τι είναι ο αισθητήρας και ο κινητήρας καθώς και απλά προγράμματα για να κατανοήσετε τη χρήση τους. Εδώ έχουμε την εισαγωγή στη ρομποτική για παιδιά.
Αξίζει ακόμα να σημειώσουμε ότι όταν μιλάμε για μαθήματα word θα πρέπει να έχουμε κατανοήσει τις ασκήσεις πληκτρολογίου. Είναι λάθος να χρησιμοποιούμε τον επεξεργαστή κειμένου για να μάθουμε να βάζουμε τόνους να μάθουμε να βάζουμε διαλυτικά ή να μάθουμε να βάζουμε διαλυτικά και τόνο. Ο επεξεργαστής κειμένου word χρησιμοποιείται για να κάνουμε μορφοποίηση κειμένου και όχι για να γράφουμε το κείμενο. Και για να γίνει πιο κατανοητό στις μικρές τάξεις μαθαίνουμε να γράφουμε κείμενο στις μεγαλύτερες μαθαίνουμε να μορφοποιήσετε το κείμενο ή να το παρουσιάσουμε μέσα από διάφορες εφαρμογές όπως είναι το powerpoint το excel και άλλες. Όταν γνωρίζουμε πώς να δακτυλογραφώ με σωστά και γρήγορα τότε μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τη δημιουργικότητα και το ταλέντο μας για τη δημιουργία ωραίων κειμένων στα μαθήματα word.
Μία από τις περιπτώσεις που προσωπικά μου φάνηκε πολύ χρήσιμη η ευκαιρία την εισαγωγή διαλυτικά με τόνο κατευθείαν από το πληκτρολόγιο ήταν η προώθηση ιστοσελίδας για ακουστικά βαρηκοΐας. Όταν γράφει κάποιος ένα προφητικό άρθρο τότε είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει 10-15 φορές τη λέξη κλειδί. Για να καταφέρει μία σελίδα να φτάσει στην πρώτη σελίδα της Google ενδεχομένως να χρειαστούν 20 η 30 άρθρα. Εάν κάνουμε τον πολλαπλασιασμό θα δούμε τη ή στη χειρότερη περίπτωση η λέξη ακουστικά βαρηκοΐας θα γραφτεί τουλάχιστον 200 φορές κατά την προώθηση του συγκεκριμένου ιστότοπου. Όποια δουλειά και να κάνουμε η ευχέρεια στην πληκτρολόγηση θα μας διευκολύνει πολύ. Πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με δουλειές που αφορούν το διαδίκτυο όπως για παράδειγμα στις προωθήσεις ιστοσελίδων.
Πολλές φορές όταν κάνουμε μία εργασία στο powerpoint χρειάζεται να γράψουμε λέξεις που έχουν διαλυτικά και τόνο μαζί. Ένα πολύ ωραίο παράδειγμα που έχει διαλυτικά και τόνο είναι η λέξη ιστιοπλοΐα. Θα τη χρησιμοποιήσουμε σίγουρα στην πληροφπρική στο δημοτικό εαν φτιάξουμε ένα powerpoint για τη θάλασσα για τον αθλητισμό. Και βεβαίως θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνουμε σύγκριση της ιστιοπλοΐας με τη ναυσιπλοΐα. Και τα δύο αναφέρονται στη θάλασσα αλλά ιστιοπλοΐα αφορά τον αθλητισμό ενώ η ναυσιπλοΐα αφορά μεταφορές ανθρώπων και εμπορευμάτων. Εαν μας αναθέσουν να κάνουμε μία εργασία powerpoint για μία από τις δύο λέξεις ή και για τις δύο μαζί τότε θα αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλές φορές διαλυτικά και τόνο. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα μαθήματα powerpoint.
Έχω διαπιστώσει ότι όσο μεγαλύτερη επιβράβευση παίρνει ο μαθητής όταν κάνει ασκήσεις τόσο πιο πολύ συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις ασκήσεις. Για αυτό το λόγο έφτιαξα τις ασκήσεις πληκτρολογίου στις οποίες κάθε φορά που γράφουμε σωστά μία λέξη ανάβει ένα κουμπί το οποίο πατάμε για να συνεχίσουμε. Η λογική των ασκήσεων είναι σταθερά η ίδια. Γράφουμε τη λέξη για να τη γράψουμε σωστά ανάβει το πράσινο κουμπί. Αυτή η άμεση επιβράβευση αρέσει πολύ στα παιδιά. Γιαυτο και την έχω χρησιμοποιήσει για να κάνουμε εξάσκηση στους τόνους, στα διαλυτικά και στα διαλυτικά με τόνο. Επίσης έχω φτιάξει ασκήσεις πληκτρολογίου στις οποίες χρειάζεται να κάνουμε εναλλαγή ανάμεσα στα κεφάλαια και τα μικρά ή ανάμεσα στα ελληνικά και τα αγγλικά. Εδώ θα βρείτε συγκεντρωμένες τις ασκήσεις πληκτρολογίου.
Εκτός από τις παιδικές ασκήσεις που απευθύνονται σε ηλικίες του Δημοτικού στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε πολλά μαθήματα που αφορούν την εκπαίδευση ενηλίκων. Η πιο δημοφιλης ενότητα στα μαθήματα ενηλίκων είναι η δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων. Κατά την άποψή του συγγραφέα βεβαίως η κατασκευή e-shop θα μπορούσε πολύ άνετα να διδαχτεί στα παιδιά της πέμπτης και της έκτης δημοτικού τα οποία έχουν αξιόλογο υπόβαθρο γνώσεων. όμως κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στα προγράμματα σπουδών του δημοτικού και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για δημιουργία e-shop από παιδιά. Η κατασκευή ηλεκτρονικών καταστημάτων ανήκει καθαρά στην εκπαίδευση ενηλίκων.
Όπως σε όλα τα προγράμματα έτσι και στο excel τα διαλυτικά με τόνο μπαίνουν χρησιμοποιώντας τον παραπάνω συνδυασμό πλήκτρων. Και εδώ ισχύει η λογική πως όσο καλύτερα γνωρίζουμε το δάχτυλο γράφουμε τόσο πιο γρήγορα θα ολοκληρώσουμε μία εργασία στο excel. Στα μαθήματα excel για το δημοτικό το ζητούμενο δεν είναι πώς να βάζουμε διαλυτικά η τόνους αλλά πώς να κάνουμε πράξεις οι γραφικές παραστάσεις. Έχοντας αποκτήσει γνώσεις δακτυλογράφησης και έκδοσης μορφοποίησης πλέον μπορούμε να εστιάσουμε σε πιο προηγούμενα ζητήματα όταν γίνονται μαθήματα excel στο δημοτικό.
Εκτός από το δημοτικό το excel είναι το νούμερο ένα πρόγραμμα στα σεμινάρια ενηλίκων. Αυτή τη στιγμή υπάρχει τρομακτική ζήτηση για μαθήματα excel από ενήλικες που θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν για να βρουν δουλειά είχε να βελτιώσουν τη θέση τους στην υπάρχουσα. Τυπικά παραδείγματα ανθρώπων που επιδιώκουν να αποκτήσουν προηγούμενες γνώσεις του excel είναι οι λογιστές, οι φοροτεχνικοί και οι χρηματιστές. Κάθε χρόνο διοργανώνονται δεκάδες σεμινάρια excel που απευθύνονται σε επαγγελματίες. Όποιος θέλει να μάθει περισσότερα για το θέμα μπορεί να διαβάσει το άρθρο που έχω γράψει για τα σεμινάρια excel.
Πλέον όλα κινούνται στο ρυθμό της τηλεκπαίδευσης. Δηλαδή τη διδασκαλία εξ αποστάσεως. Καλό είναι να δημιουργούμε ασκήσεις που μπορεί να τις εκτελέσει ο μαθητής από το σπίτι χωρίς να χρειαστεί να κατεβάσει προγράμματα. Ούτε χρειάζεται να εγκαταστήσει λογισμικό. Οι ασκήσεις πληκτρολογίου είναι κομμένες και ραμμένες στα πλαίσια της τηλεκπαίδευσης.
Εδώ δημοσιεύουμε ένα άρθρο στο οποίο δείχνουμε τη χρήση του excel για τη δημιουργία διαδραστικών ασκήσεων. Η γνώση του excel μας επιτρέπει να έρθουμε διαδραστικές ασκήσεις όπως ακριβώς τις έχουμε φανταστεί χωρίς να εξαρτόμαστε από την κάθε ιστοσελίδα. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα έχουμε δημιουργήσει απλές ασκήσεις αγγλικών στις οποίες καλείται ο μαθητής να δει τη λέξη στα Ελληνικά και να γράψει την αντίστοιχη Αγγλική λέξη. Περιγράφουμε βήμα προς βήμα πώς δημιουργήσαμε απλές ασκήσεις Αγγλικών.
Εφόσον μαθαίνετε να βάζετε διαλυτικά με τόνο τότε σίγουρα πολύ σύντομα θα κάνετε τα πρώτα μαθήματα στα social media. Στην ιστοσελίδα μας έχουμε μαθήματα facebook τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους. Επίσης εδώ έχουμε μαθήματα twitter βήμα προς βήμα για όσους δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ αυτό το κοινωνικό δίκτυο.