Τι είναι το keyword map και πώς χρησιμοποιείται στο seo

Το σημαντικότερο βήμα για να ξεκινήσει σωστά η προώθηση μιας ιστοσελίδας είναι να σχεδιάσουμε το keyword map. Πρόκειται για ένα απλό κείμενο γραμμένο στο χαρτί ή σε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου όπως για παράδειγμα το word ή το openoffice. Δεν έχει καμία σχέση με τις προωθητικές ενέργειες. Ουσιαστικά περιλαμβάνει κάποιες στρατηγικές αποφάσεις που λαμβάνονται για την προώθηση της ιστοσελίδας.

Τι είναι το keyword map

Το keyword map είναι ένας πίνακας που αποτελείται από δύο στήλες. Στην πρώτη στήλη γράφουμε τον τίτλο της σελίδας ή του άρθρου και το url αυτού. Στη δεύτερη στήλη γράφουμε τις λέξεις-κλειδιά με τις οποίες θα θέλαμε η συγκεκριμένη σελίδα ή το συγκεκριμένο άρθρο να εμφανιστεί στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων της Google. Ουσιαστικά η δεύτερη στήλη αποτελείται κατά κύριο λόγο από παραλλαγές μιας κυρίας φράσης κλειδιού. Επίσης πολλές φορές εδώ περιλαμβάνονται συνώνυμα της φράσης κλειδιού. Κάθε γραμμή του Keyword map αντιστοιχεί σε μία σελίδα ή ένα άρθρο του ιστότοπου.

Κατάρτιση keyword map πριν την κατασκευή της ιστοσελίδας

Η κατάρτιση και keyword map πριν την κατασκευή της ιστοσελίδας αποτελεί την πιο σωστή ενέργεια που μπορεί να κάνει ένας υπεύθυνος κατασκευαστής ιστοσελίδων. Έχοντας δημιουργήσει το keyword map έχουμε έναν οδηγό που θα μας καθοδηγεί κατά τη δημιουργία της κάθε σελίδας και του κάθε άρθρου που περιλαμβάνει η υπό κατασκευή ιστοσελίδα. Ένας σωστός κατασκευαστής ιστοσελίδων θα πρέπει να απαιτήσει το keyboard map από τον πελάτη του. Εάν ο πελάτης δεν γνωρίζει τι είναι αυτό τότε οφείλει να του εξηγήσει και να καθίσουν μαζί να καταρτίσουν το Keyword map. Αυτό ισχύει τόσο για την κατασκευή ιστοσελίδων και κατασκευή ηλεκτρονικών καταστημάτων. Καλό θα είναι να το ζητάτε ως κριτήριο όταν επιλέγετε εταιρεία ια την κατασκευή της ιστοσελίδας σας.

Κατάρτιση keyword map πριν την κατασκευή της ιστοσελίδας

Δυστυχώς όμως στο 99% των ιστοσελίδων ξεκινάει η κατασκευή χωρίς να έχει δημιουργηθεί keyword map. Αλλά ακόμα και να έχει δημιουργηθεί βρίσκεται στο μυαλό του κατασκευαστή και δεν είναι καταγεγραμμένο στο χαρτί. Αφού η ιστοσελίδα βγει στον αέρα μετά από λίγο καιρό ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας θα αρχίσει να ψάχνει για ποιο λόγο δεν ανεβαίνει στις μηχανές αναζήτησης. Τότε θα κληθεί να δημιουργήσει το keyword map εκ των υστέρων. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε το πλεονέκτημα ότι ήδη κάποιες σελίδες έχουν πλασαριστεί κοντά στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων οπότε ήδη έχουμε ένα μικρό οδηγό για το πώς να ξεκινήσουμε. Επίσης η ευκολία κατάταξης κάποιων λέξεων λειτουργεί πιλοτικά ώστε να επιλέξουμε εφικτές λέξεις-κλειδιά για τις υπόλοιπες σελίδες. Με δυο λόγια όταν η ιστοσελίδα βρίσκεται ήδη στον αέρα τότε θα πρέπει υποχρεωτικά να λάβουμε υπόψη την κατάταξη της ιστοσελίδας που έγινε ήδη και να μην λειτουργήσουμε μόνο με το πώς θα θέλαμε εμείς να βάλουμε τις λέξεις-κλειδιά. Εφόσον ήδη η Google είδε το site θα πρέπει το keyword map να απεικονίζει αυτό που είδε η μηχανή αναζήτησης.

Βελτιστοποίηση ιστοσελίδας με το keyword map

Η βασική χρήση του keyboard map είναι για να χρησιμοποιηθεί στη βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας. Εχοντας καταρτίσει το Keywords map είναι πολύ εύκολο να βελτιστοποιήσουμε το site. Επιλέγουμε τις σημαντικότερες λέξεις από κάθε γραμμή του keyword map και τις τοποθετούμε στον τίτλο και στην περιγραφή εκείνης της σελίδας. Επιλέγουμε όλες τις λέξεις του δεύτερου κελιού της γραμμής και φροντίζουμε ώστε να περιλαμβάνεται στο κείμενο της σελίδας. Εάν καταφέρουμε να βάλουμε όλες τις λέξεις κλειδιά σε επικεφαλίδες h2 τότε ακόμα καλύτερα. Η βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας περιλαμβάνει επίσης τα εσωτερικά link. Πηγαίνουμε σε άλλες γραμμές (δηλαδή άλλες σελίδες) και φροντίζουμε να βάλουμε link προς τη δική μας σελίδα (τρέχουσα γραμμή) χρησιμοποιώντας ως anchor text κάποια από τα keywords που βάλαμε στο δεύτερο κελί του keyword map. Εάν για παράδειγμα έχουμε έναν ιστότοπο κατασκευασμένο με wordpress τότε θα πάρουμε στοιχεία από το keyboard map και θα χρησιμοποιήσουμε το yoast seo για να κάνουμε τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδας.

Παράδειγμα δημιουργίας keyword map

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε αναλάβει να προωθήσουμε μια εταιρεία με φίλτρα νερού. Είτε πρόκειται για δημιουργία ιστοσελίδας είτε πρόκειται για κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος, το πρώτο βήμα είναι η σχεδίαση του keyword map. Για να δημιουργήσουμε το keyword map δημιουργούμε ένα αρχείο κειμένου και φτιάχνουμε έναν πίνακα δύο στηλών. Στην πρώτη στήλη γράφουμε τα url των σελίδων του ιστοτόπου μας. Στη δεύτερη στήλη γράφουμε τις λέξεις για τις οποίες θα βελτιστοποιήσουμε κάθε σελίδα. Η δημιουργία του Keyword map, εκτός από τα προφανή οφέλη τα οποία αναφέραμε παραπάνω, έχει ακόμα δύο οφέλη για την ποιότητα της ιστοσελίδας η του ηλεκτρονικού καταστήματος. Το πρώτο είναι ότι μας αναγκάζει να μελετήσουμε τον ανταγωνισμό για να σκεφτούμε πόσες θέλουμε να είναι οι σελίδες του ηλεκτρονικού μας καταστήματος. Δηλαδή να προσθέσουμε περισσότερες γραμμές στον πίνακα. Και το δεύτερο όφελος είναι ότι μας αναγκάζει να σκεφτούμε περισσότερες λέξεις κλειδιά ανά σελίδα. Δηλαδή να προσθέσουμε περισσότερες λέξεις σε κάθε κελί της δεξιάς στήλης. Στη συνέχεια βλέπουμε ένα ενδεικτικό Keywords map για την ιστοσελίδα εταιρείας με φίλτρα νερού. Έχουμε βάλει κίτρινη επισήμανση στα σημεία που απαιτούν περισσότερη εργασία ώστε να φτιάξουμε ένα πλήρες και ολοκληρωμένο keyword map.

παράδειγμα keyword map

Keyword gap στην προώθηση ιστοσελίδων

Από τη στιγμή που το site θα βελτιστοποιηθεί βάσει του keyword map και θα αρχίσει να λειτουργεί, θα πρέπει να παρακολουθούμε τακτικά την πρόοδο της προώθησης της ιστοσελίδας. Αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας το keyword gap. Πρόκειται για άλλο ένα πινακάκι το οποίο όμως αντί για δύο στήλες έχει τρεις στήλες. Οι δύο πρώτες στήλες είναι ίδιες με το keyword map. Η τρίτη στήλη περιλαμβάνει τις λέξεις για τις οποίες στοχεύουμε να ανεβάσουμε τη σελίδα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Άλλωστε εκεί οφείλεται και η λέξη gap (χάσμα) στην ονομασία keyword gap. Απεικονίζει το σημείο στο οποίο ήδη βρίσκεται η ιστοσελίδα μας στις μηχανές αναζήτησης και το σημείο στο οποίο θέλουμε να φτάσουμε κάνοντας προώθηση της ιστοσελίδας.

Σεμινάρια SEO

Η άποψή μου είναι ότι όλα τα σεμινάρια seo πρέπει να ξεκινούν από τη δημιουργία του keyword map. Εάν δεν ξέρουμε τι πάμε να κάνουμε τότε όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες πάνε περίπατο. Το κύριο σημείο ενός μαθήματος προώθησης ιστοσελίδας θα πρέπει να εστιάσει στην ποιότητα. Όπως έχει αναφέρει άπειρες φορές η Google το άλφα και το ωμέγα για να μας εμφανίσει στην πρώτη σελίδα είναι να δώσουμε στους επισκέπτες αυτό που θέλουν. Σε αυτή την ποιότητα θα πρέπει να εστιάσει η εκπαίδευση SEO. Το keyword map και κατά προέκταση το keyword gap απεικονίζουν με τον καλύτερο τρόπο αυτή την ποιότητα στη σχεδίαση ενός ιστότοπου. Εδώ μπορείτε να δείτε πώς χρησιμοποιούνται όλα αυτά στα σεμινάρια προώθησης ιστοσελίδων.

Χρήση keyword map στο magento

Ας υποθέσουμε ότι ξεκινάμε την κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος με magento. Το μόνο εύκολο είναι να αρχίσουμε να γράφουμε άρθρα, σελίδες, μπλοκ και widgets. Εάν όμως το κάνουμε αυτό συστηματικά και οργανωμένα τότε θα τελειώσουμε εύκολα και γρήγορα την κατασκευή του ηλεκτρονικού καταστήματος. Αντίθετα εάν δουλεύουμε χωρίς πρόγραμμα και χωρίς σύστημα τότε κατασκευή το e-shop ενδεχομένως να απαιτήσει πολύ χρόνο. Η κατάρτιση του keyboard map είναι εκείνη η σημαντική ενέργεια η οποία θα βάλει σε πρόγραμμα την εργασία της κατασκευής e-shop.

Σχεδίαση e-shop με το magento

Στην ιστοσελίδα μας περιλαμβάνονται άρθρα κατασκευής e-shop με magento. Ένα πολύ ωραίο παράδειγμα το οποίο αναφέρεται αρκετές φορές η χρήση keyword map αφορά τη σχεδίαση ηλεκτρονικού καταστήματος με τον Magento. Εκεί περιγράφουμε αναλυτικά τη σειρά με τα οποία πρέπει να γίνουν τα βήματα κατασκευής του e-shop. Η κατάρτιση του Keyword map γίνεται από τα πρώτα βήματα της σχεδίασης e-shop με το magento.

Εκπαίδευση ενηλίκων στην πληροφορική. Πως να επιλέξετε σεμινάρια μαθήματα ή σεμινάρια σε θεματικές ενότητες πληροφορικής.