Μαθήματα word για παιδιά δημοτικού. Εκπαιδευτικό υλικό και ασκήσεις επεξεργασίας κειμένου. Πολλές έτοιμες ασκήσεις και online μαθήματα word για παιδιά.
Τα μαθήματα word για παιδιά διδάσκονται πλέον τα παιδιά δημοτικού από τη στιγμή που η πληροφορική καθιερώθηκε ως μάθημα στη βαθμίδα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Bεβαίως είναι αδιανόητο ένα παιδί να τελειώσει το δημοτικό σχολείο για να μην είναι σε θέση να γράψει ένα κείμενο στον υπολογιστή. Αυτός είναι ο λόγος που διδάσκεται η επεξεργασία κειμένου τα παιδιά. Στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύουμε αρκετά συχνά παραδείγματα από μαθήματα Word για παιδιά ώστε να μπορεί οποιοσδήποτε θέλει να τις χρησιμοποιήσει είτε στο σπίτι του είτε κατά τη διδασκαλία πληροφορικής στο δημοτικό σχολείο για να κάνει εξάσκηση στην επεξεργασία κειμένου.
Αυτό που διδάσκεται στα μαθήματα Word για παιδιά αποτελεί ένα μικρό υποσύνολο των δυνατοτήτων του προγράμματος επεξεργασίας κειμένου. Κατά την προσωπική μου άποψη πρώτα από όλα τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν ποιος είναι ο συνδυασμός πληκτρολογίου για να μπορούν να βάζουν τόνους, διαλυτικά, άνω και κάτω τέλεια. Επίσης καλό είναι να μάθουν να βάζουν διαλυτικά με τόνο όπως επίσης να έχουν ευχέρεια στην εναλλαγή γλώσσας μεταξύ ελληνικών και αγγλικών και αντίστροφα. Θα ήταν πάρα πολύ καλό στις μικρές τάξεις του δημοτικού να κάνει πολλή εξάσκηση στο πληκτρολόγιο ώστε όταν πάει στις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού να κατέχει πολύ καλά τους συνδυασμούς του πληκτρολογίου. Αυτά μπορούν πολύ εύκολα να τα μάθουν μέσα από απλές ασκήσεις πληκτρολογίου.
Φεύγοντας από το επίπεδο του πληκτρολογίου πηγαίνουμε στο επίπεδο της παραγράφου. Η δημιουργία παραγράφων αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στα σεμινάρια word. Οι βασικές έννοιες που πρέπει να διδαχθούν στα μαθήματα word για παιδιά περιλαμβάνουν τη στοίχιση κειμένου δεξιά, αριστερά ή στο κέντρο. Καλό θα είναι επίσης να διδαχτούν πώς να βάζουν χρώμα στις λέξεις, είτε χρώμα φόντου είτε χρώμα γραμματοσειράς. Εδώ πλέον ο μαθητής του δημοτικού είναι σε θέση θα φτιάξει και να μορφοποιήσει ένα απλό κείμενο. Μία πολύ καλή ιδέα για την εξάσκηση σε αυτό το αντικείμενο είναι ένα συγκεκριμένο χρώμα στα ρήματα ενός κειμένου άλλο χρώμα στα επίθετα του κειμένου. Το ίδιο και για τα υπόλοιπα μέρη του λόγου. Για παράδειγμα να κάνει κόκκινα τα ρήματα, πράσινα τα ουσιαστικά και μπλε τα επίθετα. Αυτή είναι μία πάρα πολύ καλή άσκηση στην οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Word για να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας στη γραμματική. Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε για ολοκληρωμένα σεμινάρια word.
Το επόμενο βήμα είναι να κάνουμε ένα κείμενο πολύ πιο εντυπωσιακό. Δηλαδή να προσθέσουμε εντυπωσιακά γραφικά στο κείμενο που δημιουργούμε. Μία καλή ιδέα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να χρησιμοποιήσουμε το Word Art. Αυτό μας δίνει πολλές επιλογές για να δημιουργήσουμε εντυπωσιακές επικεφαλίδες και να τονίσουμε εκφράσεις που θέλουμε. Ένα δεύτερο στοιχείο που θα εντυπωσιάσει τα παιδιά την ώρα που χρησιμοποιούν το Word είναι να βάλουμε εικόνες μέσα στο κείμενο. Καλό θα είναι να έχουμε τις εικόνες έτοιμες και να μην κάνουν αναζήτηση στο διαδίκτυο.
Ο λόγος προτείνουμε να μην παίρνουν τα παιδιά στο διαδίκτυο για να αναζητήσουν εικόνες είναι διότι δεν θέλουμε να δουν κάτι που δεν πρέπει. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά δεν θα διδαχθούν κανόνες της ασφάλειας του διαδικτύου. Εννοείται πώς η γνώση των κινδύνων που προκύπτουν από το διαδίκτυο είναι από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να μάθουν τα παιδιά στο δημοτικό. Όσοι ενδιαφέρονται για το αντικείμενο μπορούν να πατήσουν εδώ και να ενημερωθούν για την ασφάλεια παιδιών στο διαδίκτυο.
Εάν θέλουμε να κάνουμε ένα πετυχημένο μάθημα επεξεργασίας δεν θα πρέπει να και αυτό με πολλές και ενδιαφέρουσες ασκήσεις Word για παιδιά. Μία πολύ καλή ιδέα είναι να βάλουμε τα παιδιά να φτιάξουν μία κάρτα γενεθλίων. Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι κάποια στιγμή ένα παιδάκι θα έχει γενέθλια ή γιορτή. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως αφορμή ώστε τα παιδιά της τάξης να δημιουργήσουν μία κάρτα γενεθλίων για το φίλο τους ή μία κάρτα για την ονομαστική του εορτή. Τέτοιου είδους ασκήσεις Word για παιδιά περιλαμβάνουν πολλά σημεία εξάσκησης για το παιδί.
Πρώτα από όλα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το Word Art για να γράψει με εντυπωσιακό τρόπο τη λέξη πρόσκληση ή γενικότερα των τίτλων της πρόσκλησης. Καλό θα είναι να μπει περίγραμμα σελίδας για ολόκληρο το έγγραφο και όχι περίγραμμα παραγράφου. Θα πρέπει να γίνει κεντρική στοίχιση διότι έτσι είναι πιο εντυπωσιακή η πρόσκληση. Κάτω κάτω όμως όταν γράφει το όνομά του αποστολέα θα πρέπει να κάνει η αριστερή ή δεξιά στην φύση για αυτό είναι κάτι το οποίο αυξάνει το βαθμό δυσκολίας. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε μία εικόνα που θα βρούμε στο διαδίκτυο αναζητώντας εικόνες για πάρτυ. Εάν δεν θέλουμε τα παιδιά να κάνουν αναζήτηση στο διαδίκτυο και δεν μπορούμε να έχουμε κατεβάσει τις εικόνες και να τις έχουμε έτοιμες σε ένα φάκελο στην επιφάνεια εργασίας.
Τι γίνεται σε περίπτωση που δεν διαθέτουμε το πρόγραμμα Microsoft Word; Ένα πρόβλημα που σχετίζεται με την διδασκαλία πληροφορικής και ειδικότερα με τα μαθήματα πληροφορικής στο Word είναι η απουσία του Microsoft Office από τους υπολογιστές του σχολείου. Πολλά σχολεία δεν διαθέτουν εγκατεστημένο το Microsoft Office. Και επίσης δεν διαθέτουν και χρήματα για την αγορά του. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί να διδαχθεί όχι μόνο το Word αλλά ούτε και το Excel και ούτε και το Powerpoint. Όμως αυτά τα προγράμματα είναι απαραίτητο να διδαχτούν στα παιδιά του δημοτικού.
Η λύση έρχεται από το ελεύθερο λογισμικό. Μία πολύ καλή πρόταση είναι να χρησιμοποιήσουμε το openoffice το οποίο αποτελεί μία εναλλακτική πρόταση ως προς η σουίτα γραφείου της Microsoft. Αν μιλάγαμε για μαθήματα ενηλίκων τότε δεν θα προτείναμε το openoffice διότι δεν έχει όλες τις δυνατότητες των προγραμμάτων του Microsoft Office. Επίσης δεν μπορεί να βοηθήσει τους ενήλικες που θέλουν να πάρουν πιστοποίηση σε αυτά τα προγράμματα. Όταν όμως θέλουμε να διδάξουμε πληροφορική στα παιδιά τότε το openoffice μας καλύπτει στο 100% των απαιτήσεων.
Στη σουίτα γραφείου του openoffice υπάρχει πρόγραμμα αντίστοιχο του microsoft word το οποίο εκτελεί όλες τις βασικές λειτουργίες επεξεργασίας κειμένου. Επίσης υπάρχει το πρόγραμμα calc το οποίο είναι ισοδύναμο του Excel. Ναι μεν δεν έχει όλες τις δυνατότητες που θέλουμε για τα μαθήματα excel ενηλίκων όμως είναι πλήρως ικανοποιητικό για διδασκαλία Excel σε παιδιά. Τέλος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το impress για να κάνουμε παρουσιάσεις αντί να χρησιμοποιήσουμε το Powerpoint της Microsoft.
Εάν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ούτε το open Office τότε υπάρχει ακόμα μία εναλλακτική για να διδάξουμε επεξεργασία κειμένου σε παιδιά δημοτικού. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προγράμματα on line επεξεργασίας κειμένου τα οποία καλύπτουν τις απαιτήσεις που θέλουμε και το δημοτικό σχολείο. Μία μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε πολλά προγράμματα επεξεργασίας κειμένου, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο εργαστήριο πληροφορικής χωρίς να κάνουμε καμιά εγκατάσταση. Αρκεί να έχουμε μία ικανοποιητική σύνδεση στο διαδίκτυο. Τα πιο πολλά εργαστήρια της χώρας έχουν ικανοποιητική σύνδεση στο διαδίκτυο συνεπώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εύκολα προγράμματα online επεξεργασίας κειμένου. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε για κάθε είδους ασκήσεις πληροφορικής δημοτικού. Υπάρχει πολύ υλικό διαθέσιμο στο διαδίκτυο το οποίο μπορείτε να το βρείτε και να το χρησιμοποιήσετε χωρίς καμία εγκατάσταση στο εργαστήριο πληροφορικής. Εδώ έχουμε συγκεντρώσει κάποιες πολύ χρήσιμες ενδιαφέρουσες ασκήσεις πληροφορικής δημοτικού.
Εφόσον επισκπέπτεστε τη σελίδα μας με τα μαθήματα word για παιδιά τότε σίγουρα έχετε κάποιο ενδιαφέρον για την εκπαιδευτική ρομποτική. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να κάνετε κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο για να γνωρίσετε τι είναι η ρομποτική για παιδιά. Περιγράφουμε τα προγράμματα και τις συσκευές που χρησιμοποιούνται στη ρομποτική για παιδιά. Επίσης περιλαμβάνονται ασκήσεις ρομποτικής για παιδιά.