Να γράψετε σωστά τη λέξη που βλέπετε.
Να την γράψετε ΑΚΡΙΒΩΣ όπως τη βλέπετε.
Όταν τη γράψετε σωστά, θα ανάψει το πράσινο tick για να προχωρήσετε:
Η παραπάνω άσκηση μας βοηθάει να συνηθίσουμε να βάζουμε διαλυτικά. Μαθαίνουμε πώς να βάζουμε διαλυτικά. Υπάρχουν αρκετές λέξεις ώστε να κάνουμε εξάσκηση πάνω σε αυτό. Δίπλα σε κάθε λέξη υπάρχει ένα αντίστοιχο εικονίδιο ώστε η εξάσκηση στο διαλυτικά να γίνεται με ευχάριστο τρόπο. Η εμπειρία έδειξε ότι οι ασκήσεις εξάσκησης στα διαλυτικά και στους τόνους αρέσει πάρα πολύ στα παιδιά των μικρών τάξεων του Δημοτικού σχολείου.
Για να βάλουμε διαλυτικά θα πρέπει να πατήσουμε το πλήκτρο shift πριν πατήσουμε το πλήκτρο του τόνου. Εάν ξέρουμε να βάζουμε τόνο τότε είναι πολύ εύκολο να μάθουμε να βάζουμε και διαλυτικά. Για να το πούμε με άλλα λόγια αν θέλαμε να βάλουμε τόνο πρώτα θα πάταγαμε το πλήκτρο του τόνου και στη συνέχεια το φωνήεν. Αφήνουμε το πλήκτρο του τόνου και πατάμε το πλήκτρο του φωνήεντος. Ήδη σε προηγούμενο άρθρο έχω βάλει ασκήσεις για να εξασκηθούμε πάνω στο πώς μπαίνει τόνος.
Τώρα όταν θέλουμε να βάλουμε διαλυτικά θα κρατήσουμε πατημένο το πλήκτρο shift και θα απαντήσουμε μία φορά το πλήκτρο του τόνου. Στη συνέχεια θα αφήσουμε και τα δύο πλήκτρα και θα πατήσουμε το φωνήεν. Και το φωνήεν αντί να το γραφτεί με τόνο τώρα θα γραφτεί με διαλυτικά. Είναι πάρα πολύ απλό αρκεί να το κάνουμε την πρώτη φορά. Μετά μαθαίνουμε και το κάνουμε μηχανικά. Το χέρι πλέον πάει μόνο του και είναι πάρα πολύ εύκολο να βάλουμε διαλυτικά σε μια λέξη.
Αφού κάνουμε αρκετή εξάσκηση στα παραπάνω στη συνέχεια μπορούμε να μάθουμε πως να βάλουμε διαλυτικά και τόνο. Αυτή είναι η δυσκολότερη από τις ασκήσεις που αφορούν συνδυασμούς πληκτρολογίου. Κι είναι δτυσκολότερη για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι διότι συνδυάζει περισσότερα πλήκτρα. Και ο δεύτερος λόγος ειναι διότι λέξεις με τόνο και διαλυτικά συναντώνται σπανιότερα στην Ελληνική γλώσσα.
Όπως σε όλες τις ασκήσεις πληροφορικής για τα δημοτικό έχω φροντίσει κάποια βασικά πράγματα ώστε τα παιδιά να νιώθουν μεγάλη άνεση. Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο έφτιαξα τις ασκήσεις πληκτρολογίου και τις υπόλοιπες ασκήσεις πληροφορικής για το δημοτικό είναι διότι θέλω τα παιδιά να παίρνουν επιβεβαίωση κάθε φορά που γράφουν σωστά μία λέξη. Όπως θα δείτε όταν ξεκινήσετε να κάνετε εξάσκηση στο πώς βάζουμε διαλυτικά θα δείτε ότι όταν γράψουμε σωστά τη λέξη ανάβει ένα πράσινο εικονίδιο το οποίο μας δίνει επιβεβαίωση. Είναι σαν να μας λέει μπράβο που καταφέραμε να γράψουμε σωστά τη λέξη και να βάλουμε τα διαλυτικά στο σωστό φωνήεν. Με τον ίδιο τρόπο γίνεται η εξάσκηση στο πώς βάζουμε τόνο, πώς βάζουμε διαλυτικά με τόνο και πώς κάνουμε εναλλαγή ανάμεσα στα κεφάλαια και στα μικρά γράμματα. Την ίδια λογική έχω ακολουθήσει σε όλες τις ασκήσεις πληροφορικής για το δημοτικό.
Πολλά παιδιά επιθυμούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη ρομποτική. Το πρώτο βήμα είναι να γνωρίζετε τον κινητήρα και τον αισθητήρα καθώς και να δώσετε τη λύση σε απλές ασκήσεις ρομποτικής. Εδώ θα βρείτε μαθήματα και ασκήσεις ρομποτικής για παιδιά.
Μια από τις πιο συνηθισμένες ασκήσεις word που μπαίνουν στο δημοτικό είναι να γράψουν τα παιδιά ένα κείμενο για την αγαπημένη τους ομάδα. Όταν ένα παιδί ασχολείται με το ποδόσφαιρο τότε που είναι πάρα πολύ απλό να γράψει ένα κειμενάκι για την ομάδα του χρησιμοποιώντας το microsoft word. Και αυτό αποτετεί μία πολύ ωραία άσκηση word για το δημοτικό. Ενδεχομένως θα πρέπει να χρωματίσει στο χρώμα της ομάδας του κάποιες λέξεις του κειμένου ώστε να τους δώσει βαρύτητα και σημασία. Όλα αυτά δείχνουν πολύ ευχάριστο και πολύ εύκολα αρκεί να μην επιλέξει την ομάδα του Παναθηναϊκού. Διότι σε αυτή την περίπτωση κάθε φορά που δακτυλογραφεί το όνομα της ομάδας θα πρέπει να βάλει και διαλυτικά. Αυτό δίνει ένα παραπάνω κίνητρο σε όσους είναι υποστηρικτές της ομάδας του Παναθηναϊκού να κάνουμε μεγαλύτερη εξάσκηση τα διαλυτικά. Ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα όταν φτάσουμε στις μεγαλύτερες τάξεις είχε χρειαστεί να γράψουμε κείμενα για τον Παναθηναϊκό στα μαθήματα word.
Όταν φτάσουμε σε μεγαλύτερες τάξεις τότε θα μάθουμε να κάνουμε παρουσιάσεις με το powerpoint. Σε εκείνες τις τάξεις το διδακτικό αντικείμενο δεν το είναι πώς να βάζουμε τόνους ή πώς να βάζουμε διαλυτικά. Εκεί θα πρέπει να μάθουμε πώς να φτιάχνουμε μία καλή παρουσίαση. Το ζητούμενο σε μία καλή παρουσίαση είναι να αρέσει στον ακροατή και ο ακροατής να μαθαίνει κάτι καινούργιο από αυτή. Συνηθισμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν αθλητικές ομάδες και αθλητικές δραστηριότητες. Κάποιες ομάδες και κάποια αθλήματα περιλαμβάνουν διαλυτικά. Μία ομάδα που το όνομά της περιλαμβάνει διαλυτικά είναι ο Παναθηναϊκός. Κάποια αθλήματα που το όνομά τους περιλαμβάνουν διαλυτικά είναι ιστιοπλοϊκός δραστηριότητες. Όσο καλύτερα γνωρίζουμε το βασικό χειρισμό πληκτρολογίου τόσο ευκολότερα θα δημιουργήσουμε μία παρουσίαση. Και βεβαίως η ευχέρεια στη δακτυλογραφηση θα μας επιτρέψει να δώσουμε όλη μας τη δημιουργικότητά στο να κάνουμε μία πολύ εντυπωσιακή παρουσίαση στα μαθήματα powerpoint για παιδιά.
Όσο καλύτερα γνωρίζει κάποιος τα χρησιμοποιεί το πληκτρολόγιο τόσο μεγαλύτερη ευχέρεια θα έχει στην προώθηση ιστοσελίδας. Με απλά λόγια το Google θέλει να βλέπει μεγάλα κείμενα ώστε να αναδείξει μία ιστοσελίδα στην κορυφή των αποτελεσμάτων. Όταν χρειαστεί να προωθήσουμε μία ιστοσελίδα για λέξη που περιλαμβάνει διαλυτικά τότε οι παραπάνω ασκήσεις είναι πολύτιμες. Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να ανεβάσουμε στην πρώτη σελίδα της Google τον ιστότοπο ενός ιστιοπλοϊκού ομίλου. Η κύρια λέξη-κλειδί περιλαμβάνει φωνήεν με διαλυτικά. Κάθε φορά που θα χρειάζεται να γράψουμε αυτό το φωνήεν θα πρέπει να ψάχνουμε να βρούμε με ποιο τρόπο μπαίνουν τα διαλυτικά. Εάν όμως έχουμε μάθει από μικρές τάξεις πώς να βάζουμε διαλυτικά και έχουμε κάνει εξάσκηση ώστε το χέρι να πηγαίνει μόνο του τότε κάθε φορά που παρουσιάζεται αυτή η ανάγκη δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Στο παραπάνω παράδειγμα θα πρέπει να γράψουμε πολλά άρθρα 1000 λέξεων μέχρι να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε την προώθηση της σελίδας του ιστιοπλοϊκού ομίλου. Το κάθε άρθρο θα πρέπει να περιλαμβάνει τη λέξη κλειδί 7 με 10 φορές. Δηλαδή περίπου 7 με 10 φορές θα χρειαστεί να βάλουμε διαλυτικά για κάθε άρθρο που γράφουμε για την προώθηση αυτής της ιστοσελίδας.
Το πώς να βάζουμε διαλυτικά είναι μία αναγκαία γνώση επίσης κατά την κατασκευή ιστοσελίδων. Εδώ η ανάγκη είναι ακόμα εντονότερη διότι συνήθως σε κατασκευή ιστοσελίδων γίνεται με έναν πολύ απλό επεξεργαστή κειμένου που δεν περιλαμβάνει διορθωτή. Και το λέω αυτό διότι πολλές φορές καθώς δακτυλογραφουμε στο microsoft word ο αυτόματος διορθωτής μας βγάζει έτοιμη τη σωστή λέξη και δεν χρειάζεται να την πληκτρολογήσουμε. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί παραβλέπουν την ανάγκη να μάθουν πώς να βάζουν διαλυτικά με το πληκτρολόγιο. Όταν όμως κάνουμε κατασκευή μιας ιστοσελίδας τότε δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα και θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να βάλουμε τα διαλυτικά χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο. Και βεβαίως εδώ να σημειώσουμε ότι υπάρχουν πολλά προγράμματα κατασκευής ιστοσελίδων. Κάποιοι χρησιμοποιούν το dreamweaver για τη δημιουργία site. Πολλοί χρησιμοποιούν το wordpress για να κατασκευάσουν την ιστοσελίδα τους. Όσοι γνωρίζουν τη γλώσσα html ενδεχομένως να την επιλέξουν για τη δημιουργία ενός ιστότοπου. Σε κάθε περίπτωση όταν μπορούμε να βάζουμε τα διαλυτικά και τα υπόλοιπα σύμβολα μέσω του πληκτρολογίου τότε έχουμε μεγαλύτερη άνεση για την κατασκευή μιας ιστοσελίδας.
H άσκηση με τα διαλυτικά είναι η πιο δημοφιλής σελίδα του ιστότοπου όσον αφορά το υλικό του Δημοτικού. Αντίθετα στην εκπαίδευση ενηλίκων η πιο δημοφιλής ενότητα είναι η κατασκευή e-shop. Είναι πολύ λογικό να ασχολείται ο κόσμος με την δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων διότι το ηλεκτρονικό εμπόριο παρουσιάζει τεράστια άνθηση τα τελευταία χρόνια. Συνεπώς η γνώση και η ικανότητα κατασκευής e-shop οδηγεί άμεσα σε απορρόφηση στην αγορά εργασίας.
Εφόσον μπήκατε στη σελίδα μας στην οποία δείχνουμε πώς μπαίνουν τα διαλυτικά τότε είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι σας ενδιαφέρουν τα μαθήματα facebook. Στην ιστοσελίδα μας έχουμε δημιουργήσει μαθήματα digital marketing για τα δημοφιλέστερα social media. Μην παραβλέψετε να δείτε τα μαθήματα twitter για αρχάριους. Ξεκινάμε από την αρχή για να διευκολύνουμε όσους δεν γνωρίζουν το χειρισμό των κοινωνικών δικτύων.
Για κάθε εκπαιδευτικό είναι πολύ χρήσιμο να έχει ένα οπλοστάσιο ασκήσεων τις οποίες να χρησιμοποιεί διδασκαλία του. Για παράδειγμα μπορείτε να έχετε έτοιμες ασκήσεις αγγλικών τις οποίες να στέλνετε στους μαθητές μετά το τέλος της εκπαιδευτικής διαδικασίας για να εξασκούνται από το σπίτι τους. Οι ασκήσεις Αγγλικών δημιουργήθηκαν στα πλαίσια σεμιναρίων Excel.