Βήματα προώθησης ιστοσελίδας

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε τα βήματα προώθησης ιστοσελίδας. Υποθέτουμε ότι μόλις έχουμε δημιουργήσει έναν ιστότοπο ή ότι ετοιμαζόμαστε να δημιουργήσουμε έναν ιστότοπο. Και εξετάζουμε όλη τη διαδικασία που πρέπει να γίνει μέχρι να φτάσει στην πρώτη σελίδα της Google με τις επιθυμητές λέξεις. Πριν ξεκινήσετε την ανάγνωση του άρθρου καλό θα είναι να έχετε διαβάσει την άποψή μου για την προώθηση ιστοσελίδων.

Εύρεση λέξεων κλειδιών για την προώθηση της ιστοσελίδας

Το πρώτο βήμα είναι να βρούμε τις λέξεις-κλειδιά με τις οποίες θα προωθήσουμε την ιστοσελίδα μας. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτές οι λέξεις είναι προφανείς. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι κατάλληλες λέξεις με τις οποίες πρέπει να γίνει η προώθηση της ιστοσελίδας μας. Για αυτό το λόγο υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία seo που μας βοηθούν να ανακαλύψουμε τις σωστές λέξεις κλειδιά πριν ξεκινήσουμε την προώθηση ενός site.

Θα πρέπει να επιλέξουμε τις λέξεις που χρησιμοποιούν οι χρήστες της Google για να αναζητήσουν επιχειρήσεις σαν τη δική μας. η φράση κλειδί δεν πρέπει να είναι πολύ εξειδικευμένη διότι έτσι φωτογραφίζει ένα πάρα πολύ μικρό target group. Επίσης δεν πρέπει να επιλέξουμε πολύ γενικές φράσεις κλειδιά διότι έτσι θα σπαταλήσουμε πολύ κόπο μέχρι να καταφέρουμε να βγάλουμε την ιστοσελίδα μας στην πρώτη σελίδα της Google.

Παράδειγμα εύρεσης λέξεων κλειδιών

Ας υποθέσουμε για παράδειγμα ότι έχουμε έναν ιστότοπο ο οποίος ασχολείται με κατασκευή ιστοσελίδων. Επίσης υποθέτουμε ότι η εταιρεία που έχει τον ιστότοπο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Εάν επιλέξουμε τη φράση κλειδί "κατασκευή ιστοσελίδων στο κέντρο της Αθήνας" τότε ακόμα και να καταφέρουμε να φτάσουμε στην πρώτη θέση της Google πολύ δύσκολα θα λάβουμε επισκεψιμότητα. Διότι η φράση είναι πάρα πολύ εξειδικευμένη και πολύ λίγος κόσμος κάνει αναζήτηση με αυτή τη φράση.

Θα μπορούσαμε να επιλέξουμε τη λέξη "κατασκευή". Αυτή η φράση είναι πάρα πολύ γενική και πιάνει και όσους ασχολούνται με κατασκευή σπιτιών κατασκευή επίπλων και γενικότερα με πολλών ειδών κατασκευές. Δηλαδή αυτή η λέξη φωτογραφίζει ταργκετ γκρουπ πολύ ευρύτερο από εκείνο το οποίο θέλουμε να στοχεύσουμε. Μία εναλλακτική θα ήταν η φράση κλειδί "κατασκευή ιστοσελίδων". Η συγκεκριμένη φράση φωτογραφίζει πολύ καλύτερα την εταιρεία μας όμως έχει πάρα πολύ μεγάλο ανταγωνισμό. Όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του διαδικτύου θα ήθελαν να βρίσκονται στην πρώτη σελίδα της Google Με αυτή τη φράση. Καλύτερα να βρούμε μία ακόμα πιο εύκολη πρόσβαση. μία πολύ καλή ιδέα είναι να προσπαθήσουμε να κατακτήσουμε την κορυφή της Google με φράσεις όπως:

 • Κατασκευή ιστοσελίδας με χαμηλό κόστος
 • Κατασκευή ιστοσελίδας φθηνά
 • Οικονομική κατασκευή ιστοσελίδων

Το κέρδος σε αυτή την περίπτωση είναι ότι θα καταφέρουμε να χτίσουμε ένα brand name για όσους θέλουν να φτιάξουν ένα site σε χαμηλή τιμή. Αυτό το κομμάτι της αγοράς δεν είναι καθόλου μα καθόλου αμελητέο. Θα λέγαμε μάλιστα του αυξάνει με γρήγορο ρυθμό όσο βαθαίνει η κρίση που αντιμετωπίζει η Ελληνική αγορά.

Καλό θα είναι αυτή η μελέτη θα γίνει πριν από την κατασκευή του site. Είναι σημαντικό να έχουμε δημιουργήσει το keyword map πριν ακόμα κάνουμε τη σχεδίαση της ιστοσελίδας. Κατά την κατασκευή του ιστοτόπου το keyword map θα μας καθοδηγεί για τη δημιουργία περιεχομένου αλλά και για τη βελτιστοποίηση των ιστοσελίδων. Το keyword map αποτελεί πολύτιμο βοηθό και αφάνταστα χρήσιμο εγχειρίδιο σε όλα τα βήματα της κατασκευής ενός site.

Το ζητούμενο βέβαια είναι αν όντως αξίζει τον κόπο να κατακτήσουμε την κορυφή με την φράση που επιλέξαμε. Άραγε θα φέρει επισκέπτες στην ιστοσελίδα μας; Μήπως δεν είναι η φράση με την οποία ο κόσμος αναζητά μια επιχείρηση σαν τη δική μας; Πρέπει να εξετάσουμε εάν υπάρχουν και άλλες σχετικά εύκολες λέξεις κλειδιά.προς αυτή την κατεύθυνση θα μας βοηθήσουν τα ακόλουθα εργαλεία προώθησης ιστοσελίδων:

 • Rank Tracker (απαιτεί download)
 • https://ads.google.com/intl/el_gr/home/tools/keyword-planner/
 • https://www.thinkwithgoogle.com/
 • Visibility.gr

Έλεγχος με το visibility

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας το οποίο εξηγούμε τη χρήση του εργαλείου visibility. Εκεί θα δείτε πώς ακριβώς χρησιμοποιήσαμε το visibility για να αξιολογήσουμε την προώθηση ιστοσελίδας που έγινε σε ηλεκτρονικό κατάστημα. Επίσης στο κανάλι μας στο YouTube αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο βίντεο στα οποία φαίνεται αναλυτικά και λεπτομερώς η χρήση του εργαλείου visibility. Εδώ βρίσκεται το άρθρο για το visibility.

Ελέγχουμε σε ποιά θέση βρίσκεται ήδη η ιστοσελίδα μας

Αφού βρούμε τις λέξεις-κλειδιά, στη συνέχεια θα πρέπει να δούμε μήπως ιστότοπος μας ήδη κατατάσσεται με κάποιες από αυτές τις μηχανές αναζήτησης. Στην περίπτωση που ήδη συμβαίνει αυτό τότε το έργο της προώθησης της ιστοσελίδας είναι πολύ πιο εύκολο. Εάν αναγνωρίζουμε ότι μία λέξη κατάφερε να μπει στην πενηνταδα για κάποιες λέξεις, τότε συνεχίζουμε την προώθηση της ιστοσελίδας με αυτές τις λέξεις.

Για κάποιο λόγο το οποίο γνωρίζει τόσο η Google όσο και οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μας κρίθηκε ότι η συγκεκριμένη σελίδα αποτελεί απάντηση στα ερωτήματα των χρηστών. Συνεπώς θα πρέπει να ενισχύσουμε τη θέση της συγκεκριμένης σελίδας τοποθετώντας είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά backlink. τον τρόπο εύρεσης των εξωτερικών backlink θα το δούμε αργότερα στο τέλος αυτού του άρθρου. Στη συνέχεια βλέπουμε κάποια Εργαλεία τα οποία μας βοηθούν να αναγνωρίσουμε με αξιοπιστία τη θέση στην οποία κατατάσσεται ο ιστότοπος μας για διάφορες λέξεις κλειδιά:

 • Rank Tracker (απαιτεί download)
 • Visibility.gr

Το καλύτερο εργαλείο για αυτό το σκοπό είναι το rank tracker. Μετράει με ακρίβεια τη θέση στην οποία κατατάσσεται ο ιστότοπος για καθεμία από τις λέξεις-κλειδιά. Το Rank Tracker έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου και τα αποτελέσματα που βγάζει χρησιμοποιούνται σε μελέτες seo. Όλα αυτά περιγράφονται αναλυτικά σε άρθρο αφιερωμένο στο Rank Tracker.

Αναγνώριση προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ιστότοπός μας

Ένα αναγκαίο βήμα πριν ξεκινήσουμε την προώθηση της ιστοσελίδας μας είναι να αναγνωρίζουμε μήπως υπάρχουν ήδη προβλήματα που μας καθηλώνουν σε χαμηλές θέσεις μακριά από την κορυφή των αποτελεσμάτων της Google. Mία γρήγορη ένδειξη προς αυτή την κατεύθυνση είναι να κοιτάξουμε εργαλεία seo που δείχνουν μία συνολική εικόνα για τη θέση του ιστότοπου στις μηχανές αναζήτησης.

Εδώ εξετάζουμε τον ιστότοπο website-eshop.eu με δυο εργαλεία. Πρώτα χρησιμοποιούμε το neilpatel.com:

βήματα προώθησης ιστοσελίδων

Και στη συνέχεια χρησιμοποιούμε το visibility:

βήματα προώθησης ιστοσελίδων με το visibility

Το συμπέρασμα δεν είναι ανησυχητικό. Προφανώς το site ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο και προφανώς βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Με συνονισμένες ενέργειες προώθησης της ιστοσελίδας έχει τη δυνατότητα να ανέβει αρκετά ψηλά στην κατάταξη αποτελεσμάτων της google.

Εάν ο ιστότοπος βρίσκεται στην αγορά εδώ και κάποιους μήνες και δεν έχει καταφέρει να πάρε κάποια βαθμολογία σε αυτούς τους ιστότοπους τότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε. Πιθανώς να υπάρχει κάποιο πέναλτι. Αυτή η τιμωρία μπορεί να προέλθει είτε από δικές μας ενέργειες είτε από ενέργειες ανταγωνιστών μας. Με άλλα λόγια η Google μας τιμωρεί με Google πέναλτι είτε οι ενέργειες που κάναμε εμείς οι ίδιοι στην ιστοσελίδα μας είτε για κακής ποιότητας backlink που έβαλαν άλλοι προς την ιστοσελίδα μας. Ένα παράδειγμα αφορμές για τιμωρία από την Google θα ήταν να κάνουμε επανάληψη πολλές φορές τις ίδιες λέξεις σε πολλά άρθρα με πολύ μεγάλη συχνότητα.

Στην περίπτωση που το site είναι ήδη τιμωρημένο με Google πέναλτι ότι οι προωθητικές ενέργειες και να κάνουμε Θα πέσουν στο κενό. Θα πρέπει να βρούμε την αιτία του πέναλτι και να τη διορθώσουμε. Και αφού διορθώσουμε θα πρέπει να ενημερώσουμε την Google μέσα από το εργαλείο Google search console. η διαδικασία της αναγνώρισης του λάθους είναι το δυσκολότερο πράγμα στην προώθηση ιστοσελίδων. Ενδεχομένως να είναι και η αφορμή για την οποία θα αλλάξουμε το mail και θα χτίσουμε νέο site με νέα κείμενα από την αρχή. Επίσης ο χρόνος αναμονής μέχρι να καταλάβει η google οτι διορθώσαμε το λάθος και να σταματήσει την τιμωρία με το πέναλτι ενδεχομένως να πάρει αρκετές εβδομάδες μέχρι και αρκετούς μήνες.

Πολύτιμη βοήθεια για την αναγνώριση των ατελειών και των λαθών που υπάρχουν σε έναν ιστότοπο μπορεί να πάρουμε από τα κάτωθι εργαλεία:

 • WebSite Auditor (απαιτεί download)
 • https://seositecheckup.com/ (πιτρέπει έναν έλεγχο ανά εικοσιτετράωρο δωρεάν)
 • Visibility.gr
 • Google analytics

Βελτιστοποίηση σελίδων και άρθρων

Εφόσον επιβεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα τιμωρίας τότε μπορούμε να προχωρήσουμε απρόσκοπτα στην προώθηση της ιστοσελίδας μας. Αυτό σημαίνει συγγραφή μεγάλου πλήθους άρθρων. Η προώθηση περιλάμβανε δύο πράγματα: το on site seo και το off-site seo. το on site seo ταυτίζεται με τη βελτιστοποίηση σελίδων και άρθρων. Το off-site seo ουσιαστικά ταυτίζεται με το link building.

Σε αυτή την παράγραφο θα ασχοληθούμε με τη βελτιστοποίηση. για να κάνουμε με τις οποίες ή θα πρέπει πρώτα από όλα να επιλέξουμε μία λέξη κλειδί. Εάν το site μας είναι κατασκευασμένο από το wordpress τότε η διαδικασία αυτή γίνεται πάρα πολύ εύκολα με το yoast seo. Σε διαφορετική περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πιο γενικής χρήσης εργαλεία βελτιστοποίησης όπως για παράδειγμα το website auditor. μπορείτε να μάθετε περισσότερα μέσα από το άρθρο μας που περιγράφουμε τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδας με το yoast seo..

Περιορισμός κακής ποιότητας backlinks

Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την προώθηση της ιστοσελίδας μας είναι να ελέγξουμε κατά πόσο υπάρχουν κακής ποιότητας backlinks προς το site. αυτός ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται συστηματικά τουλάχιστον μία φορά το μήνα ή το δίμηνο Με σκοπό να αποφύγουμε πιθανή τιμωρία. Μία αύξηση του πλήθους των backlink κακής ποιότητας θα μπορούσε να οφείλεται σε ενέργειες των ανταγωνιστών μας. Ένας πολύ απλός τρόπος για να ανακόψουμε την ανοδική πορεία ενός ιστότοπου είναι να φροντίζουμε ώστε να αποκτήσει backlink από spammy ιστοσελίδες. Εάν ο ιδιοκτήτης του ιστότοπου δεν παρακολουθεί τα εισερχόμενα backlink τότε αυτή η ενέργεια θα βλάψει πολύ το site. Μπορούμε να ελέγχουμε την ποιότητα των εισερχομένων συνδέσμων χρησιμοποιώντας το εργαλείο SEO SpyGlass.

Εύρεση νέων backlinks

Εάν πραγματοποιήσουμε σωστά όλα τα βήματα μέχρι αυτό το σημείο τότε Το πιθανότερο είναι ότι ο ιστότοπος μας θα κατακτήσει την κορυφή της Google ακόμα και για δύσκολες λέξεις κλειδιά. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι έχει να καταφέρω να φτάσω στην κορυφή θα πρέπει να αποκτήσω πολλά backlinks. Αυτή η εντύπωση όμως είναι λανθασμένη. Το σημαντικότερο που πρέπει να έχω για να με ανεβάσει η Google στις πρώτες θέσεις είναι να υπάρχει πολύ καλό περιεχόμενο στην ιστοσελίδα μου. Εφόσον αυτό υπάρχει τότε η Google θα με ανταμείψει διότι θέλει να δίνει στους επισκέπτες της το καταλληλότερο και πιο εξειδικευμένο περιεχόμενο ανάλογα με την αναζήτηση.

Δεν υπάρχει λόγος να πιέσουμε τι το χτίσιμο backlink. εάν έχουμε καλό περιεχόμενο τότε αυτό θα προκύψει φυσικά από μόνο του. Εάν δεν προκύψει δεν υπάρχει πρόβλημα διότι όπως προαναφέραμε πιθανότατα να μην είναι και απαραίτητο. Παρόλα αυτά εάν επιμένουμε για το χτίσιμο backlink τότε υπάρχουν εργαλεία seo που μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση:

 • SEO SpyGlass (απαιτεί download)
 • ahrefs.com (απαιτεί εγγραφή και πληρωμή)

Βέβαια ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσουμε backlink είναι να γίνει με απόλυτα φυσικό τρόπο. Επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος είναι να αποκτήσουμε συνεργασία με εξειδικευμένους ιστοτόπους. Προϋπόθεση για να θέλει κάποιος να βάλει backlink προς το site μας είναι να έχουμε καλό περιεχόμενοι. Υπό την προϋπόθεση ότι αυτό ισχύει θα πρέπει να του δώσουμε και κάποια ανταλλάγματα. Μία καλή ιδέα είναι να του επιτρέψουμε να γράφει άρθρα στο δικό μας site ώστε να μας επιτρέπει να γράφουμε άρθρα στο δικό του site.

Μία επίσης πολύ καλή πρόταση ανταλλαγής υπηρεσιών είναι να πάμε σε ένα site και να δημοσιεύσουμε πολύ καλογραμμένα δικά μας πρωτότυπα άρθρα. Αυτή η πρόταση συμφέρει τον ιδιοκτήτη του ιστότοπου στο οποίο θα μπουν τα άρθρα διότι κερδίζει πρωτότυπο περιεχόμενο, άρα ανεβάζει τη θέση του στις μηχανές αναζήτησης. Επίσης συμφέρει και εμάς διότι παίρνουμε υψηλής ποιότητας backlink από έναν ιστότοπο ο οποίος είναι ήδη καταξιωμένος στον κλάδο που δραστηριοποιούμαστε.

Εκπαίδευση στην προώθηση ιστοσελίδων

Μια ακόμα καλύτερη ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε την εκπαίδευση για την προώθηση ιστοσελίδων. Αυτό σημαίνει να γράφετε εκπαιδευτικά άρθρα, για στο αντικείμενό σας. Το συγκεκριμένο άρθρο που διαβάζετε αυτή τη στιγμή είναι γραμμένο με αρκετά παιδαγωγικό τρόπο διότι έχει σαν στόχο να εκπαιδεύσει τον κόσμο πάνω στην προώθηση ιστοσελίδων. Είναι σαν να γράφουμε περιεχόμενο για μαθήματα seo. Εάν είχαμε ένα site ανακαινίσεων θα έπρεπε να κάνουμε εκπαίδευση πάνω στις ανακαινίσεις. Όταν έχουμε μία εταιρία κατασκευής ιστοσελίδων θα πρέπει να κάνουμε εκπαίδευση για την κατασκευή ιστοσελίδων. Το καλό με την εκπαίδευση είναι ότι επιτρέπει μεγάλο πλήθος λέξεων γιατί θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τον αποδέκτη. Το άρθρο που διαβάζετε αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να έχει το ένα πέμπτο του όγκου του και απλά τα link για τα εργαλεία προώθησης ιστοσελίδων. Όμως χρησιμοποίησα επίτηδες μεγάλο πλήθος λέξεων για δύο λόγους. ο πρώτος είναι διότι η Google απαιτεί τουλάχιστον χίλιες λέξεις ανά άρθρο. Και ο δεύτερος είναι διότι θέλω να το χρησιμοποιήσω στα σεμινάρια seo.

Πολύ περισσότερα εργαλεία προώθησης ιστοσελίδων

Στην αγορά κυκλοφορούν πολύ περισσότερα εργαλεία προώθηση ιστοσελίδων. Σε διάφορα άρθρα στον ιστότοπο που βρίσκεστε έχουμε περιγραφή αρκετών από αυτά τα εργαλεία seo. Αποτελούν αναγκαίο βοήθημα για μία επαγγελματική προώθηση ιστοσελίδας. Εδώ έχουμε τα συγκεντρώσει όλα σε ένα άρθρο αρκετά από τα εργαλεία seo.

Μαθήματα digital marketing

Η προώθηση ιστοσελίδας δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να φέρουμε επισκέπτες στον ιστότοπό μας. Μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε και άλλες μορφές του digital marketing όπως για παράδειγμα τη διαφήμιση τόσο στην ίδια την Google όσο και στα κοινωνικά δίκτυα. Αξίζει τον κόπο να πειραματιστείτε πάνω σε διαφήμιση στο facebook. Ένα σεμινάριο digital marketing θα σας δείξει τον τρόπο για να βελτιστοποιήσετε την εισερχόμενη κίνηση προς τον ιστότοπο σας. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε πληροφορίες σχετικά με μαθήματα digital marketing.

Εκπαίδευση ενηλίκων στην πληροφορική. Πως να επιλέξετε σεμινάρια μαθήματα ή σεμινάρια σε θεματικές ενότητες πληροφορικής.